En parkbetjent fra Mozambique går ind på en bar i Stockholm og bestiller to elmotorcykler... Det kunne være starten på en vits, men det er mere bare starten på 2023 – som Det Internationale Energiagentur har erklæret for 'tærsklen til en ny grøn tidsalder'.

Disse er blandt nyhederne i nyhedsbrevet, hvor du bl.a. også kan blive klogere på helbredelsen af uhelbredelig kræft, kunstigt penisvæv og et skib der er højere end Eiffeltårnet.

-I øvrigt, til de interesserede: 57% af alle der deltog i mit supersimple spørgeskema i sidste nyhedsbrev svarede at samtlige 13 af de 13 nyheder fra 2022 var nye for dem. Altså stadig i 2023. Interessant!

Hjertelig velkommen til #AN 133
Denis

Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 76 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

-Og husk at række ud hvis du står og mangler et inspirationsoplæg eller research inden for basically hvilket som helst emne: Bioteknologi, fremtidens fødevarer, genbrugsplast eller mental health? Jeg har skrevet og talt om det meste i løbet af 133 nyhedsbreve og 139 foredrag, og det jeg ikke ved endnu, det finder jeg.

Energi, miljø & klima

Rekord med rekord på: Vind- og solenergi slog rekord i EU i 2022 til trods for talrige forudsigelser om kulkrafts katastrofale comeback: Kulforbruget steg rigtignok grundet gasmangel – men 'kun' med 1,5% til nu 16% af det samlede forbrug, hvilket stadig er 37% lavere end i 2015. Til gengæld overhalede vind og sol gasforbruget for første gang nogensinde, hvilket sandsynligvis er en irreversibel udvikling. I alt slog 20 EU lande nationale rekorder for produktion af solenergi. Læs også: Finansiering af grønne teknologier slog også adskillige rekorder rundt om i verden: I USA kastede investorer mere efter klimaselskaber i 2022 end de gjorde sammenlagt 2006-2011, i Europa blev der investeret dobbelt så meget som i 2021, og i verden generelt voksede investeringer i klimaselskaber med 89%.

Ny grøn tidsalder: Ovenstående bekræftes højlydt af Det Internationale Energiagentur (IEA) som har erklæret, at vi her i begyndelsen af 2023 står på tærsklen til en ny industrialisering baseret på produktion af grønne teknologier som vil katalysere 'betydelig vækst og en ny tidsalder'. Og hvad så? Det er præcis hvad du gerne vil høre hvis du har klima-angst eller leder efter tegn på at 'de store hjul' er i gang: Det er de! Og nej, som direktøren i IEA, Fatih Birol, selv siger i artiklen: Politikere og erhvervsledere der driver denne udvikling gør det ikke nødvendigvis af kærlighed til kloden – de gør det, fordi det er blevet profitabelt at redde kloden og fordi energisikkerhed er kommet øverst på agendaen. Kommentar: Potato, potato... så længe vi kommer ægte i gang med tiltag der minimerer sandsynligheden for civilisatorisk kollaps ved klimakatastrofe føles motiv pt underordnet. Se også: Denis Rivin anno 2019 havde præcis samme budskab i sin TEDx (smiley der klapper sig selv på skulderen).

Unikt fund af sjældne jordarter: Det svenske mineselskab LKAB har gjort en unik opdagelse i den nordsvenske mineby Kiruna: Den største beholdning af sjældne jordarter i Europa. Kontekst: Sjældne jordarter er særlige metaller, der er en kernekomponent i alverdens elektronik; fra harddiske til vindmøller og elbilmotorer – og derfor ekstremt vigtige for Den Grønne Omstilling. Og hvad så? Til trods for navnet er sjældne jordarter slet ikke spor sjældne, men Kina sidder på ca. 80% af markedet, og EU importerer op mod 99% af sit forbrug herfra. Selvom udvindingen af metallerne i Sverige har lange udsigter, får fundet derfor både grøn og geopolitisk betydning. Et spadestik dybere: Minedriften der skal til for at udvinde sjældne jordarter er dyr og udledningstung – så et billigt og lettilgængeligt alternativ er klart at foretrække; heldigt for os at forskere ude i verden er i fuld gang med at udvikle netop dét.


Sundhed

Uhelbredelig kræft helbredt: En 13-årig pige i England med uhelbredelig leukæmi er blevet helbredt ved hjælp af såkaldt base editing, der her for første gang nogensinde er brugt på et menneske – et medicinsk fremskridt der ligestilles med historiens første hjertetransplantation og opfindelsen af poliovaccinen. Hvad er det? Base editing er en genterapeutisk videreudvikling af genredigerings-teknologien CRIPSR. Men hvor CRISPR klipper DNA-strenge, flytter man med base editing 'blot' rundt på baserne (ACGT).

Kunstigt penisvæv mod impotens: Forskere ved South China University of Technology er kommet et skridt nærmere en kur mod impotens med udviklingen af et syntetisk penisvæv der har repareret rejsningsproblemer i grise. Og hvad så? Cirka halvdelen af alle mennesker med penisser mellem 40 og 70 år oplever aspekter af impotens.

Værn mod PFAS: Forskere ved University of California har udviklet en bæredygtig metode til at eliminere giftige PFAS-stoffer i drikkevand med 95% på under en time ved brug af brint og UV-lys. Kontekst: PFAS, også kaldet evighedskemikalier, er en type giftstoffer der har været anvendt i alt fra tandtråd til brandslukningsskum siden 1940'erne. PFAS har senest fået opmærksomhed herhjemme efter giftstofferne blev opdaget i økologiske æg.


