🔹🔺🔸 Svampe vs lykkepiller og teorien om træt lys
Kur mod type-1 diabetes i Kina, regenerativ bremsning i Barcelona og elektrificeret olieudvinding i Texas. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på det første G7-land i verden der har udfaset kulkraft 100%, effekten af fælles fremtidsforestillinger og ikke mindst et klinisk forsøg der sætter psilocybin fra magiske svampe op mod konventionel SSRI-medicin.
Hjertelig velkommen til #AN 167
Denis
Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 145 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.
Energi, miljø & klima
Slut med kulkraft i UK: Storbritannien var det første land i verden til at bruge kulkraft tilbage i 1882 – og den 30. september 2024, efter 142 år, er det blevet det første G7-land til at udfase kulkraft 100%. Perspektiv: Storbritannien har, som leder af den industrielle revolution, forurenet rigtig, rigtig meget tidligere – ca. lige indtil the Great Smog i 1952 hvor folk fik nok. Dér stod kulkraft for 96% af landets strømforbrug. Men så begyndte en langvarig proces mod at reducere kulafhængigheden, og i 2014 var tallet nede på 38%. At det så er faldet fra 38% til 0% på bare ti år, er intet mindre end et vidnesbyrd om fantastisk acceleration af den grønne omstilling. Læs også: Antallet af lande der bygger ny kulkraft, er næsten halveret siden 2014.
Mere godt fra UK: Der har været en rekordstor udbudsrunde for vedvarende energi i Storbritannien, hvor der er sikret finansiering til 131 nye projekter – nok til at forsyne 11 millioner hjem med ren grøn strøm. Konkret: Projekterne spænder over 5GW havvindkapacitet, 3,3GW solenergi og 1GW landvind. Perspektiv: En rapport fra analyseinstituttet Carbon Brief fastslog tidligere i år at Storbritanniens udledning af CO2 i 2023 faldt til det laveste niveau siden 1879 – dengang dronning Margrethes oldefar var konge af Danmark.
Elektrificering af olieboring: Dette er mere en observation end en nyhed, men jeg er faldet over en rapport fra Federal Reserve Bank of Dallas om tendenserne i energisektoren, og bemærker hvordan olie- gasselskaber er ved at elektrificere deres egen praksis: 18% af al olieudvinding i Texas er fuldt elektrificeret og 37% af alle andre forventer at elektrificere i fremtiden. Og hvad så? 43% af al råolie i USA kommer fra Texas, der har ca. 30 aktive olieraffinaderier (Danmark har to). Så det er ikke peanuts der er tale om. Og der er bare noget pudsigt i en fossil industri der elektrificerer sig selv, der leder tankerne hen på Nokia der deler iPhones ud til medarbejderne.
Sundhed
Kureret diabetes: En 25-årig kvinde i Kina er som den første patient i verdenshistorien blevet kureret for type-1 diabetes ved hjælp af stamceller fra egen krop. Hvordan? Forskere ved Peking University har omprogrammeret kvindens stamceller til insulinproducerende celler og transplanteret dem tilbage ind i hendes mavemuskler. Indgrebet tog 30 minutter, og efter 2,5 måned var kvinden i fuld gang med at producere sin egen medicin. Læs også: Forskere i biotech-selskabet Klick Labs har udviklet en algoritme der kan diagnosticere type 2-diabetes med 89% nøjagtighed – alene baseret på 10 sekunders optagelse af patientens stemme.
Svampe vs lykkepiller: Et nyt studie fra Imperial College London, anført af danske dr. David Erritzø, har sammenlignet langtidseffekten af psilocybin fra magiske svampe med standard antidepressiv medicin i behandlingen af depression. Forskerne konkluderer, at én dosis psilocybin giver samme forbedringer i depressive symptomer over en 6-måneders periode som lykkepiller indtaget dagligt seks uger i træk. Herudover oplevede gruppen der fik psilocybin-behandling øget psykosocial funktion og en stærkere følelse af mening med livet. Konkret: Studiet involverede 59 patienter med moderat til svær depression, hvoraf 30 fik en enkelt dosis psilocybin, og 29 fik en seks-ugers kur med escitalopram.
Mobilitet
Eldrevet tung transport: Volvo har løftet sløret for næste generation af deres FH Electric lastbiler, der nu får ren elektrisk rækkevidde på op mod 600 kilometer. Det er dobbelt så langt som den sidste model var i stand til. Og hvad så? Elektrificering af tung transport har været ren science fiction indtil for nylig, men massiv innovation af batteriteknologi og opbygning af fartøjer gør det umulige muligt. Foruden de åbenlyse miljøfordele får chaufføren også bedre arbejdsforhold, fordi der er meget mindre støj og færre vibrationer.
