12 MILLIONER mennesker har været til koncert samtidigt, DTU har udviklet en metode til at skalere psilocybin, verdensledere har underskrevet en pagt om at dele coronavaccinen ligeligt, og Sverige er sammen med Østrig finally færdige med kul. Det er blandt emnerne i ugens gode nyhedsbrev, der rundes af med en revitaliseret virkelighed fra 1906 i 4K Ultra HD anno 2020.

OBS: #ActualNews har brug for flere læsere, og flere læsere har brug for #ActualNews. Hjælp mig med at sprede disse guldkorn: Opfordr mindst én anden person til at skrive sig op - gerne lige NU 🙏 Tak 😘

Velkommen til #34 - og rigtig god læselyst
Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video


Tech & menneske

Superspændende kvantegennembrud: Gængse kvantecomputere, der pt alle er på forsøgsstadie, opererer udelukkende på uhyre lave temperaturer. En ny kvanteprocessor udviklet af forskere i Sydney er funktionsdygtig under 15 gange varmere forhold, hvilket baner vejen for både mere stabil og langt billigere quantum computing. Spændende! Hvorfor er det spændende? Fordi kvantecomputere er næste led i vores evolutionære udvikling, og fordi de selv på forsøgsstadie allerede nu overgår supercomputere til fx visse pandemi-relaterede problematikker.

Tolv MILLIONER mennesker til koncert: Lige som jeg nåede at reflektere over fænomenet i sidste nyhedsbrev har der været endnu en virtuel livekoncert i Fortnite - denne gang med rapperen Travis Scott der tiltrak 12.3 millioner publikummer. Jeg siger det lige igen: Potentialet for digital forsamling er utroligt. Læs også: Vänsterpartiet i Sverige vil fejre 1. maj inde i spillet World of Warcraft (spottet af @ingridhagberg).

DTU skalerer psilocybin: Forskere ved DTU har udviklet en omkostningslet metode til at skalere produktion af syntetisk psilocybin, hvilket både kan accellere yderligere forskning og sikre udbredelse til behandling af fx depression og PTSD. Læs også: Et nyligt klinisk forsøg konkluderede at psilocybin er ufarligt under kontrollerede forhold, hvilket er fantastisk nyt, da psilocybin rummer ekstremt potentiale til behandling af psykiske lidelser.

Forskere vil manipulere underbevidsthed: Forskere ved MIT arbejder på et open-source device til manipulation af den menneskelige underbevidsthed. Håbet er bl.a. at forstå drømmes indvirkning på humør, fokus og kreativitet i vågen tilstand, og selvom resultatet kan blive en semi-creepy combo mellem Inception og Eternal Sunshine of the Spotless Mind lyder det også som vigtigt studie af den menneskelige bevidsthed. Læs også: Læs også om neurobiologen Andrew Gallimore der er ved at bygge en maskine til forlængelse af psychonauters DMT-rejser på ubestemt tid.

Lige adgang til vaccine: Verdensledere er gået sammen i en hidtil uset resolution om globalt samarbejde om udvikling af tests og behandlinger af COVID-19 samt - vigtigst af alt - at alle bør have lige adgang til en vaccine, når den er klar.

Gratis undervisning til arbejdsløse: Undervisningsplatformen Coursera har fået 10 millioner nye brugere den sidste måneds tid, mange af dem arbejdsløse grundet pandemien. For at imødekomme situationen har platformen etableret The Coursera Workforce Recovery Initiative og vil nu tilbyde 3.800 kurser gratis til alle arbejdsløse.

PAUSE

Nu, lidt ligesom tidligere og sikkert også fremadrettet, er en hektisk tid... Husk at trække vejret 💚

Miljø & klima

Insektapokalypsen nuanceres: Nyt, omfattende metastudie der har undersøgt 166 langtidsstudier anfægter udsigten til insektapokalypse, da visse arter faktisk nyder betragtelig fremgang. Det betyder ikke, at det overordnet set går den rigtige vej, men det antydes at genopretning af eksisterende skader er mulig, når vi gør en indsats. Læs også: I den lidt modsatte ende at størrelsesskalaen har vi det sorte næsehorn, der også nyder fremgang syd for Sahara takket være beskyttelsesindsats.

