150 nyhedsbreve... For de nysgerrige fylder bagkataloget sammenlagt ca. 414 A4-sider, svarende til 136.789 ord eller i alt 925.705 tegn med mellemrum.

Det har altså krævet en lille million gange tast på tastaturet at få den kritiske optimisme ud til Folket – og tæller man de utallige rettelser, slåfejl og omskrivninger med, så ender vi hurtigt meget højere.

Jeg har elsket hvert tast og hver slåfejl.

TAK fordi du læser med 💜 Og stort tillykke til #ActualNews!


Verden er ifølge FN lige nu ramt af flere krige og væbnede konflikter end på noget tidspunkt siden Anden Verdenskrig; 56 i alt. Endnu en længe ventet klimakonference er netop konkluderet i COP28 til kæmpe antiklimatisk og hjerteskærende græmmelse for klimaforkæmpere.

Og så er der vores helt egen andedam; med en bogstavelig talt død havbund.

At der reelt sker ægte fremskridt ude i verden virker usandsynligt oven på alle de gruopvækkende begivenheder i 2023... Så her er en verdensturne af ting der også sker derude, men som faktisk peger i den rigtige retning, særligt på klimafronten.

Det er ikke en gang en lille hyggelig året der gik-ting: Samtlige hovednyheder du finder i årets sidste nyhedsbrev er friske – og tro mig: Listen kunne være blevet umådelig meget længere!

-Det er en type nyheder der enten systematisk overses af nyhedsmedierne – eller fremstilles som enkeltstående, usammenhængende lysglimt, der misrepræsenterer faktisk verdensudvikling.

Men sådan ser jeg dem slet ikke. Jeg ser dem i langt højere grad som en tsunami af mange bække små, der ugentligt forvandler science fiction til science fact – og som i virkeligheden udgør det, folk omtaler som Den Grønne Omstilling: Det er et latent virvar af radikal innovation, økonomi og mentalitetsskift, der ubemærket rykker verden på måder som hverken Christiansborg eller noget klimatopmøde nogensinde kan komme til. Ikke mindst, og nok endda særligt, når det kommer til bæredygtighed og klima.


Læs nyhedsbrevet i bidder over jul og nytår – og del, del, DEL de gode historier med dem du holder af!

Hjertelig velkommen til #AN 150
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 117 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Afrika: Der findes 83 vindmølleparker i Afrika, hvilket giver sammenlagt 9 GW grøn energi – men der er pt planlagt 146 nye projekter, hvilket betyder, at der er 86 yderligere GW på vej. Det svarer til en kapacitetsstigning på 900%.

Australien: Over 100 kajakroere blev for nyligt anholdt i forbindelse med den største klimarelaterede civile ulydighed i Australiens historie, da 3000 kajakroere lykkedes med at blokere kulhavnen i Newcastle i 30 timer. Og hvad så? Damn, hvor jeg elsker civil ulydighed 💜 Parafrase af begrebet fra diverse leksika: En selvopofrende og moralsk motiveret handling hvor ulydige borgere overtræder loven eller bryder sociale normer for at forhindre skade eller skabe positiv forandring for medmennesker og samfund. Læs også: En sammenslutning bestående af 120 britiske advokater er gået sammen om at nægte at retsforfølge klimaaktivister som deltager i fredelige protester. Advokaterne mener, at klimakrisen er så alvorlig og presserende, at den retfærdiggør civil ulydighed – og at loven burde beskytte borgere som gør opmærksom på klimakrisen, i stedet for dem som forårsager den.

Bangladesh: Verdens næststørste eksportør af tøj, Bangladesh, har nu det højeste antal af øko-certificerede tøjfabrikker i verden. Perspektiv: Der er gået 10 år siden den frygtelige Rana Plaza-tragedie i Bangladesh, hvor 1134 tekstilarbejdere mistede livet, og selvom arbejdsforholdene i landets tekstilindustri fortsat er dybt kritisable, overholder 80% af fabrikkerne nu angiveligt internationale sikkerhedsstandarder.

Bhutan: Efter 14 års fokuseret indsats er Bhutan blevet det første land i verden med en fuldt steriliseret og vaccineret bestand af hjemløse hunde. Læs også: Landets anden optælling af sneleoparder nogensinde har vist, at bestanden af de majestætiske dyr er 39,5% højere i dag sammenlignet med 2016. 

