Det sværeste nyhedsbrev til dato. Det føles absurd og omsonst at sidde og fremtvinge håbefulde perspektiver på verdensudviklingen i ly af et geopolitisk vulkanudbrud af undertrykkende vold.

Men måske er det samtidigt vigtigere end nogensinde at blive ved med at belyse lommer af fremsyn, der giver modvægt til den vederstyggelige meningsløshed, som en uddøende race af selvtilstrækkelige dinosaurer insisterer på at foie gras-fodre verdensbefolkningen med.

Jeg vil gøre mit bedste.

Mine tanker går ikke bare til det ukrainske folk og min familie i Kyiv – de går til hele den fredselskende del af verdensbefolkningen, der indiskutabelt udgør en overvældende majoritet af samtlige levende mennesker, heriblandt dem i Rusland.

Mere om det nederst.

Hjertelig velkommen til #ActualNews nr. 115
Denis


–Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er om ugen gør en kæmpe forskel: De 48 af jer der allerede støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.


Energi & klima

No Coal Cargo Policy: Hvis shippingindustrien vil hjælpe med at styre udenom klimakatastrofe kan den gøre mere og andet end at tænke i grønne brændsler og hybridmotorer: Rederiet Eastern Pacific Shipping har indført en no coal cargo policy og vil fremadrettet afstå fra at fragte kul som kommerciel tørlast i håb om at medvirke til at gøre kul sværere tilgængeligt i verden. Og hvad så? Som udenforstående kan det være svært at lure om det her er greenwashing eller om det faktisk betyder noget. Men det er et interessant udspil og endnu et tegn på udtalt mentalitetsskifte blandt udledningstunge industrier.

Klima er ikke længere sekundært: Sådan har statsminister Mette Frederiksen for nyligt udtalt i en længere kronik – udgivet på et medie med betalingsvæg 🤷 Nu vil hun og regeringen være grønne før røde, velkommen i klubben. Better late than never: Klimabevægelsen i Danmark byder retorikken velkommen og kommer med tre konkrete anbefalinger, hvis hun mener det bare en my.


Good business

Super Bowl zeitgeist: Hvis man skulle være i tvivl om hvorvidt klima-agendaen har slået rod i den kollektive bevidsthed og forplantet sig i kommerciel mainstream kan man bare se på reklamerne under den amerikanske folkefest Super Bowl. Time Magazine ser her tilbage på to årtiers Super Bowl-reklamer, og hvad de siger om tidsånden.

Grønne enhjørninger i markant fremgang: Der er ifølge denne opgørelse fra PwC 78 klimaorienterede startups i verden, der nu er over $1 milliard værd. De såkaldte unicorns arbejder alle med reduktion af udledning på den ene eller anden måde, og hele 35 af dem blev tilføjet listen i 2021. Læs også: Direktøren for verdens største kapitalforvalter, Blackrock, har spået at de næste 1000 startups der opnår unicorn-status allesammen vil arbejde med grøn klimateknologi. Direktøren nævner i samme ombæring, at han ikke planlægger at udfase sine investeringer i fossile brændsler, og det er nok en af grundene til at han optræder på Guardians liste over klodens største klimaskurke.

€2 milliarder til efteruddannelse: Europas største leverandør af reservedele til biler, Bosch, vil bruge i alt €2 milliarder på at efteruddanne sine ansatte til at kunne arbejde med elbiler i fremtiden i stedet for forbrændingsmotorer. Kontekst: Den europæiske interesseorganisation for bilindustrien CLEPA kom i december 2021 med en forudsigelse om at bevægelsen væk fra forbrændingsmotorer kan føre til 500.000 færre jobs mod 2040. En af grundene er, at mens der er ca. 2000 bevægelige dele i en forbrændingsmotor, er der ca. 20 i en elektrisk. Elektrificering af den globale bilpark er på mange måder et godt og nødvendigt skridt i den rigtige retning – som dog kan medføre ustabilitet på arbejdsmarkedet.

Fossil pensionsflugt: Pensionskassen AkademikerPension vil i løbet af 2022 frasælge fossile erhvervsobligationer for 2 milliarder kroner. Læs også: Fossile frasalg har været en tiltagende tendens blandt pensionsselskaber de seneste år – hollandske ABP kom for nyligt på banen med en ambition om at frasælge fossile investeringer for €15 milliarder inden Q1 2023, inkl. sin beholdning i hollandske Shell.


