Anonymous er tilbage med et historisk angreb, Frankrig vil introducere lov der gør det stafbart at påføre natur skade, og virksomheder verden over boykotter langt om længe Facebook. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på kunstig intelligens i aktivistisk kamp mod krigsforbrydelser og en klassisk koncert for 2.292 planter.

Velkommen til #43 - og rigtig god læselyst

Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video


Corporate activism

Virksomheder mod racisme, overblik

Det vælter frem med virksomheder, der offentligt tager stilling til racisme og oprøret i USA. Nogle prøver vanligvis at slå mønt på lidelse, men en hel del andres oprigtige aktivisme er brudt ud i lys lue. Se en løbende opdateret liste her (tak for tip til @markreesandersen).

🔹🔺🔸 "Neutralitet betaler sig ganske enkelt ikke, når verdenssamfundet står over for adskillige eksistentielle kriser og 4.5 milliard mennesker er i konstant kontakt online", skrev jeg om emnet i nyhedsbrev #39.

Boykot af Facebook, overblik

En koalition af menneskerettighedsorganisationer er gået sammen under hashtagget #StopHateforProfit for at opfordre kæmpevirksomheder til at indstille annoncering på Facebook, til Facebook tager ansvar for udbredelsen af had på platformen. Se en løbende opdateret liste her.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

A.I.

Aktivister bruger A.I. mod klyngebomber

Det ville tage mennesker titusindevis af timer at gennemgå den enorme mængde dokumentation af mulige krigsforbrydelser der findes alene fra krigen i Yemen - men de rette algoritmer kan gøre det på under en dag. Menneskerettighedsaktivister tyer nu til kunstig intelligens i forsøget på at holde lande og mennesker ansvarlige.

A.I.-konferencer føler ansvar

Etik sniger sig langt om længe ind på ledende konferencer for kunstig intelligens oven på det fornyede fokus på racistisk ansigtsgenkendelse. Konferencerne fungerer som gatekeepere for banebrydende forskning, og arrangørerne kræver nu at forskere redegør for mulige konsekvenser af deres teknologi.

🔹🔺🔸 Husk at læse mit skriv om ansigtsgenkendelse fra nyhedsbrev #41 og mit skriv om anti-ansigtsgenkendelse fra nyhedsbrev #42.

68 gener associeret med COVID-19

Forskere er langsomt ved at danne sig et indblik i forskellen på mennesker der bliver hårdt ramt af COVID-19, og mennesker der knapt bemærker sygdommen. Det er et genetisk anliggende, og en medicinalvirksomhed har netop opdaget 68 ansvarlige gener ved brug af kunstig intelligens.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Klima

How to #GrønGenstart

Liceu-operaen i Barcelona er genåbnet efter 3 måneders lockdown med koncert for en stuvende fuld teatersal med samtlige sæder udfyldt af 2.292 planter.

How to #GrønGenstart 2

Den franske præsident har øremærket €15 milliarder til klimaindsats over de næste 2 år efter et tydeligt signal fra befolkningen, hvor tilslutningen til grønne partier under nylige kommunalvalg har været enorm.

🔹🔺🔸 Beløbet er højt og flot, men ironisk nok præcis det samme som luftfartsindustrien har modtaget i hjælpepakker 🤦‍♂️ Til gengæld stiller landet interessante krav, og har samtidigt investeret €1.5 milliarder i CO2-neutrale fly.

Ecocide

En nedsat klimagruppe bestående af 150 franske borgere har efter 9 måneders arbejde offentliggjort 149 grønne anbefalinger, som præsidenten agerer på. Blandt de mest interessante er forslaget om ecocide der vil gøre det strafbart at skade natur.

🔹🔺🔸 Floden Erie i Ohio fik sidste år borgerrettigheder på lige fod med mennesker. Man kan altså fremadrettet sagsøge fx virksomheder der forurener eller truer flodens økosystem og trivsel som om virksomheden gjorde skade på en person.

