Coldplay vil lave en klimaneutral verdensturné, Helsinki kommune bliver kødfri fra 2022 og psilocybin har bestået historisk syretest i verdens største videnskabelige forsøg. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på en gigantisk underskriftindsamling i Mexico, begrebet retrofitting og ikke mindst en status på det der i stigende grad betragtes som vaskeægte klimaskurke der skamløst modarbejder bæredygtighed.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Energi & klima

100% vedvarende i Australien: Den australske delstat South Australia med hovedstaden Adelaide fik dækket 100% af sit energibehov udelukkende med sol og vind i hele oktober, på nær to dage. Og hvad så? Australien er berygtet for sin fossile historik og politiske modvilje mod klimahandling, hvorfor det bliver vanvittig spændende at følge denne type fremskridt, der i stigende grad gør det åbenlyst ulogisk at ignorere vedvarende energi.

Club Carbon Negative: Bhutan, Panama og det sydamerikanske land Surinam har indgået en formel alliance som de første lande i verden, der officielt absorberer mere CO2, end de udleder. Og hvad så? Det ligner unægteligt den vej samtlige lande skal, før eller siden, hvilket må medføre intensiveret prestige omkring deltagelse i denne klub. Læs også: Der vil den kommende tid herske begrebsforvirring omkring carbon-negativ, carbon-neutral, carbon-positiv og klimapositiv, indtil vi får global standardisering. Her et overblik over definitonerne (tak for tippet til Ingrid Hagberg).

Hyper-effektiv genbrug af silicium: Forskere ved KPR Institute of Engineering and Technology i Indien har udviklet en ny teknik til genanvendelse af silicium, der er kernekomponent i de mest udbredte solceller. Den nye teknik kan levere genbrugt silicium med en renhed på 99.9984% som så kan anvendes i ny elektronik som fx solceller, dioder, transistorer og microchips.Mobilitet

Futuristisk retro: Ford har præsenteret en eldrevet konceptbil baseret på deres eget design fra 1978. Og hvad så? Det her er et virkelig bekræftende og interessant tegn på hvordan det tiltagende momentum omkring elbiler også vil medføre en bølge af såkaldt retrofitting, hvor ældre biler elektrificeres og sexes op til fremtidens standard. Ford sælger allerede selv en motorpakke til $3.900, hvis man vil retrofitte sit gamle ådsel.

Flyvende dragrace: Et af årets mest populære indslag stammer fra #AN 91, hvor jeg skrev om en kommende sportsserie i Australien for flyvende, eldrevne racerbiler. Projektet har netop taget endnu et skridt i retningen af realisering med et dragrace mellem to hold, der fløj 400 meter i 10 meters højde med over 140 km/t.


Sundhed

Psilocybin består syretest: 233 patienter fra 10 forskellige lande har deltaget i historiens største forsøg med psykedelisk terapi mod behandlingsresistent depression, og det længe ventede resultat er netop offentliggjort (i øvrigt første gang nogensinde jeg støder på psykedelisk terapi omtalt i Politiken (omgå paywall her)). Og hvad så? Over 100 millioner mennesker verden over lider af behandlingsresistent depression. De seneste års kliniske forsøg med psykedelika-assisteret terapi peger på, at bevidsthedsudvidende substanser som psilocybin, MDMA, ketamin og LSD rummer ubegribeligt positivt potentiale til lindring af verdens mest udbredte mentale lidelser (1, 2, 3).

Vaccine mod brystkræft: En mulig vaccine mod den særligt aggressive og dødelige type 'triple-negativ' brystkræft bliver nu for første gang nogensinde testet på mennesker i et fremskredent klinisk forsøg.Global udvikling

Underskriftindsamling stopper dyreforsøg: Mexicanske politikere har enstemmigt og som første land i Nordamerika nedlagt forbud mod dyreforsøg i forbindelse med kosmetikprodukter. Og hvad så? Det er positivt i sig selv, men det særligt interessante i dette tilfælde er, at forbuddet udelukkende er kommet, fordi 1.3 millioner mexicanere har deltaget i en underskriftindsamling motiveret af den virale animationsfilm #SaveRalph. Morale: Mange bække små......!

