🔹🔺🔸 Brintfly, eltog og mere landbrug
CO2-fri flyvning nærmer sig med overraskende hastige skridt ude i den store verden, mens vi også har lidt at glæde os over hjemme i den lille dam med en tilføjelse af splinternye ellokomotiver til vores togbeholdning. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, der også byder på et rekordbilligt høreapparat, kunstig intelligens i landbrug og et tankevækkende kunstprojekt, der vender copyright til klimaaktivisme.
Velkommen til #56 - og rigtig god læselyst
Støt #ActualNews
Mange tror der er gode penge i at udgive gratis nyhedsbrev, men det forholder sig faktisk stik modsat 😅 Heldigvis er der mange måder at støtte mig og min formidling på, og enhver hjælp er værdsat:
- Støt med automatisk donation, fx 10 kr. om ugen
- Book mig til et foredrag
- Prøv et skræddersyet nyhedsbrev til din virksomhed
- Køb min børnebog om teknologisk arbejdsløshed
- Læs Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til mig
Og lad os så komme i gang 👍
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Landbrug
AI mod hungersnød
Jeg bragte et lille skriv sidste uge om det højteknologiske og megaproduktive landbrug i Holland og fik på tuden for at male et rosenrødt billede af bæredygtigheden og apparatets intentioner bag. Det en ærlig sag. Her er en opfølgning fra World Economic Forum, der ser nærmere på hvordan kunstig intelligens mere overordnet kan afhjælpe hungersnød og optimere landbrug på bæredygtig vis.
🔹🔺🔸 Hvis du interesserer dig for digitalisering af landbrug og såkaldt AgTech, er her 15 eksempler på startups der rykker. Læs også om begrebet Millenial Farming nu du er i gang: Nye kræfter kommer til med nye og bedre måder at gøre tingene på.
Tang mod methan
Køers methanholdige bøvser er ansvarlige for op mod 10% af verdens drivhusgasser. Australske forskere er ved at kommercialisere et tangbaseret tilsætningsstof til kvægfoder, hvor et enzym påvirker fordøjelsen og reducerer udslippet med 80%.
Naturens natur
En svampesygdom udryddede 4 milliarder amerikanske kastanjetræer mellem 1904 og 1950, svarende til 99,9% af arten. Nu bruger man genetik til at revitalisere det majestætiske træ, og det går rigtig godt med de indledende forsøg. Men er det okay? En fremragende fortælling her om GMO og bevæggrunde til at ændre naturens natur.
🔹🔺🔸 GMO er et følsomt og fascinerende emne: I Filippinerne har man her i år introduceret gyldne ris, der booster A-vitamin i menneskekroppen, og i Kina arbejder man med ris der kan vokse i havvand. Lille video-analyse af GMO fra Kurzgesagt her.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Tech & menneske
Høreapparat til $1
En bio-ingeniør i Indien har udviklet et DIY-høreapparat til $1, der udelukkende består af lettilgængelige bestanddele som enhver i teorien selv kan finde. Blåtrykket til apparatet ligger gratis på GitHub, og der er instruktionsvideo på YouTube. Sejt.
Droner mod overvågning
Der er meget fokus på overvågning og teknologisk magtmisbrug - og med rigtig god grund. Her er dog en vidunderligt vigtig påmindelse om at de samme teknologier altså også bruges imod magtmisbrugerne i alt fra New York til Amazonas og Syrien.
🔹🔺🔸 Tjek også denne artikel fra juni om den amerikanske befolknings brug af smartphones mod politibrutalitet.
Celleterapi healer knoglebrud
Forskere ved King’s College London har udviklet et stamcellebehandlet, plaster-lignende biomateriale der accelererer kroppens evne til at heale alvorlige knoglebrud.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Transport
De første ellokomotiver er her
Siemens har leveret de første eldrevne lokomotiver til DSB. Vi er langt fra en komplet elektrificering af togdriften, men hvor er det skønt med fremskridt oven på årtiers nølen, inkompetence og vederstyggelig, gråblågrøn æstetik (tjek den nye fjerpragt).
🔹🔺🔸 Snyd ikke dig selv for denne perle af et satirisk detektivarbejde fra DR, der i 2013 opsporede et af vores IC4-tog i Libyen fordi Berlusconi havde skænket det i gave til Gaddafi i stedet for at give det til DSB 🤦 Blot et lille stop på den lange, lange walk of shame DSB måtte lide i forbindelse med IC4-sagen.
Historisk nulemissionsflyvning
Et brintfly i kommerciel passagerklasse er for første gang nogensinde gået på vingerne. Det britiske luftfarts-startup ZeroAvia fløj en kortere tur nord for London men vil allerede senere i år udvide rækkevidden til 250 mil. Håbet er at kommercialisere flyet i 2023, og det lyder måske ikke af meget, men hvad vi ser her er intet mindre end starten på CO2-fri flyvning!
🔹🔺🔸 En 9-personers flyver fløj for første gang nogensinde på ren strøm i maj måned i år. Turen varede 30 minutter og kostede $6 mod de normale $300.
Airbus vil være med
Airbus er også med på brintbølgen: Flyproducenten er kommet med tre udkast til futuristiske brintfly der kan være flyveklar fra 2035. Selvom Airbus' udspil er noget mindre skyndsomt end ZeroAvias, er det alligevel lidt af et vink med en grøn vognstang fra en førende spiller i en notorisk udledningstung industri.
🔹🔺🔸 Minder mig helt om dengang for super nyligt da en anden gigant i en anden notorisk udledningstung industri også kom med en chokerende udmelding 💚
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Til sidst: Copyright mod fracking
[caption align="alignnone" width="980"]
Jeg er faldet over et tankevækkende kunstværk som jeg gerne vil dele med jer her til sidst. Værket hedder The Blued Tree Symphony (2015-), og det er en musikalsk-aktivistisk performance af den New York-baserede økokunstner Aviva Rahman, hvor hun forvandler fældningstruede træer til noder i en minimalistisk komposition.
Fælles for alle træerne er, at de er strategisk udvalgt på strækninger udset til naturgasledninger der skal fragte gas udvundet gennem miljøskadelig fracking. Problemet for gasselskaberne er, at Aviva Rahman har integreret træerne i kunstværket og gjort dem til aktive komponenter i en symfoni, der er beskyttet af copyright – og copyright kan man altså ikke bare sådan fucke med. Det er kun økosystemer og uvurderlig natur man kan dét med 🤷♀️
Du kan læse mere om værket i denne artikel fra HuffPost, hvor Aviva Rahman bl.a. forklarer hvordan hun projicerer musikalske partiturer over satellitkort, for at udvælge fældningstruede træer der står lige akkurat nært nok til at tungt maskineri ikke kan komme igennem for at anlægge gasledningen.
Det er smukt og snedigt tænkt, synes jeg, og skønt at se rigid lovgivning der ofte kritiseres for at hæmme kreativitet blive kreativt misbrugt til at skærme natur fra fossile profitmagere.
Tak til @sofiainvarsson og @jocelynibarra for inspiration – og tak til dig for at læse med!
Kæmpe kh
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Støt #ActualNews, tak 😘
- Støt med automatisk donation, fx 10 kr. om ugen
- Book mig til et foredrag
- Prøv et skræddersyet nyhedsbrev til din virksomhed
- Køb min børnebog om teknologisk arbejdsløshed
- Læs Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til mig