En elektrisk Porsche har udkonkurreret den legendariske 911, luftfartssektoren sætter højere ambitioner for sig selv, end regeringen tør, og Florida vil eksperimentere med borgerløn til fængselsløsladte. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på MDMA-assisteret behandling af PTSD og ikke mindst den danske Oscar-nominerede film, Flugt.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


–Husk at støtte hvis du kan: De 46 af jer der allerede støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK. Husk også at dele de gode nyheder med andre: På nettet, over middagen eller til jobsamtalen. Folk kan ret godt lide godt nyt, og det er stort set umuligt at opdrive denne viden i Nyhederne.


Energi & klima

100% grønne indenrigsfly i 2027: Det er ganske kort tid siden at Statsministeren i sin nytårstale satte mål for at danskerne skal kunne flyve helt grønt på alle indenrigsflyvninger i Danmark i 2030. Men allerede en måneds tid senere har Copenhagen Airports selv hævet ambitionsniveauet, og fremskynder denne deadline med tre år til 2027.  Og hvad så? Jeg kan lide hvad jeg ser, men ikke helt hvordan det lugter... Har vores politikere så lidt føling med udviklingen, at de ikke ved hvor langt landets mest dominerende virksomheder er i produktionen af fremtidige teknologier? Er politikerne bare konsekvent mere fodslæbende og uambitiøse end erhvervslivet, når det kommer til klima? Eller er det her aftalt spil, hvor udledningstunge kæledægger bevidst tillades at fremstå som bannerførere der skal lede os ind i en grønnere fremtid?

Ny fusionsrekord: Vi oplever nu fremskridt inden for fusionsenergi på nærmest månedlig basis. Det er en fremtidsteknologi, der skal genskabe samme proces som driver stjernerne, lige her på Jorden. Nu har forskere i England slået en energirekord, de selv satte i 1997 (tak for tippet til Søren Bonke). Læs også: Hvis du interesserer dig for emnet, bringer Financial Times her en status på fusion med særlig fokus på stigende engagement fra den private sektor. Pro tip: Artikler fra Financial Times har blød paywall – følg linket, kopier artiklens overskrift, Google overskriften og gå ind på artiklen derfra, så burde du kunne læse den.

Rekordmange investeringer i vedvarende: Den årlige Energy Transition Investment Trends-rapport fra BloombergNEF anslår, at der på verdensplan er blevet investeret for $755 milliarder i overgang til vedvarende energi i 2021. Det er en stigning på 21% fra 2020, og Kina har stået for mere end en tredjedel af investeringerne. Kontekst: Der er berettiget håb at hente i denne fremgang, men rapporten pointerer, at vi har brug for at tredoble de årlige investeringer frem mod 2025 og igen fordoble dem mellem 2025 og 2030, hvis vi skal i mål med ambitionerne om klimaneutralitet.


Mobilitet

Elektrisk Porsche udkonkurrerer 911: Der blev solgt flere fuldelektriske Porsche Taycan i 2021, end der blev solgt af den mest producerede Porsche-model gennem tiderne – den legendariske Porsche 911. Og hvad så? Man kunne tro at 911 bare havde et dårligt år, men nej – det var det bedst sælgende år for 911 i modellens 59-årige historie. Læs også: Det stemmer fint overens med en anden rekord: December 2021 blev den måned hvor der for første gang nogensinde blev solgt flere elbiler end dieselbiler i Europa.

Indpakket ingeniørmagi: Den svenske producent af superbilen Koenigsegg har afsløret det minimalistiske og særegne raxial flux-design for virksomhedens første fuldelektriske motor, der omtales som en lille pakke af ingeniørmagi. Læs også: I takt med elbilernes markedsindtog ser producenterne af superbiler sig nødsaget til at redefinere betydningen af ordet ekstraordinær.

Håndværkere kan lede elbilsrevolutionen: Det stigende antal eldrevne varebiler og pickup-trucks på markedet kan blive en gateway til elektrificering af den globale bilpark med håndværkere og landmænd i spidsen. Super vinkel her fra Axios, der korrekt pointerer elbilers overlegenhed i drift og ydeevne, et pragteksempel på det meningsfulde alternativ til en fossil virkelighed.


Good business

Borgerløn til fængselsløsladte: Den amerikanske delstat Florida har indledt et superspændende og meningsfuldt forsøg med betingelsesløs borgerløn til fængselsløsladte. Læs også: Forskere ved Columbia University har foretaget en undersøgelse der indikerer, at spædbørn hvis mødre får $333 om måneden i børnepenge har højere hjerneaktivitet end spædbørn hvis mødre kun får $20 om måneden. I samme boldgade: Ny undersøgelse foretaget af Bispebjerg-Frederiksberg Hospital viser (1, 2), at en direkte økonomisk belønning på 1200 kr. får flere til at kvitte smøgerne, end rygestopkampagner gør (tak for tippet til Liselotte Lyngsø).

