Det tyske postvæsen vil være klimaneutralt i 2030 og svenske politikere overvejer lufthavnsafgifter der favoriserer klimaambitiøse fly. Det er blandt nyhederne denne uge, der også byder på et nationalt eksperiment med 4-dages arbejdsuger i Spanien, vægtløse batterier der er strukturelt integreret og ikke mindst radikalt banebrydende udsigt til vacciner mod kræft inden 2025.

Hjertelig velkommen til 6 nye læsere 👋😊

Rigtig god læselyst
Denis


Sundhed

Hvad er næste mål for BioNTech? mRNA-vaccinerne mod COVID19 udgør en helt ny platform for fremtidige medikamenter. Forsker-ægteparret bag tyske BioNTech var blandt de første i mål med en godkendt coronavaccine, og de har tjent styrtende på det: Planen er at geninvestere midlerne og have vacciner mod kræft klar inden for 1-3 år. Læs også: Dybdegående interview her med ægteparret bag BioNTech, Ugur Sahin og Özlem Türeci. Vidste du at de begge er onkologer? Giver pludselig ret god mening med deres fokus på kræft. BioNTech havde ingen produkter på markedet før coronavaccinen, og virksomheden er nu €25 milliarder værd.

Kræftvaccine afprøvet på mennesker: Tanken om en vaccine mod kræft er meget ny for mig. Helt tilfældigt er jeg denne uge også faldet over denne nyhed om et vellykket klinisk forsøg på 32 kræftpatienter i Tyskland, hvor man for første gang har afprøvet vacciner målrettet hjernetumorer. Læs også: Én ting er at udvikle medicinen - en anden er, at sikre den når sin destination. Forskere i Kina arbejder på fjernstyrede, biohybride nanobotter, der bruger biologisk camouflage til snyde sig helt, helt tæt på tumorer for at levere deres last.

Rebelske forskere deler kode til coronavaccine: Forskere ved Stanford University har dekonstrueret coronavaccinen fra Moderna og lagt mRNA-sekvensen til fri afbenyttelse på GitHub. Hvis der var tale om kompliceret bagværk ville det her vist mere svare til at udstille ingredienserne end at dele en decideret opskrift, men stadig... dette er endnu et interessant indspark til dynamikken omkring verdens sundhedsfaglige respons på en pandemi i 2021.

Podcast: Episode 3

Burde Være Breaking er podcasten med Emil Nørlund og mig, Denis Rivin, der hver uge giver dig tre gode ting at være håbefuld omkring - positive nyheder der burde være breaking, men ikke er det 🌱 Episode 3 handler om diamanter, Audi og borgerrettigheder til natur: Hør det her!

Klima

Sverige vil favorisere grøn luftfart: Den svenske miljø- og klimaminister Per Bolund har annonceret en politisk ambition om at indføre grønne afgifter i svenske lufthavne, der favoriserer klimaambitiøse luftfartsselskaber, energieffektive flytyper og brug af klimavenligt brændstof. Selvom der kan være langt til handling ligner det et vigtigt signal til både forbrugere og industri på et vigtigt tidspunkt (tak for tip til @michaelreibel). Se også: Jeg lavede en kort video om fossil fuel free flying tidligere i år, tjek den endelig ud hvis du ikke har allerede.

Gul gruppe vil være grøn: “We are turning our yellow Group into a green company", udtaler direktøren for det tyske postvæsen, Deutsche Post DHL Group. Koncernen har besluttet at bruge €7 milliarder på at gøre postvæsenet klimaneutralt frem mod 2030, ved bl.a. at elektrificere 60% af bilparken, svarende til 80.000 køretøjer, øget brug af grønne brændsler til flytransport samt en klimaoptimering af alle bygninger. Læs også: Direktørens udtalelse mindede mig om en af de afsluttende sætninger i min børnebog: "Senere samme sommer sælger far sin taxi og får i stedet en grøn familiedyt. Den er gul ligesom taxien, men snavser slet ikke naturen til." Bogen hedder Folkes Fremtidsrejser, og er verdens første børnebog om teknologisk arbejdsløshed. Jeg tør vædde på at du kender mindst én der ville elske den 😉

Energi

Gennembrud for vægtløse batterier: Overvej en fremtid hvor batterier ikke er en tung komponent i dit device eller køretøj men en del af selve konstruktionen, fx integreret i selve stellet. Der vil i praksis være tale om en batteritype der ikke tilfører vægt til det energikrævende objekt, og det er præcis hvad forskere ved Chalmers Tekniska Högskola netop har haft et gennembrud i udviklingen af (tak for tippet til @steffenelberg).

