🔹🔺🔸 Lyden af penge, hurtige træer og deepfake-kultur

Ny solcellerekord, obligatoriske varmepumper og CO2-indfangende poppeltræer der vokser 53% hurtigere end normalt. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på både tysk værn mod teknologisk arbejdsløshed, tyrkiske droner i Ukraine og en ny guldstandard for nedbrydning af PET-plast.

Hjertelig velkommen til #AN 125
Denis

Stor tak til Sara Dencker og ugens annoncør Float Studio, der tilbyder deliciously futuristisk afstressning i hjertet af København og Aarhus. Brug DETTE link for særlig #AN-rabat på dit første float.

Energi & klima

Obligatoriske varmepumper: Den hollandske regering vil bandlyse installation af fossildrevne varmesystemer fra 2026 og gøre elektriske varmepumper obligatoriske (tak for tippet til Niklas Allamand Frijs-Madsen). Kontekst: 71% af alle husstande i Holland og 48% af landets servicesektor brugte naturgas til opvarmning i 2018. Læs også: Amerikanske politikere overvejer at subsidiere varmepumper med op mod $1000 pr maskine.

Ny solcellerekord: Et forskerhold ved National Renewable Energy Laboratory i USA har slået verdensrekorden for solcellers effektivitet under almindelige forhold. Den eksperimentelle solcelle har integreret et kvantemekanisk lag i midten der er med til at skyde effektiviteten op på 39,5%. Læs også: Nuværende kommercielle solceller har en effektivitet på ca. 25%.

Allez allez, Allianz: Verdens næststørste forsikrings- og finansvirksomhed Allianz vil ikke længere forsikre elle investere i nye olie- og gasprojekter, inkl. i Arktis og generel infrastruktur, fra januar 2023, og vil ikke gentegne eksisterende forsikringer fra juli 2023. Læs også: Nogenlunde samme takter kom fra verdens største genforsikringsselskab Swiss Re tilbage i marts.

Ny guldstandard for plastnedbrydning: Forskere ved Leipzig University har opdaget et nyt enzym til biologisk lyn-nedbrydning af PET-plast. Enzymet, PHL7, er dobbelt så effektivt som det næstbedste, man kender. Enzymatisk nedbrydning? Jeps, franske Carbios skal til at bygge verdens første anlæg til biologisk plastnedbrydning i industriel skala. Læs også: Efter fire års forskning er Teknologisk Institut og skotske CelluComp klar med et fiberbaseret alternativ til emballage af PET-plast (tak for tippet til Jane Kvint).


Brug DETTE link for særlig #AN-rabat på dit første float.


Natur & miljø

Tasmanien bliver CO2-negativt: Den australske delstat Tasmanien har ikke bare skåret sin udledning til 0% men optager nu mere CO2, end delstaten udleder. Hvad er årsagen? Træer der får lov at blive stående (tak for tippet til Knud Anker Iversen). Læs også: Der vil den kommende tid herske begrebsforvirring omkring CO2-negativ, CO2-neutral, CO2-positiv og klimapositiv, indtil vi får global standardisering. Her er et overblik over definitionerne.

Hurtige træer: Et bioteknologisk startup i Californien har indsat gener fra alger og græskar i poppeltræer, hvilket får dem til at vokse hele 53% hurtigere og indfange mere CO2 end normalt. Læs også: En svampesygdom udryddede 4 milliarder amerikanske kastanjetræer mellem 1904 og 1950, svarende til 99,9% af arten. Nu bruger man genetik til at revitalisere det majestætiske træ, og det går rigtig godt med de indledende forsøg. Men er det okay? En fremragende fortælling her om GMO og bevæggrunde til at ændre naturens natur.


Mobilitet

Elektrisk tipping point: Over halvdelen af hele menneskeheden, der går med tanker om at købe en ny bil, siger, at deres næste bil bliver en elbil. Og hvad så? Det kan føles trivielt at traske rundt i hvor godt det går for udbredelsen af elbiler, men når alt kommer til alt er det en big, big deal, og der er intet trivielt ved det – slet ikke når man sammenligner med mentaliteten for ti eller bare to år siden.

Reduceret oliebehov: Det reducerede behov for olie grundet udbredelsen af elektriske køretøjer er begyndt at gøre væsen af sig: Den globale transportsektors daglige forbrug lød i 2021 på 43,7 millioner tønder olie, men tallet havde været 1.5 millioner højere uden de elektriske køretøjer der fortsat udgør en relativ minoritet af den globale bilpark.

Urban air mobility (UAM): Det sydkoreanske transportministerium forventer, at flyvende dronetaxier i Seoul fra 2025 bliver billigere end kørende taxier i København. Læs også: Hvis UAM er noget for dig, er flyvende racerbiler det måske også?

Tog til vores tid: En af Japans største togoperatører, Tokyu Railways, som dagligt betjener 2,2 millioner passagerer, er gået over til 100% vedvarende energi til alt fra tog til stationer, lyssignaler og sodavandsautomater. Det svarer ifølge selskabet til en besparelse på udledning fra 56.000 husstande. Læs også: Hvis du interesserer dig for tokyanske togsystemer lidt over gennemsnit så delte jeg en digital tvilling af den japanske hovedstads metronet nederst i #AN 80.


