Hvad har CO2 og KKK tilfælles? Der er et stigende pres for at holde begge nede! Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på receptordineret computerspil, et arkæologisk kæmpefund i England, global kortlægning af havbund og internetaktivisme fra Gen Z.

Velkommen til #42 - og rigtig god læselyst

Denis


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video


Zetland støtter #ActualNews med 200 kr. hver gang én af jer indvilliger i at prøve Zetland i 2 måneder for en 50'er. Det er en smuk win-win-win-aftale, som jeg startede sidste uge - med et link der ikke virkede 🤦‍♂️ Tak til alle der gjorde mig opmærksom på det, linket virker nu 😊👍

Klimanyt fra Danmark

CO2-afgift på vej

Et flertal i Folketinget er blevet enige om at prøve at blive enige om en skattereform med CO2-afgift. Pinligt at en tonedøv 'grøn' regering skal gruppepresses til det, men nu er vi da i gang-ish.

🔹🔺🔸 CO2-afgift er et ømt, ømt punkt, for den sætter pris på forurening - og prisen er høj, da der forurenes meget! Så hvem skal betale og yada-yada i en uendelighed, mens alt fra ungdomspartier til tænketanke, naturforeninger og Klimarådet er enige om at det her er nødvendigt. Kom så, Danmulle 💚

Slut med lån til benzin og diesel

Jeg glemte at dele denne nyhed sidste uge, men aktualiteten består med bravour: Merkur Andelskasse indstiller lån til nye benzin- og dieselbiler for proaktivt at støtte markedet for elbiler og dermed grøn omstilling (tak for tip til @dariarivin).

Maersk Drilling vil fange CO2

Olie- og gasselskabet Maersk Drilling er trådt ind i et carbon capture-konsortium med henblik på at fange CO2 i fremtiden i stedet for at slippe den ud. Umiddelbart et komplet logisk træk for en virksomhed der ønsker fortsat eksistensberettigelse omend i kontrast til regeringens planer om at fortsætte oliejagten.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

US of Anarchy

Er KKK terrorister?

Noget der minder om en selvransagelse er i gang i USA: Foruden det rasende opgør med racisme og revitaliserede fokus på slavehistorik har over 3 millioner mennesker underskrevet borgerforslag om at erklære Ku Klux Klan for terrorister.

🔹🔺🔸 Tjek denne utrolige animation af 20.528 slavesejladser mellem 1545 og 1860.

Politireform i gang

San Fransisco vil kue politiets brug af militærvåben, sørge for bedre uddannelse af betjente og bruge socialrådgivere til ikke-kriminelle anliggender.

🔹🔺🔸 Skotland presser UK til at indstille eksport af 'våben til undertrykkelse' til USA. Forslaget hyldes internationalt og indebærer forbud mod fx tåregas, gummikugler og udstyr til uropoliti.

Trump vs. TikTok

Forventningerne og praleriet var skruet helt i vejret til Trumps vælgermøde i weekenden med op mod 1 million registrerede deltagere. Det viste sig imidlertid at være en internetaktivistisk illusion skabt af K-Pop fans og Gen Z på TikTok.

🔹🔺🔸 Gen Z er unge født efter 1996, og mens 24 millioner af dem opnår stemmeret til det amerikanske valg i november, lader resten af dem bestemt høre fra sig på anden vis. Og nu det her med fans af koreansk popmusik, der blander sig i amerikansk indenrigspolitik 😅 Det for vildt at følge!

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Andet godt

Receptordineret computerspil

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA har for første gang nogensinde blåstemplet et computerspils medicinske kvaliteter: Computerspillet EndeavorRX kan nu udskrives på recept, da algoritmerne i spillet vurderes at styrke neurale netværk hos 8-12-årige med ADHD. Wow!

Arkæologer måber over fund i England

En 4.500 år gammel cirkelstruktur bestående af kæmpemæssige skakter i 2 kilometers diameter omkring Durrington Walls er netop blevet opdaget i England. Arkæologer kalder det for et mesterværk af ingeniørkunst, og aner ikke hvordan de er blevet til.

