The revolution will not be televised, er der en berømt sang, der synger. Men meget tyder på at den vil blive livestreamet, tiktok'et, instagrammet og tweetet.

Kære Alle

Det er utroligt og overvældende at følge begivenhedernes gang i denne første og største konflikt af sin art siden internettet. Som så mange andre har jeg brugt størstedelen af mine vågne timer på at prøve at fordøje situationen, for intet ved den er hverdagskost.

Det har været umuligt for mig at ignorere krigen i Ukraine – dels fordi jeg som sagt kommer derfra, og fortsat har familie der (som vi desperat forsøger at evakuere, mens jeg skriver det her), og dels fordi det hele netop sker på mest internet- og reality tv-agtig vis, hvor både forbrydelser og heltegerninger bliver dokumenteret og uploadet i realtime som aldrig nogensinde før.

Verden er eksploderet i en tankevækkende kaskade af støtteerklæringer til Ukraine, mens utallige sanktioner og boykotter hagler ned over Rusland – nogle i mere blind afsky end andre.

To uger inde i dette skæbnesvangre sammenstød af mismodige magtstrukturer er det allerede tydeligt, at denne krig er helt unik: 5.2 milliarder mennesker har adgang til internettet, eksponentielle teknologier gennemsyrer front og tilskuerrækker på godt og ondt, og store dele af verdenssamfundet deltager aktivt i konflikten hjemme fra sofaen med alt fra crowdfunding til hyggehacking og indsamling af ægte brugbare efterretninger.

-Og dét tror jeg er én af de ting, der er kommet aller, allermest bag på en galopperende boomer som Vladimir Putin.

Det vi ser lige nu, er bl.a. tegn på ændringer i spillereglerne for civiles indblanding, medvirken og påvirkning af internationale konflikter, der historisk set har været et strengt afgrænset regeringsdomæne. Og det er værd at følge med i.

-Udviklingen kalder generelt på en global selvransagelse: Gider vi overhovedet krige i fremtiden, når de så tydeligt er et værk af forældede institutioner og forældede mindsets? Og hvorfor reagerer vi så stærkt på denne invasion, mens andre får lov at ulme stille og roligt i baggrunden?

Derfor tillader jeg mig denne uge at afvige fra den vanlige formidling af fremskridt – som der fantastisk nok fortsat er rigeligt af – for i stedet at fordøje udvalgte observationer, både opløftende og nedslående, i fællesskab med jer.

Det tror jeg nemlig er noget af det bedste vi kan gøre for os selv: At fordøje udviklingen i fælleskab.

Hjertelig velkommen til #ActualNews nr. 116
Denis


–Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er om ugen gør en kæmpe forskel: De 53 af jer der allerede støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.


Teknologiske tendenser

App afslørede invasion: Google Maps afslørede invasionen flere timer før den officielt begyndte da veje ved grænsen til Østukraine lyste op med tæt trafik. Læs også: Google fik hurtigt slukket for Maps-funktioner som realtime trafikdata i Ukraine af hensyn til befolkningens sikkerhed.

Open source-efterretninger: Ukraine har en hel verdens sympati og opbakning, og der er hjælpsomme folk overalt, som sidder og finkæmmer tilgængelige data med alt fra håndholdte optagelser til satellitbilleder og hackede transaktioner. De gør basically efterretningstjenesternes arbejde – og i så høj en grad at selv efterretningstjenester kigger dem over skulderen. Og hvad så? En af de større forskelle på folk og efterretningstjenester som fx CIA og PET er, at folk bare lægger al info op i realtime og til fri afbenyttelse for deres hundredetusindevis af følgere, som deler det i realtime med deres hundredetusindevis af følgere, som igen deler det med... you get the picture. Sådan bliver vi sammen både blændende oplyst og forvirret på samme tid.

Den første TikTok-krig: Influencere fra hele verden og særligt Ukraine og Rusland er gået berserk på TikTok og andre sociale medier med alt fra støtteerklæringer til deling af mulige krigsforbrydelser og opskrifter på molotovcocktails. Læs også: Selv datteren til Putins pressesekretær kunne ikke dy sig for et lille nej tak til krig på Instagram.

Alverdens hackere vil være med: Op mod 175.000 frivillige hackere fra hele verden har tilsluttet sig den ukrainske IT-hær i et spontant forsøg på at forsvare landet digitalt. Læs også: Den notoriske hackergruppe Anonymous er gået helhjertet ind i sagen med alt fra narrestreger til gravsten på forsiden af russiske mediesider og endda et angiveligt hack af det russiske rumagentur. Jeg skrev om Anonymous nederst i #AN 43.

