Diabetes diagnosticeret på 10 sekunder, et alternativ til palmeolie og fremskridt i den udledningstunge stålindustri. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på fascinerende fortidsfund gjort ved hjælp af fremtidsteknologier, resultater fra et dansk studie om den gavnlige effekt af mikrodosering af psilocybin og en håndprotese der er fusioneret med amputantens knogler, muskler og nervebaner.

Hjertelig velkommen til #AN 147
Denis

Foredrag & fællesskål: Konceptet er simpelt – hver gang du hører noget opløftende eller overraskende, så skåler du 🍺 Kom til #AN-hygge med oplæg den 9. november kl. 19 på Bobuska ved Nørreport i København. Skriv dig op HER – og tjek min multisprogs-invitation nederst i #AN 146 hvis du missede den.

Energi, miljø & klima

Irreversibel sol: Udbredelsen af solenergi nærmer sig ifølge adskillige universiteter i England – eller har måske allerede passeret – et positivt tipping point, der sikrer, at solenergi irreversibelt bliver den dominerende energikilde i verden inden 2050. Snippet fra artikel: "If you don't put any additional policy in your system, you still get a switch [...] The recent progress of renewables means that fossil fuel-dominated projections are no longer realistic,” udtaler Dr. Femke Nijsse fra University of Exeter. Perspektiv: Jeg satte mig for at undersøge hvor meget 1 GW solceller egentlig fylder rent fysisk nederst i #AN 140 – og hvor mange år det ville tage at plastre hele Danmark ind i dem. Svarene overrasker!

PALM-ALT: Forskere i Skotland mener at have opdaget 'den hellige gral' blandt alternativer til palmeolie. Produktet laves af et biprodukt fra hørfrøindustrien og er 70% mindre udledningstungt end konventionel palmeolie. Desuden har det 30% færre kalorier og 80% mindre mættet fedt. Og hvad så? Palmeolie er vildt populær blandt fødevare- og kosmetikproducenter, fordi den tilføjer en glat tekstur og fungerer som et naturligt konserveringsmiddel uden at påvirke lugten, smagen eller udseendet af de produkter den tilføres. Palmeolie har været populær blandt producenterne at den menes at have stået for 8% af al skovrydning i verden alene mellem 1990 og 2008, hvorfor et alternativ er yderst tiltrængt.

Grøn bioraffinering: En ny industri for græsprotein spirer i Danmark og den kan få meget positiv indvirkning på landbrugets klimabelastning ved at erstatte brugen af soya i dyrefoder (tak for tippet til Jesper Mark Pedersen). Og hvad så? Landbruget står i dag for ca. 35% af den samlede danske CO2-udledning og dyrefoder står for hele 40% af dette – hvilket hovedsageligt tilskrives import af soya. Græsprotein virker så lovende og skalerbart efter indledende, at der nu forhåbentlig er fem nye anlæg til grøn bioraffinering på vej.

Fossilfrit fremtidsstål: Stålindustrien er gået fra apati til fremskridt med grønne kæmpeinvesteringer i såkaldte lysbueovne – fra Sverige og Luxemborg til USA, Japan og New Zealand. Og hvad så? Hvor traditionelle højovne drives af udledningstung kulkraft drives lysbueovne af elektricitet. Perspektiv: Selvom der går længe før elektriciteten til denne produktion bliver 100% vedvarende ses udviklingen som et omfattende skridt i den rigtige retning. I Sverige står stålgiganten SSAB fx for 10% af hele landets udledning. Men hvor den svenske regering håber på fossilfri stålproduktion i 2045 først har SSAB selv fremrykket ambitionen med 15 år.


Sundhed

Mikrodosering virker: Et nyt studie fra Syddansk Universitet har fået international opmærksomhed for at påvise hvordan mikrodosering af psilocybin fra bevidsthedsudvidende svampe øger modstandsdygtighed over for stress og reducer tvangstanker – uden negative virkninger. Læs også: Fantastisk artikel her featuring hele to faste læsere af #ActualNews der belyser nyheden fra hver deres side: Forskeren bag studiet Mikael Palner og fortaleren for psykedelisk terapi Jesper 'Jokeren' Dahl. Perspektiv: Tjek absolut mit skriv om radikal terapilovgivning nederst i #AN 134 hvis du ønsker en hurtig status på dette fascinerende forskningsfelt.

Vokal diabetesdiagnose: Forskere i biotech-selskabet Klick Labs har udviklet en algoritme der kan diagnosticere type 2-diabetes med 89% nøjagtighed – alene baseret på 10 sekunders optagelse af patientens stemme. Og hvad så? Den traditionelle måde at diagnosticere på sker ved fysisk fremmøde hos en læge, en blodprøve og derefter utålmodig afventning af prøvesvar. Læs også: Danske Corti har i årevis diagnosticeret hjertestop gennem vokal analyse og landede for nylig en stor international investering med henblik på salg af intelligente co-pilots til alverdens hospitaler.

Banebrydende bionik: En 50-årig kvinde i Sverige har som den første i verden fået en bionisk håndprotese med delvis følesans, der er fusioneret med hendes knogler, muskler og nervebaner. Og hvad så? Kvinden har efter to årtier uden højre hånd fået reduceret sine fantomsmerter markant – og ikke mindst genvundet førligheden til at udføre ca. 80% af typiske daglige gøremål. Perspektiv: Bioniske proteser er bogstavelig talt tankestyret, fordi sensorer indeni protesen registrerer signaler fra nerver og muskler som kommer direkte fra hjernen. Teknologien var ren science fiction for bare få år siden, men er nu så veludviklet at det engelske sundhedsvæsen som det første i verden er begyndt at tilbyde dem til patienter helt ned til 9-års alderen. Læs også: I mellemtiden eksperimenterer unge med at 3D-printe bioniske proteser hjemme i forældrenes kælder til en brøkdel af markedsprisen.