Sundhed

Neurostimulator ophæver paralyse: Tre paralyserede mennesker er blevet i stand til at gå igen takket været et rygmarvsimplantat, der stimulerer specifikke nerver i ryggen og i benene. Implantatet er udviklet af forskere ved Lausanne Universitetshospital og styres fra en almindelig tablet. Se også: Det er rørende og tankevækkende at se implantatet i aktion - se videoen her og overvej potentialet for dette forskningsfelt et årti eller to frem (tak for tippet til Morten D. Laursen).

Tredje menneske kureret for HIV: Det er blot tredje gang nogensinde – og for første gang en kvinde – at et menneske sandsynligvis er blevet kureret for HIV. Kontekst: Fælles for alle tre patienter er at de både har HIV og leukæmi, og at de er blevet kureret for HIV som led i deres kræftbehandling. Men hvor de to første blev helbredt gennem en eksperimenterende knoglemarvstransplantation, er den tredje patient kureret gennem en transplantation af stamceller fra blod fra en navlestreng – den nye metode er velegnet til et større patientgruppe end den første (tak for tippet til Lobber Levin).

Apropos leukæmi - en kur: Et længerevarende studie ved University of Pennsylvania peger på, at der langt om længe kan være fundet en decideret kur mod leukæmi. To patienter med kronisk lymfatisk leukæmi blev behandlet med CAR-T-celleterapi tilbage i 2010, der i stedet for at rette behandlingen direkte mod kræftcellerne hjælper kroppens immunforsvar til at bekæmpe dem - og de er fortsat fri for leukæmi (tak for tippet til Knud Anker Iversen).

Biohybrid fisk drevet af hjerteceller: Forskere ved Harvard University har udviklet en futuristisk robotfisk, der er drevet af laboratoriefremstillede muskelceller fra et menneskehjerte. Tyg på dén sætning 🍉 Formålet med forsøget er at studere hjertemuskulatur og på længere sigt at kunne udvikle syntetiske muskler til transplantation og hjertebehandling (tak for tippet til Märtha Rehnberg).


Til sidst: Optimistisk åndenød

Mange har spurgt ind til hvordan jeg har det, og jeg har været taknemmelig for samtlige henvendelser – for nysgerrigheden, medfølelsen og den respektfulde anerkendelse af min baggrund. Tak.

Det her nyhedsbrev skal hverken handle om mig eller om krigeriske idioter rundt om i verden.

Men lige som jeg nåede at komme ind på min ukrainske herkomst i nyhedsbrevet fra forleden uge, har verdenssituationen ændret sig markant. Så det føles også underligt at ignorere det faktum, at der netop er sat ild til mit arnested – med sandsynlige konsekvenser der rækker langt over Ukraines grænser.

Jeg har mange meninger om situationen, og min frustration er langt fra rettet mod Putin alene. Men jeg vil holde det upolitisk.

-Den optimisme der driver mig, og fungerer som brændsel for #ActualNews, kommer ikke ud af det blå. Det er et stort arbejde at finde frem til de positive historier, der peger mod en anderledes og bedre fremtid, end den virkelighed vi bliver bombarderet med i Nyhederne.

For at finde frem til dem kræver det, at jeg pløjer mig igennem et hav af bullshit, konspirationsteorier og knusende standardnyheder, der skingert skriger, at verden er præcis lige så træls og nederen, som vi alle husker den fra i går.

Og til tider udløser det en tilstand i mig der bedst kan beskrives som optimistisk åndenød.

Sådan er det også i dag – og den følelse skal have lov til at rumstere. Den er mit endelige værn imod jubelidioti.

Alligevel er min tro på at vi går en lysere og langt mere bæredygtig fremtid i møde urokkelig, for jeg ser tegn på det overalt.

Sagen er nemlig den, at der historisk set altid har været en højtråbende minoritet af hadfyldte stakler der gerne vil se verden brænde. Det er der intet nyt i.

Det nye er, hvor mange mennesker der kan og vil noget andet.

-Der er i skrivende stund 5,2 milliarder mennesker i verden med adgang til internettet – og selvom krigens første offer siges at være sandheden, så er det bare et indiskutabelt faktum, at vi er den første generation i menneskehedens historie med adgang til et globalt økosystem af fredselskende medmennesker.

Og hvis tilstrækkelig mange af os beslutter os for at stå sammen og sige fra over for noget – over for hvad som helst – så er det det, der kommer til at ske.

There is power in numbers and there is power in unity ~ Martin Luther King Jr.

Vi er den første generation i menneskehedens historie, der deler, tænker og samarbejder globalt uden institutionel vejledning – og fredselskende mennesker organiserer sig som aldrig før.

Dét giver mig håb. Og det håb vil jeg gerne dele med alle jer.

I’d rather be an optimist and a fool than a pessimist and right ~ Albert Einstein

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.