Digital dissekering af bevismateriale: Denne Twitter-tråd illustrerer, hvordan globale netværk af digitale hjemmedetektiver går sammen om at dissekere militære postulater for at finde frem til sandheden. Kontekst: I dette tilfælde drejer det sig om en video overdraget til russiske medier af separatister i Donetsk (kort før invasionen), der påstod af have afværget sabotage af et kemisk lager. Videoen viste sig at være fabrikeret og baseret på en finsk militærøvelse.

Tracking af yachter og privatfly: 19-årige Jack Sweeney har iværksat en offentlig tilgængelig tracking af russiske oligarkers superbåde og privatfly. Læs også: Som det også fremgår af artiklen gjorde samme Jack sig tidligere i år vældig upopulær hos Elon Musk.

Civil rekognoscering: Private drone-entusiaster har meldt sig under fanerne i forsøget på at underminere fjendens fremgang – de små droner, typisk fra den kinesiske producent DJI, er særligt gode til at overvåge og udspejde. Der er en hage: Det er relativt nemt at geotracke dronepiloterne og angribe dem, og ingen ved rigtigt om DJI giver dataerne videre til Kina/Rusland.

Live Universal Awareness Map: Jeg har aldrig set noget lignende, men dette uafhængige projekt har åbenbart eksisteret længe – de tilbyder et kort med realtime dokumentation, ofte inkl. billeddokumentation, af alt fra kampe til bagholdsangreb, bombninger, nedskydninger og alt derimellem. Og hvad så? Det er forrykt og skræmmende at man kan følge med på denne måde. Men det er samtidigt et vanvittig brugbart værktøj, hvis man fx skal evakuere eller planlægge flugtruter. Man kan læse om projektet her.


Kommunikation

Vejskilte demotiverer fjenden: Ukrainerne piller fysiske vejskilte ned for at gøre det sværere for russiske soldater at finde rundt, og erstatter de digitale med demotiverende budskaber, der gør det klart, at soldaterne invaderer, og ikke befrier, som mange fejlagtigt tror.

Fængsel for fake news: Hvis man er i tvivl om hvorfor en stor del af den russiske befolkning har en anderledes opfattelse af krigen end andre, er her én af grundene: Enhver der siger sandheden, risikerer op mod 15 års fængsel for at udbrede fake news.

Indsmugling af information: Aktivister verden over samarbejder om at smugle information ind til menige russere gennem alt fra hackede pop-up notifikationer fra apotek-apps til reklamer på sociale medier.

Det hele er Thunbergs skyld: Fascinerende overblik her over medier der på forskellig vis insisterer på, at den russiske invasion er Greta Thunbergs og andre miljøaktivisters skyld.

Medieracisme: Der har været forbløffende tilfælde af racistiske udtalelser fra vestlige korrespondenter, som for rullende kameraer åbenlyst har nedværdiget flygtninge fra andre brændpunkter ved at fremhæve ukrainere som civiliserede og mere asylværdige. Læs også: Racismen har desværre også været ganske udbredt blandt ukrainerne selv, der ikke har lagt skjul på deres afsky for folk med anden hudfarve, når der skulle uddeles pladser i flugttog. Det har flere afrikanske nationer udvist stærk utilfredshed med.

Bedre overblik: Hvis du gerne vil sætte dig endnu bedre ind i situationen, uden at læne dig for meget op ad enkelte mainstreammedier, har Global Investigative Journalism Network samlet en værktøjskasse af kilder, databaser og videnssamlinger (tak for tippet til Jan Birkemose).


Støtte & modstand

Nytænkende støtte: I perioden 2. til 3. marts 2022 blev der gennemført i alt 61.406 AirBnb-bookinger i Ukraine – uden forventninger om indlogering, obviously... Det har indbragt ca. $1,9 millioner til den ukrainske befolkning som direkte støtte til de enkelte familier, der normalt lejer deres hjem ud.

Civilsamfundets sanktioner: Det har været utroligt at følge sanktionerne hagle ned over Rusland. Mere interessant end de politiske og kommercielle er dog de civile, som fx når 20.000 havnearbejdere på tværs af 29 havne på den amerikanske vestkyst nægter at losse russiske fragtskibe.

Globalt gruppepres: Over 320 vestlige virksomheder har allerede vendt Rusland ryggen, men nogle hænger i. En professor fra Yale University har gjort sig den ulejlighed at offentliggøre en løbende liste over hvilke helt præcist. Og hvad så? Det er hjerteskærende at tænke på konsekvenserne af disse nedlukninger for helt almindelige familier i Rusland, der intet har at gøre med situationen. Håbet er, at de lammende nedlukninger vil få flere til at indse at Putin har iværksat noget langt værre, ondere og mere omfattende end en 'special military operation'.

