🔹🔺🔸 Atomkraft, batteribyt og boliger i byen

Utrecht bliver verdens første V2G-region, hvor elbilerne giver strøm tilbage til byen, London vil konvertere tomme kontorer til boliger og opskriftsbanken Epicurious vil aldrig mere publicere opskrifter med oksekød. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på både mekaniske maver og verdens første influencer for atomkraft.

Hjertelig velkommen til 1 ny læser 👋😊

Rigtig god læselyst
Denis


Landbrug & fødevarer

Slut med okseopskrifter: Det handler mere om at være pro-planet end anti-bøf, udtaler redaktørerne bag den megapopulære opskriftsbank, Epicurious, som begrundelse på hvorfor de aldrig mere vil publicere opskrifter med oksekød. Næsten 15% af al CO2 i verden udledes af landbrugsdyr, mens hele 61% heraf udledes af køer (til sammenligning udleder global luftfart sammenlagt 2% af verdens CO2-udledning). Og hvad så? I 2020 steg salget af plantebaserede fødevarer i USA med hhv. 20% for yogurt, 42% for ost, 45% for kød og 168% for æg. Herudover bonusnyhed fra Beyond Meat der netop er udkommet med deres burger version 3.0 - den er angiveligt bedre end sin oprindelige kødfætter på samtlige parametre (undtagen pris (lige lidt endnu)).

Snart slut med dyr i bur: Forslag om forbud mod bure til landbrugsdyr i EU har fået overvældende støtte blandt medlemmer af Europa-Parlamentet. Høringen blev foretaget på baggrund af borgerinitiativet End The Cage Age der med 1.4 millioner underskrifter i ryggen er EUs første, succesfulde borgerinitiativ inden for velfærd for landbrugsdyr (tak for tip til @charlotteullmann). Og hvad så? Det er blevet populært med aktivistiske crowdsourcingplatforme som fx Borgerforslag og skrivunder.net, men kender du den europæisk pendant? Det Europæiske Borgerintitiativ kræver én million underskrifter fra mindst syv medlemslandene, og der har indtil videre være 76 forsøg hvoraf ovenstående er det sjette vellykkede med tredjestørst tilslutning af de seks.

Mekaniske maver på campus: University of Nebraska har installeret 'biofordøjere' på campus til at fordøje kantinernes madrester i stedet for at køre dem på affaldsanlæg. De mekaniske maver anvender særlige enzymbriketter der kan fordøje op mod 200 kg mad dagligt, som i sidste ende forvandles til en harmløs væske i stedet for skrald. Det omtales som en perfekt løsning for lande uden miljøvenlige forbrændingsanlæg - og som en fremtidig løsning til de små hjem (tak for tippet til @michaelreibel).

Robot vs. herbicider: Carbon Robotics har lanceret tredje generation af deres selvkørende ukrudtsrobot der dræber ukrudt med avanceret billedegenkendelse og laserteknologi i stedet for herbicider. Robotten kan zappe sig igennem 100.000 planter i timen og luge op mod 8 hektar på en dag. Det er til sammenligning ca. 20 gange mere end et menneske.

Global udvikling

USA vil suspendere COVID-patenter: Efter et halvt års pres fra over 100 nationer samt opbakning på ca 60% i den amerikanske befolkning støtter den amerikanske regering nu det kontroversielle forslag om at suspendere patenter på COVID-vacciner i håbet om at knægte pandemien og rette op på global økonomi. Big Pharma er dirrende fortørnet over beslutningen, hvilket nærmest kun kan betyde at den reelt rummer en vis solidaritet.

Musikindustri vil grøn genstart: Der er selvransagelse i musikbranchen disse dage - denne gang med opråb mod overdrevet rejseaktivitet, koncertsteders håndtering af affald og industriens udledningstunge produktion af lydmedier. Pladeselskaber som fx Ninja Tune går allerede foregrang med fossilfrie ambitioner, og snart kan selv det at lave en playliste blive et aktivt, klimabevidst valg. Læs også: Et andet megapotent, vordende fokusområde i musikbranchen er kunstnernes mentale trivsel.

Flere boliger i byen: Med øget fleksibilitet og nye dynamikker på arbejdsmarkedet vil pandemien sandsynligvis forandre vores metropolers erhvervsbelagte kerner for bestandigt. Bystyret i London har vedtaget at konvertere udvalgte kontorer i centrum til 1.500 boliger de kommende år, hvoraf 35% skal være almenboliger. Læs også: Historien fra sidste år om Barcelonas radikale håndtering af tomme boliger i byen.

