🔹🔺🔸 Kødfrit kød til kæledyr, CORLEO og kæmpekobbel

Fossile brændsler i USA dykker under 50% for første gang, invasionen af Ukraine har accelereret grøn omstilling i Europa og salget af elbiler vokser massivt på trods af identitetskrise i Tesla. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på et genskabt kobbel kæmpeulve, en hidtil ukendt del af menneskets immunforsvar og ikke mindst mobilitetsinnovation fra Kawasaki, der forener det forhistoriske og futuriske på sin helt egen måde.

Hjertelig velkommen til #AN 180
Denis

OBS!

#ActualNews udkommer uregelmæssigt, men helhjertet. Det er et gratis nyhedsbrev og alle 3000 abonnenter får det samme gode produkt. 

-Men hvis du bliver klogere, gladere eller mere håbefuld af de positive perspektiver, så husk at fortælle nyhederne videre, så vi kan blive klogere, gladere og mere håbefulde sammen – og overvej at støtte hvis du kan: Bare en smule pr. udgivelse gør en stor forskel.

Du kan også støtte med et engangsbeløb lige nu og her, hvis humøret er med dig :)

TAK til de 183 af jer der allerede støtter – I er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse.

Energi & klima

Vedvarende virkelighed i USA: Den amerikanske virkelighed spiller ikke efter Trumps fossile fløjte – i marts 2025 faldt fossile brændsler nemlig for første gang nogensinde til under halvdelen af landets samlede elproduktion. Og hvad så? Trump er Trump, men ingen troldmand – han gjalder, men husk på at han i 2016 stillede op med løftet om at genoplive kulindustrien, og den er i dag skrumpet til en sølle skygge af sig selv. Til gengæld har sol og vind overhalet kulkraft for første gang og Texas er blevet landets grønneste delstat. Perspektiv: Den grønne omstilling er ustoppelig. Punktum. Ledere der modarbejder denne eksistentielle forfremmelse for menneskeheden er ikke ledere, men bagstræberiske ekkoer fra en svunden tid.

Invasionens indvirkning: Mange frygtede at Ruslands invasion af Ukraine ville bremse Europas grønne omstilling (1, 2, 3), men her tre år senere tager Canary Media pulsen på invasionens reelle indvirkning: 1) Europa har reduceret sin afhængighed af russisk gas med 90%. 2) EU's samlede gasforbrug er faldet ca. 20% og gas har mistet sin status som overgangsbrændsel; et argument som mange politikere brugte til at udskyde klimahandling. 3) Solenergi er næsten fordoblet siden 2022 og har nu overhalet kulkraft, mens sol og vind udgør mere end kul og gas sammenlagt og 4) Fossile brændsler i EU er nede på 29% – det laveste siden man begyndte at måle. Konklusion: De storpolitiske forsøg på at destabilisere Europa gennem energipolitik ser ud til at have accelereret den grønne omstilling – ikke bremset den. Bonusinfo: Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund før, men det er ved at være længe siden: Nye læsere kan fx tjekke #AN 115 eller #AN 116.

Kødfrit kød til kæledyr: England er blevet det første land i verden hvor man kan købe godbidder til hunde baseret på laboratoriefremstillet kødfrit kød (tak for tippet til Rikke Pødephant). Og hvad så? Kødfrit kød kultiveret i laboratorier bruger 95% mindre land, 78% mindre vand og kan udlede op til 92% mindre CO2 sammenlignet med traditionel kødproduktion. Perspektiv: Det ville have noget større effekt hvis vi mennesker lige greb i egen barm før vi tvang kæledyrene til indirekte vegetarisme – men her er et vildt funfact: Vidste du at hvis man lagde alle hunde og katte sammen i USA, bare i USA – så ville de udgøre verdens femtestørste kødspisende nation?


Natur & miljø

Uddød ulv genskabt-ish: Biotechselskabet Colossal Biosciences har brugt banebrydende genteknologi til at genskabe en moderne version af en forhistorisk ulveart, der har været uddød i årtusinder (tak for tippet til Søren Bonke). Konkret: Ulvearten, canis dirus, levede i Nord- og Sydamerika indtil for ca. 10.000 år siden. Forskerne har genskabt den ved at rekonstruere dens genom fra fossile rester, redigere DNA i nulevende grå ulve og bruge hunde som rugemødre. Og hvad så? Kritikere kalder det for kvaksalveri, men samme selskab præsenterede for nyligt en mammutmus og før eller siden skal de nok lykkes, tror jeg. Der er dog et hav af etiske dilemmaer forbundet emnet – et af dem er, om vi mennesker har decideret pligt til at genoplive uddøde dyr, som vi er kommet til at udrydde? Mere viden: Se dette klip hvor Ben Lamm fra Colossal Biosciences uddyber den vilde bedrift for Joe Rogan – eller læs bogen Rise of the Necrofauna der handler om at genoplive uddøde dyr for at genskabe tabte økosystemer.

