[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

#ActualNews er nu udkommet 50 uger i træk - TUSIND tak til alle der følger med og i al beskedenhed STORT well done til Denis Rivin 😇 I anledning af det flotte jubilæum tager vi denne uge et kig på tiden der er gået - men ikke bare de sidste 50 uger: Vi tager et spadestik dybere og ser nærmere på den fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid.


🔹🔺🔸 Min spørgeskemaundersøgelse er afsluttet, 72 mennesker har svaret - TAK! Jeg deler som lovet nogle af svarene her, resten kan dem der lyster selv læse. Nøgletal fra undersøgelsen er som følger:


  • 90.3% finder indhold i hvert nyhedsbrev, de aldrig er stødt på før (SEJT!)
  • 69% synes mængden af indhold holder/ville ønske der var endnu mere
  • 88.7% synes ikke de gengående symboler er irriterende
  • 51.4% er villige til at støtte #ActualNews med donationer
  • 84.7% vil rykke med videre, når/hvis jeg skifter til engelsk

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews


Velkommen til #50 - og rigtig god læselyst

Denis


[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Fjern fortid

Hulefund ændrer fortid

Hulefund ændrer fortid

Omkring 1.900 stenredskaber udgravet i en hule i det centrale Mexico indikerer, at der har været mennesker i Nordamerika for ca. 30.000 år siden - 15.000 år tidligere end hidtil antaget.

🔹🔺🔸 Arkæologer har opdaget en 12.000 år gammel, oversvømmet okkermine et andet sted i Mexico, hvor vandet har skabt en tidslomme af præhistorisk aktivitet.

Sjælden offergave fundet i hellig sø

Sjælden offergave fundet i hellig sø

Arkæologer i Bolivia har fundet en fuldt intakt stenkasse med offergaver der giver ny indsigt i Inkaers ritualer og religion.

🔹🔺🔸 Lidar-teknologi hjalp tidligere i år arkæologer med at finde en 3.000 år gammel, kilometerlang Maya-struktur i Mexico.

Ny opdagelse i Göbekli Tepe

Ny opdagelse i Göbekli Tepe

6.000 år før Stonehenge var der Göbekli Tepe - mystiske monolitter i det centrale Tyrkiet opstillet af jæger samler-folk for 11.500 år siden. Israelske arkæologer mener nu at have opdaget skjulte mønstre i dette verdens ældste tempel, der vidner om kompleksitet og geometrisk forståelse man troede var umulig dengang.

Stenalderfolk i forbindelse

Stenalderfolk i forbindelse

En monumental cirkelkonstruktion er opdaget i det sydøstlige Portugal, der sammenlignes med en træ-version af det ikoniske Stonehenge i England. Der findes intet lignende andre steder på den Iberiske Halvø, og fundet vidner om kulturelle forbindelser mellem stenalderfolkene i Europa.

🔹🔺🔸 Arkæologer offentliggjorde måbende fundet af kæmpemæssige skakter i England tidligere i år, der stammer fra nogenlunde samme tidsalder.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Mellemfjern fortid

Splinterny dino opdaget

Splinterny dino opdaget

Palæontologer ved University of Southampton har opdaget en hidtil ukendt dinosaur på Isle of Wight, der menes at have levet for 115 millioner år siden.

Ondartet tumor fundet i fossil

Ondartet tumor fundet i fossil

Forskere har for første gang nogensinde fundet en ondartet tumor i en 76 millioner år gammel knogle fra den planteædende Centrosaurus.

🔹🔺🔸 Som bragt i #27 har man tidligere i år også offentliggjort fundet af cellestrukturer, altså DNA, i intakt brusk fra nogenlunde samme periode.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Superfjern fortid

Ukendt gardin af galakser

Ukendt gardin af galakser

Astronomer har opdaget en af de største strukturer i det kendte univers - et kolossalt gardin af galakser der spænder over 1.4 milliarder lysår. Gardinet er døbt for Sydpolsvæggen, og astronomer undres over at vi først ser den nu.

Skelsættende foto af exoplaneter

Skelsættende foto af exoplaneter

Et internationalt forskerhold ved Leiden University er for første gang nogensinde lykkedes med at fotografere et system af exoplaneter, der kredser om samme stjerne.

🔹🔺🔸 Det minder mig om gode gamle 2019, hvor astronomi-interesserede verden over fik krøllet hjernen i mødet med historiens første fotografi af et sort hul. Her er en god, educational video (protip: Når du kigger på et sort hul, ser du kun bagsiden).

