Regenerativt kød, politikerpanik i Tyskland og rygmarvsoperationer foretaget ved hjælp af hyperavanceret teknologi er alt sammen del af en exceptional new normal, som Det Internationale Energiagentur kalder vores samtid. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på MDMA-assisteret samtaleterapis mirakuløse lindring af PTSD og få radikale fifs til at bruge din telefon mindre.

Hjertelig velkommen til #AN 86
Denis


Sundhed

Overarbejde dræber

Nyt studie fra WHO skønner, at overarbejde dræber 745.000 mennesker årligt. Arbejdsuger på 55 timer eller derover øger chancen for blodpropper i hjernen med 35% og hjertesygdomme med 17% sammenlignet med arbejdsuger på 35-40 timer. Ikke just godt nyt her men det er gavnligt at få tal på, og ramaskriget verden over indikerer, at tiden er moden til handling.

MDMA mod PTSD

En blandet gruppe bestående af i alt 90 beredskabsfolk, veteraner og ofre for alt fra vold til sexmisbrug, masseskyderier og barndomstraumer har gennemgået historiens første Fase 3-forsøg med behandling af PTSD med MDMA-assisteret samtaleterapi. 67% af gruppen var fri for PTSD efter 3 sessioner. Det er ganske enkelt utroligt - til sammenligning viser hurtig søgning, at 50% bliver fri for PTSD efter 15-20 sessioner konventionel terapi.

🔹🔺🔸 En opfølgende undersøgelse af medvirkende i psilocybinforsøg fra 2016 viser langvarige tegn på lindret depression og angst hele 4.5 år efter forsøget. Mange af patienterne mener herudover, at oplevelsen er en af de “mest personligt meningsfulde og spirituelt signifikante” i deres liv.

Tech & menneske

Teknologi giver CT dybde

En ny teknologi introduceret i det engelske sundhedsvæsen NHS konverterer CT-skanninger til 3D-billeder og gør lægerne i stand til at diagnosticere patienter med livstruende koronare hjertesygdomme 5 gange hurtigere end før.

🔹🔺🔸 Samme NHS introducerede tidligere i år piller med kamera indeni som stedfortræder til den traditionelle, invasive endoskopi - vi omtalte kapslen i episode 2 af Burde Være Breaking (ny sæson er på vej!).

Rygmarvsoperation med AR og robotkirurg

Kirurger i Las Vegas har foretaget verdens første rygmarvsoperation ved hjælp af augmented reality i tandem med en avanceret robotkirurg. Processen beskrives som minimalt invasiv og eksponentielt mere effektiv i kraft af reduceret arbejdstid på operationsstuen, mindsket skade på det bløde væv og hurtigere bedring for patienten.

Energi & klima

Påtalte politikere panikker positivt

Det er ikke sådan at ignorere for politikere når en forfatningsdomstol vurderer, at éns manglende klimahandling er forfatningsstridig og potentielt brud på menneskerettigheder. Den tyske regerings reaktion på den historiske domsafsigelse for nyligt har forårsaget politisk handling på få uger svarende til det der normalt tager flere år: Industrinationens nye ambition hedder CO2-reduktion på 65% inden 2030, 88% inden 2040 og 100% inden 2045. Wow.

‘Exceptional new normal’

Det Internationale Energiagenturs konservative prognoser for implementering af vedvarende energi i verden er blevet en stående joke blandt fagfolk - heldigvis, for vi havde været på spanden ellers. Nu kommer agenturet sine bommerter i forvejen: IEA har opjusteret den seneste sol- og vindprognose fra november 2020 med hele 25%.

🔹🔺🔸 IEA, grundlagt i 1974 oven på Oliekrisen i 1973 med henblik på at føre statistik på det internationale oliemarked, erklærede allerede i oktober 2020 solenergi for elektricitetsmarkedernes nye konge og den billigste energiform nogensinde. Forskere fra University College London forklarer her, hvorfor udviklingen går hurtigt: Disse teknologier bliver simpelthen billigere, jo mere de bliver brugt.

