🔹🔺🔸 Karriereboykot og reservedele fra rumvæsner
Studerende og nyuddannede afsværger karriere i fossile selskaber, en paralyseret mand kan gå igen takket være et tankestyret hjerneimplantat og investeringer i solenergi overgår for første gang nogensinde investeringer i produktion af olie. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på en sejr for sund fornuft over hovmod, en trist vindmøllerekord og ikke mindst NASAs radikalt innovative designs, der ligner reservedele fra et rumvæsens rumskib.
Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis
Husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (folk støtter i snit med 14 kr. og nyhedsbrevet udkommer ca. hver anden uge): De 98 jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.
Energi, miljø & klima
Æra af grønvask er forbi: Europa-Parlamentet har vedtaget en lovpakke på tværs af EU og Storbritannien der slår ned på selskabers greenwashing gennem vildledende klima-markedsføring og bæredygtigheds-deklarationer. Lovpakken blev vedtaget af et overvældende flertal, og det bliver fremover kun muligt at brande sig klimavenlig eller bæredygtig på baggrund af offentligt anerkendte certificeringsordninger (tak for tippet til Märtha Rehnberg). Og hvad så? Et udvalg under Europa-Kommissionen undersøgte for nyligt 150 miljøpåstande og konstaterede at hele 53,3% af dem var ubegrundede.
Sol overgår olie: Investeringer i solenergi forventes for første gang nogensinde at overgå investeringer i olieproduktion senere i år. “If these clean energy investments continue to grow in line with what we have seen in the past few years, we will soon start to see a very different energy system emerging and we can keep the 1.5 °C goal alive,” udtaler direktøren for Det Internationale Energiagentur (IEA), Fatih Birol. Læs også: Jeg har med spænding set frem til dette vendepunkt siden oktober 2020 hvor IEA for første gang udråbte solenergi til elektricitetsmarkedernes nye konge – det skrev jeg om nederst i #AN 59.
Vigtig milepæl: Udledningen af drivhusgasser i EU faldt med 4% i de sidste tre måneder af 2022, mens BNP steg med 1,5%. Dette er en vigtig milepæl, der beviser at økonomisk vækst kan afbalanceres med en aggressiv overgang til vedvarende energi. Vigtig bonusinfo: Udledningen faldt i 23 af de 27 EU-medlemslande – de fire lande hvor udledningen steg er Danmark, Irland, Letland og Malta.
Trist vindmøllerekord: Der er for første gang nogensinde opført en vindmøllepark i en aktiv krigszone – med vindmølleparken Tyligulska udenfor Mykolaiv i det sydlige Ukraine, der er blot 96 km fra fronten. Tragilol funfact: Der er opført flere landvindmøller sidste år i Ukraine end i hele Storbritannien. Læs også: Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund adskillige gange siden invasionen, nye læsere kan fx tjekke #AN 116.
Økosystem som Service: Osa-halvøen på den costaricanske vestkyst fylder 0,001% af det globale areal, men huser 2,5% af al biodiversitet i verden. I en anerkendelse af biodiversitetens vigtighed bliver 5.500 landbrug nu betalt for at bevare og beskytte i stedet for at dyrke. Og hvad så? Udviklingen repræsenterer et mentalitetsskifte, hvor landarealers værdi i uberørt stand langsomt overgår deres opdyrkede markedsværdi, og hvor landarealer ses som en service til nationen i bred forstand i stedet for et produkt i snæver forstand. Bonusinfo: FN's konvention til bekæmpelse af ørkendannelse (UNCCD) anslår, at aktiviteter der genopretter udpint jord giver mellem $7 og $30 i gevinst for hver investeret dollar. Læs også: Hvis du missede det så tjek mit lille skriv om verdens første loyalitetsprogram for bæredygtig turisme i særbrevet fra forleden (tusind tak til de 140 af jer der endte med at besvare mit spørgeskema!).
Mobilitet
Industristandard for ladere: I noget der minder om en sejr for sund fornuft over hovmod har den stolte Ford-koncern ydmygt indordnet sig Teslas overlegne laderteknologi, så Ford-modeller fra 2025 problemfrit lader ved Tesla-ladere. Og hvad så? Infrastrukturen til fremtidens eldrevne bilpark er under rivende udvikling, og hvor ville det bare være smadderfint hvis vi slap for det her og det her. Perspektiv: Elbilsrevolutionen blev kickstartet af Tesla men udbredes nu i høj grad af de traditionelle producenter der elektrificerer deres porteføljer – fx med Fords megapopulære elversion af pickuppen F-150, der har været det bedst sælgende køretøj i USA hvert år (!) siden 1981. Bonus: Tjek denne sublime visualisering af modellens vulgære evolution over årene.