Brasilien: Skovrydning i den brasilianske del af Amazonas er faldet med 49,5% i årets første ni måneder sammenlignet med året før – og er nu på det laveste i fem år. Og hvad så? Tjah... ikke at det er noget at juble over, at der fortsat ryddes over 9000 km² Amazonas-skov årligt, men gid medierne stod i kø med overskrifterne når der ryddes mindre på samme måde som de gør når der ryddes mere.

Colombia: Skovrydning i den colombianske del af Amazonas er ligeledes faldet – bare med hele 70%, bl.a. takket være en række nye miljøpolitiske initiativer og lidt hjælp fra en gammel fjende.

Danmark: Død havbund – tjek – hyperpatetisk fravær af politisk vilje til at sige fra over for hverken oliekarteller eller noget så åbenlyst forkert som folkemordslignende angreb på civilbefolkning ude i verden – tjek. Men! Sker der også gode ting herhjemme? Selvfølgelig gør der dét. 1) I Aarhus har man fx taget første spadestik til det største geotermiske anlæg i hele EU – en 2,5 km dyb brønd der skal opvarme 36.000 husstande fra 2025. 2) På Syddansk Universitet har et nyt studie påvist at mikrodosering af psilocybin øger modstandsdygtighed over for stress og reducerer tvangstanker – uden negative bivirkninger. 3) Og så er der en hel brancheorganisation med 260 virksomheder der har valgt at nedlægge forbud mod det skadelige stof PFOA (perfluoroktansyre) helt frivilligt — fordi de er blevet enige om at det hyperpatetiske fravær af politisk vilje til at handle hurtigt er... patetisk.

Elfenbenskysten: Et omfattende drikkevandsprogram i Elfenbenskysten er gået ind sit andet stadie, hvor 2200 nye hydrauliske brønde forventes at blive boret det næste år. Det vil sikre rent drikkevand til 900.000 mennesker.

EU: Der er blevet installeret hele 56 GW ny solcellekapacitet blandt medlemslandene i 2023 – det er en rekord og hele 16 GW mere end samlet set året inden. Bonusinfo: Det er tredje år i træk at væksten af solcellekapacitet i EU stiger med mindst 40%.

Finland: I Finland har de slået egen rekord og fået hele 89% af landets strømforbrug dækket af fossilfrie kilder det seneste år – 54% heraf var vedvarende energi. Læs også: Der er kommet flere babysæler i de finske ferskvandssøer i 2023 end noget andet år siden den statslige skovstyrelse begyndte optælling i 1979.

Frankrig: Den franske bilproducent Renault har sat sig for at halvere produktionsomkostningen på fremtidens elbiler med 50% inden 2027. Perspektiv: Der foregår en række teknologiske gennembrud i bilindustrien lige nu. Tesla presser fx produktionslinjernes guldstandarder – nu med 3D-print og modulær gigacasting af hele karosseridele, så producenten er blevet i stand til at støbe næsten hele undervognen i ét stykke – i modsætning til de ca. 400 delkomponenter det krævede tidligere. Og hvad så? Det er den slags innovationsbrud som man læser om i historiebøgerne, og som gør, at fremtidens elbil bliver bedre og billigere end noget tænkeligt fossildrevet alternativ.

Indien: Den indiske delstat Rajasthan med 80 millioner indbyggere har for første gang nogensinde formået at holde fossile brændsler nede på 50% af delstatens energiforbrug i et helt sammenhængende kvartal. Mængden af sol- og vindenergi i delstaten er mere end fordoblet de sidste to år; udgør nu 23GW. Læs også: Det er i år 50-året for Project Tiger, bevaringsprogrammet der siden 1973 har arbejdet for at redde tigeren fra den definitivt visse død. Med 3000 tigre fordelt over 53 reservater er Indien nu det eneste land i verden hvor tigerbestanden ikke bare er stabil, men også vokser. 

Indonesien: Sydøstasiens største flydende solcelleanlæg på 2,5km² vil fremover give grøn strøm til 50.000 indonesiske husstande. Læs også: Indonesien er gået fra at være verdens næststørste havforurener af plastikaffald – til nu verdens femtestørste. Ikke fordi andre har overhalet, men fordi landet har reduceret sin forurening – med planer om at reducere yderligere 70% inden 2025. Perspektiv: Jeg har skrevet om Ocean Cleanup adskillige gange, senest nederst i #AN 144 da projektet havde søsat det majestætiske System 03, som forventes at rydde 90% af den fritflydende plastik i Stillehavet inden 2040.

