Wow for et nyhedsbrev! #ActualNews har rundet 400 læsere, og der er ny video fra gaden, hvor jeg deler fremskridt med virkelige folk 🥳 Herudover kan du bl.a. læse om de nye planer for et permanent habitat på Månen, en bionisk protese der giver 90% funktionalitet tilbage til amputerede, og et super-enzym der æder plastik. Det er blandt nyhederne denne uge, der også byder på ekspertråd til at navigere uforudsigelighed og et spændende bud på en holistisk lægepraksis, som jeg deler helt til sidst.

Velkommen til #57 - og rigtig god læselyst

Denis


Video

#ActualNews - På gaden 2

#ActualNews - På gaden 2

#ActualNews er gået på gaden for at dele de gode nyheder med virkelige mennesker i den virkelige verden, så vi kan se hvordan folk reagerer, på de ting der faktisk virkeligt sker! Videograf Morten Dehn og jeg øver os på formatet, hermed version 2, den er blevet henrivende 😍

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Space

BIG-base på Månen

Så sker det: Mennesket stiler efter permanent ophold på Månen, og NASA har hyret ingen andre end danske BIG til at tegne det kommende månehabitat. Basen 3D-printes deroppe, og op mod fire astronauter forventes at opholde sig der en måned af gangen.

🔹🔺🔸 En decideret månebase er et oplagt strategisk træk på to måder: 1) Som modsvar til Kinas kommende rumstation, og 2) Den Internationale Rumstations (ISS) forestående udløbsdato i 2024. ISS forbliver nok operationel frem mod 2030, men dens status kan forventes at skifte fra højteknologisk højborg for banebrydende forskning til kommerciel platform for film, reklamer og turister. Jeg håber at dykke dybere ned i planerne for denne kommercialisering engang i den nære fremtid.

Kosmologisk gennembrud

Forskere ved University of California har begået den utrolige præstation at levere en præcis udregning af hvor stor en andel af hele det kendte univers der består af stof: 31%. Til gengæld består 80% af dét stof af mørkt stof, som ingen aner, hvad er 🤷‍♀️

🔹🔺🔸 Nu hvor vi ved hvor meget masse der er kan vi måske bedre undvige det på vores interplanetariske solsejlsrejser i den fjerne fremtid.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Tech & menneske

Accelererende teknologisk udvikling kombineret med geopolitisk uro under en global pandemi efterlader mange med en følelse af handlingslammende uforudsigelighed. Kristel Van der Elst er CEO for The Global Foresight Group og ekspert i strategisk fremsyn. MIT bringer her hendes konkrete råd til at navigere uforudsigelighed, hvad enten man er privat eller virksomhed.

🔹🔺🔸 Strategisk fremsyn er et fascinerende felt, og netop det jeg selv arbejder med: Jeg leverer det gratis til dig gennem #ActualNews, til virksomheder gennem minirapporter eller skræddersyede, industrispecifikke nyhedsbreve, og som noget helt nyt som spekulative tidsrejser gennem the Time Travel Agency.

Fra hacker til digital minister

Taiwans digitale minister Audrey Tang er tidligere hacker. Hun er besat af FNs Verdensmål, og har med sin unikke forståelse for privatlivets digitale skrøbelighed en 'konservativ-anarkistisk' vision for landets fremtid. Spændende læsning. Gid alle ministre havde samme praktiske erfaring med deres embede som Tang har 🙏

🔹🔺🔸 Apropos politik og teknologi har vi her i Danmark fået en splinterny tech-ambassadør i Anne Marie Engtoft. Masser af Vestager-potentiale i millennialversion her, #ActualNews ønsker hende al held og lykke!

Super-enzym spiser plastik

Et fransk startup indgik tidligere i år samarbejde med danske Novozymes om at bruge muterede enzymer til fantastisk effektiv nedbrydning af PET-plast. Samarbejdet har allerede medført en videreudvikling af enzymet til et super-enzym der kan nedbryde plasten hele 6 gange hurtigere end tidligere i år.

Banebrydende bionisk hånd

Forskere i Italien har haft store fremskridt i deres udvikling af en bionisk håndprotese baseret på biomimetik. Hånden er udviklet i et samarbejde mellem forskere, patienter, ortopædister og industrielle designere, og den er i stand til at genoprette over 90% af en hånds funktionalitet.