Verdens bedst sælgende bil: En elbil er for første gang nogensinde blevet den bedst sælgende bil i hele verden, da Tesla Model Y overgik den legendariske Toyota Corolla i første kvartal af 2023. Perspektiv: Der er berettiget fokus på katastrofale tipping points inden for klimaforandringer. Men de positive tipping points fortjener også opmærksomhed – og når det kommer til elbiler findes der en magisk spærregrænse der betragtes som et positivt tipping point for udbredelsen af elbiler på et marked, hvorefter udviklingen bliver irreversibelt selvforstærkende. USA blev i 2018 det 22. land i verden til at krydse grænsen.
Cloud-baseret udrykningsvarsel: Flere end 1,8 millioner amerikanske personbiler får nu adgang til en eksperimental cloud-baseret V2X-løsning, så bilens navigationssystem varsler om udrykningskøretøjer der nærmer sig op mod 30 sekunder før. Og hvad så? Varslingssystemet forventes at reducere antallet af kollisioner med udrykningskøretøjer med op mod 90%. Alene i USA er der ca. 6500 årlige kollisioner bare med ambulancer, 35% af dem med dødelig udgang.
Opdrift for fossilfri flyvning: Australien har fået sit første kommercielt producerede elfly – en topersoners modulær cutie med op mod 300 km rækkevidde og 90 minutters flyvetid. Perspektiv: Flyets størrelse og rækkevidde gør det ideelt til flyvetræning, og der er over 3400 træningsfly i Australien. Hvis bare 1% af disse flyver på elektricitet vil det ifølge selskabet spare 58.000 tons CO2 årligt, hvilket svarer til udledning fra over 11.000 husstande. Læs også: Skulle det være noget med et sæde på SAS' første elflyvning i 2028? Det er muligt at reservere plads fra 2. juni 2023 kl. 12 (tak for tippet til Dmitrij Rivin).
Heksebusiness
De fleste der læser med her er nysgerrige på fremtiden, og mange der læser med er ikke bare nysgerrige – de betaler formuer til konsulenter for at tyde den! Men hvis du eller din organisation søger fremsyn, klarhed eller lettelse, er der i 2023 flere, sjovere og mere kreative måder at gøre det på... Fx med en tarotlæsning.
Linelu er en begavet byheks af det 21. århundrede. Hun arbejder med heksekunsthåndværk i meget moderne forstand – og i fuld overensstemmelse med den globale kompleksitet, hvor bevidsthed og energi både er industrielle processer og en dybt, dybt menneskelig ting.
Det her er ikke for alle – men hvis det tilfældigvis er for dig, er her en personlig anbefaling af et spacy supplement til din personlige og professionelle meaning-making 🔮
Sundhed
Psykedelika til kræftpatienter: Apropos stigmatiserede emner... En gruppe kræftpatienter med svær depression deltog i 2021 i et klinisk fase-2-forsøg med psykedelisk gruppeterapi, hvor de i løbet af én session indtog det bevidsthedsudvidende stof psilocybin i håbet om at lindre depressionen. Forsøget var ekstremt vellykket: 80% af patienterne fik reduceret deres symptomer med mindst 50% – men vildere endnu: Et opfølgende studie her 18 måneder viser, at hele 57% af gruppen fortsat er totalt fri for depression. Og det er altså efter én dosis, én gang! Læs også: Er du ny her på kanalen? Så tjek absolut mit skriv om radikal terapilovgivning nederst i #AN 134.
AI opdager muligt antibiotikum: Forskere fra Canada og USA har brugt kunstig intelligens til at indsnævre et uoverskueligt felt af 6680 mikroorganismer med mulige antibiotiske egenskaber til en overskuelig shortliste på 240 kandidater. Disse kunne så testes i laboratoriet hvor forskerne opdagede antibiotiske egenskaber i ni af dem, hvoraf særligt én har vist sig at være ekstremt potent. Det tog algoritmerne ca. halvanden time at nå frem til resultatet – en proces der kan tage mennesker flere år. Og hvad så? Der dør omkring 700.000 mennesker hvert år af infektioner med bakterier, der kunne være blevet behandlet men som har udviklet resistens mod antibiotika. Vi har desperat brug for nye lægemidler – men sidst der kom et nyt antibiotikum på markedet, var i 1987.
Paralyseret går igen: En 40-årig mand i Schweiz, der blev lam fra livet og ned efter et cykelstyrt, er blevet i stand til at gå, stå og bestige en stejl rampe med minimal støtte takket være et innovativt trådløst implantat udviklet af schweiziske forskere. Implantatet bygger digital bro mellem hjerne og rygmarv, og det styres ved tankens kraft. Læs også: Det kan lyde lige lovlig sci-fi med implantater der styres ved tankens kraft, men det er snart hverdagskost i vores tid hvor science fiction ugentligt forvandles til science fact: Tidligere i år begyndte det engelske sundhedsvæsen som det første i verden at tilbyde tankestyrede bioniske armproteser til alle patienter der har brug for det, helt ned til 9-års alderen.