Mere føde til koraller: Forskere fra Ohio State University har udviklet et splinternyt værktøj der kan booste korallers fødeindtag op mod 50 gange og derved øge deres overlevelseschancer (tak for tippet til Lars A. Engberg). Og hvad så? Test ved Hawaii viste at enheden, der er et simpelt programmerbart lys, syvdoblede mængden af zooplankton omkring korallerne. Ved at give korallerne adgang til flere næringsstoffer kan de bedre modstå og komme sig efter blegning forårsaget af klimaforandringer.


Sundhed

Uudnyttet reservoir af antibiotika: Forskere ved Weizmann Institute of Science har opdaget en hidtil ukendt del af menneskets immunforsvar, der kan vise sig at være en guldmine af potentielle nye antibiotika. Konkret: Proteasomet, som findes i alle kroppens celler, viser sig at have en hemmelig immunmekanisme der rummer et enormt uudnyttet reservoir af naturlige antimikrobielle stoffer. Og hvad så? Der dør omkring 700.000 mennesker årligt af infektioner med bakterier, der kunne være blevet behandlet hvis ikke de havde udviklet resistens mod antibiotika. Vi har desperat brug for nye lægemidler – men sidst der kom et nyt antibiotikum på markedet, var i 1987. 

Lydbølger mod nyresten: Forskere ved Valencias polytekniske universitet har udviklet en ny metode til at nedbryde nyresten med små tornadoer af lydbølger. Hvordan? I stedet for at ramme nyresten direkte med chokbølger som i traditionel behandling, skaber det nye system ultralydsbølger der roterer omkring stenene og tvinger dem i opløsning på den måde. Og hvad så? Behandlingen er dobbelt så effektiv, tager halvt så lang tid, eliminerer risikoen for vævsskade og kan udføres uden bedøvelse. Teknologien følger tendensen med at erstatte hospitalsindlæggelser med mere skånsomme ambulante procedurer, hvilket både sparer sundhedsvæsenet for ressourcer og giver patienter en bedre oplevelse.


Mobilitet

Effekt af trængselsafgift: New York har som den første by i USA introduceret en omfattende trængselsafgift, hvor alle køretøjer betaler mindst $9 for at køre syd for 60th street på Manhattan. Mens fossile fodslæbere vanligt slæber deres fødder taler resultaterne deres eget tydelige sprog: 1) Trafikken på Manhattan er faldet ca 11%, 2) billetsalget på Broadway er steget 33%, 3) transporttiden mellem Manhattan og New Jersey er faldet op mod 40%, 4) klager over bilhorn og dum dytten er faldet 69% og 5) byen har tjent ca. $49 millioner på afgiften bare den første måned. Perspektiv: London har udvidet sin Ultra Low Emission-zone til hele byen og luftforureningen er styrtdykket.

Status på elbilssalg: Der er solgt 58% flere elbiler i verden i februar 2025 sammenlignet med samme periode året før – og 13% af det globale bilmarked består nu af elbiler. Og hvad så? Medierne skrev meget om faldende salg af elbiler i 2024, men endelige opgørelser viste at 2024 blev et rekordår med 25% flere solgte elbiler globalt end i 2023. Og selvom Tesla løber med overskrifterne i år, går udviklingen absolut den rigtige vej.

Flere ladere end pumper: Der er kommet 26.000 flere ladere i Californien bare de sidste seks måneder, og der er nu 50% flere ladere end benzinpumper i delstaten. Perspektiv: Mens debatten om hvorvidt elbiler er mere klimavenlige end fossilbiler stadig raser i det små, bringer dette studie en home-run af en bonusvinkel: For hver 20 elbiler pr. 1000 indbyggere i et lokalsamfund reduceres astmarelaterede hospitalsbesøg i lokalsamfundet med 3,2%. 


