🔹🔺🔸 Den grønne død og verdens største plante
Skisportsudstyr af vinger fra vindmøller, en revolution inden for organtransplantation og aktionæraktivisme der batter. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på psykiatrisk selvhjælp, russiske biler uden airbags og klimavenlige måder at forlade vores verden på.
Hjertelig velkommen til #AN 128
Denis
Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 74 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.
-Og husk at række ud hvis du står og mangler research inden for basically hvilket som helst emne: Futuristisk energi, fremtidens bilindustri, disruptive nybrud inden for skumplast, biotech eller finans? Jeg har skrevet og talt om det meste i løbet af 128 nyhedsbreve og 120+ foredrag, og det jeg ikke ved endnu, finder jeg! Rigtig god læselyst 🤓
Energi & klima
Australsk aktionæraktivisme: Den australske milliardær og medstifter af softwarevirksomheden Atlassian, Mike Cannon-Brookes, har gennemtvunget et grønt opgør blandt aktionærerne i det australske energiselskab AGL Energy, hvor han som nu største aktieejer har omstyrtet nøglepersoner i både bestyrelse og ledelse. Og hvad så? AGL Energy er Australiens største udvinder af kul og største udleder af drivhusgasser. Selskabets oprindelige plan, som nu er afsporet, var at fortsætte afbrænding af kul i mindst 20 år endnu. Læs også: Cannon-Brookes er den samme person der i 2017 indgik et væddemål med Elon Musk på Twitter om et batterianlæg til en værdi á $50 millioner.
Lovpligtigt negativ: Finland er blevet første land i verden, der har forpligtet sig til at blive CO2-neutralt i 2035 og CO2-negativt i 2040 – ved lov. Læs også: Det lyder godt og lovende, men jeg har opsnappet på LinkedIn hvordan seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, Jeppe Juul, pointerer, at "de planlægger at nå målet gennem en absurd mængde biobrændstoffer med betydelige indirekte klimaeffekter." Ikke desto mindre... gode takter og et vigtigt signal til omverden.
Sportsudstyr af vinger fra vindmøller: Svenske Vattenfall har sat sig for at genbruge 50% af elselskabets vindmøllevinger fra 2025 og 100% fra 2030. Det begynder med 28 vindmøller fra den hollandske vindmøllepark Irene Vorrink, der nu er under afvikling efter 25 års tro tjeneste, hvorfra vingerne bliver de første til at indgå i produktion af bl.a skisportsudstyr. Læs også: Genanvendelse af vindmøllevinger har længe været en hovedpine for industrien. Nyere use cases for genbrug af vindmøllevinger inkluderer brobygning.
Sundhed
Levertransplantationsrevolution: Vildt ord, hva :) Se det som en lingvistisk hyldest til den schweiziske patient der nu har overlevet et helt år efter at have fået transplanteret en lever, der havde været udenfor donorkroppen i hele tre døgn. Leveren var blevet opbevaret i en banebrydende opbevaringsmaskine, der efterligner menneskekroppens funktioner ned til proteinproduktion og bekæmpelse af infektioner. Kontekst: 11.000 mennesker i USA venter lige nu på en ny lever, men 70% af alle donerlevere går til grunde da de pt kun kan overleve udenfor kroppen i ca 12 timer. Forskerne bag den omtalte maskine antager, at maskinen på længere sigt vil kunne holde en donorlever i live i op mod 12 dage.
Psilocybin mod mentale lidelser: "Let's be adults about this. These are no longer 'shrooms.' These are no longer party drugs for young people [...] Psilocybin mushrooms are nonaddictive, life-changing substances." Sådan udtaler stjernemykologen Paul Stamets om det transformative potentiale for bevidsthedsudvidende svampes evne til at helbrede alt fra stress til angst, depression og klyngehovedpine. Læs også: Den faste læser ved, hvor begejstret jeg er omkring psykedelisk terapi – og hvorfor. Prøv bare at søge rundt i tidligere nyhedsbreve med søgeord som psykedelika eller psilocybin, eller læs nederst i #AN 93. Her er en Top-5 over nogle af de mest banebrydende forsøg i forskningsfeltet lige nu.
Psykiatribog som bestseller: Lidt bagvendt optimisme her med nyheden om at 'psykiatribiblen' Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders er kommet på bestsellerlister og blevet genoptrykt for første gang i 10 år grundet eksplosiv efterspørgsel. Og hvad så? Efterspørgslen kommer fra lægfolk som gerne vil blive klogere på mentalt helbred. Den bunder i stigende sindslidelser blandt den brede befolkning samt fortvivlelse og en følelse af meningsløshed i mødet med en forrykt virkelighed. At det perverse fokus på dårlige nyheder i medielandskabet spiller en rolle, er også et faktum. Men! At der i det hele taget er stigende fokus på, interesse i og bred tolerance over for mentale lidelser, synes jeg personligt, er en udpræget god ting. Det kan blive et vendepunkt i vores måde at være i verden på og nøglen til en bæredygtig fremtid.