Italien: Den italienske superbilsproducent Lamborghini har indgået en historisk aftale med landets fagforeninger om at give alle fabriksarbejdere 4-dages arbejdsuger fremover. Perspektiv: Ca. 3000 ansatte på tværs af 61 selskaber i Storbritannien afsluttede tidligere i år et af verdens største eksperimenter med 4-dages arbejdsuger – 15% af deltagerne vil ikke tilbage på 5-dages arbejdsuge for nogen tænkelig lønforhøjelse, 39% følte sig mindre stresset, 40% oplevede bedre nattesøvn, 54% oplevede bedre work-life-balance, der var 66% færre sygedage, og 92% af selskaberne har besluttet sig for at forlænge ordningen. 

Japan: Verdens største eksperimentelle fusionsreaktor er blevet indviet i Japan. Hvad er det? Fusionsreaktorer er en fremtidsteknologi der kan give os grænseløs grøn energi ved at genskabe samme proces som driver stjernerne, bare her på Jorden. Hvis du ikke lige kan huske forskellen på fission og fusion er her en spøjs video fra US Department of Energy, der forklarer det på 1 minut.


Phew for en masse ikke-dårlige nyheder og fantastiske fremskridt... Husk at trække vejret!


Kina: 1) Der er i dag 7200 flere hektar mangroveskov i Kina sammenlignet med i år 2000. 2) Et af de største olie- og gasselskaber i Kina, Sinopec, har fremskrevet deres forventninger til peak gasoline, den højeste efterspørgsel på benzin og diesel som Kina nogensinde kommer til at opleve, med to år: Fra 2025 til 2023 (altså.... I ÅR!). Hvorfor? Fordi elbiler3) Kinas udledning af CO2 forventes også at toppe i 2023, hvorefter den ryger i en strukturelt nedadgående spiral. Indtil i år forventedes Kinas udledning at toppe engang omkring 2030, men vendepunktet er altså fremskrevet med seks år.

New Zealand: Et batteridrevet elfly er netop blevet indkøbt af New Zealands postvæsen til fossilfri luftfragt af pakker fra 2026. Læs også: New Zealand har som det første land i verden indført en dynamisk aldersgrænse på køb af cigaretter, der gør, at folk født efter 2009 aldrig nogensinde bliver gamle nok til at købe dem.

Nigeria: En interessant status her fra Nigeria hvor regeringen har afviklet en 50 år gammel tradition for at betale $522 millioner – hver måned – i subsidier til olie- og gasselskaber. Det har medført en massiv prisstigning på tankstationerne og mange nye udfordringer for en i forvejen udfordret befolkning. Men pludselig begynder fordelene også at vise sig, bl.a. med færre trafikpropper og en solcelleindustri under markant acceleration.

Norge: En kæmpe kulmine i Svalbard, der mellem 1917 og 2017 nåede at pumpe 34 millioner tons kul op, er på få år forvandlet og regenereret til så naturskønt et område at selv isbjørnene knapt tror deres øjne. Oprydningen er blevet det hidtil største naturgenopretningsprojekt i Norges historie og man kom i mål ca. 900 millioner NOK under budget. Læs også: Når Oslo sætter de sidste 137 elbusser i drift her i december kan byen bryste sig af en 100% udledningsfri buspark – hele fire år tidligere end det egentlig var planen.

Polen: Polen, det mest kulforurenende land i Europa, har nu solcelleanlæg svarende til en samlet kapacitet på hele 18 GW grøn strøm – det er 46% mere end ved begyndelsen af året. Perspektiv: Selvom 70% af landets elektricitet fortsat kommer fra kul, og klimahandling virker som et politisk skældsord, er overgangen til vedvarende energi ved at accelerere

Portugal: Keeeedeligt med alle disse rekorder for vedvarende energi.... men det er altså sådan, Den Grønne Omstilling ser ud – så tillykke! Her i efteråret slog Portugal sin egen rekord med hele seks sammenhængende dage hvor 100% af landet blev drevet af 100% vedvarende energi. Perspektiv: Portugal fremskrev i 2022 sin ambition om at basere 80% af landets energiforbrug på vedvarende energi med fire år – fra 2030 til 2026.

Spanien: En kvinde er for første gang nogensinde blevet landstræner for Spaniens kvindefodboldlandshold. Wow? Tjah... Men foruden denne no-brainer af et træk er Spanien også inde i en god stime af fremsynet lovgivning – tidligere i år indførte de som det første land i Europa betalt menstruationsorlov, og i september 2022 tildelte de som det første land i Europa natur juridisk personstatus, så naturen nu kan sagsøge mennesker – for at gøre skade på natur.