Nye bybusser skal være grønne

De er hverken elegante som en koncertsal fyldt med planter eller imponerende som 15 milliarder euro, men til gengæld har landets seks største kommuner forpligtet sig til at samtlige nyindkøbte af dem skal køre på el eller brint fra 2021.

[caption align="alignnone" width="980"]

Til sidst: Ulovlige sandheder

Den berygtede og balstyriske sammenslutning af lederløse lurendrejere fra Anonymous har slået til i den største aktion i årevis. Jeg har taget mig tid til at støve min viden om hacktivistgruppen af så vi alle kan blive klogere 🤓 Læs her – og send videre til den dér gode, rowdy ridderven der synes storladen selvtægt har sin ret.

Anonymous’ nylige aktion består af et historisk læk af dokumenter og intern kommunikation fra over 200 politi- og sikkerhedstjenester i USA. Intentionen med lækket er ikke at afdække ulovligheder, udtales det – men tværtimod at problematisere hvad den udøvende magt tillader sig inden for lovens rammer.

Det er en interessant bevæggrund men også en ret vild ting at gøre, da uskyldige unægteligt kommer i klemme. Så hvem/hvad er det nu igen, Anonymous lige er...!?

Bevægelsen havde sit udspring i midt 00’erne på den sagnomspundne troldefabrik 4chan, der er et semiskummelt forum notorisk berygtet for at tolerere indhold af ekstrem natur. Her tilbragte Anonymous sin inkubationstid med løst koordinerede narrestreger for the lulz, indtil det hele skvulpede over i hvad Anonymous selv kalder ultra-coordinated motherfuckary i begyndelsen af 2008, da Scientology fik de selverklærede vogtere af informationsfrihed på nakken.

Den digitale troldehær manifesterede sig pludselig fysisk med demonstrationer i 127 byer, fordi Scientology sagsøgte YouTube for at huse en af Anonymous' mest skattede videoer: En manisk Tom Cruise der rablende lovpriser Scientology. Det blev en lang og ydmygende affære for sekten, der led invaliderende hackerangreb i månedsvis og ufrivilligt bidrog til at hæve Anonymous' status fra en bumset omgang trickstere til en respektabel, uforudsigelig og for mange uforståelig gruppering med talent for programmering, design, administration – og hævn.

Sidenhen har Anonymous formået alt fra at nedlægge VISA og Mastercard, angribe Uganda i forsvar for LGBT og senest hacke FN for at oprette en side for Taiwan, der grundet Kina har været ekskluderet siden 1971. En af de meste interessante sager, synes jeg, er den såkaldte Steubenville rape case, hvor Anonymous afdækkede hvordan et helt bysamfund inkl. sheriffen dækkede over nogle voldtægtsmænd fra byens populære fodboldhold. De blev i sidste ende fundet skyldige og dømt udelukkende takket være Anonymous’ evne til at finde og lække en slettet video fra en af gerningsmændenes telefon. Se en udførlig liste af Anonymous’ aktioner her.

Det er tricky territorium, det her med at stjæle sensitive oplysninger og blotte dem til skue og skamme, og med god grund dybt ulovligt. Men… er det okay-ish nogle gange alligevel, når sandheder tvinges frem i en større sags tjeneste? Som da Edward Snowden fx afslørede NSAs verdensomspændende masseovervågning, da Chelsea Manning afslørede krigsforbrydelser i Irak og Afghanistan – eller som nu, hvor et anonymt broderskab af hacktivister vil afsløre magtmisbrug og strukturel racisme?

Jeg vil ikke gøre mig klog på det... Til gengæld synes jeg det er nyttigt at hæfte sig ved det faktum, at den samme digitalisering der driver den moderne overvågningsstat er et tveægget sværd indeed – og at protestaktioner efter mordet på George Floyd stadig stortrives, selvom det måske ligner at momentum er sivet ud.

Hvad synes DU?

Kæmpe kh

Denis

🔹🔺🔸 #ActualNews har brug for flere læsere, og flere læsere har brug for #ActualNews. Hjælp mig med at sprede disse guldkorn: Opfordr mindst én anden person til at skrive sig op - gerne lige NU 🙏 Tak 😘

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.