2030 i 2020: Italien bliver aldrig sig selv igen efter pandemien - men forhåbentligt er det til det bedre. Milan har hastegodkendt 35 km cykelstier for at reducere biltrafik da politikere ser oplagt momentum til at fremskynde klimainitiativer fra 2030 til nu.

Markant bedre luft i megabyer: Hvad har Delhi, London, Los Angeles, Milan, Mumbai, New York, São Paulo, Seoul og Wuhan til fælles? Fald i luftforurening på op mod 60%. Læs også: Det er desværre naivt at tro, at disse forbedringer varer ved - opbakning til initiativer som #GrønGenstart er dybt nødvendig 🌱

Slut med kul i Sverige og Østrig: Få dage efter Østrig lukkede det sidste kulkraftværk har også Sverige lukket deres sidste ned - hele to år før det ellers var planlagt. Læs også: Danmark er ikke lige så fremme i kulskoene, men til gengæld er det slut med kul på Amagerværket, der fra nu af kun vil fyre med bæredygtig biomasse.

MP Pension scorer grøn kasse: Det har vist sig at være god forretning for det danske pensionsselskab MP Pension at frasælge sine olieaktier allerede i 2018, selskabet har nemlig tjent en kvart mil­li­ard kro­ner i af­kast. Læs også: Den svenske pensionskasse Första AP-fonden vil trække sig fra alle fossile investeringer inden året er omme.

Til sidst: Delvist opdigtet virkelighed

Der er opstået et fascinerende teknologisk felt hvor historiske filmoptagelser bearbejdes af avancerede neurale netværk, der skalerer opløsningen af det kornede arkivmateriale til 4K Ultra HD med 60 billeder i sekundet. Skaleringen i sig selv har eksisteret i noget tid og kaldes video upscaling - men det at tage en optagelse fra 1906 og sexe den op til 4K Ultra HD er vist relativt splinternyt.

Det kan lade sig gøre takket være machine learning, en underkategori af kunstig intelligens, hvor algoritmer bliver genstand for automatiseret læring baseret på enorme datasæt. I dette tilfælde består dataene af to-og-to, identiske billedpar, hvor det ene billede er intakt, mens det andet med vilje er mangelfuldt, så man altså på det ene billede kan se hvad der mangler på det andet, find fem fejl-stilen.

Når algoritmerne så pløjer sig igennem de tusindevis af billedpar, lærer og husker den kunstige intelligens alle tænkelige kombinationer af intakt og mangelfuldt for til sidst at blive i stand til selv at 'opdigte' manglende detaljer, på nye enkeltbilleder den ikke har set før.

Den 114 år gamle, superkornede optagelse er altså udsat for noget ret sofistikeret software, der forstørrer filmen med 600%, udglatter ujævnheder, og egenhændigt opdigter mangelfulde pixels baseret på mystisk maskinefantasi. Resultatet er bemærkelsesværdigt, for den nye video formår at revitalisere virkeligheden fra en svunden tid, hvor ansigter, materialer og atmosfære gengives med imponerende detaljegrad - der altså er delvist opdigtet.

Der er en ret fascinerende, filosofisk tærskel her - for hvis kunstig intelligens i 2020 kan gengive virkeligheden i 4K Ultra HD baseret på så sparsomt materiale som en kornet film fra 1906… hvornår bliver den så god nok til at gengive virkeligheden baseret på et stillbillede? En tekst? Eller hvad med en tanke…?

Scroll evt. op til midten af nyhedsbrevet og mediter lidt over dét 🤓


🔹🔺🔸 Lille (tragisk) funfact her på falderebet er, at lige netop denne film fra Market Street i San Fransisco blev optaget 14. april 1906 - blot fire dage inden et katastrofalt jordskælv krævede 3000 menneskeliv og destruerede 80% af byen. Optagelsen overlevede kun fordi den blev sendt til New York dagen inden jordskælvet. Og nu her i 2020 kan den altså nydes i 4K Ultra HD med 60 billeder i sekundet takket være neurale netværk, machine learning og kunstig intelligens.


Scroll evt. op til midten af nyhedsbrevet og mediter lidt over dét 🤓

Kæmpe kh
Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.