
USA truede med bål og brand, men en juridisk bindende aftale for mere klimavenlig søfart blev alligevel vedtaget. Forskere ved Princeton University ledte efter superleder-egenskaber i grafen og fandt i stedet et hidtil uset kvantemekanisk fraktalmønster, mens andre forskere et helt andet sted har gjort en kvinde, der har været lammet uden taleevne i 18 år, i stand til at kommunikere med wave to voice-tech. Ugens nyhedsbrev er spækket med positive perspektiver som altid – og til sidst et kig på musernes femkamp, som jeg ikke anede fandtes.
Hjertelig velkommen til #AN 181
Denis

OBS!
#ActualNews udkommer uregelmæssigt, men helhjertet. Det er et gratis nyhedsbrev og alle 3000 abonnenter får det samme gode produkt.
-Men hvis du bliver klogere, gladere eller mere håbefuld af de positive perspektiver, så husk at fortælle nyhederne videre, så vi kan blive klogere, gladere og mere håbefulde sammen – og overvej at støtte hvis du kan: Bare en smule pr. udgivelse gør en stor forskel.
Du kan også støtte med et engangsbeløb lige nu og her, hvis humøret er med dig :)
TAK til de 184 af jer der allerede støtter – I er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse.

Energi, miljø & klima
Bindende søfartsmål: Den Internationale Søfartsorganisation under FN har vedtaget en juridisk bindende aftale der skal reducere drivhusgasudledninger fra global skibsfart. Reglerne er tekniske og som altid udvandede, men dog relativt vandtætte (bureaukratisk smiley). Konkret: Alle oceangående skibe over 5000 bruttoton skal reducere deres drivhusgasintensitet med 21% inden 2030, og rederier skal betale op mod $380 pr. ton CO2 i bøde, hvis de overskrider. Skibe i denne størrelsesorden står for 85% af CO2-udledningen i shipping, så der er substans i aftalen. Vigtig bonusinfo: Den amerikanske delegation forlod forhandlingerne som en tvær tumling – og truede alle lande der stemte for med alvorlige repressalier. Alligevel stemte 63 lande for og kun 16 imod, hurra! Tiden for internationale aftaler er langtfra forbi til trods for skumsprøjtende geopolitik.
Bindende madspildsmål: EU har vedtaget kontinentets første juridisk bindende mål for reduktion af madspild: 30% mindre madaffald hos detailhandel, restauranter og husholdninger inden 2030. Herudover skal fødevareproducenter reducere med 10%. Og hvad så? EU anslår at europæerne årligt smider 59 millioner tons mad ud til en værdi af €132 milliarder. Miljøorganisationer havde håbet på mere ambitiøse mål, men ser det som et vigtigt skridt i den rigtige retning. Perspektiv: Landbruget er vanen tro undtaget meningsfuld lovgivning som denne, fordi... hvorfor stille krav til en sektor der bidrager under 3% til et lands BNP, mens den står for 33% af dets drivhusgasser?
Månedlige klimasmæk: Klimaalliancen Climate TRACE, stiftet af Al Gore og bestående af ca. 100 organisationer fra hele verden, er gået i luften med månedlige målinger af globale drivhusgasudledninger, baseret på direkte observation af 660 millioner(!) udledningskilder. Og hvad så? Vægtige klimarapporter er traditionelt udgivet med op mod to års forsinkelse, men Climate TRACE reducerer det til kun 60 dage – hvilket forventes at transformere klimapolitik fra vage løfter til datadrevet handling og skabe en hidtil uset mulighed for at holde udlederne ansvarlige. Første måling: Alliancens første rapport konkluderer herudover at de globale drivhusgasser er 0,59% lavere sammenlignet med samme tid sidste år, hvilket mildest talt er en rigtig god nyhed! Bonus: Vidste du at Al Gore, som et af kun tre mennesker nogensinde, både har vundet en Oscar og en Nobelpris?
Turbiner til lufthavne: En lufthavn i Dallas, Texas, har som den første i verden installeret en splinterny turbineteknologi der er designet til at opsamle den kraftige luftstrøm fra jetfly som letter og lander. Og hvad så? Det er selvsagt tricky med rigtige vindmøller i lufthavne, hvorfor disse kasser er et interessant bud på en måde at opsamle al den energi der ellers går tabt. Læs også: Det amerikanske startup Airloom har fået vind i sejlene med en helt ny idé til fremtidens vindmølle: En oval der kører rundt om sig selv. Den kunne måske også godt virke i lufthavne?
Sundhed
Paralyseret kan atter gå: Forskere i Japan har udviklet en stamcellebehandling der har hjulpet en mand med en paralyserende rygmarvsskade til at stå på egne ben igen. Han er nu i gang med genoptræningen og er ved at lære at gå igen. Og hvad så? Intet særligt, bare et lille futuristisk påskemirakel her. Behandlingen repræsenterer et potentielt paradigmeskifte for de millioner af mennesker verden over som lever med lammelser. Læs også: En af mine yndlingsnyheder nogensinde er denne fra Tokyo, hvor der i 2021 åbnede en permanent eksperimentel café, hvor gæster serviceres af robotter – der styres på afstand af helt eller delvist lammede mennesker med fx rygmarvsskader; mennesker som i nogle tilfælde kun kan bevæge øjnene.
