Verdens første lov om arbejdsret for sexarbejdere, grøn energi som en global økonomisk magtfaktor og en frembrusende distribution af malariavacciner i Afrika – bl.a. takket være dansk solcelleteknologi. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på desalinering af havvand, en forkullet papyrusrulle der afslører hvor Platon er begravet og ikke mindst begrebet prebunking, som forener rapperen Eminem og den taiwanesiske minister for digitale anliggender.

Hjertelig velkommen til #AN 159
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 143 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi & klima

Økonomisk magtfaktor: Ifølge en ny type opgørelse fra Det Internationale Energiagentur stod vedvarende grøn energi for 10% af den samlede globale vækst i BNP i 2023. Konkret: Ca. 6% af USA's BNP-vækst i 2023 tilskrives vedvarende energi; op mod 20% af den kinesiske og ca. 33% af den europæiske. Og hvad så? Brug det som modargument når 1) folk beklager sig over opbremsning i grøn omstilling, 2) når medier maler skræmmebilleder eller fremstiller klimakamp som håbløs og 3) når bagstræberiske landmænd snart igen indtager europæiske hovedstæder med deres brændende traktorer og sykofantiske selvmedlidenhed.

Millionmilepæl: Der findes nu over fem millioner forskellige solcelleinstallationer i USA. Og hvad så? Artiklen skelner ikke mellem en stor solcellefarm og en husstand med paneler på taget – det er accelerationen, der er interessant her: Den første million blev nået i 2016 og havde taget 43 år. Resten er kommet siden og den sidste million solcelleinstallationer er blevet opnået på bare 20 måneder. Perspektiv: Amerikanske husstande bruger i dag 55% færre fossile brændsler end de gjorde for 50 år siden – og 90% mere elektricitet.

Soldrevet desalinering: Et fransk forsyningsselskab har landet kontrakten til at opføre verdens største soldrevne anlæg til desalinering af havvand. Anlægget bliver placeret lidt udenfor Dubai, hvor det forventes at give rent drikkevand til 2 millioner mennesker fra 2027. Og hvad så? Moderne anlæg til desalinering har eksisteret siden 1950'erne, men det er en dyr og energikrævende proces at forvandle havvand til ferskvand – og hvis energien kommer fra fossile brændsler, er det også forurenende. Det er derfor vigtigt med flere anlæg der kører på billig og vedvarende energi; særligt med fremtidens forventede vandmangel in mente.


Sundhed

Soldrevet vaccinedistribution: En tankevækkende dobbeltnyhed her om den frembrusende distribution af malariavacciner i Afrika. Dels er der nemlig hele to malariavacciner i omløb nu, en meget glædelig nyhed i sig selv (verdens første malariavaccine så dagens lys i 2019). Og dels er den massive udrulning af malariavacciner også et tegn på fremskridt inden for vedvarende energi – for den eneste måde at distribuere vaccinen effektivt på er ved hjælp af solcelledrevne køleskabe. Bonusinfo: Blandt de førende producenter af solcelledrevne køleskabe til vaccinedistribution er danske Vestfrost. Deres køleskabe kan holde sig kørende 115 timer på en enkelt opladning.

Udvidet donorpool: Forskere ved Johns Hopkins University har opdaget nye egenskaber ved et 70 år gammelt lægemiddel, der gør, at selv børn nu kan få knoglemarvstransplantation fra donorer der hverken er beslægtede eller et direkte match. Læs også: Efter årtiers forskning lykkedes det i 2022 at transplantere menneskeskabt menneskeblod til to menneskepatienter.

Tampon 2.0: Et amerikansk startup lancerede sidste år det første re-design af tamponen siden Tampax blev patenteret i 1934. Og hvad så? Det nye design virker innovativt undervældende ved første øjekast, men tamponen er primært målrettet kvindelige sportsudøvere, og grunden til at jeg bringer nyheden i dag, er at produktet mest siger noget om noget helt andet: Ifølge Deloitte er kvindesport nemlig eksploderet i popularitet – mindst 300% mere efterspurgt i år sammenlignet med 2022 bare.