Energi

Batteribyt på vej til Indien: Markedet for elbiler er fortsat plaget af range anxiety - men tænk hvis du slet ikke behøvede at lade og bare kunne bytte batteriet til et nyt hurtigere end du kan tanke en benzinbil? Det er netop hvad ét eneste startup, Gogoro, er lykkedes med - i elscootere. Disse har måske ikke samme pondus som elbiler, men til gengæld er Gogoro nu på vej til Indien, hvor 225 millioner fossile tohjulede bare venter på at blive skiftet ud.

Unikt økosystem i Utrecht: Holland har indgået aftale med Hyundai om at lade Utrecht blive verdens første V2G-region hvor elbiler ikke bare oplader vedvarende energi, men indgår i et økosystem, hvor de samtidigt fungerer som kørende batterier, der giver overskydende energi tilbage til byen.

Polen klar til kuludfasning: Den mægtige mineindustri i megakonservative Polen har underskrevet en aftale med regeringen om at afvikle industrien helt og holdent inden 2049. Det kan virke tåkrummende fodslæbende med så lange udsigter for noget så presserende, men at en anerkendelse og indrømmelse overhovedet finder sted, er en kæmpe sejr (og lur mig, med al den rivende udvikling på området, om så meget som skyggen af industrien findes om hele OTTE-og-TYVE år). Læs også: Den største fagforening for minearbejdere i USA har netop erklæret tilslutning til Bidens ambitiøse planer for overgangen til vedvarende energi.

Til sidst: Nuclear influencer

Jeg har fået et nyt idol: I en kreativ og forførende formidlingsfusion mellem populærvidenskab og high fashion pionerer den brasilianske model Isabelle Boemeke aka. Isodope en helt ny stil på internettet, der er målrettet ét eneste formål: At komme negativity bias omkring atomkraft til livs.

Isabelle Boemeke kalder sig selv for nuclear influencer og hun har dedikeret sit virke til at italesætte én skelsættende misforståelse i den kollektive bevidsthed: At atomenergi er farligere end almindelige energikilder.

Jeg har selv studset over det her i nogle år, pointen med atomkraft er nemlig, at det er blandt verdens absolut reneste og sikreste energiformer - så længe det ikke går galt.

Hvor mange dødsfald der har været direkte forårsaget af atomulykker er et ømtåleligt og heftigt omdiskuteret spørgsmål - så her er nogle kontroversielle funfacts du kan slynge om dig: Baseret på nøgletal fra internationalt anerkendte institutioner vurderer Our World In Data, at det til målestok drejer sig om ca. 4.000 dødsfald i direkte forbindelse med Tjernobyl og hhv. 1 dødsfald i direkte forbindelse samt 573 dødsfald i indirekte forbindelse med Fukushima (don't shoot the messenger).

Til sammenligning ved vi, at der årligt dør omkring 5.000.000 mennesker af luftforurening forårsaget af fossile brændsler.

Det er ret tankevækkende, selvom vi selvfølgelig her ser bort fra den medfølgende naturkatastrofe ved enhver atomulykke. Men som Boemeke siger, er atomenergi lidt en teknologi fra fremtiden, som vi i sidste ende kun relativt knapt forstår. Ligesom radioaktiv stråling. Det er nemlig også tankevækkende at læse om hvordan både flora og fauna stortrives omkring Tjernobyl stik imod forventning. Skulle området ikke være dødt og ubeboeligt de næste 24.000 år?

Jeg er stadig ved at fordøje denne perle af et fund, men jeg abonnerer både på hendes æstetik og grænseoverskridende ræson: Det eneste Isabelle Boemeke i sidste ende pointerer, er blot, at vi næppe nogensinde kommer i mål med overgangen til vedvarende energi i tide, hvis ikke vi gør brug af samtlige midler i arsenalet - og her er, om man vil det eller ej, atomkraft helt centralt.

Hvis du er nysgerrig og vil tjekke op på hende kan jeg anbefale hendes Instagram, TikTok og dette fremragende interview.

Kæmpe kh
Denis

Støt #ActualNews

Hvis du værdsætter disse ugentlige guldkorn leveret gratis til din inbox og gerne vil støtte op, er det en GIGANTISK

hjælp, hvis du fx donerer det der svarer til en chokoladebar om ugen lige her. Pt støtter 39 mennesker med op mod 50 kr pr. udgivelse - TAK til jer 😘 Alternativt kan du overveje at prøve Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til #ActualNews. Tak.