Regenerativ bremsning: Metrosystemet i Barcelona, det består af 165 stationer fordelt over 12 metrolinjer, er ved at installere systemet MetroCHARGE, der udnytter friktionen fra togenes nedbremsning til at generere energi. Konkret: Teknologien kaldes for regenerativ bremsning,og den er kendt fra en lang række elbiler. Effekten er dog så meget desto større med store metrotog, så man regner med at systemet fremover vil give 41% af den strøm som togene selv bruger, tilbage til netværket. Det svarer til en årlig besparelse på 3885 tons CO2. Strømmen kan både bruges til at drive tog og stationer, men også til de ladestandere der skal lade passagerernes elbiler.
Samfund
Fælles fremtidsforestilling: Forskere ved University at Albany i USA har udført verdens første psykologiske eksperiment i fælles forestillingsevne, hvor deltagere samarbejder om at forestille sig en fælles fremtid. Studiet viser at denne form for 'co-imagination' fik deltagere der forestillede sig noget i fællesskab til at føle sig mere forbundne end deltagere der forestillede sig noget på egen hånd. Og hvad så? Det er ret sejt at der nu findes videnskabelig evidens for at fælles fremtidsforestilling øger følelsen af nærhed mellem fremmede. Forskerne hævder at aktiviteten kan bruges som værktøj til at styrke sociale bånd i samfundet og bekæmpe ensomhed. Lyt også: Jeg er vært på podcastserien 2049 fra Third Ear, hvor vi taler med folk der arbejder for at løse klimakrisen og beder dem forestille sig selv i et år 2049 hvor det de arbejder på er lykkedes og blevet til virkelighed. Find den hvor du normalt finder dine podcasts. Kæmpe anbefaling herfra :)
Wild science
Vands fødsel: Forskere ved Northwestern University har som de første nogensinde observeret tilblivelsen af vandmolekyler på nanoskala i realtid. Og hvad så? Det er wild science indeed, for gudepotentialet her ligger i at blive klogere på molekylær sammensætning for på længere sigt at kunne skabe vand, hvor der intet vand er – fx katastrofeområder eller på fremmede planeter. Apropos: NASA er i fuld gang med at dobbelttjekke opdagelsen af en mulig (levende) vandverden 120 lysår væk. Den hedder K2-18 b og der ville vores nye indsigt i mulige måder at danne vand på så være relativt underordnet...
Træt lys-teori: James Webb-teleskopet gør os i stand til at se længere ud i universet end nogensinde før, og det udfordrer videnskabens opfattelse af universets alder og oprindelse. Efter de seneste analyser fra Webb-teleskopet teoriserer Lior Shamir ved Kansas State University at universet ikke udvider sig, men at lys simpelthen mister energi over tid og bliver træt. Læs også: Ikke at forskellen på 13 og 26 milliarder år gør den helt store forskel for os menneskevæsener, for hvem bare en mandag kan føles som en evighed... men forskere ved University of Ottawa postulerer, igen baseret på ny data fra Webb-teleskopet, at universet er hele 26,7 milliarder år gammelt og ikke 13,7 som hidtil antaget.
Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 145 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.
Til sidst: Okay! Hør Her!
Hvis du elsker #ActualNews, men ikke lige altid kan finde tid til at læse nyhedsbrevet så frygt ej – nu kan du også få et skud kritisk optimisme på din rejse fra A til B!
Jeg har slået mig sammen med aktivist og klimakapitalist Anders Morgenthaler i sniksnak-podcasten Okay! Hør Her! Den varer ca. 25 minutter og udkommer hver mandag, præcis når man står og har allermest brug for den.
Konceptet er simpelt: Jeg bringer positive (klima)perspektiver til bordet som Anders kan bruge som brændsel til at fortsætte med at være en vred aktivist.
-For det er udmattende... Det er udmattende at være fortvivlet eller ked af det på verdens vegne; det er udmattende at kæmpe klimakamp; det er udmattende at tage daglige syrebad i negative nyheder og det er udmattende at fremmane den nødvendige energi til at tro på at det nytter noget at gide at blive ved.
Men det gør det - det nytter!
Fremskridt har nemlig den selvforstærkende effekt, at fremskridt er bevis på at det nytter noget at kræve fremskridt. Så jo flere fremskridt vi hører om desto mere tror vi på det nytter at blive ved med at kræve dem, og jo mere vi kræver dem desto flere kommer der.
Derfor – fortsæt med at læse, fortsæt med at lytte og del, del, DEL :)
Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.
Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!
TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.
Kæmpe kh
Denis