Samfund

Barmhjertighedsbump: Ifølge den nyeste World Happiness Report har folk i gennemsnit været 10% venligere over for hinanden siden 2020 – og endda hele 18% venligere over for fremmede. Hvorfor? Forskerne omtaler det som et såkaldt benevolence bump, et lille nøk op i den kollektive barmhjertighed, der er direkte forårsaget af Covid-19, hvor alle måtte stå sammen for at komme igennem pandemien. Perspektiv: Et andet omtalt studie på tværs af 40 lande viser at tabte tegnebøger bliver returneret dobbelt så ofte som folk forventer – og endnu oftere hvis de indeholder penge. Den nye rapport understreger at vi generelt er for pessimistiske omkring andres venlighed.

Pant er mere end penge: Dansk Retursystem har opnået en rekord med 99,7% af indsamlede flasker og dåser genanvendt i et lukket kredsløb – og en samlet returprocent på 93% (tak for tippet til Knud Anker Iversen). Og hvad så? Det svarer til 2,1 milliarder flasker og dåser og en samlet CO2-besparelse på 234.000 tons, i forhold til hvis der skulle produceres nye flasker og dåser. Bonusinfo: Den positive udvikling skyldes både forbedrede forbrugervaner – det vil sige DIG der får pantet dine flasker, tak! – og teknologiske fremskridt ude på anlæggene, der nu kan håndtere flere typer af plastflasker.

Mere af det gode

Jeg får desværre ikke altid læst #ActualNews, men det er det eneste nyhedsbrev jeg ALTID gemmer!

-Sådan lyder det fra mange læsere, og jeg tager det som en kæmpe kompliment! Heldigvis fås de positive perspektiver på flere måder, hvis læsetiden er knap:

Lyt1) Podcasten Okay! Hør Her!, hvor jeg giver Anders Morgenthaler positivt brændsel så han ikke brænder ud, og 2) podcasten 2049 fra Third Ear hvor vi tager på fremtidsrejser med aktivister, ildsjæle og klimaforskere.

Oplev: Jeg har holdt 190 foredrag for alt mellem 0 og 1500 mennesker, senest for et skarpt sakademi hos &Co. Hvis dit arrangement også har brug for kritisk optimisme – så ræk ud.

Til sidst: CORLEO

Halvt hest, halvt ATV, halvt gimmick – og en hel pose bolsjer der sætter tankerne i gang!

Den japanske motorcykelproducent Kawasaki har præsenteret konceptet CORLEO på Osaka Expo 2025 – et futuristisk offroad-fartøj i form af en firbenet robot, der er brintdrevet.

Den ligner noget fra Avatar, og mange afskriver prototypen som rendyrket reklamestunt.

-Men jeg tænker tilbage på dengang Hyundai helt lavmælt investerede $52 milliarder i at forvandle sig fra automaker til smart mobility solution provider – bl.a. med et konceptuelt fremstød af gående biler inden for kategorien ultimate mobility vehicles.

De gående biler gjorde indtryk på mig, for det var en tanke jeg aldrig selv havde tænkt. Og det samme med CORLEO. Som så er en slags… kørende hest?

Det kan virke skørt, men de fleste af vores transportmidler har præcis samme grundform i dag som de havde for 100 år siden: Biler er kasser på fire hjul. Fly har vinger og haleror, og tog kører på to skinner ligesom i 1800-tallet.

Hvad bliver det næste store ægte udviklingsbrud?

Kværulanter vil betvivle verdens reelle behov for en robothest. Der findes jo allerede både rigtige heste og firehjulstrækkere, hører man dem tænke.

Men Kawasakis ATV-hest tænder noget i mig, må jeg indrømme.

Det er teknologi der tilpasser sig landskabet frem for at omforme det. Den forener det futuristiske med det forhistoriske, og den slår ned i en bredere tendens hvor biomimetik – teknologisk efterligning af naturens systemer – rodfæster sig i alt fra medicin og byplanlægning til arkitektur og vindmøllevinger.

For mig er CORLEO ikke bare et PR-stunt, men selve billedet på den frie tanke der boltrer sig på innovationens suveræne slette: En mekanisk mustang der frejdigt bypasser den stampede sti midt i et geopolitisk mørke, hvor virkeligheden ellers føles tung og trist.

Af sted, lille CORLEO, af sted min ven! Lys vejen frem op for os med din indbyggede holografiske navigationslampe!


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur.
TAK til Freja Sif Fjeldberg Sørensen for løbende hjælp.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan – fast pr. udgivet nyhedsbrev eller med et engangsbeløb lige nu og her.

Kæmpe kh
Denis