🔹🔺🔸 Bomuld, lønløft og kultur i flux
Jeg brystede mig af manglende agurketid tilbage i starten af juli, mens jeg i al hemmelighed håbede på bare en smuuule lavvande i menneskehedens fremskridt, så der blev mere tid til sommersol - men ak og ve 🤷♂️ De dælens fremskridt er her og dér og alle vegne 😊 Ugens nyhedsbrev byder således på 10 store nyheder med 13 underlinks til videre læsning samt en klumme om begrebet ikonoklasme helt til sidst.
🔹🔺🔸 Nyhedsbrevet er nu udkommet 46 uger i træk, og jeg står med mange overvejelser omkring #ActualNews' fremtid. Hjælp mig med at svare på enkelte spørgsmål så jeg kan tage de rigtige valg. Tak!
Velkommen til #46 - og rigtig god læselyst
Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video
Global udvikling
Masker bremser overvågning
En lækket rapport fra Homeland Security afslører, at sikkerhedstjenesten ærger sig over udbredelsen af værnemidler, da beskyttelsen i høj grad underminerer effektiviteten af ansigtsgenkendelse.
🔹🔺🔸 Jeg gik lidt i dybden med ansigtsgenkendelse tilbage i #41 og på anti-ansigtsgenkendelse i #42. Tjek det endelig ud hvis du ikke allerede har.
Historisk lønløft til sundhedspersonale
Den franske regering har givet efter for fagforeningers lønkrav og tilbyder nu en historisk lønpakke på €8 milliarder til sundhedspersonale i landet, svarende til en månedlig lønforhøjelse for den enkelte på ca. €181 (tak for tip til @emiliebrasch).
270 milliarder færre kilometer
Nyt studie fra KPMG konkluderer at tiltagende tendenser som online shopping og remote work vil tvinge 14 millioner biler af de amerikanske veje, og at der vil blive kørt 270 milliarder færre kilometer årligt.
Google Translate til hieroglyffer
Ægyptologer har dechifreret hieroglyffer på samme måde siden opdagelsen af Rosettestenen i 1799, men grundet rivende udvikling inden for machine learning er det pludselig blevet noget lettere at oversætte de 4.000 år gamle symboler.
🔹🔺🔸 Det er fascinerende at tænke over hvordan teknologier kan udviske sproglige barrierer i fremtiden - om det gælder telepati, delfinsprog eller mundbind med tolk i. Og så er der apropos hieroglyffer også noget ret tankevækkende i det her 🤔
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Tech & sicence
Genmodificeret bomuld på vej
Forskere i Australien har identificeret de eksakte gener i bomuld der er udslagsgivende for plantens farve. Det kan potentielt revolutionere tekstilindustrien da man slipper for den miljøbelastende farvning af fibrene til produktion af tøj. Super artikel 👍
🔹🔺🔸 En underskriftsindsamling med 280.000 deltagere har tvunget plejeproducenten Sephora til at indstille salget af kunstige øjenvipper med mink i.
Tomater taler sammen
Ny forskning viser, at tomatplanter udveksler biokemiske, elektriske impulser under jorden - højst sandsynlig med mycelium som bindeled.
🔹🔺🔸 Snyd ikke dig selv for den famøse TED-talk med mykolog Paul Stamets der udfolder svampes utrolige egenskaber. Der er også dokumentaren Fantastic Fungi.
3D-printet etagehus
Centret for Bæredygtighed og Innovation i Antwerpen, Belgien, har benyttet Europas største 3D-printer udviklet af danske COBOD til at printe verdens første, 3D-printede etagers hus.
🔹🔺🔸 COBOD har høstet mange internationale overskrifte de seneste år, og demonstrerede i 2019 at deres printerteknologi var blevet hele 20 gange hurtigere siden 2017.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Biodiversitet
Uddød tudse genopdaget
Mindo harlequin-tudsen var sidst set i Ecuador i 1989 og formodet uddød grundet en særlig epidemi blandt amfibier. Men til biologernes enorme overraskelse er tudsen pludselig genopdaget, hvilket giver håb for flere formodet uddøde arter.
🔹🔺🔸 Takket være en dekadelang konserveringsindsats oplever verdens mest sjældne vadefugl et historisk comeback.
Havskildpadde tilbage i Tunesien
Den tunesiske regering har i samarbejde med Sea Turtle Rescue Centre arbejdet på at beskytte havskildpadder siden 1997, og arbejdet bærer nu frugt på øen Kuriat Island.
🔹🔺🔸 Vilde bøfler vender tilbage til Storbritanien for første gang i 6.000 år.
15 nye nationalparker i Pakistan
Pakistan har annonceret 15 nye nationalparker. Det udvider landets fredede landareal fra 12% til 15%, og skaber jobs til 5.000 unge mennesker der skal ansættes som 'naturens vogtere'.
[caption align="alignnone" width="980"]
Til sidst: Kultur i flux
Kunstneren Marc Quinn har rejst en ny skulptur på samme sokkel hvor en statue af slavehandleren Edward Colston stod indtil 7. juni 2020. Den nye statue i Bristol forestiller en af demonstranterne der rev den gamle ned, og selvom bureaukraterne i Bristol ikke lod sig begejstre af begivenheden er der bestemt noget tankevækkende ved den uanmeldte kunstaktion.
Som nogle af jer måske ved, er jeg oprindeligt uddannet i kunsthistorie - og det vi oplever lige nu har et navn: Ikonoklasme. Demonstranter der lader sig rive med af skamfering og ødelæggelse af statuer og mindesmærker skriver sig ind i historien som ikonoklaster a.k.a. billedstormere, og det er egentlig ret sejt at være vidne til, synes jeg. Selvom det kan virke voldsomt og nogle gange uovervejet er hele kunsthistorien nemlig bygget netop sådan op: Regenter, religiøse ledere og skiftende skønhedsidealer har alle dage raseret, revet ned og bygget op på ny. Al eksisterende kunst og kultur har været genstand for tidens tand og må enten 1) have overlevet alverdens ikonoklaster eller 2) bære præg af tidløs sandhed.
At føle fluxen i egen tid er én ting - men at vidne ikonoklasme drevet af en global borgerrettighedsbevægelse og ikke en regional tyran er decideret et historisk privilegium.
Du kan læse om eksempler på nedrivninger af statuer ude i verden her, og hvis du vil studse lidt over dansk slavehistorik i byrummet viser gode gamle Lorry vejen her (det ser fx ikke godt ud for statsministerboligen).
Kæmpe kh
🔹🔺🔸 Husk mit spørgeskema, det ville være en stor hjælp. Tak 😘