🔹🔺🔸 Modermælk og selvkørende vandmeloner
En helt ny type modermælk, algoritmer der forudser diabetes 5 år før tid og Lamborghinis største investering til dato er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på alt fra breve skrevet ved tankens kraft til modermælkserstatning med hidtil usete egenskaber.
🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 1 ny læser 👋
Rigtig god læselyst
Denis
Tech & menneske
Fremtidens modermælkserstatning: En biolog og en fødevareforsker har udviklet verdens første laboratoriefremstillede modermælk, der understøtter immunudvikling, mikrobiom, tarmmodning og hjerneudvikling på måder som konventionel modermælkserstatning ikke formår. Produktet forventes kommercielt tilgængeligt om ca. 3 år.
Forudse diabetes 5 år før: Forskere i Canada har udviklet en machine learning-model der med 80% nøjagtighed kan forudse type 2-diabetes 5 år før sygdommen indtræffer udelukkende baseret på gængs sundhedsdata som BMI og blodtryk. Sådanne modeller kan medvirke til præventive behandlinger og nye tilgange til folkesundhed. Læs også: Forskere ved University of Tennessee Health Science Center er lykkedes med noget lignende for nyresvigt bland patienter med seglcellesygdom.
Ny BCI-rekord: Forskere ved Stanford University har udført forsøg med computerstyrede hjerneimplantater i paralyseret 65-årig mands hoved, der gør ham i stand til at skrive ved tankens kraft ca halvt så hurtigt som raske mennesker. Til forskel fra tidligere metoder fungerer dette brain-computer-interface (BCI) sådan, at patienten forestiller sig at skrive bogstaverne i stedet for at fokusere på at rykke en markør rundt på keyboard. Læs også: Google har i samarbejde med Harvard University formået at kortlægge menneskelig hjernebark i hidtil uset detaljegrad: Kortet dækker én kubikmillimeter, og rummer 50.000 celler og 130 millioner synapser, hvilket er så kompliceret, at det i alt fylder 1.4 millioner gigabytes (tak for tippet til @ingridhagberg).
Energi & klima
Shell vil leve op til ansvar: Hollandsk domstol krævede for nyligt i en historisk afgørelse at Shell reducerer sin CO2-udledning med 45% inden 2030, hvilket står i skærende kontrast til olie- gasgigantens intention om at gøre det i 2035. Shell varslede øjeblikkeligt appel, men nu har direktøren meldt ud på LinkedIn at man vil "rise to the challenge". Tak til de syv miljøgrupper og 17.000 civile hollændere der slæbte Shell i retten. Læs også: Otte australske gymnasiestuderende og en 86-årig nonne har ligeledes tilkæmpet sig lidt climate justice i Australien - dog i australsk målestok: Kulkontinentet er berygtet for sin klimapolitik, og domstolen minder nu miljøministeren om sit ansvar over for fremtidige generationer, når hun om lidt skal godkende udvidelse af en kulmine.
Good green business: Den klimaaktivistiske hedgefond Engine No 1 insisterer i kølvandet på kuppet af 3 bestyrelsesposter i ExxonMobil, at manøvren ikke er ideologisk funderet - det er ren og skær good business at begynde at rette op på klodens problemer (kærkommen salut til min TEDx fra 2019). Læs også: Her er et nærmere kig på de 3 nye bestyrelsesmedlemmer som Engine No 1 har fået ind i Exxon. Tidligere topchef i Vestas Anders Runevad var i spil men blev ikke valgt ind.
Lindring af fremtidsfrygt
Jo flere raktioner jeg får på #ActualNews, desto tydeligere bliver det, at nyhedsbrevet ikke bare formidler menneskehedens fremskridt men også lindrer fremtidsfrygt. Hvis du synes det lyder som et formål, der er værd at støtte op om, så hjælp nyhedsbrevet på vej - fx med et ugentligt beløb svarende til en lille softice 🍦 Bare tryk lige her - pt støtter 41 mennesker med 15 kr. i gennemsnit, TAK til jer! Alternativt kan du overveje at prøve Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til #ActualNews. Tak 🙏
Transport
Selvkørende vandmeloner: Amerikanske TuSimple arbejder på selvkørende teknologi til fragtkørsel og har netop gennemført en (stort set) selvkørende levering vandmeloner fra Arizona til Oklahoma, en distance på 1.528 km, hele 10 timer hurtigere end det er muligt med menneskelig chauffør. Læs også: Det kan virke grænseoverskridende at tænke på en selvkørende kæmpelastbil lige dér på motorvejen, men vidste du at piloten på dit passagerfly typisk styrer maskinen manuelt under 10 minutter af en flyvning? Autopiloten klarer resten.
Lamborghini vil væk fra fossile brændsler: Supersportsbilproducenten Lamborghini vil bruge $1.5 milliard over de næste 4 år, den største investering i virksomhedens historie, for udelukkende at producere hybridbiler fra og med 2024 og forhåbentlig deres første eldrevne supersportsvogn derefter. Læs også: Producenter af superbiler befinder sig for tiden i eksistentiel krise forårsaget af elbilers markedsindtog.
