Et gennembrud inden for materialevidenskab har åbnet døren til et nyt univers af materialer, UK har været 100% kulfri i to sammenhængende måneder, mens IBM, Amazon og Microsoft har indstillet salg af ansigtsgenkendelse til amerikansk politi efter intenst forbrugerpres. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på intet mindre end vaskeægte BREAKING NEWS inden for menneskelig reproduktion.

Velkommen til #41 - og rigtig god læselyst

Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | VideoAnnonce

Den digitale avis Zetland har en del åndeligt slægtskab med #ActualNews i kraft af formidling, vision og verdenssyn - og nu kan du støtte #ActualNews ved at prøve Zetland i 2 måneder: Du giver 50 kr. til dem, og så giver de 200 kr. til mig. Easy peasy, alle vinder 😎 Køb blot gennem linket her.

[/caption]

Energi & klima

Nyt device får energi fra skygge

Forskere i Singapore har udviklet en såkaldt shadow-effect energy generator der kan udvinde energi fra kontrasten mellem lys og skygge - fx til placering under passerende skyer eller områder mellem højhuse.

🔹🔺🔸 Tidligere i år blev et andet banebrydende device introduceret der kan høste energi fra regndråber.

Vedvarende udkonkurrerer kul i UK

Storbritannien har holdt sig 100% kulfri i to sammenhængende måneder. "With gas also in decline, there's a real chance that renewables will overtake fossil fuels in 2020 as a whole," udtaler Dr Simon Evans fra Carbon Brief.

🔹🔺🔸 Fynsværket i Odense stopper med at bruge kul i 2022 - det vil reducere Danmarks CO2-udledning med ca. 1%.

2.000.000 km på samme batteri

Kinesiske Contemporary Amperex Technology står klar med banebrydende batteri til elbiler, der holder i 16 år og/eller 2 millioner kilometer - mod industriens nuværende 8 år og/eller 240.000 km.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

BREAKING NEWS

Æg vælger selv partner!

Splinternyt studie fra Stockholm påviser, at ægceller udgiver kemiske signalmolekyler, der gør det lettere for genetisk foretrukne sædceller at finde vej gennem livmoderen. Det drejer sig altså IKKE om at bene hovedløst derudaf som hidtil antaget 😱 Ægget har nemlig allerede på forhånd besluttet hvilke sædceller det foretrækker! Jeg mener..... Hvor er NEWS-helikopteren 😂 ?? Det er altså lidt vildt, synes jeg, at vi her i 2020 stadig afdækker mekanismerne bag noget så centralt som menneskelig reproduktion. Og så, ja... noget med matchfixing? Spændende!

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Videnskab

Radar kortlægger romersk by

Også denne uge kan du læse om et arkæologisk fund gjort i spændingsfeltet mellem traditionelt feltarbejde og splinterny teknologi: Arkæologer har brugt en særlig radarteknologi kaldet GPR til at kortlægge en hel romersk by.

🔹🔺🔸 Sidste uge kunne du læse om oldtidsfundet i Mexico, hvor arkæologer har brugt lidar-teknologi til at finde en gigantisk Maya-struktur.

Dør åbnet til nyt 'univers af materialer'

Et særligt flygtigt stadie som flydende krystaller besidder er blevet eftervist for første gang siden det blev beskrevet af nobelprisvindende forskere tilbage i 1910. Denne type opdagelser i materialevidenskab kan virke abstrakte hvis ikke decideret irrelevante - men de er den underliggende drivkraft for teknologisk innovation.

Tilbagevendende signal fra rummet

Astronomer har kortlagt endnu et tilbagevendende radiosignal fra det ydre rum, dette rammer os hver 157. dag.

🔹🔺🔸 Denne type radiosignaler kaldes fast radio bursts. De er galaktiske glimt, der udlader mere energi på få millisekunder end vores sol udsender på et århundrede. De er et astrofysisk mysterium og du kan dykke lidt ned i dem her.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Oprør i USA

Opbakning fra Obama

"...throughout American history, it’s often only been in response to protests and civil disobedience that the political system has even paid attention to marginalized communities." Sådan skriver Barack Obamse i en støttekronik, hvor han opfordrer til konkrete krav for at katalysere ægte forandring. Ak ja... tænk at der engang var en amerikansk præsident der kunne skrive 988 sammenhængende ord, uden man fik lyst til at blæse knoppen af hverken ham eller sig selv.