Sydafrika: Andelen af befolkningen i Sydafrika der er uuddannet er faldet fra 19,1% i 1996 til 6,9% i 2022. I samme periode er andelen af folk der gennemfører gymnasiet steget fra 16,3% til 37,6%, mens folk der gennemfører videregående uddannelse er steget fra 7,1% til 12,2%. Og hvad så? Kvalitetsuddannelse ses som et af de bedste værn mod fattigdom.

Tyskland: Et nyt selskab i Tyskland tilbyder at retrofitte enhver af i alt 42 gængse bilmodeller fra fossilbil til elbil på bare 8 timer. Perspektiv: Det tiltagende momentum omkring elbiler medfører en bølge af såkaldt retrofitting, hvor ældre biler elektrificeres og sexes op til fremtidens standard. Ford sælger fx en motorpakke til $3.900 så man selv kan retrofitte sit gamle ådsel.

Ukraine: En bittersød artikel her om den sideløbende informationskrig mellem Rusland og Ukraine, hvor Ukraine angiveligt er lykkedes med at fjerne 17.000 russiske soldater fra slagmarken uden at affyre et eneste skud, men ved at få dem til at indse situationens meningsløshed og i stedet overgive sig (spottet hos Jeanette Serritzlev). Perspektiv: Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund adskillige gange siden invasionen, nye læsere kan fx tjekke #AN 116 og frem.

Uruguay: I Uruguay er 98% af hele elnettet allerede drevet af vedvarende energi.

USA: Vedvarende energi ekspanderer så eksplosivt i USA – og har så positiv indflydelse på økonomien – at økonomerne ikke kan følge med. Hvorfor? Fordi teknologierne der driver vedvarende energi har den unikke egenskab at de konstant bliver bedre samtidigt med at de bliver billigere.

Verden: Sidst, men ikke mindst, har vi hele vores gode gamle verden... hvor 1) kampen mod fattigdom ifølge Verdensbanken er tilbage på sporet, hvor 2) børnedødelighed er ubegribelig lavt sammenlignet med tidligere tider, hvor 3) væksten af solenergi ligger på en vaskeægte eksponentiel kurve og hvor 4) 3% af samtlige nye solgte biler er elbiler (det positive tipping point for udbredelsen af elbiler, hvorefter udviklingen anses for irreversibelt selvforstærkende, ligger på 5%.)


Til sidst: Optimistisk åndenød

Jeg har skrevet rigeligt i denne omgang – så vil til sidst tillade mig at gentage mig selv fra et tidligere nyhedsbrev:

Den optimisme der driver mig, og fungerer som brændsel for #ActualNews, kommer nemlig ikke ud af det blå. Det er et stort arbejde at finde frem til de positive historier, der peger mod en anderledes og bedre fremtid, end den virkelighed vi bliver bombarderet med i Nyhederne.

For at finde frem til dem kræver det, at jeg pløjer mig igennem et hav af bullshit, konspirationsteorier og knusende standardnyheder, der skingert skriger, at verden er præcis lige så træls og nederen, som vi alle husker den fra i går.

Og til tider udløser det en tilstand i mig der bedst kan beskrives som optimistisk åndenød – og den følelse skal have lov til at rumstere. Den er mit endelige værn imod jubelidioti.

Alligevel er min tro på at vi går en lysere og langt mere bæredygtig fremtid i møde urokkelig, for jeg ser tegn på det overalt.

Sagen er nemlig den, at der historisk set altid har været en højtråbende minoritet af hadfyldte stakler der gerne vil se verden brænde. Det er der intet nyt i.

Det nye er, hvor mange mennesker der kan og vil noget andet.

-Der er i skrivende stund 5,3 milliarder mennesker i verden med adgang til internettet – og det er et indiskutabelt faktum, at vi er den første generation i menneskehedens historie med adgang til et globalt økosystem af fredselskende medmennesker.

Hvis tilstrækkelig mange af os beslutter os for at stå sammen og sige fra over for noget – over for hvad som helst – så er det det, der kommer til at ske.

Vi er den første generation i menneskehedens historie, der deler, tænker og samarbejder globalt uden institutionel vejledning – og fredselskende mennesker organiserer sig som aldrig før.

Dét giver mig håb. Og det håb vil jeg gerne dele med alle jer.

Glædelig jul og rigtig godt nytår ❤️

Kæmpe kh
Denis


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
TAK til Barbara Christensen for at hjælpe med markedsføring.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.