Forskellen på kritisk optimisme og jubelidioti er, at førstnævnte hverken ignorerer udfordringerne foran os eller den ufattelige pris det har kostet mennesket at nå hertil. #ActualNews handler om aktivt at opsøge og hylde menneskehedens utrolige fremskridt, så vi sammen kan varme os ved det velfortjente faktum at vores civilisation som minimum - måske - klarer den. Ingen garantier her, kun velbegrundet håb.

Ugens nyhedsbrev handler derfor mestendels om nedsmeltningen i det amerikanske samfund, for der er ingen grøn fremtid uden et opgør med dæmonerne indkapslet i vores mentalitet. Overgangen bliver hverken køn, nem eller billig, men til gengæld er vi allerede i gang: "The revolution will not be televised," er der et velkendt citat der siger - men du kan lige bande på at den bliver livestreamet fra 3.5 milliarder smartphones.

Velkommen til #40 - og rigtig god læselyst

Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video


Oprør i USA

Byråd vil afvikle politistyrke

9 ud af 13 byrådsmedlemmer i Minneapolis har stemt for at afvikle byens politistyrke i dens nuværende form for at nytænke og genopbygge den i samråd med borgerne.

🔹🔺🔸 Omkostningen for den samlede politistyre i USA er tredoblet de sidste årtier. Læs her hvorfor det er tilfældet, og hvad aktivisterne mener, når de kræver 'defunding'.

Her er oprørets vigtigste værktøj

Google Docs er blevet et af demonstranternes foretrukne værktøjer når redigerbar information skal distribueres anonymt. Det kan være up-to-date telefonlister, litteraturlister eller status på sager mod politifolk.

Fans af K-pop hyldes for aktivisme

Der er et stærkt sammenhold blandt fans af koreansk popmusik, og de har besluttet sig for at tage aktivt del i oprøret i USA.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Lidt andet blandet

Giver 4-dages arbejdsuge mening?

Vi nærmer os 100-dagsmærket for pandemien, og blandt mange påvirkede aspekter i vores liv er arbejdsugen som vi kender den. Idéer der tidligere virkede helt skøre har fået fodfæste - blandt de bedste af dem er simpelthen at arbejde mindre.

🔹🔺🔸 Microsoft oplevede en produktivitetsstigning på 40% da ansatte arbejdede 20% mindre, og New Zealands premiereminister har for nyligt luftet interessen for 4-dages arbejdsuger i fuld offentlighed.

90% færre for tidligt fødte

Antallet af ekstremt for tidligt fødte børn i Danmark er faldet dramatisk under lockdownperioden. Forskerne vil ikke udtale om årsagen før der foreligger flere studier, men lad mig som lægmand vove mig ud i en gisning: Mindre.... STRESS!?

Lidar afslører massivt oldtidsfund

Arkæologer har fået et fantastisk værktøj i Lidar-teknologien der kan skanne store arealer hvor intet andet kan. Senest er en 3.000 år gammel, kilometerlang Maya-struktur opdaget i Mexico.

Pandora overgår til genbrugsguld

Danske Pandora, der er verdens største smykkefirma, vil fra 2025 udelukkende benytte sig af genbrugte ædelmetaller (tak for tippet til @martharehnberg).

Tyskland booster elektrificering af bilpark

Den tyske regering hæver som del af #GrønGenstart subsidier til elbiler, og kræver at samtlige benzintanke i landet indfører ladestandere.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Ligestilling eller hævn?

Det har været utroligt at følge udviklingen i USA den sidste uge... Fascinerende, skræmmende og, med forlov, modbydeligt spændende. Som jeg skrev sidste uge er det kun naturligt at være til fals for den akutte følelse, at NU må det da vist være dråben!? Men observatører stemmer i: Der sker noget bemærkelsesværdigt lige netop nu.

Vi er vidner til et dybt dysfunktionelt system under nedsmeltning og en livestreamet blottelse af et samfund med historisk indgroet ulighed gennemsyret af bagstræberisk politik. Vi ser springfarlig udgydelse af sorg og udmattelse, og en selvudnævnt demokratisk fanebærer af en nation der bruger antiterror-droner og massivt magtmisbrug mod en svært bevæbnet befolkning, der protesterer imod magtmisbrug. Vi ser en sherif smide våbnene og gå i ét med menneskehavet, og vi ser en tæskende tonedøv præsident nedkæmpe fredelige forsamlinger for at tage opstyltede fotos til ingen verdens nytte. Vi ser en canadisk premiereminister knæle i sympati og Washingtons borgmester male BLACK LIVES MATTER udenfor det Hvide Hus med bogstaver så store at de kan ses fra rummet. Vi ser solidaritetsprotester brede sig til flere kontinenter og demonstranters krav eskalere fra umiddelbar retfærdighed til omfattende ombygning af systemet – med myndigheder så rådvilde at de faktisk giver efter: "We committed to dismantling policing as we know it in the city of Minneapolis and to rebuild with our community a new model of public safety that actually keeps our community safe," har præsidenten for Minneapolis’ byråd netop udtalt.

Hvad vi ser, ligner til forveksling noget fra tidligere, men intet lige nu er som før. Vi er vidner til fragmenteret massefrustration opstået i et pandemisk vakuum frigjort for arbejdsmarkedets og underholdningsindustriens tidsrøvende trance, og de sporadiske protester forener sig med rasende fart i et aktivistisk laserfokus forankret i en teknologisk realisering af Martin Luther King Jrs vision: "Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war."

Folk er investeret, og internettet gløder af diskussioner om forløbets natur: Hvordan protesterer man mest effektivt i 2020? Hvad kan det hele blive til? Kan plyndring og ildspåsættelse nogensinde forsvares? Hvorfor tale om hvad demonstranter gør, når der er et altoverskyggende hvorfor? Og er det overhovedet okay at samles, når vi står midt i en pandemi?

Det kan være svært at overskue situationen, synes jeg – og grænsende til umuligt at rumme det historiske traume der danner grundlag. Men særligt én video har hjulpet mig til dybere forståelse, og måske kan den også hjælpe dig: I dette eksplosive interview med aktivist og forfatter Kimberly Jones leverer hun på lidt under syv minutter en rystende skudsalve af en forklaring på sortes vilkår i USA, der rundes furiøst af med "they are lucky that what we black people are looking for is equality and not revenge!"

Jeg vil i et senere nyhedsbrev prøve at udfolde mine tanker om hvorfor det vi ser nu ikke 'bare' er en global bevægelse mod social ulighed og racisme, men selveste Den Grønne Omstilling in the making. Until then.... #BlackLivesMatter ❤️

Kæmpe kh

Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.