Mobilitet

Grønne jægere jæger krybskytter: Hvad siger mozambiquiske parkbetjentes forsøg på at jage krybskytter om Den Grønne Omstilling anno 2023? Ret meget – for de gør det på svenskbyggede elmotorcykler fra CAKE. Og hvad så? Motorcyklerne er halvt så tunge som de fossile forgængere, og så er de så stille at betjentene kan snige sig ind på krybskytter ubemærket – noget der var umuligt på støjende crossere; som åbenlyst også forurenede mere. Bonusinfo: Modellen Kalk, som parkbetjentene bruger, har en tophastighed på 90 km/t og en rækkevidde på ca. fem timer. Dens batteri kan oplades fra 0% til 100% på tre timer, og med de soldrevne opladningsstationer der er spredt i nationalparken kan parkbetjente befinde sig i bushen i ugevis ved behov. Læs også: Jeg skrev om lydløse krigsmotorcykler anvendt i Ukraine i #AN 127.

Toroidal propelinnovation: Innovation inden for propeller i luftfart har været begrænset siden menneskets første kontrollerede flyvning i 1903 – eller rettere, siden man i Kina opfandt propellen for et par tusinde år siden. Nu har forskere ved MIT udviklet en såkaldt toroidal-propel, der markant optimerer brændstofforbrug og reducerer støjgener – både til vands og i luften. Muligt scenarie: Hvis eldrevne dronetaxier skal have vind i sejlene de kommende år må byboere i alverdens metropoler overbevises om deres nytte, og her bliver støjreducerende teknologier et centralt aspekt.

Første lastbilsladere i Danmark: De første offentligt tilgængelige ladestandere dedikeret til tung transport i Danmark forventes opsat ved Høje Taastrup Transportcenter senere i år (tak for tippet til Daria Rivin). Læs også: Direktøren for verdens største bilproducent, Toyota, træder tilbage efter 14 år på posten – i en åben erkendelse af at tiden ikke længere er til inkrementelle ryk mod elektrificering men mere radikale spring. En af årsagerne: Elbiler udgjorde hele 10% af alle nye solgte biler på verdensplan i 2022, endnu en ny rekord – og lastbilerne kommer stille og roligt også efter det.

Økonomi omkring elbiler: Et nyt studie fra University of Michigan konkluderer, at 9 ud af 10 amerikanske bilister nu decideret sparer penge på at skifte til en elbil. En af årsagerne: Udlejningsselskabet Hertz har udmeldt, at Teslaerne i deres udlejningsflåde er mellem 50 og 60% billigere at vedligeholde end benzin- og dieselbilerne. Endnu en årsag: Det er blevet op mod 30% billigere at købe en Tesla.


Samfund

Cigaretskod i Spanien: En ny lov i Spanien kræver, at tobaksproducenter fremadrettet selv betaler for oprydning af cigaretskodder i det offentlige rum. Og hvad så? WHO anslår at der bortkastes 4,5 trillioner cigaretskodder årligt, hvoraf ca. fem milliarder ender med at forurene verdenshavene. Plus: Lad os evt se nærmere på luftforurening i samme lys. Læs også: New Zealand har som først land i verden indført en dynamisk aldergrænse på køb af cigaretter, der gør, at folk født efter 2009 aldrig nogensinde bliver gamle nok til at købe dem.

Teknologisk arkæologi i Guatamala: Endnu en fantastisk opdagelse er gjort ved hjælp af LiDAR-teknologi i Guatamala, hvor arkæologer har identificeret over 1000 uopdagede Maya-bosættelser gemt under den tykke regnskov – uden at skulle fælde så meget som et træ. Og hvad så? Fortidsfund er en væsentlig del af vores rejse mod fremtiden – dels fordi de hele tiden korrigerer vores opfattelse af vores oprindelse, og dels fordi det arkæologiske arsenal af værktøjer konstant beriges af banebrydende teknologi. Jeg kiggede nærmere på vores fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid tilbage i #AN 50.


Til sidst: Mød Voltaire

Illustration: Jan De Nul

Jeg ville egentlig have skrevet om den splinternye megavindmølle på 15 MW fra Vestas der for nyligt blev opsat midt i Østerild Klitplantage – og som med sine 115,5 meter lange vindmøllevinger kan forsyne hele 20.000 hjem med grøn strøm.

-Men så faldt jeg over et skib der er 336 meter højt og kunne slet ikke modstå at skrive lidt om dét i stedet 🤷

Skibet hedder Voltaire. Det forlod i december 2022 et værft i Nantong i Kina for at sætte kursen mod Doggerbanke i Nordsøen, hvor det skal bistå med opførelsen af verdens største havvindmøllepark et sted mellem England og Danmark.

Voltaire er bygget med det hyperspecifikke formål at fragte, løfte og installere gigantilopiske havvindmøller ala den fra Vestas – og i dette tilfælde samtlige komponenter i de 277 vindmøller der skal udgøre Dogger Bank Wind Farm.

Når anlægget står færdigt vil det generere grøn strøm til op mod 6 millioner husstande.

Og dét er da noget at tale om til de næste mange middagsselskaber: Til trods for mediernes evindelige fokus på mennesker der lyver, mennesker der dør og ting der går i stykker, lever vi i en tid hvor science fiction ugentligt forvandles til science fact – og langt om længe findes der et energiskib, der er højere end Eiffeltårnet.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde, sammen!

Mange, mange tak fordi du læste med! Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.