Dusør på Putin: Den russiske forretningsmand Alex Konanykhin er den første til at sætte $1 million på højkant til den der tør tilbageholde Putin, som den krigsforbryder han er.

Nationalbank crowdfunder: Den ukrainske nationalbank har startet en global crowdfunding-kampagne til støtte af landets forsvar. Og hvad så? Jeg har aldrig hørt om en nationalbank før der crowdfunder til landets militær, og jeg aner ikke hvor mange der har støttet eller hvor meget der er røget ind på denne konto. Men her er en strøtanke – hvis civile fra alle mulige lande rundt i verden medfinansierer et bestemt lands krigsførelse... er vi så ikke ude i en helt ny hybrid mellem aktivisme og indirekte verdenskrig?

Åbne breve: Flere end 7000 russiske forskere, 15.000 læger, 18.000 kunstnere og 30.000 IT-arbejdere har underskrevet åbne breve med appel om at stoppe krigen øjeblikkeligt. Læs også: Over 13.000 modige russere er indtil videre blevet anholdt til antikrigsdemonstrationer. Og hvad så? Jeg har spurgt PhD i protestbevægelser i det russiske civilsamfund Katrine Stevnhøj om hendes bedste råd til at støtte krigsmodstandere i Rusland. Hendes svar er, at man skal prøve at sende et klart signal til alle dem der tør at modarbejde regimet, om at man ser dem, og at man forstår, at Rusland ikke er lig med Putin.


Diverse

Det rabler for rublen: Den russiske valuta er nu faldet så meget, at den er mindre værd end virtuelle valutaer i spil som Clash of Clans, League of Legends og lignende.

Mulig neonmangel: Ukraine er blandt verdens største eksportører af solsikkekerner, solsikkeolie, majs og hvede (Rusland er den største eksportør af hvede) – det vil konsekvenser for fødevarepriser overalt. Men Ukraine har indtil nu også stået for op mod 90% af en særlig neon der bruges i lasere til fremstillingen af amerikanske computerchips.

Det makabre Z: Som mange har bemærket er noget af det russiske materiel markeret med et stort 'Z'. Markeringen kaldes for et troppetegn – et symbol der indikerer, hvor et givet køretøj kommer fra eller er på vej til. Der er tvivl om hvorvidt Z'et er spontant opstået eller ikke – men ifølge major og militærforsker Kristian Lindhardt har man aldrig før set troppetegn gå mainstream blandt civilbefolkningen, mens en krig står på. Og hvad så? Jeg er i tvivl om hvad så... men tanken om at folk går rundt med krigssymboler som om det var merchandise fra deres yndlingsband lyder som en super dårlig idé for stabilitet i samfundet.

Slagmark uden samtykke: Tusindevis af russiske mødre kimer dagligt hotlines ned, fordi de ikke aner, hvor deres værnepligtige børn er blevet af. Mange russiske soldater er simpelthen havnet i Ukraine uden skyggen af oplyst samtykke.

Klækkelig krigsgevinst: Aktiemarkeder og investorer virker ængstelige for den nære fremtid – men her er 10 aktier fra virksomheder der forventes at stige lystigt. Og hvad så? Det er måske en lidt åbenlys pointe... men så længe der findes måder at blive rig på krig på, vil der sandsynligvis fortsat findes krig.


Til sidst

Jeg har skrevet, skrevet, omskrevet og nyskrevet afslutningen på ugens nyhedsbrev langt flere gange end jeg har lyst til at indrømme.

I bund og grund har jeg bare utrolig meget jeg gerne vil sige, som jeg har rigtig svært ved at sætte ord på på nuværende tidspunkt.

Kommer tid, kommer ord.

I stedet her et link til Gil Scott-Herons The Revolution Will Not Be Televised og et ønske om godt helbred og sjælefred til alle 🙏

Kæmpe kh
Denis


Global Bildung Festival: Det kan føles mildest talt udfordrende at finde det rigtige ben at stå på i verden anno 2022, og det er der mange grunde til. Mine dygtige kollegaer i tænketanken Nordic Bildung afvikler snart en festival omkring dannelsesbegrebet og hvad det vil sige at være menneske i det 21. århundrede. Hvis du savner at blive stimuleret intellektuelt er festivalen klart noget for dig. Det er gratis at deltage.


Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.