Green death tech, vokal diagnose og spatial reality display er tre banebrydende begreber du kan blive klogere på i ugens nyhedsbrev, der bl.a. også byder på pavens holdning til neoliberalisme, psilocybin som medicin og hele TO sensationelle begivenheder: Et superledende materiale der fungerer ved stuetemperatur og IEAs splinternye syn på sol 👑 Lige herunder kan du i øvrigt se eller gense TED-klassikeren med Denis Rivin, der i begyndelsen af sidste år tappede fint ind i hvad der sker i verden lige nu.

Velkommen til #59 - og rigtig god læselyst
Denis


Video

Critical Optimism in a Complex and Confusing Time

Critical Optimism in a Complex and Confusing Time: Med al den råddenskab der vælter ud af skabene her i 2020, er det kun oplagt at være til fals for den akutte følelse at NU må det da vist være dråben!? At en form for åndelig udrensning er i gang, og at det langt om længe er tid til at avancere mod nye og mere eksotiske problemstillinger, end om det er okay at være en modbydelig nar over for hinanden og planeten.

Jeg tør vædde på at de fleste generationer før os også har følt det nogenlunde sådan - at nu må det da vist være dråben. Men det er altså som om, at noget virkelig er anderledes denne gang (famous last words fra samtlige forudgående generationer).

Med den raserende sexismedebat i øjeblikket er jeg kommet i tanker om min TED-talk fra februar 2019, som jeg leverede i kølvandet på den amerikanske #MeToo-bevægelse. Jeg prøvede dengang at sætte ord på mit syn på verden, og hvorfor jeg ser sammenhænge allevegne, der varsler omvæltning ulige andet vi historisk set har set. Lad bare råddenskaben vælte ud - det er Grøn Omstilling in the making 💚 Læs med nederst.

Lad os se at komme i gang 😍

Sundhed

Vokal diagnose: Megaspændende artikel her fra Nature om det spirende medicinske felt kaldet vokal diagnose. Artiklen beskriver bl.a. et startup hvis algoritmer kan diagnosticere alt fra PTSD til Parkinsons med op mod 99% nøjagtighed - alene baseret på stemmeføring. Læs også: Danske Corti har i årevis diagnosticeret hjertestop i samarbejde med akutberedskabet i Region Hovedstaden, og er nu på vej ud i verden.

Psilocybin som medicin: Den faste læser vil nikke genkendende til psykedelisk terapi som en tilbagevendende tematik i #ActualNews - og det med rigtig, rigtig god grund. Denne uges historie byder på en deliciously tankevækkende vinkel: Psilocybin har den påfaldende tendens at fremkalde progressive værdier blandt patienter 🤷‍♀️ Hvad stiller man op med et mirakuløst medikament der potentielt kan påvirke politisk og religiøs overbevisning?

Google Street View for kroppen: Et nyt system udviklet ved University of Cambridge kombinerer mikroskopi med virtual reality, og gør læger i stand til at nærstudere proteiner og individuelle celler med hidtil uset præcision.

Green Death Tech: Til at runde dette afsnit for spirende sundhedsfremskridt af har vi kategorien green death tech (du så det først her). En virksomhed i Seattle tilbyder nu en komposteringstjeneste for døde mennesker, hvor man i stedet for traditionel begravelse eller kremation komposterer på 30 dage og forvandles til næringsholdig muld - til omtrent halv pris af en almindelig begravelse. Interessant artikel her om nuværende udvikling inden for bortskaffelse af lig og sorgproces anno 2020.

Global udvikling

Paven velsigner global genstart: Pave Frans udsendte forleden årtiets første encyklika; en skrivelse omhandlende et aktuelt emne der sendes til samtlige biskopper i den katolske kirke. De 43.000 ord med i alt 288 fodnoter skoser neoliberalisme og velsigner World Economic Forums initiativ til en global genstart af verdensøkonomien. Læs også: Global undersøgelse på tværs af 127 lande viser, at pandemien har gjort det svært for virksomhedsledere at afskrive sammenhængen mellem økonomisk vækst og klimakatastrofal udledning, og de er bekymret.

Buy Back Friday: IKEA stiller sig igen i aktiv, bæredygtig opposition til Black Friday, og introducerer i år en større Buy Back-ordning på tværs af Storbritanien hvor man kan sælge sine brugte møbler tilbage til varehuset for op mod 50% af salgsprisen, hvorefter møblerne bliver videresolgt i genbrugsbutikker (tak for tip til @ingridhagberg). Læs også: H&M er med på bølgen, og forsøger sig med en helt speciel tøj til tøj-maskine i Stockholm, der syr gamle klæder om til nye. I begge tilfælde handler det om at vise forbrugere at gamle ting stadig har værdi.

