DNA-spor fundet i dinosaur, Formel 1 vil være CO2-neutral og en hjerneforsker vil bygge en anæstesi-lignende maskine, der kan forlænge bevidsthedsudvidende rejser på ubestemt tid. Ugens nyhedsbrev er fyldt med fantastiske fortællinger, og det hele rundes af med et grundigt eftersyn af vores vanlige hilsen, som vi alle kender og har kær.

Velkommen til nyhedsbrev #27 - og rigtig god læselyst!
Denis


Annonce

#ActualNews har fået sin første annoncør 🚀 Jeg faldt over SpaceX Fanstore ved juletid, købte en af deres bionedbrydelige, 3D-printede raketlamper som natlampe til min førstefødte, og var et knurhår fra at beholde den selv... God gave 👍

Energi & klima

Frankrig vil bygge 50% i træ: Vi er blevet så vante til glas og beton, at det nærmest er kontraintutitivt, når Frankrig stiler efter at bygge nye offentlige bygninger af træ (tak til @petersander for tip). Læs også: Fin baggrundsartikel her, der forklarer hvorfor træ er det bæredygtige valg.

F1-hold CO2-neutralt 10 år før tid: Verdensmestrene i motorsportens eliteklasse Formel 1, Mercedes AMG, forventer at blive klimaneutrale inden udgangen af 2020 – hele 10 år før resten af feltets ambition. Læs også: Holdets førstekører, den seksdobbelte, veganske verdensmester Lewis Hamilton, må krediteres for meget af sportens nylige klimafokus.

Ny batteriteknologi fra General Motors: Bilgiganten General Motors har udviklet en ny batteriteknologi, som øger elbilers konkurrencedygtighed over for almindelige benzinbiler. Læs også: Læs i ugens nyhedsbrev fra Ark Invest hvordan GMs udspil samtidigt tydeliggør Teslas enorme forspring på teknologifronten (godt nyhedsbrev i øvrigt).

Aktivister vinder over tjæresand: Efter langvarigt pres fra aktivister kaster canadiske Teck Resources håndklædet i ringen og dropper et planlagt tjæresandsprojekt til $20 milliarder. Læs også: Schweiz' største bank UBS har i kølvandet på beslutningen udmeldt, at de også er færdige med tjæresand, mens aktivister i Australien har presset norske Equinor til at indstille jagt på olie.

Tid & rum

Så skete det: DNA-spor fundet i dinosaur: Forskere har fundet 75 millioner år gamle cellestrukturer i noget brusk fra den planteædende Hypacrosaurus. Forvent ingen dinopark foreløbigt, men ikke desto mindre ret cool opdagelse 🎉

Hjerneforsker bygger DMT-maskine: Det her er ikke for enhver... Men hvis du interesserer dig for bevidsthedsudvidelse eller måske er lidt af en psychonaut yourself, er det her next level Level 9000 🤯

D-star hexaquark: Dette er navnet på en nyopdaget partikel, som atomfysikere anslår er instrumental i dannelsen af mørkt stof. Hvis nogle skulle være interesseret i dét 🤓

Til sidst: Farvel til håndtryk?

Det blev et venligt nej tak fra indenrigsminister Horst Seehofer 👆

Håndtryk - the talk of town. En tillidsskabende gestus opfundet i Grækenland omkring 500 f.v.t. som symbol på fred og at man var ubevæbnet. Opgraderet med op og ned-bevægelsen af mistroiske riddere under middelalderen, der ville ryste den andens ærme for daggerter og foldeknive, just in case.

Spol frem til februar 2020. Gadesmarte gøglere har tilføjet high-fives og kælne knyttere til repertoiret over spontan nærkontakt med fremmede, og folk tillægger social værdi til håndtrykket – var det slapt, hårdt, klamt eller bestemt, og hvad siger det mon om personen? Ellers er det stort set business as usual. Der er rigeligt at tænke over oven på et vigtigt håndtryk, men bakterier melder sig sjældent øverst.

Min superdygtige sygeplejerskekæreste viste mig for et par år siden en informativ lille video, der illustrerer hvordan vores hænder fungerer som en grotesk og helt accepteret form for bakteriespredere – tænk håndled med fastgjorte spytbakker 🦠 Lige siden har jeg studset over hvor spøjst det er, at det i vores kultur er uhøfligt at vade ind i andres hjem med beskidte sko fx, men at ingen nogensinde – ever – insisterer på at man lige vasker hænderne, inden man kigger sig omkring. Dét ville være uhøfligt. Og sådan er det bare.

Spol frem til marts 2020. Corona-epidemien raser, folk hamstrer håndsprit og håndtrykket er taget op til global revision: Giver det overhovedet mening længere? Hvordan gør man ellers ude i verden? Hvordan kunne man man mon gøre det i fremtiden?

Det er så spændende og uoverskueligt og fascinerende, at tænke over hvilke konsekvenser denne corona-misere får ud over de åbenlyse. Hvilke virksomheder dukker op i stedet for de mange, der bukker under? Vil det accellere den grønne omstilling eller bremse den? Hvilke innovationer kommer til overfladen, når remote work er et must og ikke en godte, og hvordan påvirker det vores forhold til medier og verdensledere under denne historiens første infodemi?

Og så er der noget så elementært og vidtrækkende i vores kultur som den måde vi hilser på hinanden på. Vender vi nogensinde tilbage til det vanlige håndtryk, når det så eftertrykkeligt er blevet tydeligt, hvor relativt klammo det egentlig er? Det skal alt sammen blive vældig spændende at se, og her er i mellemtiden en opskrift på hjemmelavet håndsprit 😘

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.