🔹🔺🔸 Det er tredje uge i træk jeg bringer nyheder om arkæologiske fund gjort ved hjælp af radarteknologier: Sidste uge var den en romersk by og ugen inden var det en kilometerlang Maya-struktur i Me

19% af havbunden kortlagt

Det er et velkendt, tragilol funfact at vi mennesker kender mere til Mars’ topografi end vores egen havbunds. Men takket være et globalt forskningsprojekt gøres der enorme fremskridt: Vi har nu kortlagt ca. 19% af havbunden mod bare 6% i 2017.

530 millioner infektioner undgået

Jo længere tid der går, desto sværere bliver det at finde hoved og hale i pandemien, synes jeg. Nyt studie udråber imidlertid globale lockdowns for en af menneskehedens største bedrifter, og det er intet at kimse ad. Studiet dækker kun 6 af verdens lande, men alene her anslås restriktionerne at have hindret 530 millioner smittetilfælde. Ej at forveksle med at alt det her er slut.

🔹🔺🔸 Blandt pandemiens tabere tæller medicinske tidsskrifter, hvis fagkyndige langsommelighed simpelthen er utidssvarende. Til gengæld har pandemien katalyseret en ny æra for lægevidenskaben, hvor kunstig intelligens bruges til at danne overblik over forskning. Der er i skrivende stund udgivet sammenlagt 29.264 studier om COVID-19. Altså... siden januar 2020.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: C.V. Dazzle

Emily Roderick, Cocoa Laney

Jeg skrev om ansigtsgenkendelse sidste uge, fordi det er et spændende felt og en megapotent, biometrisk teknologi der kan bruges og særligt misbruges, hvis ikke ordentlig lovgivning er på plads. Og det er den ikke, så denne uge tager vi et kig på anti-ansigtsgenkendelse.

Big Tech gør lige nu indrømmelser efter intenst forbrugerpres - IBM, Amazon og Microsoft har alle suspenderet arbejdet med teknologien i mindst et år, og EU kom tidligere i år med et overraskende sobert udspil om et midlertidigt forbud i offentlige rum, bare lige til man får styr på ups and downs, men unionen fandt aldrig modet til at gennemføre. Det ville ellers have været belejligt med et pusterum og en voksensnak om hvorvidt det er okay for kommercielle kræfter og odiøs ordensmagt at profilere os uden samtykke (tænk fingeraftryk på afstand). Men ak og ve, vi må væbne os med tålmod.

I mellemtiden kan man så skæve til græsrodsbeskyttelse i stedet. Det kaldes computer vision dazzle, aka C.V. Dazzle, og er en nyfortolkning af den britiske flådes dazzle camouflage under Første Verdenskrig, hvor marinekunstneren Norman Wilkinson malede skibe i obskure mønstre der hindrede fjenden i at aflæse type, hastighed, størrelse og retning.

Fænomenet blev revitaliseret omkring 2010 i krydsfeltet mellem kunst, mode og teknologi, og har fået særlig medfart under demonstrationerne i USA, hvor makeup, beklædningsgenstande og accessories udvikles med henblik på at snyde algoritmer til at tro at dit ansigt slet ikke er et ansigt. Se denne fikse tutorial på Instagram til inspiration - og velkommen til 2020.

Kæmpe kh

Denis

🔹🔺🔸 #ActualNews har brug for flere læsere, og flere læsere har brug for #ActualNews. Hjælp mig med at sprede disse guldkorn: Opfordr mindst én anden person til at skrive sig op - gerne lige NU 🙏 Tak 😘

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

BONUS

Hvis du endnu ikke heeelt har forstået hvad ansigtsgenkendelse kan, forklarer denne totalt ukritiske infograf fint hvordan teknologien kan gøre det samme for dit ansigt, som algoritmerne i fx Spotify på godt og ondt har gjort for dit musikindtag. Krydr det så med forestillingen om at algoritmerne forveksler dig med en kriminel hver anden gang for at forstå problematikken i USA, og husk at stille spørgsmål når politikere vil introducere det i DK 👍

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.