Vedvarende energiuafhængighed er kommet på politikernes læber og hvis man lige skal finde noget som helst positivt at sige om krigen i Ukraine, må det da være dét.

Der er masser af energipolitiske strømninger i ugens nyhedsbrev, hvor du bl.a. også kan blive klogere på et opfølgende studie af effekten af psykedelisk terapi på svært depressive patienter og verdens første anlæg til biogenbrug i industriel skala.

Hjertelig velkommen til #ActualNews nr. 117
Denis


-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 56 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Annonceplads mod naturalier: En anden måde at støtte på er ved at annoncere i nyhedsbrevet: Hvis du sælger et godt produkt, bytter jeg gerne annonceplads for produkter. Bare skriv til mig på [email protected], #ActualNews læses pt af 1023 mennesker.


Energi & klima

Tyskland fremskriver ambition for klimaneutralitet: Det er alt for tidligt at gisne om mulige udfald af krigen i Ukraine eller hvad den kan blive katalysator for. Højt på ønskelisten kunne være en radikal fremskyndelse af overgang til vedvarende energi og endegyldig løsrivelse fra fossile økonomier. Et tidligt tegn her fra Tyskland, der nu vil være 100% klimaneutral i 2035 allerede.

Klimaneutralitet koster: Samme Tyskland har øremærket €220 milliarder (!) til 'energisuverænitet samt transformation af økonomi, stat og samfund' inden 2026.

Drastiske tiltag i drastiske tider: Befippede politikere og erhvervsfolk står i kø for at medgive at de har undervurderet behovet for energiuafhængighed – og pludselig ligner det, at EU kan og vil skære hele to tredjedele af sit russiske gasforbrug ned allerede i år. Læs også: "Det er en rigtig stor bekymring for os, at vi ikke har nok grøn strøm," udtaler klimaordfører for Venstre, Marie Bjerre. Og hvad så? Tendensen til at købe lokumspapir når lokummet først brænder er tragikomisk og burde være uacceptabel på politisk plan. Men ok da... vámonos!

Verdens største vedvarende anlæg: Kina vil bygge historiens største anlæg for vedvarende energi i Gobi-ørkenen med sol og vind til 450 GW – det svarer til ca. halvdelen af hele verdens nuværende kapacitet. Læs også: Samme Kina har en mega-ambitiøs plan om at udvide landets batterikapacitet til 100 GW inden 2030.

Italien inkluderer natur i sin forfatning: Italien har lyngodgendt seks nye vindmølleparker, og meget passende er det eksplosive energifokus faldet sammen med en tilføjelse til den italienske forfatning, der dikterer at Italien skal beskytte og bevare sit miljø og biodiversitet af hensyn til fremtidige generationer. Læs også: Du kender måske begrebet genocide, altså folkedrab – det blev først konkretiseret og kriminaliseret i 1948 i kølvandet på Anden Verdenskrig, hvor verdenssamfundet enedes om en type forbrydelse der retfærdiggør indgriben i suveræne staters anliggender. Med love som denne i Italien kan turen nu også være kommet til natur: Begrebet ecocide omhandler omfattende ødelæggelse af natur og økosystemer, og mange advokerer for at det burde være strafbart på lige fod med folkedrab, fordi man på en måde dræber mennesker der ikke en gang er født endnu. Lidt abstrakt men bestemt værd at notere sig.


Good business

Kommende investeringsbonanza: I tråd med ovenstående giver en investeringsøkonom fra Nordnet her sit besyv med om hvorvidt krigen kan blive katalysator for en bonanza af grønne investeringer (tak for tippet til Liselotte Lyngsø). Læs også: Bloomberg bekræfter tesen – der er investeret knap $900 millioner i ETF'er for vedvarende energi i begyndelsen af marts.

Olieproducenter er bekymrede: Den irakiske olieminister udtaler på vegne af sig selv og andre medlemmer af det internationale oliekartel OPEC, at de er bekymrede for at de stigende oliepriser vil få flere til at købe elbiler. Den lader vi bare lige stå et øjeblik.

Rigmand vil opkøbe kulkraftværker: Den australske milliardær og medstifter af softwarevirksomheden Atlassian, Mike Cannon-Brookes, har forsøgt at opkøbe energiselskabet AGL Energy for at accellere dets udfasning af kulkraft. Hans bud på $8 milliarder er i første omgang blevet afvist (tak for tippet til August Lund). Læs også: Cannon-Brookes er den samme person der i 2017 indgik et væddemål med Elon Musk på Twitter om et batterianlæg til en værdi á $50 millioner.

