✈️🌀🍪 Flyveforbud, ordblindhed og simuleret bagværk
Kan en lampe hjælpe ordblinde til ubesværet læsning? Må en borgmester forbyde indenrigsflyvninger for at stimulere togdrift? Og hvad betyder det at man nu kan simulere bagværk med ekstrem præcision? Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også omfatter levertransplantation og kinesisk forbud mod engangsplast.
Velkommen til nyhedsbrev #20 - og rigtig god læselyst
Klima
✈️ Barcelonas borgmester vil forbyde fly
Ada Colau foreslår at sløjfe samtlige afgange mellem den katalanske hovedstad og andre byer, der er forbundet af højhastighedstog - heriblandt Madrid. Rejsen tager ikke nødvendigvis længere tid med tog, men udleder 20 gange mindre CO2.
🔹🔺🔸 Den tyske regering har af samme grund sænket skatterne på togrejser, mens skatterne på korte indenrigsrejser med fly hæves betragteligt.
🚂 Tyskland investerer €86 milliarder i tognet
Det største moderniseringsprojekt i landets historie - sådan omtaler den tyske transportminister selv planen om at forny tognettet i landet, der er led i den overordnede mission om drastisk reduktion af CO2-udledning.
♻️ Kina forbyder engangsplast
I en resolut udmelding hedder det sig, at regimet forbyder forskellige plastformer i kinesiske storbyer allerede fra slut 2020 og i mindre byer fra 2022. Frugt- og grøntmarkeder har indtil 2025 til at følge trop.
🌿 Microsoft vil slette 37 års CO2-udledning
Microsoft tager aktivt ansvar for eget bidrag til klimakrisen og vil investere $1 milliard over de næste fire år i såkaldte carbon capture-teknologier med henblik på at fjerne lige så meget CO2 fra atmosfæren som virksomheden har udledt siden 1975.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Tech & menneske
🌀 Lampe hjælper ordblinde med at læse ubesværet
En ny lampe udviklet i samarbejde med forskere lader lyset pulsere på sådan en måde, at 90% ordblinde tilsyneladende oplever ubesværet læsning. Det er stadig early days for opfindelsen, men sikke smukke udsigter hvis resultaterne holder stik!
🩸 Ny maskine 7-dobler levetid for menneskelever
Det skal gå stærkt når organer transplanteres mellem patienter, så det er lidt af et kvantespring når denne nye maskine formår at holde menneskelevere levende udenfor menneskekroppen i 7 dage frem for 24 timer.
🇪🇺 EU vil forbyde ansigtsgenkendelse (midlertidigt)
Ansigtsgenkendelse er en grænseoverskridende teknologi med uoverskuelige følgevirkninger, og det er forfriskende modigt af EU at trække lidt i håndbremsen på folkets vegne, inden kommercielle kræfter og dubiøse stater når at udfolde dystopiske tilstande med vanlig, nævenyttig iver.
🔹🔺🔸 Læs også hvordan EU afkræver telefonproducenter at enes om et universelt opladerstik, og om EUs gigantilopiske budget for at undgå klima-crash.
⚛️ Partikelaccelerator på chip!?
I et nyligt gennembrud er det lykkedes forskere at udføre en partikelacceleration på en mikroskopisk chip (i stedet for de 26 kilometer som fx Large Hadron Collider bruger til det samme). Udviklingen rummer utroligt potentiale - bedst forstået gennem den historiske miniaturisering af andet hardware.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Til sidst: Simuleret bagværk
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Der findes et fint hangout på YouTube kaldet Two Minute Papers, hvor en fyr pløjer sig igennem akademiske artikler for at formidle dem videre på en overskuelig måde til glædelig gavn for dig og mig 🤓
En af hans nylige udgivelser belyser et friskt studie fra University of California, hvor et hold materialeforskere er lykkedes med at udvikle modeller for ekstremt livagtige simulationer af bagværk bestående af vand, æg, mel, sukker, fedt og hævemidler, der interagerer med virtuel varmetilførsel - og hvordan det under forskellige forhold påvirker fx hævning, smeltning, størkning og dehydrering. Det er Den Store Bagedyst Level 6000, og studiet her omtales som det rene hekseri, da simulationen kommer så tæt på virkeligheden, at den faktisk lærer os noget om virkeligheden. Heri ligger et enormt potentiale.
I sin nuttede cookie-ness illustrerer eksemplet hvordan denne slags modellering i samspil med stigende computerkraft gør os i stand til at genskabe vores fysiske virkelighed virtuelt. På den måde kan vi arbejde med digitale tvillinger af mere komplekse fænomener som fx klima, samfund, maskiner og medikamenter, hvor et utal af variabler kan tweakes i realtime og vise os fremtiden før den sker. Og det er da food for thought 🤔
-Tak for nu - og stay tuned: Næste nyhedsbrev udkommer fredag den 31. januar og vil indeholde årets første video.
Kæmpe kh
Book foredrag | Se min TED-talk | Tjek min børnebog | Abonner på YouTube