Samfund

Arbejdsret til sexarbejdere: Belgien har som det første land i verden vedtaget en lov om arbejdsret for sexarbejdere. Loven giver sexarbejdere ret til ansættelseskontrakter og adgang til sociale ydelser som pension, sundhedssikring, ferie og barselsorlov. Herudover: Loven medfører også strenge krav til arbejdsgivere om at sikre ansattes sikkerhed og rettigheder, og den understreger sexarbejderes ret til at afvise klienter og bestemte handlinger.

Stigende faldende kriminalitet: Vold, indbrud og biltyveri i England og Wales er styrtdykket over de sidste 30 år – og er næsten 90% lavere i dag end i 1990'erne. Fedt, men: 78% af befolkningen er overbevist om at kriminaliteten er stigende – og man ser det samme billede i USA, hvor 80% af befolkningen tror kriminaliteten steg i 2023, mens den i virkeligheden faldt. Hvorfor? Blandt andet, men nok primært, fordi medier bruger frygt til at fastholde folks fokus, og politikere bruger frygt for at få stemmer.


Wild science

Platons grav: Siden jeg sidst skrev om The Vesuvius Challenge tilbage i oktober, hvor to universitetsstuderende var lykkedes med at aflæse otte bogstaver i en forkullet papyrusrulle ved hjælp af kunstig intelligens, er man her et halvt år senere oppe på mere end 1000 aflæste ord – og den nye information afslører bl.a. hvor Platon ligger begravet. Kontekst: Der findes ca. 500 forkullede papyrusruller fra den antikke romerske by Herculaneum, der i år 79 fvt. blev begravet af det samme vulkanudbrud som begravede Pompeji. Forskere har i århundreder prøvet på at aflæse rullernes indhold, men stoppede for 250 år siden fordi rullerne blev pulveriseret hver gang de prøvede – lige indtil nu hvor teknologier (og en betragtelig pengepræmie) kommer os til undsætning.

Galaksernes vugge: Forskere fra Niels Bohr Institutet har som de første i verden observeret fødslen af tre af de tidligste galakser i universet ved hjælp af James Webb-teleskopet. Og hvad så? Galaksernes dannelse er tidligere kun blevet beskrevet i teorier og simuleringer, men med hjælp fra menneskehedens fremmeste rumteleskop har det altså været muligt at se mere end 13,3 milliarder år tilbage i tiden. Perspektiv: James Webb Space Telescope blev opsendt den 25. december 2021 og det har gjort utrolige opdagelser på rekordtid. Blandt mine favoritter er opdagelsen af en verden 120 lysår væk fra os, der muligvis både er dækket af vand og rummer dimethylsulfid – et molekyle kendt her fra Jorden hvor det udelukkende produceres af liv. 


Til sidst: Prebunking

Venstre: Eminem, højre: Audrey Tang

Min svenske kollega fra Warp News, Mathias Sundin, skaffede mig for nyligt adgang til Copenhagen Democracy Summit.

Her havnede jeg bl.a. til en vildt spændende paneldebat med den taiwanesiske minister for digitale anliggender, Audrey Tang, og den venezuelanske frihedskæmper Leopoldo Lopez.

De diskuterede krydsfeltet mellem teknologi, mobilisering af masser og manipulation af information før og efter demokratiske valg – og det er 27 minutter givet godt ud hvis du selv vil se debatten.

Jeg tog en masse med mig, men særligt begrebet prebunking, som Audrey Tang introducerede. Jeg havde aldrig hørt ordet før, og det har du måske heller ikke så her en kort intro til det:

Prebunking er en ny strategi til at foregribe misinformation ved at gøre folk opmærksomme på falsk information, før de bliver udsat for den. Hvor debunking handler om at modbevise falske oplysninger efter de er spredt, handler prebunking altså om at uddanne folk i at genkende misinformation på forhånd, så man er bedre rustet til at modstå den senere hen.

Strategien kan fx bruges af politikere som forsvar mod forventede AI-genererede angreb op til det kommende EU-valg – eller som værn (1, 2) mod klimabenægtelse.

Jeg tog fra debatten dybt inspireret og med et lille smil på læben. Pludselig kom jeg nemlig i tanker om den ikoniske scene fra hiphop-filmen 8 Mile, hvor rapperen Eminem afvæbner sin modstander i den afsluttende finale-battle ved at italesætte samtlige dis og fornærmelser af sig selv før den anden når det.

-Og teknisk set er det præcis hvad prebunking er.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.