Solenergi buldrer frem i alt fra Mellemøsten til USA og Kazakhstan, New Zealand flirter med 4-dages arbejdsuger, og danske ungdomspartier står sammen som sjældent før i ønsket om en #GrønGenstart. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på historiens første, kommercielle opsendelse af mennesker ud i rummet.

Velkommen til #38 - og rigtig god læselyst
Denis

🔹🔺🔸 Jeg er begyndt at tilbyde kommercielle versioner af mit nyhedsbrev. Skal din virksomhed eller afdeling have et skræddersyet, white label nyhedsbrev til inspirere og indsigt? Let's talk 🤙


Energi & klima

Houston går all-in på sol: Oliebyen Houston vil have samtlige offentlige bygninger på 100% solenergi 5 år før tid, og er herudover i fuld gang med at bygge 2.900 km cykelstier. Læs også: Texas har forårsaget guldfeber blandt Bitcoin-minere, fordi staten tilbyder lave elektricitetspriser takket være vindkraft.

Kazakhstan tror på vedvarende: Olielandet Kazakhstan investerer over $1 milliard i vedvarende energiprojekter for at uafhængiggøre sig fra fossile brændstoffer.

Mellemøsten er med: Mængden af vedvarende energi i Mellemøsten er fordoblet de sidste 10 år og forventes at fordobles igen inden 2024. "Om 10 år vil vi stadig bruge olie til produktion af fx plastik - men ikke til energi", udtaler en investor i Ægyptens største solfarm.

Transportsektor vil have brintfabrik: Dansk erhvervsliv er gået sammen i historisk samarbejde om at fremtidssikre energiforsyningen gennem enorm brintfabrik i København, der forhåbentligt forsyner lastbiler, skibe og fly med grøn energi allerede fra 2023 (tak for tip til @hjalteosbornfrandsen).

Konsensus blandt ungdomspartier: Danske ungdomspartier står sammen som sjældent før, og stemmer i med bl.a. Klimarådet, tænketanke, nobelprisvindere og OECD: De kræver CO2-afgifter, så det bliver langt mindre gunstigt at forurene. Læs også: Ny analyse vurderer, at Danmark kan spare 10-20 milliarder om året på sundhed hvis vi når klimamålene.

Global udvikling

Pandemien accelererer kødfrit kød: Kødindustriens facade er flænset under pandemien, hvor landmænd drukner i gassede dyr, og et produktionsapparat der ikke tilgodeser mennesker. Som med så meget andet fremadrettet er tiden inde til bæredygtige alternativer. Læs også: Hvis du som jeg holder af forfatteren Jonathan Safran Foer, synes du måske også hans kronik om samtidens kødsituation er interessant.

New Zealand vil forkorte arbejdsugen: Premierminister Jacinda Ardern har offentligt luftet tanken om 4-dages arbejdsuger i kølvandet på pandemien for at øge fleksibilitet på arbejdsmarkedet, indenlandsk turisme og ikke mindst befolkningens mentale helbred.

Til sidst: SpaceX

Onsdag den 27. maj bliver starten på en helt ny æra for rumfart, når SpaceX som verdens første, private rumfartsselskab opsender astronauter mod den internationale rumstation - præcis kl. 22:33 dansk tid.

Det blivet et historisk øjeblik: Gør dig selv den tjeneste at følge livestreamet fra nogle minutter før og mindst til 9 minutter og 22 sekunder efter, hvor den 20-etager høje, genanvendelige raket lander oprejst tilbage på Jorden med svimlende præcision og elegance, mens den bemandede kapsel fortsætter mod rumstationen med ca. 27.358 km/t.

Crew Dragon, som den bemandede del af rumfartøjet hedder, kan fragte op mod 7 mennesker til det ydre rum og som eneste eksisterende fartøj hjembringe nyttelast ned fra rumstationen igen. SpaceX har udviklet en helt ny moderetning for rumdragter til lejligheden, interiøret i rumkapslen ligner noget fra en sexet science-ficiton-film og bedriften hyldes i det hele taget som et ingeniørmæssigt mesterværk. Og, bør det bestemt nævnes, denne kommercielle opsendelse udgør indiskutabelt spadestik til et af mine yndlingsemner: Rumturisme 🚀

SpaceX har overvundet en ubegribelig modstand for at nå til dette punkt. Virksomheden har, ligesom Elon Musks andet epokeskabende foretagende Tesla, nedkæmpet to årtiers fnidderkrigere, nej-sigere og skeptiske fluekneppere for at bevise at intet er umuligt, for den der drømmer stort. Og selvom der er meget at sige om selve gode Elon, er denne præstation og ambition på menneskehedens vegne uanfægtelig.

Opsendelsen bliver den første bemandede på amerikansk grund siden 2011, hvor NASA indstillede rumfærgeprogrammet. Amerikanerne har sidenhen været afhængige af russiske opsendelser for at få astronauter til rumstationen, og selvom dette samarbejde beviser et bomstærkt forhold bag det geopolitiske galskab, kan det ikke understreges nok hvor værdifuld denne uafhængighed bliver for USA.

-Hvis altså alt går vel, og hvis vejret tillader det. Ellers kommer næste vejrvindue søndag den 30. maj.

Crazy things can come true. When I see the rocket lift up, I see a thousand things that could not work, it's amazing when they do ~ Elon Musk

Kæmpe kh
Denis


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.