Helsinki kommune bliver kødfri: Som led i en kommunal klimastrategi vil der fra nytår hverken blive serveret kød eller komælk på offentlige institutioner i hele Helsinki kommune (tak for tippet til August Lund). Læs også: NorthSide vil som Danmarks første musikfestival udelukkende servere plantebaseret og 100% økologisk mad fra 2022. Det har selvfølgelig medført ramaskrig.

Klimaneutral verdensturné: Bandet Coldplay vil gøre deres kommende verdensturné så bæredygtig og klimaneutral som muligt, tiltagende tæller fx: Koncerter kører på 100% vedvarende strøm, de medbringer som første band i verden et mobilt koncert-batteri til lagring af energien, al merchandise er etisk og bæredygtigt certificeret, maden er lokal og plantebaseret, publikum får rabat for CO2-venlig transport til koncerten – og vil i øvrigt opleve koncerten fra et kinetisk gulv, der konverterer tramp og dans til energi – mens der plantes et træ for hver billet solgt. Og hvad så? Med så massivt klimafokus kan sådan en verdensturné virkelig komme til at fungere som en tværkulturel uddannelsesplatform – bandets sidste verdensturné blev gæstet af 5.4 millioner mennesker.

Fiskerifri korridor: En række latinamerikanske lande vil indgå et omfattende samarbejde om at frede et samlet havareal på over 500.000 km2, så hvaler, hajer, rokker og skildpadder har uforstyrret passage på tværs af det gigantiske område, der betragtes som en af klodens mest frodige lommer for biodiversitet. Læs også: Fredning og fiskekvoter har en effekt, senest bevist ved fire overfiskede tun-arters overraskende comeback fra randen af udryddelse.


Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Til sidst: Klimaskurke

Gina Rinehart er australsk kulmilliardær – hun ejer over 1% af den australske landmasse, svarende til et område på størrelse med Tjekkiet, og beskrives af sin egen far som en "doven, hævngerrig og kalkuleret elefantunge". Gina modarbejder klimahandling med næb og klør.

Det er en frygtindgydende og relativt plausibel tanke, at manglende politisk vilje til radikal reduktion af udledning en dag kan føre til desperate aktioner fra grupper og privatpersoner, der ser sig nødsaget til at sætte en stopper for det åbenlyse hasardspil der drives med civilisationens fremtid.

Jeg er begyndt på den anmelderroste klimafiktion Ministry for the Future af Ken Stanley Robinson, hvor dette nogenlunde er tilfældet: Bogen foregår i en nær og meget genkendelig fremtid med begrænset politisk klimahandling, hvor ekstreme vejrforhold er blevet så hyppige og katastrofale, at militante klimaaktivister tager sagen i egen hånd. Det har fået mig til at tænke.

–Det interessante er nemlig, at vi med de tiltagende mængder data får bedre og bedre overblik over, hvilke virksomheder og individer det egentlig er, der skamløst modarbejder klimahandling – ofte udelukkende for økonomisk vindings skyld.

Det tangerer det usaglige at udpege og sætte navne på disse klimaskurke, men hvis man ser fatale vejrforhold i fremtiden som noget der både kan udløses og forhindres af ekstremt magtfulde beslutningstagere i vores samtid, er det en hårfin filosofisk tærskel, om de betragtes som legitime forretningsfolk, der bare passer deres arbejde, eller som massemordere in spe.

Sideløbende med min læsning har jeg i hvert fald bemærket en ny tendens mod udpegning – først med denne artikel i The Guardian, der sort på hvidt erklærer 12 amerikanere for deciderede klimaskurke. På listen finder man bl.a. den demokratiske senator Joe Manchin, der nærmest egenhændigt har blokeret USAs hidtil mest ambitiøse klimapolitik. Hvorfor? Sandsynligvis fordi han er den mest fossilfinansierede demokrat i USA. Og dernæst har vi denne mere kuriøse artikel fra Gawker, der går i kødet på de australske kulmilliardærer og taburetklæbende marionetdukker i parlamentet – hvoraf én hovmodigt kører rundt med klistermærket Black Coal Matters.

Så hvor soleklart og utvetydigt kan man skamløst modarbejde klimahandling før frie agenter begynder at gribe ind? The jury is out, det stensikkert.

Kæmpe kh
Denis


Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.