🔹🔺🔸Moderkager og bæredygtigt landbrug

Holland er verdens andenstørste eksportør af landbrugsprodukter til trods for sin beskedne størrelse. Hvorfor det forholder sig sådan kan du finde ud af nederst i nyhedsbrevet, der herudover bl.a. byder på gennembrud inden for stamcellebehandling, et splinternyt transportsystem under Las Vegas og muligt liv i Venus' atmosfære.

Velkommen til #55 - og rigtig god læselyst

Denis


Biotech

Uventet opdagelse

Vi går en fremtid i møde med såkaldt regenerativ medicin, hvor stamcellebaserede terapier kan genskabe celler, væv og organer til netop dig. Der er fremskridt med forskellige typer væv til fx hjerte, øre og lunge, og nu, takket være en uventet opdagelse gjort af et internationalt forskerhold, snart også til moderkage.

🔹🔺🔸 Det er så krævende at analysere moderkager for læsioner på blodkar, at man ofte undlader det. Men vigtig viden går tabt om moderens risiko for mulige komplikationer under næste graviditet, så nu har forskere ved Carnegie Mellon udviklet en ny machine learning-teknik der kan gøre analysen mere tilgængelig.

Digitalt øje på vej

Forskere ved Monash University i Australien har udviklet et bionisk øje der sammen med et hjerneimplantat kan genoprette syn. Det digitale øje har været 10 år undervejs og forskerne gør klar til kliniske forsøg.

Apple måler iltindhold i blod

Det nye ur fra Apple kan måle iltindhold i blod. Det kan blive praktisk i en tid hvor lavt iltindhold i blodet har været blandt symptomerne for COVID19, men det er også et tegn på at vi generelt får mere kontrol over egen sundhed de kommende år - bl.a. gennem tracking i wearbles, data vi må huske at holde styr på.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Space

Vi skal til Venus - nu!

I årtier har vi ledt efter tegn på liv det mest sandsynlige sted i solsystemet: Mars. Men det fokus har ændret sig på rekordtid: En dugfrisk opdagelse af en helt speciel gasart i Venus' atmosfære har tvunget det internationale forskersamfund til omprioritering.

🔹🔺🔸 Forskere ved Stanford har udviklet en ny metode til at se gennem tåge og skyer. De håber det kan føre til nye astronomiske opdagelser.

Status på EmDrive

Det ville tage omkring 50.000 år at komme til vores sols nærmeste nabostjerne med enhver eksisterende teknologi i vores nuværende arsenal. Én enkelt science fiction-inspireret fremdriftsteknologi ville teoretisk set være i stand til at forkorte rejsetiden betydeligt, og nu skal teorien stå sin prøve.

🔹🔺🔸 Tjek denne video hvis du vil vide mere.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Global udvikling

Tunnel under Las Vegas næsten klar

Elon Musk ser ingen fremtid for flyvende biler i byer. Han vil have dem ned i tunneller under jorden så de hverken larmer eller forurener og hvor de kan suse uforstyrret rundt med 240 km/t. Den første tunnel under Las Vegas er næsten klar.

🔹🔺🔸 Man glemmer det nogle gange, og mange ved det slet ikke - men foruden rumfart, elektricitet, elbiler, internet og hjerneimplantater arbejder Elon Musk bl.a. også på at disrupte tunnelboring. Jeg skrev lidt om hjerneimplantatet for nyligt.

Cellelaks uden laks

Det amerikanske startup Wildtype arbejder på cellebaseret laksekød af så høj en kvalitet at laksen vil kunne bruges på sushirestaurant. De er ca. 5 år fra kommerciel produktion, men leder allerede efter kokke der tør sætte cellelaks på menuen.

🔹🔺🔸 Plante-æg er også allerede en ting: Fri for kolesterol, GMO og æg tilbyder JUST Egg æg der kræver 93% mindre udledning og 98% mindre vand at producere.

3D-printet Damaskusstål

Ingeniører i Tyskland har forenet ædelt håndværk fra fordums tid med avanceret teknologi og udviklet en metode til at 3D-printe et kompositmateriale der er hårdere og stærkere end virkelighedens Valyrian Steel - det legendariske Damaskusstål hvis hemmelighed var tabt i århundreder og først genopdaget i 1981.

🔹🔺🔸 I Østrig gør de fremskridt med 3D-print inden for centi-, mili- og mikrometer.

Verdens største tagdrivhus

Et drivhus på 15.000m2 er åbnet på et tag af en lagerbygning i Montreal. Drivhuset bruger overskydende varme nedefra, regnvand oppefra og er fuldt automatiseret med nyeste hydroponics-teknologier. Virksomheden bag bryster sig af at kunne brødføde 2% af byens indbyggere.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Bæredygtigt landbrug

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Apropos drivhuse skal du ikke snyde dig selv for denne godbid af en gennemgang af arkitektur i hollandsk landbrug. Holland er verdens andenstørste eksportør af landbrugsprodukter, kun overgået af USA hvis landareal er 270 gange større.


Holland har omkring 60 km2 drivhusarealer, hvor enkelte drivhuse strækker sig over 175 hektar. Avanceret præcisionsteknologi og topmoderne arkitektur sørger for ultra-produktive betingelser til afgrøderne, der vokser året rundt og i visse tilfælde bruger 97% færre kemikalier og 90% mindre vand end ved konventionelle landbrug.


Det er fascinerende at gå på opdagelse i denne hollandske approach, hvor visionære politikere dedikerede sig til bæredygtigt landbrug i år 2000 og lige siden har arbejdet i tandem med forskere og innovative landmænd under mottoet: Twice as much food using half as many resources.


Det handler ikke bare om teknologi, innovation og kontrolleret indeklima. Som du kan læse om i dette fremragende dybdedyk fra National Geographic handler det i lige så høj grad om respekt for jord og næring, og et historisk forankret ønske om at skærme mennesker mod hungersnød.


Jeg er ikke den store landmand myself, og besøger sjældent danske landbrug. Men jeg ved, at en af de mest fremtrædende landbrugsorganisationer herhjemme helt oplagt hedder netop Bæredygtigt Landbrug. YES, tænker man! Men nej. Dén organisation beskæftiger sig udelukkende med økonomisk bæredygtighed for landbruget, og stævnede i al sin bæredygtighed så sent som sidste år en forsker ved Aarhus Universitet for at komme med ubelejlige, faktuelle udtalelser om landbrugets udledning.


Jesus sgudda Kristus for et fladtrådt dick-move...


Jeg er meget, meget åben for at blive modbevist, men noget siger mig at vi desværre halter semihåbløst efter Holland her i Danmark, selvom teknologi, landbrug og bæredygtighed er tre ting de fleste politikere glædeligt anerkender vigtigheden af. Tak til Holland for at vise vejen frem.


Kæmpe kh

Denis

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews - tak 😘