Halvårets sidste nyhedsbrev byder på alt fra flyvende racerbiler til banebrydende klimanyt fra både Texas og Wales. Du kan også blive klogere på en 100% effektiv malariavaccine, en blodtest der vurderer kræftbehandlingers effekt på under 24 timer og hvordan majoriteten af amerikanske ansatte hellere vil arbejde hjemmefra end en lønforhøjelse på over 15.000 kr. om måneden.

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 2 ny læsere 👋

Rigtig god læselyst
Denis


Transport

Fiat udfaser benzin og diesel: Another one bites the dust 😎 Fiat er blandt seneste bilproducenter til at elektrificere sin portefølje: Samtlige nye biler fra og med 2030 bliver elektriske.

Flyvende racerbil klar til start: At vi allerede lever i fremtiden er nogle gange tydeligere end andre - som fx når verdens første sportsserie for flyvende, eldrevne racerbiler gør klar til start senere i år. De 4 meter lange fartøjer vejer 130 kg, har en tophastighed på 250 km/t og kan tilbagelæge 0-100 på 2.8 sekunder. De beskyttes af et virtuelt kraftfelt drevet af LiDAR og radar der forhindrer dem i at støde sammen, og vil til at begynde med være fjernstyrede. Modige menneskepiloter håber dog at hoppe i dem hurtigst muligt.Sundhed

Berettiget håb for malariavaccine: En ny type vaccine udviklet på den banebrydende mRNA-platform, som de mest effektive vacciner mod COVID19 også er udviklet på, har vist sig 100% effektiv mod malaria når testet på mus. Der var 229 millioner smittetilfælde og 409.000 dødsfald i forbindelse med malaria i 2019, særligt udsatte er gravide, børn og såkaldt 'malaria-naive' rejsende. Læs også: Eksperter i folkesundhed frygtede at pandemiens negative indvirkning på infrastruktur kunne fordoble antallet af malariatilfælde i Afrika. I realiteten nåede malariamedicin flere børn end nogensinde før.

Lyntest til kræftbehandling: Forskere ved National University of Singapore har udviklet verdens første blodtest der med 95% nøjagtighed kan vurdere om en kræftbehandling har den tilsigtede effekt - under 24 timer efter behandlingen er iværksat. Testen omtales som komplet overlegen i sine analytiske ydeevne. Wow 😲

Kræftvaccine i Fase 2: BioNTech varslede deres intention om at udvikle mRNA-vacciner mod kræft tidligere i år, og første patient med fremskreden modermærkekræft er allerede vaccineret som led i Fase 2-forsøg. Læs også: BioNTech havde ingen produkter på markedet før Pfizer-vaccinen, og nu er de $54 milliarder værd. Læs dette interview med onkolog-ægteparret bag BioNTech hvis du vil vide mere - eller lyt til episoden af Burde Være Breaking hvor vi talte om deres planer for kræftvacciner.


Energi & klima

Slut med nye veje i Wales: Penge sparet på opførsel af nye veje vil blive brugt på optimering af de eksisterende samt infrastruktur til bæredygtig transport. Sådan lyder det aktivistiske ræsonnementet bag den walisiske regerings beslutning om at indstille planer for kommende udvidelser af vejnettet i Wales (tak for tippet til @emilnørlund). Læs også: I Danmark har politikerne den diametralt modsatte indstilling.

Transformation i Texas: Tonedøve politikerne i Texas var hurtigere til at beskylde vedvarende energi for det katastrofale elektricitetssvigt under den historiske snestorm tilbage i februar - men nu taler pengene deres tydelige sprog: Staten har for op mod $25 milliarder vedvarende energi på vej, svarende til hele Finlands energikapacitet på 15GW.

Lithium udvundet fra havvand: Forskere ved King Abdullah University i Saudi-Arabien er kommet nærmere en omkostningseffektiv måde at udvinde lithium fra havvand. Mineralet er et vigtigt komponent i produktonen af batterier til alverdens devices og elbiler, men det udvindes pt under skadelige forhold for både mennesker og miljø. Verdenshavene indeholder 5.000 gange mere lithium end der findes på land.Global udvikling

Nej tak til $30.000: En rundsprøge blandt 3.000 ansatte i 45 af USAs største virksomheder viser at 64% hellere vil arbejde hjemmefra permanent end at have en årlig lønstigning på $30.000. Det kommer åbenbart ned til at folk hellere vil tilbringe tid med familie og venner end i transport 🤷 Læs også: 2020 var året for meget pludselig og massiv arbejdsløshed i USA på knapt 15%, men nu er det hele vendt på hovedet: Der er lige nu det højeste antal opsigelser og det laveste antal fyringer nogensinde. Globalt set overvejer 41% at sige deres job op. Mere og mere tyder på at pandemien har faciliteret en rekalibrering af prioriteter i folks privatliv.

NASA forudser jordskred: NASA har udviklet en machine learning model der fordobler præcisionen af nuværende forudsigelser for jordskred. Det nye system kan forudsige et jordskred med næsten 100% nøjagtighed hvor som helst sted på kloden inden for én kvadratkilometer og med 2 timers varsel.


Til sidst: Tak for nu

#ActualNews får snart nyt look

Her til sidst er der kun tilbage at ønske alle en vidunderligt velfortjent sommer ☀️ #ActualNews går på arbejdsferie i juli, og vender tilbage på ny platform og i splinternye klæder den 6. august!

Jeg leder med lys og lygte efter hjælp til markedsføring af #ActualNews - der er budget. Hvis du kender den helt rette til at hjælpe mig med at engagere folk omkring håb og begejstring for fremtiden baseret på banebrydende gennembrud inden for teknologi, videnskab og global udvikling - så ræk ud på [email protected].

TAK til alle jer der støtter økonomisk, TAK til alle jer der hjælper med at dele nyhederne, TAK til alle jer der giver løbende feedback - og TAK til alle jer der bare læser med ❤️ Vi ses på den anden side.

Kæmpe kh
Denis

Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.