Frankrig vil forbyde indenrigsflyvninger, økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med stigende CO2-udledning og en ny metode til diagnosticering af depression er blandt emnerne du kan blive klogere på i ugens nyhedsbrev, der herudover byder på alt fra begrebet ecocide til den mest funky hjemmeside du nok nogensinde har set.


Hjertelig velkommen til 3 nye læsere 👋😊


Rigtig god læselyst

DenisSundhed

Hjerneanalyse gennem blodprøve

Hjerneanalyse gennem blodprøve

Man har historisk set diagnosticeret depression og bipolar lidelse gennem relativt famlende analyser af hjernen - men forskere ved Indiana University School of Medicine har held med en helt ny approach: De arbejder på en blodprøve der ikke bare diagnosticerer, men også vurderer sværhedsgrad af lidelse og anbefaler patientspecifik præcisionsmedicin.

Aldringsprocessens 3 gear

Aldringsprocessens 3 gear

Neurologer ved Stanford University gjorde en tankevækkende opdagelse da de analyserede blodplasma fra over 4.000 mennesker i alderen 18-95: Vores biologiske aldring er ikke nødvendigvis én lang, løbende proces men foregår snarere i gradvise ryk, når vi hhv. runder det 34., 60. og 78. år.

Hospital vedtager veganerkost

Hospital vedtager veganerkost

Et hospital i den libanesiske hovedstad Beirut har som det første i verden besluttet sig for udelukkende at tilbyde vegansk kost. Logikken er, at det ikke nytter noget at servere de samme fødevarer til patienter, der i mange tilfælde har bidraget til deres sygdom (tak for tip til @knudankeriversen).

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Podcast: Episode 5

Burde Være Breaking er den nye podcast hvor med Emil Nørlund og jeg hver uge giver dig tre gode ting at være håbefuld omkring - positive nyheder der burde være breaking, men ikke er det 😍 Episode 5 handler om Volvos beslutning om at give svenske barselsregler til samtlige 43.000 ansatte i hele verden, en lyntest til hjernerystelser og et device mod migræne: Hør podcasten her eller dér hvor du normalt finder dine podcasts.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Miljø & klima

Ecocide, en ny type forbrydelse

Ecocide, en ny type forbrydelse

Begrebet genocide, altså folkedrab, blev først konkretiseret og kriminaliseret i 1948 i kølvandet på Anden Verdenskrig, hvor verdenssamfundet enedes om en type forbrydelse der retfærdiggør indgriben i suveræne staters anliggender. Og nu er turen kommet til natur: Begrebet ecocide omhandler omfattende ødelæggelse af natur og økosystemer, og med udsigt til klimakatastrofe er der et voksende pres for at få det anerkendt på lige fod med genocide (tak for tip til @michaelreibel).

Frankrig vil forbyde indenrigsfly

Frankrig vil forbyde indenrigsfly

Franske politikere har godkendt et forslag om at forbyde indenrigsflyvninger på ruter hvor man kan komme frem med tog på 2.5 time eller mindre. Det er interessante takter fra en regering der for nyligt blev påtalt af egen domstol for manglende klimahandling.

🔹🔺🔸 Barcelonas borgmester foreslog allerede inden pandemien at forbyde flyvninger til Madrid, Austrian Airlines fik hjælpepakke betinget af nedlægning af ruten mellem Wien og Salzburg (31 daglige togafgange er indsat i stedet), og svenske politikere overvejer lufthavnsafgifter til klimatonedøve luftfartsselskaber.

BNP ≠ CO2

BNP ≠ CO2

Økonomisk vækst har været nærmest ensbetydende med stigende CO2-udledning siden den første industrialisering, men en analyse af 32 lande med millionbefolkninger peger på en i stigende grad svækket kausalitet mellem BNP og CO2 - og med de faldende priser på vedvarende energi ligner det, at det kun er et spørgsmål om tid før forholdet smuldrer helt og holdent. Spændende læsning fra Breakthrough Institute.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Energi

Er elbiler grønnere?

Er elbiler grønnere?

Svaret er: Ja. Zetland bringer her et fint indspark til den klassiske situation hvor en samtalepartner pludselig ryger i flæsket på elbiler, fordi de i virkeligheden forurener lige så meget som benzin og diesel. Men nej.

🔹🔺🔸 Zetland er rigtig, rigtig dygtige, til det de gør. Hvis du har lyst til at prøve mediet er det samtidigt en gode måde at støtte #ActualNews på - Zetland giver nemlig 200 kr. til #ActualNews, hver gang en #ActualNews-læser giver dem 50 👌 Klik her.

Nyt fra fusionsfronten

Nyt fra fusionsfronten

Verdens største, private selskab der arbejder med fusionsenergi, TAE Technologies, har erklæret en forventning om at have et funktionelt fusionskraftværk klar inden 2030, hvilket er mange år tidligere end nærmeste konkurrenter. Det er lidt af en selvsikker udmelding fra en spiller i et notorisk ufremkommeligt felt, men med deres særegne teknologi og $880 millioner i ryggen virker TAE værd at holde øje med.

🔹🔺🔸 Hvad var det lige forskellen på fission og fusion var...? Læs her.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

UFOer

Lækkede videoer er ægte

Lækkede videoer er ægte

Få ting kan befippe folk som når snakken falder på UFOer 🛸 De er nemlig sammen med liv i rummet et latterliggjort og stigmatiseret emne, men siden Pentagon for første gang nogensinde validerede videooptagelser i april 2020, er der kommet fokus på det med helt nye briller - og her nærmest på årsdagen rører Pentagon pludselig igen på sig: Nye videoer er lækket af en uforklarlig begivenhed under en militærøvelse i 2019, og forsvarsministeriet bekræfter optagelsens autencitet.

🔹🔺🔸 Ingen siger, at der er tale om grønne marsmænd - kun at der i ny og næ forekommer uforklarlige fænomener i jordisk luftrum. Jeg tog pulsen på dette sagnomspundne emne nederst i nyhedsbrev #35, must-read for nysgerrige!

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hvis du værdsætter nyhedsbrevet, og ønsker at støtte mit arbejde er en af disse måder den bedste løsning lige pt:


[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: En godte på www

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Hvis du går rundt og tænker, at din hjemmeside er fresh og funky, så har jeg træls nyt til dig... There's a new kid in town, og den har lige ekspanderet standarden for funky i det 21. århundrede: https://y-n10.com/


Hjemmesiden tilhører Hiroshi Yamauchis familiefond, The Yamauchi No. 10 Family Office, og den er så sansemættende, at jeg faktisk kun meget knapt fortstår budskabet 😅 Men interessant og inspirerende, dét er den!


Hiroshi Yamauchi er en legendarisk skikkelse i Japan, der med sine over 50 år i spidsen for Nintendo har efterladt sig både kulturel arv og en formue, som hans efterkommere nu prøver at forvalte på mest kreative vis. Formålet med denne hjemmeside er, tilsyneladende, at tiltrække talent og visionære forretningsidéer der kan bidrage til en revitalisering af Japans rolle som en innovativ stormagt i verden - og jeg tør vædde på at du næppe nogensinde har set noget lignende (sound on).


Kæmpe kh

Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.