Lithiumbatteriers kapacitet tredoblet: Et internationalt forskerhold med base i Rusland er lykkedes med at udvikle et nyt nanomateriale der kan tredoble lithium-ion batteriers kapacitet og femdoble deres genopladningsevne. En skønne dag vil opladning af dine devices blive en saga blot. Læs også: Det er komplet utroligt hvor hurtigt batteriteknologier udvikler sig disse år, andetssteds i verden er det første, hybride brintbatteri allerede på trapperne.

Arbejdskultur

Mindre arbejde i Spanien: Den spanske regering vil kaste €50 millioner efter et nationalt eksperiment hvor 200 virksomheder kompenseres for at lade medarbejderne arbejde 4 dage i stedet for 5 over en 3-årig periode uden at gå ned i løn. Forsøget starter til september, og artiklen fremhæver gode gamle Odsherred som pragteksempel. Læs også: Unilever iværksatte et lignende forsøg i december 2020, hvor 81 ansatte i New Zealand får fuld løn det næste år, selvom de arbejder 1 dag mindre. Hvis resultatet er positivt vil koncernen udrulle ordningen globalt til alle 155.000 medarbejdere.

Mere barsel i Volvo: Volvo vil med øjeblikkelig virkning give samtlige 40.000 ansatte ens ret til 24 ugers barsel med 80% løn, ligegyldigt hvor i verden de arbejder, hvilket køn de er eller hvilken stilling de besætter. Bilproducentens direktør er meget eksplicit i sin udmeldning, om at det ikke handler om medarbejderpleje men udelukkende om at styrke brandet og tiltrække talent, hvilket på en måde er lidt unødigt usympatisk - men samtidigt et stærkt, positivt tegn på hvordan virksomheder i stigende grad sidestiller medarbejderes trivsel med profit (tak for tippet til @dariarivin).

Støt #ActualNews

Er du blevet klogere af nyhedsbrevet? Føler du optimisme, lettelse eller håb? Er der viden du vil tage videre og dele med familie, venner og kollegaer? Det håber jeg, for det er mit mål med #ActualNews 😊 Hjælp mig med at blive dygtigere og bedre ved at få ro på finanserne: Støt mit arbejde på en af følgende måder:

Til sidst: Ting med tog

Hvis du elsker modelstogbaner som fx den på Københavns Hovedbanegård og ville ønske du kunne trykke næsen flad mod ruden som et 6-årigt barn og bare stå der, er du en gigantilopisk kæmpenørd - og så vi to 😅 Og så har jeg en rigtig god nyhed til dig: For heldigvis er der mange, mange flere af os ude i verden, og nogle af dem holder sig ikke til at kigge på modeltog - de vil have det større, vildere og mere realtime, så de går ud og bygger noget i computerkode, som det fx er tilfældet med Mini Tokyo 3D.

Her har nogle opbygget en digital tvilling af hele metrosystemet i Japans hovedstad, hvor du frit kan zoome ind og ud mellem samtlige tog på tværs af byens 286 stationer og 13 linjer. Der er lækker grafik, livecams fra nogle af stationerne og komplet, guddommeligt overblik baseret på realtime dataindsamling fra byens metronet: Det her er, hvad der sker i Tokyo lige nu, og dem med det orange skær er forsinkede.

Og hvis du virkelig - virkelig - mener alt det her med tog, så skal du vide at der altså findes datingsider for snart sagt alt, og denne her er eksklusivt for folk der først og fremmest virkelig - virkelig - elsker tog. I den lidt tungere ende kan du også bruge dagen på at surfe rundt på denne side, der tilbyder en interaktiv visualisering af verdens mest omfattende netværk af lyntog (HSR), og hvordan det bidrager til kinesisk økonomi.

Held og lykke med at få lavet noget resten af dagen 👋 Og tusind tak fordi du læste med!

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.