Biogenbrug af plast i industriel skala: Franske Carbios har eksperimenteret med enzymatisk nedbrydning af PET-plast i nogle år og er nu klar til at bygge verdens første anlæg til biogenbrug i industriel skala. Anlægget skal stå klart i 2025. Kontekst: Fabrikkens reaktor bruger bakteriebaserede enzymer til at nedbryde 100.000 engangsflasker på mellem 10 og 16 timer, hvilket er et vanvittig spændende indspark til de kommende årtiers massive behov for at kickstarte en verdensomspændende, cirkulær økonomi. Læs også: Carbios indgik i 2020 samarbejde med danske Novozymes for at skalere enzymerne.


Sundhed

Universel organdonation: Forskere ved University of Toronto har udviklet en banebrydende metode til at gøre organer til organdonation universelt anvendelige, selv hvis donor og modtager har forskellige blodtyper.

Vedvarende effekt af psilocybin: Blandt de mest lovende resultater inden for kliniske forsøg med psykedelisk terapi mod mentale lidelser står endnu forsøget fra Johns Hopkins i slut 2020, hvor 54% af de svært depressive patienter slet ikke kunne kvalificeres som depressive 4 uger efter behandlingen, mens hele 71% af gruppen fik reduceret symptomerne med over 50%. Et opfølgende studie viser nu, at hele 78% af gruppen fortsat oplever reducerede symptomer et år efter. Læs også: University of Washington School of Medicine rekrutterer lige nu udbrændt sundhedspersonale, der oplever stress, angst eller depression som følge af deres indsats under pandemien til behandling med psykedelika-assisteret terapi.


Observationer fra fronten

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i de seneste nyhedsbreve, og til alle der har fulgt med er det min store glæde at kunne fortælle, at det sidste uge lykkedes os at evakuere min mormor fra Kyiv ❤️ Mange, mange tak til alle der har skrevet og støttet! Jeg har delt et opslag om situationen her.

Den sidste tid har været intens og underlig for mig, som for så mange andre, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine, tjek #AN 115 og #AN 116. Dette afsnit vil fremover byde på mine observationer fra denne unikke verdenskonflikt, både opløftende og nedslående, der tydeliggør dens bemærkelsesværdige natur.

SMS tilfældige russere: Wall Street Journal omtaler et nyt værktøj til at smugle sandhed ind til den russiske befolkning gennem automatiseret spredehagl på SMS, WhatsApp og email. Værktøjet er udviklet af polske programmører der er kommet i besiddelse af 20 millioner russiske telefonnumre. De har genereret en håndfuld standardbeskeder på russisk med sandheder om invasionen og gjort det muligt for alle at sende dem til tilfældige russere i håbet om at briste deres boble af bedrag.

Straf til sofakrigere: Noget af det mest tankevækkende ved denne krig, synes jeg, er det global civilsamfunds medvirken i konflikten med alt fra crowdfunding til hyggehacking og indhentning af solide efterretninger i realtime. Men hvornår går man fra fx simpel hacking eller direkte donation til det ukrainske militær gennem den ukrainske nationalbank – til at man bliver et legitimt mål for gengældsangreb? Det ser Rest of World nærmere på her. Og hvad så? Der er opstået en hidtil uset hybrid mellem aktivisme og verdenskrig – et fænomen jeg tror er værd at følge og tænke mere over.

Biden briefer influencere: Influencere på TikTok og andre sociale medier har efterhånden så stor indflydelse på verdensbefolkningens informationsindtag, at det Hvide Hus er begyndt at briefe dem på niveau med konventionelle medier.


Til sidst: Schwebebahn

Det Flyvende Tog i Wuppertal er den ældste højbane med hængevogne i verden.

Anlægget kaldes Wuppertal Schwebebahn og er et helt unikt system i Tyskland, designet af Eugen Langen. Det blev opført mellem 1897 og 1903 for at lindre den trafikale trængsel i Wuppertal, der er en pudsigt tynd og aflang by. Højbanen er elektrisk, og smyger sig over 13,3 kilometer i ca. 12 meters højde langs Wupper-floden.

Bortset fra midlertidige driftsafbrydelser til modernisering og vedligehold er den usædvanlige jernbanestækning fortsat aktiv og bruges af over 20 millioner passagerer årligt.

Ovenstående gif er fra en optagelse fra 1902 som er blevet delt af The Museum of Modern Art.

Der er noget fortryllende ved de 2 minutter og 4 sekunders kighul til roden af en hundredårig ingeniørbedrift, der stadig står der trods tidens tand, tumult og krig.

Kæmpe kh
Denis


Mange, mange tak fordi du læser med :) En venlig reminder:

-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 56 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Annonceplads mod naturalier: En anden måde at støtte på er ved at annoncere i nyhedsbrevet: Hvis du sælger et godt produkt, bytter jeg gerne annonceplads for produkter. Bare skriv til mig på [email protected], #ActualNews læses pt af 1023 mennesker.

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.