Elbiler trumfer benzin og diesel

Friske prognoser fra BloombergNEF skønner, at alle typer elektriske personbiler og varevogne vil udkonkurrere deres pendanter med forbrændingsmotorer på prisen så snart som 2027, mens SUVer allerede vil gøre det i 2026. Rapporten indikerer yderligere, at 100% af nye biler solgt i EU i 2035 vil være eldrevne.

Fødevarer

Michelinrestaurant dropper kød

Den 3-stjernede michelinrestaurant Eleven Madison Park i New York har været lukket under pandemien og når den genåbner i juni, bliver det med frisk, vegansk profil. Restauranten er ikke først på bølgen, men beslutningen bekræfter en større, mainstream bevægelse blandt erhvervsdrivende, hvor bæredygtighed og etik spiller en i stigende grad fremtrædende rolle.

🔹🔺🔸 Den populære opskriftsbank Epicurious erklærede for nyligt at de aldrig mere vil publicere opskrifter med oksekød, mens et hospital i Beirut er blevet det første i verden med en udelukkende plantebaseret menu for patienter.

Regenerativt fødevaremærke

Kød behøver ikke at belaste klimaet: Et nyt fødevaremærke i USA vil verificere kød fra regenerative landbrug der arbejder efter strikse retningslinjer for jord, miljø og klima samt dyre- og menneskevelfærd.

🔹🔺🔸 “Ingen teknologi vil nogensinde kunne fjerne CO2 i atmosfæren bedre end naturen selv kan”. Sådan sagde en visionær landmand engang til mig for at forklare det regenerative landbrug - og nu, mange år senere er idéen ved at tage fat.

Støt #ActualNews

Hvis du værdsætter disse ugentlige guldkorn leveret gratis til din inbox og gerne vil støtte op, er det en GIGANTISK hjælp, hvis du fx donerer det der svarer til en chokoladebar om ugen lige her. Pt støtter 39 mennesker med op mod 50 kr pr. udgivelse - TAK til jer!

Til sidst: Mobilafhængighed

Når jeg vågner, går der typisk under 5 minutter før jeg har tændt min telefon. Mens jeg stadig ligger i sengen og drengedyrene slås om at træde på mit ansigt med deres englebløde morgenfødder, får jeg typisk tjekket mails, Messenger, Instagram og LinkedIn i en lamslående instinktiv rutine som om noget som helst i verden afhang af det. Hvis der kommer rigtigt gang i tommeltotten og det lykkes mig at undvige min kærestes indignerede blik, når jeg også et smut forbi Twitter, Reddit og et par avisforsider for virkelig at danne mig et indtryk af verdenssituationen. Hvad der sker i rummet omkring mig i de minutter er grænsende til sekundært, og det kræver aktiv afholdenhed ikke at gentjekke nogle af tingene ved morgenbordet. Og såååå starter resten af dagen, hvor det næppe er nogen hemmelighed, at jeg helt klart også bruger min telefon 👋😊🤳

Jeg ved ikke om jeg har ægte mobilafhængighed, men jeg bemærker bestemt adfærdsmønstre, der ikke holder - og dem vil jeg egentlig rigtig gerne gøre noget ved. Hvis du har det ligesom mig, er følgende måske noget for dig: A Radical Guide to Spending Less Time on Your Phone. Jeg har allerede iværksat punkt 3 og overvejer kraftigt at implementere 4, 10 og 14.

Det er ikke raketvidenskab det her, og der er heller ikke rigtigt noget nyt under solen. Det giver bare god mening, tror jeg, at revidere sin relation til det her overmenneskelige device der udvider vores kognitive kapacitet og giver os konstant adgang til præcis den information og viden vi har brug for på præcis det tidspunkt vi har brug for den på - løbende.

De underliggende mørkemekanismer der er den egentlige årsag til mobilafhængighed kender flere og flere efterhånden til, men hvis ikke eller hvis du ønsker at støve din viden af anbefaler jeg varmt denne nyklassiker af en kongreshøring om persuasive design med tidligere designteknolog ved Google, Tristan Harris.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.