Historisk KÆMPESEJR for climate justice, verdens første validerede vaccine mod kræft og psykedelisk terapi der trumfer antidepressiver: Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på både eldrevet motorsport, solenergi i Nigeria og mit personlige syn på pandemiens positive udfald.


Hjertelig velkommen til 4 nye læsere 👋😊


Rigtig god læselyst

DenisMentalt helbred

Psilocybin matcher antidepressiver

Psilocybin matcher antidepressiver

Et historisk studie ved Imperial College London indikerer, at psilocybin er mindst lige så effektivt som førende antidepressiv Escitalopram (når indtaget under kontrollerede forhold i samspil med psykoterapeuter). Studiet omfattede 59 patienter med middel til svær depression. Forskerne vurderer, at psilocybin i højere grad hjælper patienter til en personlig grundforståelse for depressionens årsag.

🔹🔺🔸 En opfølgende undersøgelse af medvirkende i psilocybinforsøg fra 2016 viser langvarige tegn på lindret depression og angst hele 4.5 år efter forsøget. Mange af patienterne mener herudover, at oplevelsen er en af de "mest personligt meningsfulde og spirituelt signifikante" i deres liv.

Angst og depression deler 509 gener

Angst og depression deler 509 gener

Forskere ved QIMR Berghofer i Australien har for første gang nogensinde identificeret i alt 509 forskellige gener, som angst og depression har tilfælles. De to psykiatriske lidelser ledsager hinanden i 75% af tilfældene, og man anser dette genetiske gennembrud for en væsentlig udvidelse i den komplekse kortlægning af deres natur.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Sundhed

Første vaccine mod kræft

Første vaccine mod kræft

Ny svensk undersøgelse slår fast, at HPV-vaccinen mindsker risikoen for livmoderhalskræft med op mod 86%. Det er historiens første, validerede vaccine mod en kræftform, og den er så effektiv at forskersamfundet har forhåbninger om at udrydde sygdommen helt og holdent.

Malariavaccine overgår 2030-mål

Malariavaccine overgår 2030-mål

Forskere ved Jenner Institute har udviklet en ny vaccine mod malaria hvis effektivitet på 77% overgår WHOs 2030-mål. Vaccinen er testet på 450 børn over 12 måneder. En af de mest virkningsfulde alternativer på markedet pt er 39% effektiv.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Energi & klima

KÆMPESEJR for climate justice

KÆMPESEJR for climate justice

Tysk højesteret har i historisk, sabelraslende afgørelse medgivet klimaaktivister at det er forfatningsstridigt, at Tyskland ikke gør mere for at skærme fremtidige generationer mod potentiel klimakatastrofe. Dommerne vurderede at nuværende lovgivning og mangel på handling er en trussel mod unge menneskers fundamentale ret til en menneskelig fremtid, og har i samme ombæring beordret en kraftig opstramning af klimaloven fra 2019. Dette markerer en kæmpemæssig sejr for den globale kamp for climate justice, og nej hvor jeg dog glæder mig til en lignende retssag herhjemme!

🔹🔺🔸 Gad vide om dette påvirker Annalena Baerbocks chancer for at blive kansler?

Solenergi til 25 millioner nigerianere

Solenergi til 25 millioner nigerianere

Den nigerianske regering har iværksat den største elektrificeringskampagne i landets historie med en plan for decentraliseret solenergi til 25 millioner mennesker.

🔹🔺🔸 Jeg elsker tanken om en soldrevet fremtid. Kina krediteres med rette for at have forårsaget det altafgørende prisfald på solceller, der nu medvirker til en massiv global udrulning af teknologien. Tak for dét! En geopolitisk udfordring er imidlertid, at Kina nu sidder rigtig tungt på adskillige nøglekomponenter i gængse solpaneler, og, værre endnu, at en foruroligende andel af verdens solpaneler pt produceres i Xinjiang-provinsen hvor Kina i skrivende stund udfører folkemord på Uighur-folket.