🔹🔺🔸 Se videoen med aktivist og forfatter Kimberly Jones hvis du ikke allerede har, hvor hun på eksplosiv vis opridser grundlaget for oprøret i USA.

Crowdsourcing mod magtmisbrug

Amerikansk politi er udstyret med fremskreden teknologi og materiel, men oprøret i USA tydeliggør, at en befolkning bevæbnet med smartphones har sin helt egen magt.

🔹🔺🔸 Såkaldte 'chokeholds' ulovliggøres nu i alt fra Florida til Frankrig.

Slut med ansigtsgenkendelse til politi

Den står på selvransagelse hos IBM, Amazon og Microsoft, der har suspenderet salget af ansigtsgenkendelse til amerikansk politi efter intenst forbrugerpres. IBM er gået så vidt som at indstille arbejdet med teknologien helt og holdent.

🔹🔺🔸 Aktivister skannede 14.000 politikere uden samtykke sidste år for at understrege behovet for bedre lovgivning. Politikerne brød sig sjovt nok ikke om det.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Ansigtsgenkendelse

[caption align="alignnone" width="980"]

Tidal’s machine perception 

Ansigtsgenkendelse er en potent, biometrisk teknologi udviklet til at genkende et ansigts ejer. Det sker typisk ved at matche ansigtet med et ansigt i en gigantisk database af ansigter. I den simple ende tilbyder teknologien fx beskyttelse af din smartphone, så den kun åbner for dit unikke, bedårende face 😍 Det samme gør sig gældende for indgang til hjem og biler – og snart også inde i biler så en alarm udløses hvis chaufføren fx døser hen eller er for sindsoprevet til at køre.

Teknologien kan som alle andre bruges og misbruges: Flere lande har eksperimenteret med ansigtsgenkendelse i klasseværelser for at se om elever koncentrerer sig, og allerede her bliver problemet tydeligt, for vil man bruge det til at optimere undervisningen eller til at straffe børn og unge der finder den gabende kedelig og inkompetent? I Indien har myndighederne anvendt teknologien til at skanne gaderne for fosvundne børn, og I Kina har man installeret den på offentlige toiletter så alle får præcis 90 cm papir, og først når de lader deres ansigt skanne

Andetsteds i Kina bruger man imidlertid samme teknologi til dybt kontroversiel raceprofilering af muslimske minoriteter, mens politiet i USA bruger den til nogenlunde det samme bare med henblik på at identificere og retsforfølge individer til demonstrationer.

Det altoverskyggende problem i den nuværende, amerikanske kontekst er todelt: Dels har man 1) autoritær magtmisbrug og privatlivskrænkende overvågning i et demokrati, og dels 2) at teknologien faktisk ofte er fejlfyldt eller decideret fordomsfuld i grundkoden, fordi den er opbygget på forvrængede datasæt fyldt med hvide ansigter, hvilket betyder at teknologien har lettest ved at identificere hvide mennesker, mens sorte oftere forveksles med kriminelle…. Det er næsten ikke til at tro, men det er præcist tilfældet, og netop en af grundene til at ansigtsgenkendelse kritiseres så kraftigt i USA lige nu.

Før udviklerne får totalt styr på datasæt og kode, og før politikerne tager sig sammen og indfører totalt klar, retfærdig lovgivning til anvendelse af teknologien, særligt i offentlige rum, bør brugen af ansigtsgenkendelse vitterligt suspenderes. I hvert fald mindst på mennesker... Google har faktisk gang i et ret interessant projekt, hvor man ved hjælp af en form for ansigtsgenkendelse til fisk ønsker at give fiskeopdrættere bedre værktøjer til at reducere madspild samt brug af kemikalier og medicin.

Det er sjældent teknologien i sig selv, der er problemet – det er mere et spørgsmål om hvad vi mennesker bruger den til.

Kæmpe kh

Denis


🔹🔺🔸 Jeg tilbyder nu kommercielle versioner af mit nyhedsbrev. Skal din virksomhed eller afdeling have et skræddersyet, white label nyhedsbrev til inspiration og indsigt? Let’s talk🤙


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.