Slut med udløbsdato på mælk: Supermarkedskæden Morrisons i Storbritannien udfaser udløbsdato på mælk, og opfordrer i stedet folk at bruge den gode gamle næse til at vurdere produktets holdbarhed. Og hvad så? Ca. 7% af Storbritanniens mælkeproduktion går hvert år til spilde. Det svarer til 330.000 liter mælk, og 90% af spildet foregår ude i de små hjem.

Slut med pels i D&G: Efter en lang række andre modehuse som Moncler, Gucci og Balenciaga bukker Dolce & Gabbana nu også under for forbrugerpres samt den bæredygtige zeitgeist og vil ikke længere forhandle pelsprodukter.


Sundhed

MDMA mod PTSD i UK: Lægemiddelstyrelsen i Storbritannien finder potentialet ved MDMA-assisteret terapi til behandling af PTSD så overbevisende, at den uafhængige organisation for psykedelisk forskning MAPS har fået tilladelse til at introducere MDMA som medicinsk supplement. Og hvad så? MAPS har med Rick Doblin i spidsen arbejdet for udbredelse af psykedelisk terapi siden 1986. Organisationen har blandt meget andet stået for historiens første kliniske fase 3-forsøg med psykedelisk terapi, hvor de netop testede MDMA mod PTSD – med utrolige resultater: 67% af forsøgsdeltagerne blev kureret for PTSD efter 3 behandlinger, mens yderligere 21% oplevede en reduktion i deres mentale lidelse på mindst 50%. Bonusinfo: Blandt de kurerede forsøgsdeltagere var en 73-årig mand, der havde haft uhelbredelig PTSD siden han som 20-årig blev kylet ind i Vietnamkrigen i 1968.

Øjenundersøgelse kan afsløre kommende hjertestop: Et internationalt forskerhold med University of Leeds i spidsen har opdaget en sammenhæng mellem blodkarrene i øjets nethinde og den venstre ventrikel i hjertet. Det har gjort dem i stand til at udvikle en kunstig intelligens, der på baggrund af en rutinemæssig øjenundersøgelse kan forudse om du får et hjerteanfald inden for 12 måneder med 80% nøjagtighed. Og hvad så? Hjerte-kar-sygdomme er den førende årsag til dødsfald på verdensplan, og op mod en fjerdedel af disse dødsfald skyldes hjerteanfald. Rutinemæssige øjenundersøgelser, som fx dem man får i en brillebutik, er langt billigere og mere udbredte i verden end avancerede hjertescan.


Til sidst: Flugt

Der er sket det mærkværdige, at jeg på forunderlig vis er havnet i en Oscar-nomineret film.

Jeg vidste ikke rigtigt hvad jeg sagde ja til, da et produktionsselskab ringede til mig i jagten på en russisktalende statist – og som med så meget andet på min personlige rejse stemmer de ting, der opsøger mig, sjældent overens med de ting jeg selv hektisk halser rundt efter.

Men jeg holder meget af at prøve nye ting, så jeg er åben, og det lød som et spændende og sympatisk projekt. Det var først til premieren sidste sommer, da jeg så animationsdokumentaren Flugt i sin fulde fjerpragt, at jeg forstod hvor heldig jeg havde været at havne der.

I filmen fortælles den sande historie om hovedpersonen Amin, der som mindreårig kom til Danmark fra Afghanistan som uledsaget flygtning. Det er første gang, at Amin deler historien om sin flugt, og sin homoseksualitet, med omverden.

Det er en rørende fortælling om den barske virkelighed for flygtninge, som jeg selv kan relatere til, da mine forældre flygtede men min lillesøster og jeg fra Kiev til København i august 1991, mens Sovjetunionen kollapsede om ørerne på dem. Ikke mange kender denne side af mig, for jeg fortæller ikke historien med mindre jeg bliver spurgt. Ikke fordi jeg ikke vil, mere bare fordi... der er så meget andet at tale om hele tiden.

Hvis du er interesseret, kommer jeg ind på det i dette klip fra et af mine foredrag i Hjørring i 2019.

For nu vil jeg på det varmeste anbefale dig at få set Flugt, det kan du nemlig gøre ganske gratis på DRs hjemmeside. Filmen er nomineret til hele tre Oscars, og jeg ønsker hele holdet samt instruktøren Jonas Poher Rasmussens et stort, stort og hjertevarmt tillykke!


Nyhedbrevet holder familieferie næste uge, vi ses igen fredag den 25. februar!


Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.