Good business

Lyden af penge: Konservative grundejere i ærkerepublikanske stater som Oklahoma, Texas og Nebraska, der historisk set er dybt rodfæstet i gas og olie, taler ikke længere om vindmøller som øjebæ men som storslåede strukturer, hvis vinger laver lyden af penge.

Flydende arbejdsmarked: Næsten 40 industrielle sværvægtere i bilnationen Tyskland er gået sammen om en koordineret indsats imod teknologisk arbejdsløshed. Ansatte i sammenslutningen vil fremadrettet kunne bevæge sig fra selskab til selskab i en flydende overgang, mens virksomhederne deler udgiften til eventuel efteruddannelse af personen. Kontekst: Den europæiske interesseorganisation for bilindustrien CLEPA kom i december 2021 med en forudsigelse om at bevægelsen væk fra forbrændingsmotorer kan føre til 500.000 færre jobs mod 2040. En af grundene er, at mens der er ca. 2000 bevægelige dele i en forbrændingsmotor, er der ca. 20 i en elektrisk.

Fokus på genbrug: En større undersøgelse i USA viser, at 93% af forbrugerne enten har købt eller er villige til at købe genbrugsprodukter. Det tal var 70% i 2019 og kun 52% i 2017. Bonusinfo: 82% følte sig gladere når de købte brugt, mens 74% følte det var mere socialt acceptabelt at have genbrugstøj på nu end for fem år siden.


Brug DETTE link for særlig #AN-rabat på dit første float.


The Ukraine migraine

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i #AN 115 og #AN 116, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine. Dette afsnit byder på observationer, både opløftende og nedslående, der tydeliggør krigens bemærkelsesværdige natur og kommende konsekvenser.

Forestil dig, Ukraine er Gaza: "If you cannot sleep because of Russia - Ukrainian conflict, there are some advices to calm you down. First imagine this is happening in Africa. Imagine this is happening in the Middle East. Imagine Ukraine is Palestine. Imagine Russia is the United States”. Sådan udtalte den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov forleden med henvisning til udbredt dobbeltmoral i Vesten. Og hvad så? Ikke lige typen man orker moralprædiken fra. Isoleret set er det dog et powerful statement (1, 2, 3, 4, 5).

Say what? Apropos vilde udtalelser og dobbeltmoral, fik du så bemærket århundredets freudianske fortalelse fra George W. Bush?

Dronen der ændrede krig: Super longread fra The New Yorker her om den tyrkiske Bayraktar TB2-drone, som har fået legendarisk status i det ukrainske forsvar (morbid hyldestmusikvideo her) og generelt anses for den type gamechanger i krigsførelse der indtræffer med 30-40 års mellemrum. Læs også: Ukraine er også blevet et ufrivilligt testcenter for medicinske droner designet til transport af blod, insulin og anden medicin der skal leveres hurtigt, præcist og temperaturkontrolleret. Nogle af dronerne er herudover udstyret med kameraer og sensorer der bl.a. kan aflæse hjerterytme, blodtryk, iltniveau og andre livstegn.


Til sidst: Deepfake-kultur

Det var vildt nok med Will Smiths skandaløse lussing til årets Oscar-uddeling (læs i øvrigt om en kommende kur mod alopecia her). Men at han få måneder senere kommenterer på amerikansk voldskultur som deepfake i et globalt hit af en musikvideo, er bare så... 2022?

Kendrick Lamars første solosingle i fire år, The Heart Part 5, bruger nemlig et vildt greb til at hamre sine budskaber igennem.

Den amerikanske rapper, der som den første rapper nogensinde vandt Pulitzerprisen i 2018 for sangteksterne på albummet DAMN, anvender deepfake-teknologi, ikke bare til at udtale sig på vegne af andre personligheder, levende og døde, men decideret forvandle sig til dem imens – som det er tilfældet med Kanye West, O.J. Simpson, Jussie Smollett, Kobe Bryant, Nipsey Hussle og, ja, Will Smith.

Videoen er produceret af Trey Parker og Matt Stone, skaberne af både South Park og deepfake-satiren Sassy Justice, som jeg skrev om nederst i #AN 61.

Nu som dengang er jeg modvilligt fascineret af teknologien, der åbenlyst kan bruges og misbruges i det uendelige. Vi må holde nøje øje med dens anvendelser og forgreninger samt de værktøjer der løbende udvikles til at skærme os imod den.

Soundvenue kommer her med en musikalsk og lyrisk analyse af sangen, hvor skribenten klart virker mere begejstret for sangens egentlige kulturkommentar end udsigten til fremtidig deepfake-kultur. Men hvad med dig? Hvad er okay og hvad er ikke, hvor går grænsen – hvad synes du?

Tusind tak fordi du læser med og kæmpe kh
Denis

-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 68 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.