Radiosignal inde fra Mælkevejen

Radiosignal inde fra Mælkevejen

Jorden modtager mystiske radiosignaler fra det ydre rum, oftere end de fleste tror. De fleste af dem stammer fra fjerne galakser millioner af lysår væk, men for første gang nogensinde har astronomer sporet et af dem til vores hjemmegalakse, Mælkevejen.

🔹🔺🔸 Fænomenet kaldes fast radio bursts og mens de fleste er en form for engangsknald, er nogle af radiosignalerne tilbagevendende: Et af dem rammer os i en cyklus på 157 dage, mens et andet rammer os præcis hver 16. dag. Det er alt sammen nyt og spændende og du kan gå lidt i dybden her.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Tilbage i tid

Lad os starte ved begyndelsen: Det tager lyset 8 minutter og 20 sekunder at rejse fra Solen til Jorden. Hver eneste gang du kigger på Solen, ser du altså en 8 minutter og 20 sekunder gammel version af den: Du ser de facto tilbage i tiden.


Det har alle dage været kilde til ubegrænset fascination for mig at det er sådan, astronomi fungerer: Jo længere ud i rummet man kigger, desto længere tilbage ser man - ikke bare i afstand men i tid. Nattehimlen er én stor tidsmaskine: Det eneste du ser, er noget der var engang: Solen er altid over 8 minutter gammel, og hvis du en aften spotter Alnilam, den midterste stjerne i Orions Bælte, er der ikke bare tale om 8 minutter men om hele 1.300 år. Rekorden tager Hubble-teleskopet, det har kigget hele 13 milliarder år tilbage i tid 🤯


Jeg elsker, hvordan universet omkring os på den måde udelukkende består af fortid - og hvor deliciously paradoksalt det er, at rummet i sig selv er lidt en fremtidsting: Rummet er på en måde noget, der er i vente - noget vi har brug for fremtidsteknologier til at afsøge og forstå.


-Samme gør sig på pudsig vis også gældende lige her på Jorden: Fortiden er noget, der ligger forude - noget vi har brug for fremtidsteknologier til at afsøge og forstå.


Vi har knapt skrabet overfalden når det kommer til arkæologiske opdagelser her på Jorden, og mange af de ting vi allerede har fundet aner vi ikke hvordan er blevet til. Fagfolk kan fx ikke en gang blive enige om hvordan noget så nærstuderet som Keopspyramiden er blevet til. Der er solide gisninger, men det er vist også bare dét, teorier: Vi aner ikke hvordan pyramidens 2 millioner stenblokke á 3 tons er blevet stablet til perfektion eller hvad pyramidens faktiske funktion var. De gamle civilisationers utrolige beregningspræcision baseret på indsigt i astronomi og geometri...? Glem det. Vi aner ikke hvordan eller hvorfor de vidste det, og vores moderne computere følger kun knapt med.


Vi troede indtil for nyligt at 4-5.000 år gamle civilisationer var arnested for social kompleksitet, men opdagelsen af Göbekli Tepe i 90'erne rykkede vores antagelse med op mod 7.000 år. Nu har man så fundet ud af at der måske har været mennesker i Nordamerika i ca. 30.000 år - 15.000 år længere end hidtil antaget. Hvor meget længere vil grænsen for vores præhistoriske oprindelse blive rykket de kommende årtier? Vil det betyde noget for dér hvor vi skal hen?


Der er noget virkelig sundt, tror jeg, i at stoppe op en gang i mellem og tage et kig tilbage - særligt når man beskæftiger sig med fremtid, fremskridt og teknologi. Både for at huske hvad det har kostet mennesket at nå hertil, men også bare fordi en væsentlig del af menneskehedens fremskridt består i opdagelser og opfindelser, der ændrer vores forståelse af tidligere civilisationer: Hvem disse mennesker var, hvad de var i stand til, og hvilke eksistentielle farer der overgik dem.


Videoen jeg linker til her til sidst er et knapt 3 timer langt interview med forfatteren Graham Hancock, som jeg har skåret ned for dig til 29 minutter. Hancock er hadet i mange arkæologiske miljøer for han udfordrer rigid akademisk tænkning, og er i øvrigt lidt af en velbevandret psychonaut. Her i videoen taler han bl.a. om Denisova-mennesket, et område på størrelse med Indien inde i Amazonas der står arkæologisk uberørt og fremtidige teknologiers evne til at gengive fortiden med perfektion.


Nogle hænger Hancock ud som pseudo-arkæolog, for hans teorier er kontroversielle. Jeg synes han virker velovervejet og indsigtsfuld - og jeg byder altid en god udfordring af dogmer velkommen. Den fjerne fortid er evigt mystifystisk, og dem der påstår at have svaret har det historisk set med at tage fejl.


Kæmpe kh

Denis


[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Comments

Sign in or become a #ActualNews member to join the conversation.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.