🔹🔺🔸 Bioniske proteser er the shit. Tjek Angel Giuffria forklare sin arm i dette korte indslag fra SXSW 2018 - hendes futuristiske protese er allerede 2.5 år gammel.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Transport

Jetpacks til bjergreddere

Reddere i Storbritanien eksperimenterer med jetpacks til at komme hurtigt frem i bjergrige områder. Indledende forsøg reducerer rejsetiden fra 30 min til 90 sek 😵 Velkommen til 2020.

Mindre vedligehold på elbiler

Ny rapport fra Consumer Reports konkluderer, at elbilsejere i gennemsnit sparrer 50% på vedligehold og reparationer sammenlignet med ejere af benzin- og dieselbiler.

🔹🔺🔸 Over 60% af alle nye biler i Norge er elbiler.

Gående biler fra Hyundai

Hyundai Motor gør store armbevægelser i håbet om at positionere sig som pioner inden for fremtidige transportformer. Virksomheden investerede $52 milliarder sidste år på at forvandle sig fra automaker til smart mobility solution provider inden 2025. Ret interessant og visionært. Et af producentens mange fremstød er en modpart til flyvende biler: Transformative køretøjer i kategorien ultimate mobility vehicles.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Fremtidens sundhedshus

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Jeg er faldet over et interessant forretningskoncept der forventes at ramme New York om et års tid: The Lanby. Konceptet er en slags prototype på fremtidens lægepraksis, der forener lægebesøg med samme gæstfrihed og service man kan forvente sig af gode hotel- og restaurantoplevelser, og kombinerer det med en mere alsidig approach til sundhed i det hele taget.


Hvorfor er det, når man alligevel river tid ud af kalenderen til et lægetjek, at man ikke erklærer hele dagen for sundhedsdag og så lige får trænet, lagt en opdateret kostplan og koblet lidt fra i samme ombæring? Eller omvendt – får tjekket sine skavanker i naturlig forlængelse af den ugentlige træning. Det ville faktisk give god mening, både når det kommer til sundhed men også produktivitet og work/life-balance. Det korte svar er, tror jeg, 1) fordi logistik og 2) fordi vores forældede approach til sundhed generelt minder mere om hakkende staccato end sammenhængende symfoni.


Så forestil dig dette: Der findes et sundhedshus hvor du har din læge. Men samme sted finder du også vejledning, oplysning, wellness og motivation gennem tilknyttede coaches, trænere og personlige sundhedsrådgivere. Det er en del af pakken: De er der for dig, som en tjener med faglig stolthed er der for dig på en restaurant. Disse specialister arbejder i tandem med din læge, og du får også tilbudt en wearable device der tracker søvnrytme, aktivitet og stressniveau mellem besøgene, så du faktisk får reel sparring på din sundhed og ikke bare lægefaglige skøn på pludselige udsving.


Det er nogenlunde det, The Lanby tilbyder: En digital overhaling af det traditionelle lægebesøg båret på skuldrene af data, customization og wellness. Ubegrænsede besøg, døgnåben videokonsultation, og relevante oplæg og underholdning i lobbyen, der er mere lounge end venteværelse.


Der er der noget forfriskende i, synes jeg - tanken om en lægepraksis forankret i holistisk tilgang til sundhed anno 2020. Smid bare casual psykoterapi med i pakken og krydr det med smarte toiletter 👌


Konceptet kører på abonnement, $3.500 årligt for hele pakken. Det er til den eksklusive side, men i et land som USA hvor gennemsnitsborgeren i forvejen bruger $1.122 årligt på sundhedsydelser må Lanby alligevel appellere til en hel del flere, end man lige tror. Og så skal det endda ses i en amerikansk kontekst hvor ethvert lægebesøg normalt er prædefineret af éns forsikringsstatus. Det gør Lanby også op med: De vil slet ikke have med forsikring at gøre – det forstyrrer unødigt lægens fokus, skriver de.


Gad vide hvordan sådan en sundhedsservice skulle tage sig ud her i Danmark for at vække folks begejstring? Måske findes det allerede? Giv mig fuld kontrol over egne data og skriv mig op 🙋


Kæmpe kh

Denis

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews, tak 😘

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.