Wave to voice-tech: Mens man i Japan giver lammede mulighed for at genvinde mobilitet, giver man i USA lammede mulighed for at genvinde stemmen: Forskere ved UC Berkeley har slået en ny rekord med en wave to voice-teknologi, der oversætter hjernebølger til tale i realtid. Konkret: Det banebrydende brain-computer-interface (BCI) har gjort en 47-årig kvinde, der har været lammet og uden taleevne i 18 år, i stand til at kommunikere med 90,9 ord i minuttet – langt hurtigere end hendes tidligere 2,6 ord i minuttet via øjensporing. Bonus: Da teknologien er baseret på kunstig intelligens fungerer den også med helt nye ord, som den aldrig har set før. Forskerne arbejder nu på at tilføje ekstra nuancer som tonefald og betoning til den syntetiske stemme.
Milepæl for organtransplantation: En 36-årig kvinde har som den første i England født et barn med en transplanteret livmoder. Livmoderen var doneret af hendes søster, og 30 læger var 17 timer om at transplantere den i 2023 (tak for tippet til Märtha Rehnberg). Perspektiv: Milepælen i England giver håb for landets 15.000 kvinder i den fødedygtige alder, der ikke har en fungerende livmoder. Den nybagte mor og hendes mand håber på at få endnu et barn ved hjælp af den transplanterede livmoder, før den fjernes for at stoppe behovet for immundæmpende medicin. Verdens første succesfulde livmodertransplantation skete i Sverige i 2014.
Mobilitet
Status på elbilssalg: Der er solgt 39% flere elbiler i verden i første kvartal af 2025 sammenlignet med samme periode året før – til trods for voldsom nedtur for Tesla og stor uforudsigelighed forbundet med udsigten til handelskrig. Perspektiv: Tesla må aldrig nægtes æren for at have løbet det globale elbilsmarked i gang – æres den som æres bør. Men siden Tesla Roadster var stort set eneste elbil i handel i 2008, er udviklingen gået stærkt, og der forventes at være 80 forskellige modeller i 2026. Elektrificeringen af den globale bilpark er i gang, og hastigheden overhaler vores fatteevne.
Rekordstor ellastbil: Scania har løftet sløret for verdens længste og tungeste ellastbil, der med sine 33,5 meter og 94 tons skal fragte træflis fra savværker til en kartonfabrik udenfor Karlstad i Sverige. Og hvad så? Udviklingen viser hvordan selv tunge industrier nu aktivt deltager i den grønne omstilling, og Scania har i samme ombæring lanceret fire andre elkøretøjer til skovbranchen, hvor man håber at halvdelen af alle nyindkøbte lastbiler vil være eldrevne i 2030.
Samfund
Global ulighed falder: Verdensbanken har offentliggjort nye tal for ulighed i verden: Antallet af lande med høj økonomisk ulighed er faldet fra 74 i år 2000 til 51 i år 2020. Samtidigt er antallet af lande med lav ulighed steget fra 20 til 32, mens de fleste lande i dag ligger i mellemgruppen. Perspektiv: At Verdensbanken overhovedet medtager ulighed som en indikator for fremgang signalerer et vigtigt mentalitetsskift, da man tidligere har set vækst som tilstrækkelig parameter. Læs også: Op mod 80% af den indonesiske befolkning har nu adgang til internettet (op fra 53% i 2022), og den digitale inklusion har medført at 83% af befolkningen i dag har adgang til finansielle ydelser (op fra 49% i 2014).
Elektrificering af samfund: Hvor 37% af den kenyanske befolkning havde adgang til elektricitet i 2013, har mindst 79% af befolkningen fået det i dag, og landet er på vej mod 100% dækning inden 2030. Perspektiv: Det er herudover et vidunderligt faktum at Kenya er et grønt foregangsland i verden, da 90% af landets strøm kommer fra vedvarende kilder. Landet huser Afrikas største vindmøllepark, det driver nogle af verdens mest effektive geotermiske projekter og hver femte husstand får strøm fra decentraliserede solcelleanlæg.
Wild science
Visualiseret fraktalsommerfugl: Forskere ved Princeton University har for første gang visualiseret Hofstadters sommerfugl – et kvantemekanisk fraktalmønster der blev matematisk forudsagt i 1976, men aldrig før er blevet direkte observeret i virkeligheden. Og hvad så? Forskerne forventer ingen umiddelbare praktiske anvendelser. Bonus: Til gengæld skete opdagelsen ved et totalt tilfælde, da forskerne egentlig studerede superleder-egenskaber i et af de mest sexede forskningsfelter i verden – nemlig magic angle twisted bilayer graphene. Og dét er sejt!
Forhistorisk fossilkæbe: Forskere har identificeret en fossileret forhistorisk menneskekæbe fra Taiwan tilhørende Denisova-arten – det første Denisova-fossil nogensinde fundet uden for Sibirien og Det Tibetanske Plateau. Og hvad så? Opdagelsen beviser at disse mystiske fortidsmennesker, som man ved meget lidt om, har kunnet interagere med både neandertalere og homo sapiens på et langt større geografisk område end man hidtil har troet muligt – og den forklarer hvorfor moderne mennesker fra Stillehavsøerne har særligt mange Denisova-gener.

