Et batteri der holder 28.000 år, MR-skanninger på den kvarte tid og stagneret ensomhed er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på kærlighed, solceller så lette at de kan flyde på en sæbeboble og udsigten til radikalt fremskreden bioteknologi.

🔹🔺🔸 Jeg holder oplæg 5. sep kl. 15 i forlængelse af 3 Days of Design til udstillingen Contemporary Scandinavian Crafts, der er kurateret af IDA, Lumière Bricoleur og nter cph. Deltagelse gratis - signup her.

Velkommen til #52 - og rigtig god læselyst
Denis


Støt #ActualNews

Mange tror der er gode penge i at udgive gratis nyhedsbrev, men det forholder sig faktisk stik modsat 💁 Heldigvis er der mange måder at støtte mig og min formidling på, og enhver hjælp er værdsat:

Og lad os så komme i gang 👍

Global udvikling

Demens på tilbagetog i USA og Europa: Et 15-årigt studie fra Harvard University konkluderer, at risikoen for at udvikle demens er 13% lavere nu end i 2010, mens risikoen for at udvikle Alzheimers i gennemsnit falder med 16% pr. årti. Man skønner det skyldes mindre rygning, mere fokus på hjerte-kar-sygdomme og bedre uddannelse. Læs også: Der forskes på livet løs i diagnostisering af Alzheimers og en simpel, lettilgængelig blodtest skønnes på vej om 2-3 år.

Ensomhed er stagneret: Globale studier viser at ensomhed er stagneret eller decideret faldet under pandemien. Ensomhed er stadig et alvorligt samfundsproblem, men pandemien har indtil videre ikke forårsaget en 'social recession' som frygtet, den har tilsyneladende snarere revitaliseret vores interesse i relationer.

Kærlighed på formel: En forselsket raketforsker har udviklet en forudsigelsesformel for forhold, der nu er blevet til en dating-app, hvis popularitet er taget til i styrke. Det er måske ikke en romantisk drejning for fremtidsmennesket, men er tilfældige Tinder det?

Energi

Søens Tesla: Kulfiber, 100 mil rækkevidde ved 15 knob, stort set ingen støj og fuld genopladning for $5 på en time. Den elektriske Zin-båd er intelligent, spækket med software der kan opdateres på afstand, og som en søens Tesla viser den vejen frem. Læs også: Som sådan intet nyt under solen: Moritz von Jakobi sejlede på el helt tilbage i 1839. Så sørens ærgerligt at den elektriske revolution udeblev i det 20. århundrede.

Livslangt diamantbatteri: I Californien arbejder man på et nano-diamantbatteri der kan drive småting som sensorer i op mod 28.000 år på en opladning. Batteriet selv kører på atomaffald(!), og hvis man skalerer det op til drift af elbiler ville en bil kunne køre 90 år på en enkelt opladning. Vi er der ikke helt endnu, men er det ikke rart, at nogle arbejder på det?

Ultratynd solcelle: Forskere ved King Abdullah University i Saudi Arabien har udviklet solceller der er så tynde og fleksible at de kan placeres på overfladen af en sæbeboble. Kombiner dét med ovenstående NBD-batteri og du har opskriften på en ultratynd, ultraletvægts-, uendelig energikilde til fremtidens overflader, implantater og trådløse devices. Læs også: Der sker mere og andet i Saudi Arabien end ultratynde solceller: Kvindelige gamere strømmer til esport.

Biotech

Algoritme spotter autistiske subtyper: Forskere ved Northwestern University har udviklet en ny, algoritmebaseret metode til at identificere autistiske subtyper, mens det kritiske vindue for børns hjerneudvikling endnu er åbent, og indgriben er mulig. Læs også: Andetsteds forskes der i massiv reduktion af autistiske symptomer ved hjælp af transplantation af fæces.

Hjertehologram i brug: Børnelæger ved Washington University i St. Louis har taget hologrammer i brug for at øge præcisionen i forbindelse med hjerteoperationer.