Transformative Texas

Transformative Texas

Der blæser nye vinde i USA, og det er opløftende: Kvægmand Bobby Helmers har udskiftet oliepumperne på sin grund til fordel for 120 meter høje vindmøller, der nu driver halvdelen af farmens omsætning.

🔹🔺🔸 Det er kun naturligt at føle sund skepsis over for USAs politik, men Biden sætter tilsyneladende en noget mere ambitiøs agenda for dagen end frygtet. At reducere udledning med mellem 50 og 52% inden 2030 for så stort et land som USA er ambitiøst indeed - omend anbefalingen faktisk lyder på mellem 57 og 63% inden 2030, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at holde stigningen under 1.5 grad.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Transport

App viser opladnings ophav

App viser opladnings ophav

Et klassisk argument imod elbiler er, at de alligevel ofte kører på strøm udvundet af fossile brændsler. Men i takt med at industrien modnes får forbrugere flere værktøjer til aktivt at styre udenom det fossile - som fx her med en ny app til Tesla-ejere der præcist skildrer en given energikildes ophav. Et eksempel på en superlader-opladning i den grønnere ende giver et mix bestående af ca 23% sol, 15% vind, 3% biomasse, 6% geotermi, 6% hydro, 7% atomkraft og 40% naturgas.

Cadillac udfaser benzin og diesel

Cadillac udfaser benzin og diesel

Another one bites the dust 😎 Cadillac er seneste bilproducent til at elektrificere sin portefølje: Samtlige nye biler fra og med lige nu bliver elektriske.

🔹🔺🔸 Delstaten Washington har vedtaget at forbyde al salg, køb og registrering af benzin- og dieselbiler allerede fra 2030, det tidligste i hele USA.

El-GT3

El-GT3

Det Internationale Bilsportsforbund FIA har taget spadestik til en 'banebrydende' ny GT-klasse der skal fungere som laboratorie for batteriteknologier og eldrevet motorsport. Den nye motorsportsklasse vil svare til GT3 men som minimum overgå de forbrændingsmotordrevne kollegaer i acceleration.

🔹🔺🔸 Læs her hvordan producenter af superbiler for tiden befinder sig i eksistentiel krise forårsaget af elbilers markedsindtog.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews, tak 😘

Vacciner mod dødelige sygdomme, radikale tilgange til optimering af mentalt helbred og historisk sejr for klimakamp i ét og samme positive MEGAMIX af inspiration til weekenden! #ActualNews kan noget - og det bliver kun bedre, jo flere der hjælper til. Hvis du værdsætter nyhedsbrevet, og ønsker at støtte mit arbejde er en af disse måder den bedste løsning lige pt:


[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Corona positiv

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Har corona-pandemien ført til noget positivt? Den faste læser af nyhedsbrevet må have på fornemmeren hvad mit svar er 🙏 Med evig fare for utilsigtet bagatellisering af de enorme personlige og økonomiske tab det sidste år har medført er det vigtigt, at nogle trompeterer de mange positive ting, der også sker.


Her hvor der er pause på din nye yndlingspodcast Burde Være Breaking, mens Emil Nørlund og jeg omgrupperer og gør klar til sæson 2 med gæster, inviterede Emil mig på gåtur i København hvor han stillede mig det simple spørgsmål: Har corona-pandemien ført til noget positivt?


Mit svar på spørgsmålet tager ca. 17 minutter, og vi runder på den tid alt fra det bioteknologiske fundament for coronavaccinen, status på internationale passagerflyninger og ikke mindst et personligt kig på mit månedslange sommerhusophold under første lockdown.


Denne podcast fungerer som led i kunstudstillingen VENT CPH, der fylder inaktive byrum med kunstnerisk aktivitet. Jeg kan også varmt anbefale podcasten i samme serie med art director i Dansk Design Center, My Buemann, der har mødt en helt ny side af sig selv på coronasygelejet og begyndt at abonnere på FOOU (fear of opening up) i højere grad end FOMO (fear of missing out).


Tusind tak for at læse med og kæmpe kh

Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.