Samfund
Karriereboykot: Flere end 500 studerende og nyuddannede fra de bedste britiske universiteter har underskrevet en opsigtsvækkende erklæring om aldrig at gøre karriere i forsikringsselskaber, der støtter udvinding af fossile brændsler. Erklæringen er sendt til den verdenskendte forsikringsmarkedsplads Lloyd's of London op til den årlige generalforsamling. Perspektiv: Først og fremmest: Sikken fremsynet, ikke-destruktiv og effektiv protestform i en verden der hungrer efter talent! Anden og fremmest: Forsikringsselskaber befinder sig i et delikat dilemma, for på den ene side må business as usual føles lunt og lukrativt – men på den anden side undergraver det aktivt branchens eget eksistensgrundlag, da klimakatastrofe koster kassen.
Faldende selvmordsrate: Antallet af selvmord i verden er angiveligt faldet med over 30% de seneste årtier. Det er en væsentlig nedadgående trend, der ikke stemmer helt overens med opfattelsen af en verden i mental nedsmeltning... Men hvad skyldes faldet i antallet af selvmord, og hvordan fortsætter vi den positive udvikling? Det bringer Wired en håndfuld bud på her. OBS: Det er værd at bemærke, at mange lande underrapporterer antallet af selvmord, fx pga. stigmatisering og religion. I nogle lande er selvmord decideret ulovligt.
Stigende aktiv dødshjælp: Portugal har legaliseret aktiv dødshjælp for alle terminale patienter over 18 med ulidelige smerter. Perspektiv: Aktiv dødshjælp er et følsomt emne der har været heftigt debatteret i mange år. Nogle mener, at det er maskeret mord som aldrig kan forsvares. Andre mener, at retten til en værdig og selvvalgt død er blandt kernekomponenterne i en bæredygtig fremtid. Denne artikel fra The Christian Science Monitor pointerer, at den nuværende lovgivning i 10 forskellige lande tyder på et betydeligt kulturelt skifte.
Til sidst: Reservedele fra rumvæsner
Først og fremmest: Det er ikke bare en chatbot.
Jeg skrev en god lang tekst om ChatGPT og lignende generativ kunstig intelligens tilbage i #AN 137 – klart tjek den ud hvis du interesserer dig for emnet.
Dengang bar jeg, med rigtig god grund, en kæmpe nejhat, og opfordrede alle til at underskrive den globale underskriftsindsamling for at pause videreudviklingen af lignende teknologi, bare lige til vi får kortlagt mulige konsekvenser.
-Af begrundelser kan nævnes teknologiens evne til at udløse massiv teknologisk arbejdsløshed; og så alt det dér med at den udgør en eksistentiel trussel mod vores civilisations overlevelse...
Jeg går stadig 100% ind for regulering og mådehold – men! Der er bestemt også positivt potentiale, som er værd at holde fokus på:
Blandt interessante eksempler i en fortravlet virkelighed kan nævnes teknologiens evne til at hjælpe læger med at forfatte uddybende og empatiske svar på endeløse patienthenvendelser. En nylig undersøgelse har vist at ChatGPT giver mere tilfredsstillende svar i 79% af tilfældene, da læger sjældent har tid til at svare på alle henvendelser ordentligt.
Et andet eksempel er inden for uddannelse hvor mange undervisere, efter det indledende systemchok, nu ser teknologien mere som en lommeregner for sprog end en rendyrket snydemaskine. De bruger bl.a. ChatGPT som genvej til nytænkende undervisningsmateriale og skræddersyede eksamensopgaver – hvor målet ikke længere er at få studerende til at performe som en robot, men at få det mest menneskelige frem i dem i samarbejde med robotter: Virkelig interessant artikel fra MIT her.
-Og så er der det her eksempel fra NASA, der netop er kommet på min radar. Her bruger ingeniørerne allerede teknologier á la ChatGPT og det visuelle modstykke Midjourney til at fremskynde og forbedre designprocesser af kernekomponenter til rumfartøjer.
Den kunstige intelligens kan nemlig videreudvikle designidéer på minutter, hvor det typisk tager mennesker ugevis, og fordi iterationerne forekommer så hurtigt bliver de endelige designs radikalt bedre end nogensinde før.
Bare tag eksemplet fra billedet foroven: Det er en strukturel komponent til et såkaldt spektrometer, og det er ikke bare stærkere og totredjedele lettere end hidtidige versioner, men består nu også af ét sammenhængende stykke der kan 3D-printes mod de 10 delkomponenter der udgjorde samme struktur før.
Ingeniør Ryan McClelland ved NASA Goddard Space Flight Center sander selv, at de nye designs er så vilde og innovative at de ligner reservedele fra et rumvæsens rumskib.
-Hvad teknologien på godt og ondt ellers fører til må tiden vise. Men hvorvidt du bør sætte dig ind i og tage stilling til generativ kunstig intelligens er ikke længere et spørgsmål – det bør du – og du siger bare til hvis du eller din organisation har brug for hjælp til det.
Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.
Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!
Mange, mange tak fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.
Kæmpe kh
Denis