MR på den kvarte tid: Radiologer ved New York University har i samarbejde med Facebooks forskningsenhed med speciale i kunstig intelligens trænet en algoritme til at foretage MR-skanninger baseret på fire gange så lidt data som hidtil - dvs. fire gange hurtigere.

Der er ingen vej udenom.... jeg bliver nødt til at komme ind på Neuralink her til sidst, det mest science fiction-agtige af Elon Musks projekter.

Som annonceret tilbage i nyhedsbrev #48 har der netop været årligt presse-event med nyt fra dette banebrydende foretagende. En af mine yndlingsformidlere, Tim Urban fra Wait But Why, faldt forleden år i det uendelige kaninhul da han ville sætte sig ind i Neuralink og lige forklare teknologien ordentligt til sine læsere - det blev til en artikel på 118 PDF-sider, så jeg tænker egentlig bare at holde den helt kort her 👍

Stort set samtlige levende mennesker oplever neurologiske lidelser over tid. Det kan være nedsat syn eller hørelse, hukommelsestab, søvnløshed, angst eller hjerteanfald... migræne, lammelse, svimmelhed osv. Mulighederne er desværre mange, og det er helt normalt. Men hvad hvis der fandtes noget, en almennyttig og pålidelig løsning til en overkommelig pris, der kunne komme enhver af disse lidelser til livs?

Det er basically salgsargumentet her - for det noget er Neuralink: Et hyperavanceret hjerneimplantat på størrelse med en tier, der fører tusindevis af elektroder smertefrit ind i hjernen på dig med henblik på at kurere hidtil uhelbredelige hjerne- og rygmarvsskader trådløst gennem et såkaldt brain-computer-interface. Dette er pitchet, den lille røde pille du skal sluge for at komme med.

Som med så meget andet af Elon Musks arbejde er Neuralink komplet nytænkende, nyskabende, banebrydende, revolutionerende - vildere, flottere, bedre, billigere og mere bæredygtigt end noget andet eksisterende. Det er disruptivt og forførende. Det er fremtiden.

Men fremtiden kræver overvejelse - og som med så meget andet af Elon Musks arbejde er hans projekter andet og mere end sig selv: Tesla er ikke bare en elbil - virksomhedens mission er at accelerere verdens overgang til bæredygtig energi. SpaceX er ikke bare et rumselskab - virksomhedens mission er at gøre menneskeracen multiplanetarisk. Hvad han vil med Starlink udfolder jeg i den nære fremtid...

Og Neuralink...? Nu vil jeg jo nødigt op på de 118 sider.... men lad os bare sige at afstanden til en reel fusion mellem menneske og maskine bliver en hel, hel del kortere, hvis denne radikalt fremskredne bioteknologi opnår kommerciel succes. Om det er det rigtige for menneskeheden bør debatteres heftigt - men at vejen til kommerciel succes er inden for rækkevidde, er åbenlyst Musks virke taget i betragtning. Og hvad der sker kan jeg simpelthen ikke gå i dybden med nu og her, det må blive en anden god gang - hvis det har interesse?

For nu må du selv dimse med dit kaninhul:

  • Neuralink presse-event i fuld længde
  • 14-min sammenklip af eventet
  • Artikel om den kirurgiske robot de lige skulle opfinde først for at implantere implantatet (upcoming disruption i sig selv)
  • Artikel om implantatets mulige funktioner og nuværende forsøg i dyr
  • Klip fra JRE #1470 hvor Musk forklarer Neuralink til Joe Rogan tidligere i år
  • Bogen Homo Deus af Yuval Harari - utrolig læsning der kan forberede dig på en Neuralink-lignende fremtid
  • Oplagte betænkeligheder ved Neuralink 1, 2, 3, 4

Kæmpe kh
Denis

Støt #ActualNews - tak 😘

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.