Hard science

Sensationel superleder: Forskere ved University of Rochester er for første gang nogensinde lykkedes med at udvikle et materiale der er aktivt superledende ved stuetemperatur. Selvom det superledende stadie pt kun opstår under ekstremt højt tryk anses bedriften for et sensationelt skridt i retningen af en række gennembrud der kan revolutionere adskillige sektorer med fx maglevtog, kvantecomputere og elnet uden modstand.

Russisk raketgenanvendelse: Med inspiration i SpaceX' utrolige bedrifter det seneste årti har russiske Roscosmos også sat sig for at udvikle en totrinsraket der kan genanvendes op mod 100 gange. Læs også: Samme Roscosmos er i øvrigt ganske uenig i USAs approach til den kommende månebase (omtalt i #57), mens NASA netop har investeret i banebrydende forsøg med overførsel af brændsel mellem to raketter i kredsløb om Jorden. Hvis forsøget lykkes kan det medføre et paradigmeskifte i rumfart, da sådanne optankninger vil udvide vores rumrækkevidde ret markant.

Spatial Reality Display: Sony har afsløret en ny type holografisk 4K-skærm der viser 3D-billeder som opfattes tredimensionelle med det blotte øje, og altså uden nogen form for brille. Teknologien kaldes Spatial Reality Display og skærmen kan blive en berigende tilføjelse til vores postpandemiske arbejdskultur, når den går i handel til november. Læs også: Andetsteds arbejdes der på at gøre touchskærme touchløse for at øge hygiejnen på offentlige interfaces.

Til sidst: SOL ER KONGE

"Det er for tidligt at sige om pandemien er et tilbageslag for overgangen til vedvarende energi - eller en katalysator der accelererer den". Sådan lyder det i Det Internationale Energiagenturs årlige flagskibspublikation, World Energy Outlook, hvor agenturet i samme ombæring erklærer solenergi for elektricitetsmarkedernes NYE KONGE.

Første del af ovenstående er et af de vægtigste modargumenter man pt har i diskussioner med folk, der på mere eller mindre informeret baggrund konkluderer/antager/føler at pandemien har bremset overgangen til vedvarende: Selv IEA er uafklaret, makker - intet er tabt endnu, og der er al tænkelig grund til udelukkende at øge presset på virksomheder og regeringer for at bevare momentum 👍 Anden del udgør umiddelbart intet mindre end en historisk udmelding fra en international institution der blev grundlagt i 1974 oven på Oliekrisen i 1973 med henblik på at føre statistik på det internationale oliemarked: SOLENERGI ER DEN NYE KONGE!

IEAs ordvalg er i øvrigt ganske tankevækkende i en historisk kontekst, hvor Solen har fungeret som genstand for tilbedelse siden den tidligst kendte civilisation i Mesopotamien. Her repræsenterede solguden Utu retfærdighed, moral og sandhed, og sidenhen er det gået slag i slag med alt fra Ra til Louis XIV. Det skulle da lige ligne 2020 at runde af med profitmaksimerende slipsedyr knælende ved solpaneler ❤️

Solenergi er nu støttet af over 130 regeringer i verden, og energiformens nye status er ikke bare drevet af en håndfuld markeder men ifølge IEA forankret i en "ekstremt imponerende" global udbredelse på tværs af kontinenter. Det her er altsammen Big Deal, og blandt årets mange tegn på at en verdensomspændende, irreversibel transformation er i gang.

Jeg vil fremover dedikere mere og mere tid til at udfolde mine tanker om denne transformation, som folk mere eller mindre henkastet omtaler som Den Grønne Omstilling. Jeg er personligt overbevist om at vi med stor sandsynlighed faktisk lykkes i mål med omstillingen - se bare TED'en øverst. Jeg er også overbevist om at denne transformative omvæltning bliver til det bedre for både planet og verdensbefolkning - særligt når alternativet lader til at være et kollaps af civilisationen som vi kender den.

Til gengæld er jeg også overbevist om at vi mennesker er ganske elendige til at håndtere forandring i det hele taget - uagtet om forandringen er til det værre eller bedre, hvorfor vi kan se frem til en ganske tumultarisk tid, der vil kræve en hel del mere af os end at udskifte den gamle dieselhørmer med en elbil.

🔹🔺🔸 Tjek evt. min video fra februar 2020: Olie Er Slut, Hvad Nu??, og overvej at støtte #ActualNews med ugentlige donationer, så jeg får bedre tid til at formidle de mange fundamentale forandringer, der er på vej. TAK 😘 Og tak fordi du læste med.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.