En blandet samling spændende fremskridt denne uge med alt fra 3D-print af patientspecifikke organer som kirurger kan øve sig på, opdagelsen af tidskrystaller i en kvantecomputer og ikke mindst den utrolige historie om en café i Tokyo, hvor gæsterne ikke bare serviceres af robotter – men af robotter der styres af sengeliggende mennesker andesteds.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Tech & menneske

Paralyseret betjening: Der er åbnet en café i Tokyo, hvor gæsterne serviceres af robotter der styres på afstand af sengeliggende mennesker med fx ALS eller alvorlige rygmarvsskader – mennesker som i nogle tilfælde kun kan bevæge øjnene. Og hvad så? Jeg stødte første gang på fænomenet i 2018 da man eksperimenterede med det her på popup-basis, men nu er der åbnet en permanent café - der altså betjenes af robotter der for en gangs skyld ikke tager jobs, men skaber beskæftigelse for en befolkningsgruppe der ellers er totalt afskåret fra arbejdsmarkedet. Der er lidt at tage ind her... Men bestemt tankevækkende.

Øvelse gør mester: Forskere ved Nottingham Trent University har udviklet en særlig metode til at overføre skanninger af kræftpatienters organer til realistiske, 3D-printede modeller, der forestiller det unikke, patientspecifikke organ inkl. blodkar, væv og eventuelle tumorer. Herved kan en kirurg øve sig og forhåbentlig støde på mulige komplikationer inden den faktiske operation.


Fødevarer bliver ikke mere bæredygtige end dette - prøv Søtoftes unikke sortiment

Transport

3D-printet jernbanenetværk: En fin lille segway her fra 3D-printede organer til andetssteds i Storbritanien hvor man skal til at opføre landets andet jernbanenetværk for højhastighedstog. Her vil man nemlig også tage 3D-printere i brug – bare med henblik på at producere cement-komponenter on location i stedet for at fragte dem med udledningstunge lastbiler og kraner langs ruten. Planen er herudover at blande mirakelmaterialet grafen ind i komponenterne, så man ender med at skulle bruge mindre cement og i det hele taget spare op mod 50% CO2 på konstruktionen.

Cykler trumfer varevogne til byfragt: Det er et glædeligt syn i gadebilledet, når fragtcykler erstatter varevogne i stigende grad - og nu har et studie fra University of Westminster understreget fordelene én gang for alle: Eldrevne fragtcykler er 60% hurtigere til levering i byerne, mens de samtidigt udleder 90% mindre CO2 end dieseldrevne varevogne - og selv 30% mindre end de eldrevne.

Selvkørende shuttle-busser tester luftfrie dæk: Dækproducenten Goodyear tester lige nu et interessant udseende, luftfrit dæk med dertilhørende skræddersyet hjulophæng på 3D-printede, selvkørende shuttle-busser i delstaten Florida. Dækkene vil i fremtiden kræve langt mindre vedligehold og udskiftning hvorfor de regnes mere bæredygtige end dem vi kender fra i dag.


Wild science

Tidskrystaller i kvantecomputer: Der findes et nyligt opdaget, besynderligt 4D-stadie i stof kaldet tidskrystaller - en tilstand der hverken er fast, flydende, gas eller plasma, men forankret i tid. Disse krystaller kan i teorien bl.a. give computere evig regnekraft uden brug af energi, og Google har i samarbejde med forskere ved Max Planck-instituttet angiveligt opnået dette materialestadie indeni en kvantecomputer. Og hvad så? Kvantemekanik modstrider vores gænge opfattelse af hvad der er fysisk muligt (fx gennem superposition og sammenfiltring), hvorfor enhver ny indsigt i kvantestadier kan åbne døre til radikalt nye muligheder inden for både videnskab og erhverv.

Tjekkisk alkymi: Forskere ved Czech Academy of Sciences er lykkedes i en sær, alkymistisk disciplin hvor man forsøger at omdanne vand til et gyldent, metallisk materiale der kan lede elektricitet.

Tibetansk thukdam: Der findes et bemærkelsesværdigt meditativt stadie i tibetansk buddhisme kaldet thukdam – hvor den mediterende afgår ved døden under meditation, men i så særegent et bevidsthedsstadie at kroppen ikke går i forrådnelse før op mod flere uger efter. Nu har hjerneforskere ved University of Wisconsin for første gang nogensinde foretaget et videnskabeligt studie af fænomenet.


