IEA spår dødsstød til fossile brændsler, NASA gør klar til månelanding for første gang siden 1972 - denne gang naturligvis med en kvindelig astronaut, mens psykedeliske forskere har udviklet afbryderknap til LSD-trip. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på virtuel natur, kaktuskoraller og ikke mindst status på UFO'er 🛸

Velkommen til #35 - og rigtig god læselyst
Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video


Tech & menneske

Banebrydende diagnostik på vej: Forskere ved MIT og Harvard har udviklet en banebrydende teknologi til at diagnosticere infektionssygdomme. Teknologien er baseret på genværktøjet CRISPR og kan skanne for tusindevis af patogener hurtigere og billigere end nogensinde før.

Paralyse ophævet: Forskere ved Battelle Memorial Institute har udviklet et hjerneimplantat med potentiale til at genoprette både følesans of førlighed i ellers paralyserede lemmer.

Afbryderknap til LSD: En psykedelisk farmaceutvirksomhed i Schweiz har udviklet en kemisk afbryderknap til LSD-trip, der ellers varer op mod 15 timer. Hensigten er at gøre psykedeliske terapeutforløb sikrere. Læs også om det nylige gennembrud fra DTU hvor forskere er lykkedes med at skalere produktion af syntetisk psilocybin.

Virtuel natur: Nye studier påpeger, at en virtuel skovtur i et computerspil faktisk har lignende effekt på krop og sind som en tur i den rigtige skov - noget mange har nydt godt af her under pandemien. (Denne artikel er fra Washington Post, de kan være tricky at åbne fra danske IP-adresser grundet GDPR. Prøv evt. at ændre din IP til amerikansk med VPN.) Læs også denne fantastiske historie om en utilsigtet pandemi inde i spillet World of Warcraft tilbage i 2005, og hvordan studier af spillernes adfærd bl.a. kommer til gavn i dag.

Miljø & klima

Historisk fald i CO2-udledning: Vi oplever lige nu det største årlige fald i CO2-udledning nogensinde. Nyeste estimater lyder på 8%, hvilket isoleret set er fantastisk. Tankevækkende er det til gengæld, som tidligere beskrevet, at det lige præcis er her vi bør ligge - hvert år årtiet ud - for at holde den globale opvarmning under 1.5 °C. Læs også: Det Internationale Energiagentur spår, at pandemien bliver dødsstødet for efterspørgslen på fossile brændsler.

Ny solrekord i Abu Dhabi: Verdens største solcelleanlæg på 2 gigawatt bliver også det billigste, når Abu Dhabi fra 2022 sælger energien til 1.35 ¢/kWh. Det slår den hidtige rekord fra januar 2020, hvor Qatar underskrev en aftale på 1.56 ¢/kWh. Læs også: FNs generalsekretær opfordrer alverdens regeringer til ikke at bruge skatteydernes penge til redning af udledningstunge industrier.

Oxford bukker under for studenterpres: Universitetet har besluttet at frasælge fossile aktier efter længerevarende pres og protester fra studenterorganisationer. Læs også: Canada Goose har dedikeret sig til en ambitiøs strategi mod klimaneutralitet inden 2025 samt ophør af indkøb af ny pels.

Nyt håb for koralrev: Det er for første gang nogensinde lykkedes at formere kaktuskoraller udenfor deres naturlige habitus. Gennembruddet er sket i det store akvarium i Florida og forventes at blive udslagsgivende for en eventuel redning af verdens tredjestørste rev.

Global udvikling

Forbud mod automatvåben i Canada: Oven på det seneste masseskyderi har Canada med øjeblikkelig virkning nedlagt forbud mod handel, fragt, import og brug af over 1.500 forskellige automatvåben. Læs også: Lignende beslutsomhed blev sidste år udvist i New Zealand.

Første kvinde til Månen i 2024: NASA er kommet et vigtigt skridt nærmere den første månelanding siden 1972, efter at have skrevet kontrakt med tre virksomheder der skal konkurrere om det bedste landingssystem. Den kommende Artemis-mission er planlagt til 2024, og vil - naturligvis - både fragte en mand og en kvinde til Månens overflade denne gang (tak for tip til @markreesandersen). Læs også: Uafhængigt af månemissionen nailede SpaceX sidste uge den endelige test for deres mandskabsfartøj Crew Dragon, og er som første privatejede virksomhed nogensinde nu klar til at opsende besætning til ISS den 27. maj. Den historiske begivenhed kan livestreames her.

Til sidst: UFO'er

If the universe is as big as we know it is - and if we are the only ones in it... then the universe sure seems like a big waste of space.

Citatet stammer fra en af mine yndlingsfilm, Contact, hvor en videnskabskvinde opnår radiokontakt til fremmed intelligens, der sender hende instrukser til konstruktionen af et højteknologisk fartøj. Filmen er baseret på en bog af den indsigtsfulde rumforsker Carl Sagan, og et fremtrædende tema er videnskab vs. tro: Kan noget vi ingen beviser har for findes?