Mere af det gode
Jeg får desværre ikke altid læst #ActualNews, men det er det eneste nyhedsbrev jeg ALTID gemmer!
-Sådan lyder det fra mange læsere, og jeg tager det som en kæmpe kompliment! Heldigvis fås de positive perspektiver på flere måder, hvis læsetiden er knap:
Lyt: 1) Podcasten Okay! Hør Her!, hvor jeg giver Anders Morgenthaler positivt brændsel så han ikke brænder ud, og 2) podcasten 2049 fra Third Ear hvor vi tager på fremtidsrejser med aktivister, ildsjæle og klimaforskere.
Oplev: Jeg har holdt 190 foredrag for alt mellem 0 og 1500 mennesker, senest for et skarpt akademi hos &Co. Hvis dit arrangement også har brug for kritisk optimisme – så ræk ud.

Til sidst: Musernes femkamp

Vidste du at kunstkonkurrencer var en officiel del af de olympiske lege mellem 1912 og 1954? Jeg anede det ikke indtil i går, og jeg er endda kunsthistoriker!
Kunstnere konkurrerede i fem discipliner – maleri, skulptur, arkitektur, musik og litteratur – og initiativet kom fra Pierre de Coubertin, manden bag den moderne olympiade, der mente at OL skulle forene krop og ånd, hvorfor kunsten havde en naturlig plads i legene.
-Han kaldte selv de fem discipliner for musernes femkamp.
Alle værker skulle have sport som tema, og der blev uddelt guld, sølv og bronze præcis som i de sportslige discipliner.
Der blev uddelt flere end 150 olympiske kunstmedaljer i tidens løb, indtil der bl.a. opstod uenighed om hvordan man egentlig vurderer hvorvidt en deltager er amatør eller professionel, hvorefter kunstkonkurrencerne ophørte efter 62 år.
Coubertin vandt selv guld i litteratur ved OL i 1912 under pseudonymet Georges Hohrod and Martin Eschbach, hvilket kunne være blevet en skandale, hvis det var blevet opdaget før hans død i 1937.
Blandt berømte kunstnere der deltog uden at vinde medaljer, var Bauhaus-grundlæggeren Walter Gropius og billedkunstneren George Grosz.
Læs mere i denne artikel fra New York Times – og lad os få musernes femkamp tilbage på programmet!
Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.
Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!
TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur.
TAK til Freja Sif Fjeldberg Sørensen for løbende hjælp.
-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan – fast pr. udgivet nyhedsbrev eller med et engangsbeløb lige nu og her.
Kæmpe kh
Denis