Natur & miljø
Verdens største plante: Forskere ved University of Western Australia har analyseret 18.000 genetiske biomarkører fra et 200 kvadratkilometer stort område ud for den australske vestkyst og konkluderet, at alt søgræs i området i virkeligheden er én stor plante, der stammer fra ét enkelt 4500 år gammelt frø. Læs også: Søgræs lagrer CO2 op mod 30 gange hurtigere end regnskove.
Vilde pattedyr i Europa: Der er to gange flere bjørne, tre gange flere elge, fem gange flere hjorte, 30 gange flere bisoner og 140 gange flere bævere i Europa i dag sammenlignet med 1960, takket være miljøpolitiske indgreb og effektive, utrættelige bevarelsesprogrammer.
Samfund
Oversættelse fremmer forståelse: Google Translate har tilført 24 nye sprog til programmet, heriblandt for første gang nogensinde tre oprindelige sprog fra Amerika. Og hvad så? De 24 tilførte sprog tales af op mod 300 millioner mennesker i verden, og tjenesten tilbyder nu gratis oversættelse på i alt 133 sprog. Læs også: Hvis du interesserer dig for oversættelse drevet af kunstig intelligens men talte menneskesprog ikke er eksotisk nok for dig, er automatisk oversættelse af hieroglyffer, tegnsprog eller grisegrynt måske mere din stil.
Books behind bars: Det bolivianske retsvæsen har indført tilbudet Books behind bars til fængselsindsatte i 47 fængsler, som nu kan reducere deres afsoningstid ved at læse bøger. Læs også: Den amerikanske delstat Florida har indledt et superspændende og meningsfuldt forsøg med betingelsesløs borgerløn til fængselsløsladte.
The Ukraine migraine
Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i #AN 115 og #AN 116. Dette afsnit byder på observationer, både opløftende og nedslående, der tydeliggør krigens tidsspecifikke natur og kommende konsekvenser.
Rusland bløder millionærer: En ny rapport fra konsulenthuset Henley & Partners konkluderer, at op mod 15.000 millionærer forventes at have forladt Rusland inden udgangen af året. Se hvor de tager til her. Perspektiv: Der er pt ca. 111.800 dollarmillionærer i Danmark. Læs også: Op mod fire millioner mennesker har angiveligt forladt Rusland i Q1 2022, i det der omtales som et storstilet brain drain. Og hvad så? Man kan fryde sig over Putins tab eller se det som en særegen sanktion mod Rusland at de bedste, klogeste og rigeste flygter, men politiske kommentatorer påpeger, at det også gør det så meget desto nemmere at tæmme og dominere den resterende befolkning.
Transport ala Flintstones: Den russiske statsejede bilproducent AvtoVaz, som bl.a. producerer bilmærket Lada, er blevet forhindret i at importere centrale kernekomponenter til den moderne bilproduktion grundet vestlige sanktioner. Selskabet fortsætter ufortrødent salget af splinternye biler – nu uden airbags, ABS og andre gængse sikkerhedselementer. Læs også: Kina har forbudt russiske fly fra producenterne Boeing og Airbus at flyve i det kinesiske luftrum af samme grund: Det er pt umuligt for Rusland at importere dele til at vedligeholde og servicere dem.
Til sidst: Den grønne død
Der er kommet nye måder at forlade verden på, for dem som ønsker et klimabevidst efterliv.
-Det hollandske startup Loop tilbyder fx 'verdens første levende kiste' lavet af mycelium, det tætpakkede underjordiske rodnetværk fra svampe. Kisten tager en uge at gro, og den neutraliserer giftstofferne i menneskekroppen, som hviler indeni kisten på en bund af mos og komposteres i harmoni med jorden.
Man kan også forsøge sig med aquamation i stedet for kremation, hvor alt undtagen knogler bliver opløst i en væske bestående af 95% vand og 5% alkali. Aquamation er 90% mindre energikrævende end kremation, og var den metode Desmond Tutu valgte til sig selv.
Og så er der komposteringstjenesten fra Recompose i Seattle. Her får man i stedet for en traditionel begravelse eller kremation en indendørs-kompostering på 30 dage, der forvandler én til næringsholdig muld til fri spredning efter forgodtbefindende. Det koster ca. halvdelen af en almindelig begravelse, og var sådan, Luke Perry valgte at drage videre på.
-Mere om Recompose og tendenser inden for sorgproces samt bæredygtig bortskaffelse af lig her.
Tusind tak fordi du læser med og kæmpe kh
Denis
Endnu en venlig reminder om at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør vitterligt en forskel. Tak :)
-Og overvej at booke mig til et foredrag: Jeg har et gigantisk bagkatalog af information og viden fra 128 nyhedsbreve til at skræddersy det perfekte inspirationsoplæg for dit publikum! Book her.