Samfund

Deutschlandticket i Frankrig: Vi fortsætter med flere fede franske tiltag, nu inden for offentlig transport: Fra sommeren 2024 får alle franskfolk nemlig adgang til hele det nationale tognet (regional og intercity) for blot €49 om måneden. Perspektiv: Jeg skal til Odense på lørdag og har lige købt en returbillet der er dyrere end dét. Og hvad så? Den franske beslutning er inspireret af Tysklands überpopulære Deutschlandticket, der er blevet udrullet på baggrund af et eksperiment i 2022 hvis klimagavnlige effekt var indiskutabelt.

Faldende kriminalitet: Storbritannien oplever disse år betydelige fald i antallet af mord og røverier. Der var i det hele taget 12% færre kriminelle handlinger i UK i 2022 sammenlignet med året før pandemien. Læs også: Det australske institut for kriminologi konstaterede for nyligt at mordraten i Australien er faldet med 55% siden begyndelsen af 1990'erne. Perspektiv: Tendensen har været ret klar globalt til trods for tilbageskridt under pandemien: Der forekommer langt færre mord nu end i 1990. Hovedårsagen lader til at være, at gennemsnitsalderen i verden stiger.


Wild science

Fra aske til AI: To universitetsstuderende er lykkedes med at afkode ord fra en forkullet papyrusrulle ved hjælp af 3D-scanninger og kunstig intelligens. Kontekst: Der findes ca. 500 forkullede papyrusruller fra den antikke romerske by Herculaneum, der i år 79 fvt. blev begravet af det samme vulkanudbrud som begravede Pompeji. Forskere har i århundreder arbejdet på at aflæse rullernes indhold uden at pulverisere dem – og først lige nu kommer teknologier (og en betragtelig pengepræmie) os til undsætning. Snippet fra artikel: "With this achievement, scientists say they are now one step closer to being able to read full passages and –someday– entire scrolls that had previously been considered unreadable." Perspektiv: Jeg er vildt fascineret af denne slags gennembrud, hvor vi anvender banebrydende fremtidsteknologi til at optrevle mysterier om fortiden. Tjek mine skriv om den fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid i #AN 50 og delvist opdigtet virkelighed nederst i #AN 34.

Runerister afsløret: Apropos 3D-scan og fremtidstech – går du også rundt og grubler over hvem det egentlig var der ristede runerne på Jellingestenene? Grubl no more, for det har Nationalmuseet langt om længe opdaget: Det var runeristeren Ravnunge-Tue. Læs også: Molekylære evolutionsbiologer ved Max Planck Institut for Evolutionær Antropologi har brugt en banebrydende sekventeringsteknik til at analysere DNA-rester fra en hjorteknogle der blev brugt som halssmykke for 20.000 år siden – og derved fundet ud af hvem ejeren af smykket var.

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 109 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Til sidst: Klima ifølge Kim

Det er mildest talt gråt derude med weltschmerz, møgvejr og optimistisk åndenød... så man bør gribe efter de glædesgodter der gemmer sig.

Kim Stanley Robinson er blandt vores tids største science fiction-forfattere med flere end 20 prisvindende bøger bag sig, der gennem fire årtier har skildret udfordringer, løsninger og tilpasning til økologiske, økonomiske og sociopolitiske kriser som menneskeheden risikerer at gå i møde i fremtiden.

Sidst jeg omtalte ham her i nyhedsbrevet var i det skønne lille skriv nederst i #AN 105 hvor jeg skrev om klimaskurke, mens jeg læste hans seneste klimafiktion Ministry for the Future.

Bogen foregår i en nær og meget genkendelig fremtid med begrænset politisk klimahandling, hvor ekstreme vejrforhold er blevet så hyppige og katastrofale at militante klimaaktivister har taget sagen i egen hånd; bl.a. ved at gå systematisk efter de individer som konsekvent og med fuld overlæg forpurrer de tiltag der så krystalklart skal til for at undvige en mulig implosion af vores civilisation.

Det er frygtindgydende omend løsningsorienteret læsning, klart en anbefaling.

Det glædelige er imidlertid at jeg her forleden fik tilsendt en video hvor Kim Stanley Robinson taler om hvad han har lært siden sin årelange research og efterfølgende udgivelse af bogen i 2020 (tak for tippet til Lars A. Engberg).

-Og hans budskab er som et ekko af grundnerven i #ActualNews: Det virker mere sandsynligt i dag at det lykkes os at undvige klimakatastrofe end det virkede for bare 3-4 år siden. Dels fordi omfanget af klimahandling accelererer med hidtil uset styrke – og dels fordi der foregår et generationsskifte på beslutningstunge poster overalt i verden, hvor ledere der oprigtigt ænser alvoren kommer til.

Bevares, Kim er 'bare' forfatter... Både forskere og aktivister vil finde gode grunde til at sætte optimismen i berettiget skak. Men han har trods alt gjort et gigantisk forarbejde for at skrive en af tidens mest hyldede romaner – og når han alene på dén baggrund udtaler, at der faktisk finder en positiv udvikling sted lige nu, bare sammenlignet med for 3-4 år siden... så føler jeg det batter.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Petersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
TAK til Barbara Christensen for at hjælpe med markedsføring.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.