Sagen kort: UFO'er er et tabubelagt og stigmatiseret emne, der i mange årtier er blevet latterliggjort til trods for en overvældende, anekdotisk bevisbyrde. Tusinder og atter tusinder af mennesker er stået frem med historier af varierende kuriositet, men ingen videnskab og slet ingen regeringen har nogensinde anerkendt eksistensen af uidentificerede flyvende objekter. Indtil lige nu - midt under pandemien - hvor det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, ud af det blå har bekræftet validiteten af tre videoer som jægerpiloter i den amerikanske flåde optog på missioner i hhv. 2004 og 2015.

Weird twist: Vi taler om flyvende tallerkener her - selvfølgelig er der et skørt twist i historien 🤪 I dette tilfælde er det, at den tidligere guitarist i rockbandet Blink-182, Tom DeLonge, spiller en totalt central rolle i alt det her. De omtalte videoer blev nemlig offentliggjort i 2017 - af ham, og den nylige tilståelse fra Pentagon virker også fremkaldt af ham - og hans nye bandmedlemmer, denne gang bestående af vægtige forskere, højtstående embedsmænd, CIA-officerer og en direktør for Lockheed Martins klandestine afdeling for radikal innovation. Du kan selv høre Tom DeLonge udfolde sit projekt i dette interview, hvor han bl.a. insisterer på, at vi alle har en hel del større afsløringer i vente inden for de næste 2-4 år. Afsløringerne kommer qua hans bekræftede samarbejde med regeringen og vil ramme os gemmen underholdningsindustrien, udtaler han. Han er meget specifik i sine udtalelser, og det er i sandhed et ret atypisk interview.

Hvad nu? Jeg siger ikke noget om noget her... For eget vedkommende forholder jeg mig åben og ydmyg over for en historisk track record af fagfolk der generelt har taget grueligt fejl. Og så er jeg grundlæggende bare nysgerrig: Jeg elsker det ubegribeligt enorme, mystiske og kontraintuitive univers omkring os, som astronomer anslår er spækket med ca. 100 Jord-lignende planeter for hvert eneste sandkorn her på vores egen. Og meget kan man sige om Pentagon... men når ministeriet der trods alt har ansvar for klodens mest dominerende millitær først tager stilling til og bekræfter dekadegammelt videomateriale af uforklarlige fænomener i jordisk luftrum, så er det tilforladeligt, synes jeg, at antage at der er 100x mere, de ikke deler - og at timingen for denne indrømmelse må være strategisk velvalgt.

UFO'er er et ømtåleligt emne, som mange med sund skepsis automatisk afskriver, fordi det har været plaget af klaphatte, plattenslagere og kvaksalvere i en menneskealder. Men vi har altså en helt konkret situation nu med bekræftelse fra Pentagon, øjenvidneberetninger fra højtstående militærfolk og en guitarist der lover, at en hel del mere er på vej - og så endda inden for en påfaldende specifik tidsramme...

Kan vi forvente en kommende afstigmatisering hvor sund skepsis skifter fortegn - så det ikke at tro pludseligt fremstår lige så skørt som det tidligere var at tro? Er tanken om liv i rummet virkelig skør igen, når vi i forvejen lever i en tid med science fiction der ugentligt forvandles til science fact? Hvor meget skal der til for at omvende en skeptiker i 2020? Og vigtigst af alt - hvordan vil du reagere hvis denne tricky business holder stik…?

Kaninhul for de nysgerrige:

  • Fantastisk longread om Fermi-paradoxet: Hvis universet vrimler med liv, hvorfor har vi så ingen beviser?
  • Videointerview med øjenvidne, kommandør David Frevor, der i 2019 detaljerigt gennemgik sine oplevelser med Joe Rogan.
  • Øjenvidneberetninger fra millitærfolk bragt i New York Times i 2019.
  • Radiointerview med tidligere astronaut Edgar Mitchell der var 6. mand på Månen, hvor han erklærer sin komplette overbevisning.
  • Videointerview med tidligere canadisk forsvarsminister Paul Hellyer, der insisterer, at alle har ret til sandheden.
  • Der er registreret ca. 10 tilbagevendende radiosignaler fra det ydre rum, det ene rammer os præcist hver 16. dag.
  • Kina har i år indviet verdens største radioteleskop, hvis formål bl.a. er at intensivere jagten på fremmed intelligens.
  • NASAs forskningsdirektør forventer banebrydende opdagelser inden for få år.
  • Nykåret nobelpristager i fysik for opdagelsen af exoplaneter er overbevist, om at vi finder liv i rummet, hurtigere end de fleste tror.

Se i øvrigt Arrival hvis du ikke allerede har. Det er et lille mesterværk fra 2016, der handler om kommunikation og de udfordringer vi som global men nationalt opdelt civilisation kan tænkes at stå over for i et eventuelt møde fremmed intelligens.

-Hvis du er nået hele vejen til bunden af dette skriv er der kun tilbage at sige tusind tak for at læse med - og held og lykke med at få lavet noget som helst andet i dag 😘

Kæmpe kh
Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.