Støt #ActualNews med en 10er om ugen og vær med til at lindre fremtidsfrygt i Danmark – tak :)

Arkæologi

Babylon kom før Pythagoras: En australsk matematiker har gjort en ekstraordinær opdagelse på en babylonsk lertavle, der anvender geometri 1.000 år tidligere end Pythagoras. Lertavlen har været udstillet på Istanbuls Arkæologiske Museum i over 100 år, men andre har nogensinde bemærket dens skjulte kode (tak for tippet til @leneandersen). Og hvad så? Jeg ser fortidsfund som en væsentlig del af vores rejse mod fremtiden – ikke bare fordi menneskets selvforståelse hele tiden rykker sig, men også fordi det arkæologiske arsenal af værktøjer konstant beriges af banebrydende teknologi. Det er noget jeg har skrevet om adskillige gange, bl.a. nederst i #AN81 og #AN50.

Neandertalske kunstnere: Et banebrydende studie foretaget ved University of Bordeaux har slået fast, at neandertalerne, vores fjerne slægtninge der alt for længe har været anset for usofistikerede abemennesker, har udfoldet deres kreativitet i en spansk hule for over 64.000 år siden. Læs også: Personlig anbefaling: Udstillingen om neanderthalere på Moesgaard er fantastisk.


Til sidst: Psykedelisk terapi

Journal of the Royal Society Interface

Ovenstående er en simplificeret datavisualisering fra Royal Society af koblinger og forbindelser mellem forskellige områder i en menneskehjerne, hvor (a) viser en almindelig, sund og rask hjerne – mens (b) viser en almindelig, sund og rask hjerne efter indtag af psilocybin, det psykoaktive stof i psilocybinsvampe der efter langvarige studier blev erklæret ufarligt for mennesker forleden år.

Hvad tænker du, når du ser billedet?

Af alle de utrolige ting jeg ugentligt skriver om i #ActualNews, der hver især antyder et radikalt potentiale for os mennesker i form af nye veje at gå i håbet om at gøre tingene anderledes, bedre, billigere, hurtigere og mere bæredygtigt i fremtiden – af alle de mest banebrydende ting der foregår lige nu, er et af mine absolutte yndlingsemner psykedelisk terapi.

Jeg elsker det her forskningsfelt, og skriver så ofte jeg kan om de mange kliniske forsøg, der løbende beviser at psilocybin, MDMA, ketamin og en række andre bevidsthedsudvidende stoffer, når indtaget under kontrollerede forhold og med en professionel psykoterapeut ved éns side, kan have mirakuløst helbredende effekt på mentale lidelser som stress, angst og depression (1, 2, 3, 4).

Vi lever i en transformativ tid lige nu, hvor vi har brug for så meget sammenhold og så mange nyskabende værktøjer som overhovedet tænkelig muligt for at overkomme de eksistentielle udfordringer foran os. Og et af disse værktøjer, tror jeg, bliver psykedelisk terapi. Bølgen af investeringer og patentkrige på området bekræfter tydeligt, at kommercielle interesser også finder potentialet helt enormt.

Jeg elsker emnet, fordi det er radical som bare fanden: Det er mystisk, håbefuldt og sexet, og det udfordrer vores forståelse af verden omkring os. Det udfordrer vores forståelse af hvordan vores egne hjerner fungerer og hvad det overhovedet vil sige at være til.

Hvis du også finder psykedelisk terapi dragende af den ene eller anden grund – og særligt hvis du aktivt kunne tænke dig at hjælpe forskningen på vej – har jeg her fundet en liste over hele 56 kliniske forsøg der søger frivillige netop nu. To af dem foregår lige her i Danmark.

–Gå ind på webversionen af nyhedsbrevet, log ind og kommenter meget gerne på emnet nederst: Har du selv erfaring med det? Investerer du? Tror du på det her med at vi normalt kun bruger en brøkdel af vores hjerne? Og bliver denne radikale terapiform mon nogensinde lovlig hjemme i DK?

Tusind tak fordi du læste med!

Kæmpe kh
Denis


Hjælp andre med at slippe fremtidsfrygt - støt #ActualNews nu :)

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.