Tyskland stormer frem med grønne biler: Perfekt eldrevet segway fra energi & klima over i transport her med nyheden om at hver FEMTE bil der på nuværende tidspunkt produceres i forbrændingsmotorlandet Tyskland enten er en hybrid- eller elbil. Tyskand er verdens fjerdestørste bilproducent, og VW er nu blevet verdens tredjestørste elbilsproducent næst efter Renault-Nissan og Tesla.
Samfund
Mentalitetsskifte på arbejdspladsen: Friskt amerikansk studie foretaget af The Morning Consult anslår, at op mod 40% af arbejdere foretrækker remote work i så høj en grad at de ville opsige deres stilling, hvis ikke arbejdspladsen som minimum tilbyder hybridløsninger hvor man kan arbejde hjemmefra noget af tiden. Kun 2% svarede at de ønsker fuld tid på kontorpinden. Læs også: Denne artikel i Forbes går all-in, og spekulerer i 4-dages arbejdsuger bestående af 5 timers arbejdsdage.
Polititræning i VR: Dårskaben i den amerikanske politistyrke er blevet åbenlys det sidste år, og mens der har været overvejende fokus på politibrutalitet spiller en svingende og ofte utilstrækkelig uddannelse af styrken bestemt også ind. Phoenix Police Department forsøger sig som de første i USA nu med VR-simulationer til brug af elektrochokvåben. Læs også: På længere sigt kunne et sandsynligvis mere frugtbart alternativ være løsningen fra Denver, hvor man simpelthen har erstattet en del af styrken med social- og sundhedsfagligt personale. Tesen er, at politifolk er rigtig gode til visse typer konflikter, mens de decideret eskalerer andre.
Til sidst: Reentry
Pandemien er ved at løsne grebet om vores gunstige hjørne af verdenssamfundet takket være en delvist mirakuløs og delvist ulidelig vaccinationsindsats. Men før man ser sig om erstattes gamle problemer som altid af nogle nye, og et af de nye problemer, har jeg fundet ud af, har mange navne: Cave syndrome, FOGO (fear of going out), FOOU (fear of opening up), genåbningsangst, reentry.
Sidstnævnte, reentry, stammer både fra betegnelsen for et rumfartøj der vender tilbage til Jorden efter endt rumrejse og fra konfliktmægleren Priya Parkers teori om menneskegrupper der skal sluses tilbage ind i samfundet efter at have gennemlevet noget transformativt i fællesskab, som fx når soldater vender hjem fra krig eller fængselsfanger løslades.
Og sådan er det måske også lidt her efter mange måneders pandemisk undtagelsestilstand: Vi er en enorm, uhomogen masse der har gennemlevet noget transformativt i fællesskab, og nu hvor sluserne åbnes og man snart kan gøre som man vil eller som man plejede, virker det man plejede at gøre måske mindre meningsfuldt end før?
Jeg studsede over det første gang da jeg hørte en podcast med art director i Dansk Design Center, My Buemann, der havde mødt en helt ny side af sig selv på coronasygelejet - den introverte side - som faktisk ret godt kunne lide ikke at skulle nå noget og bare have tid helt for sig selv (i diametral modsætning til den dominerende, ekstroverte side fra før pandemien der havde for vane at spække kalenderen mange uger frem).
Det var her jeg hørte begrebet fear of opening up første gang, for hvad hvis genåbningen får gamle laster til at vælte frem, nu hvor man lige har anlagt nye og bedre vaner? Hvis du også går med lignende tanker skal du bare lige vide, at det er helt normalt. Der skrives enormt meget om det for tiden - som her i The New Yorker der belyser fænomenet genåbningsangst fra flere sider eller her i Wired der netop ser nærmere på introverte konvertitter - og det er slet ikke noget at kimse ad: 49% af alle amerikanere og 48% af de vaccinerede svarede i en nylig rundspørge at de følte sig utilpas ved tanken om fuld genåbning. Ikke af frygt for sygdom, men af frygt for ikke at kunne sige fra over for helt almindelige ting.
Pandemien har været og er fortsat en malstrøm på alle mulige måder, men som den faste læser af #ActualNews udmærket ved har den også medført fascinerende fremskridt der sandsynligvis vil ændre verden til det bedre. Og isoleret set er dét måske et problem i sig selv - for mens mange har følt en særegen stilstand har verdensudviklingen faret videre om ørerne på os med ubegribelig hast.
Det er IKKE samme verden vi kommer tilbage til, som den vi husker fra før første lockdown - ængstelighed forbundet med reentry er helt okay. Men måske er der også en vis frihed i udsigten til at starte på en frisk? Muligheden for at rekalibrere sine prioriteter og genopfinde sig selv baseret på selektive tilvalg af det der gjorde én glad og tryg førhen kombineret med nyfundne rytmer og rutiner opdaget under noget så transformativt som en pandemi. Bare tag for dig at det der virker og lad resten ligge hvis du kan ❤️
Kæmpe kh
Denis