Rekord for investeringer i vedvarende energi, rekord for salg af elbiler, rekord for batteridrevet søfart og fødselsdag for den største grønne hjælpepakke i menneskehedens historie. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på bæredygtig fiskeopdræt, Indonesiens første økologiske ost og ikke mindst verdenshistoriens største forsøg på at rydde verdenshavene for plastik.

Hjertelig velkommen til #AN 144
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 105 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi & klima

IRA har fødselsdag: Den gigantilopiske grønne hjælpepakke kaldet Inflation Reduction Act (IRA) har 1-års fødselsdag i USA. Ifølge klimaorganisationen Climate Power har pakken forårsaget et hidtil uset produktionsboom inden for vedvarende energi med pt mindst 272 nye klimaprojekter og 170.000 nye 'clean energy jobs' fordelt over stort set samtlige af landets 3143 amter. Perspektiv: Hjælpepakken har været så omfattende at den har fået nogle til at klynke over kataklysmiske konkurrencevilkår (1, 2, 3). Men i det store hele ligner det en krystalklar tabersag at begræde andres radikale initiativer til at skabe gunstige kår for grøn omstilling, så det vi primært ser er lignende tiltag – fx med 80 grønne milliarder fra Canada og en bredside af lovpakker som modsvar fra EU. Læs også: McKinsey bringer her et breakdown af IRA's sammensætning.

Amerikansk præcedens i klimaret: 16 sagsøgere har fået en historisk klimasejr over en delstat i USA, der vil danne præcedens i amerikansk retshistorie. Sagsøgerne har nu rettens ord for at delstaten Montana krænker unge menneskers ret til et rent og sundt miljø med sin fossile forsømmelighed. Perspektiv: Antallet af klimaretssager på verdensplan er ifølge FN fordoblet de sidste fem år. Klimabevægelsen i Danmark har pt to aktive klimaretssager. Læs også: Blandt de bedste eksempler på faktiske domsafsigelser i klimaretssager tæller, da en hollandsk domstol vurderede Shells forretningsmodel i strid med menneskers ret til liv og da tysk højesteret vurderede tyske politikeres klimanølen som forfatningsstridig.

Sol er konge: Der er blevet investeret $358 milliarder i vedvarende energi på verdensplan – alene i første halvår af 2023. Det er en rekord, og den fortjener fejring! Læs også: Væksten skyldes overvejende solenergiens fremmarch og drives overvejende af Kina: Landet har stået for ca. halvdelen af investeringerne og halvdelen af al ny solcellekapacitet i verden – hvilket er blandt grundene til at Kina forventes at indfri sit mål for sol- og vindenergi allerede i 2025 og ikke i 2030 som planlagt. Wow! MEN: Vores regeringers subsidiering af fossile selskaber har sideløbende også slået rekord, og beløbet forklejner mildest talt det andet...

Grønlandsk gletsjermel: To studier fra Københavns Universitet bekræfter effekten af en overraskende jordnær metode til at støvsuge atmosfæren for CO2: Metoden kaldes Enhanced Rock Weathering (ERW) og den går ud på at sprede særligt næringsholdig mudder fra Grønland som gødning på vores marker, hvor det binder CO2 fra atmosfæren samtidig med at det giver større udbytte fra afgrøderne. Og hvad så? Forskerne anslår, at mudderet i teorien kan indfange 27 millioner tons CO2 hvis det bliver spredt på alle danske marker – hvilket svarer til hele Danmarks udledning på et helt år. Wow! MEN: Mudderet kaldes for gletsjermel og er i sig selv et resultat af forhøjet CO2 i atmosfæren, fordi det dannes når indlandsisen smelter og knuser fjeldet under sig...


Natur & miljø

Befolkning mod olieboring: 5,2 millioner borgere stemte for og 3,6 millioner stemte imod da en historisk folkeafstemning i Ecuador for nyligt førte til et forbud mod olieboring i den 1 million hektar store Yasuní National Park i Amazonas. Og hvad så? Nationalparken er blandt de mest biodiverse regioner på kloden: Bare 10 tilfældige hektar af den siges at huse flere dyrearter end hele Europa tilsammen. Bonus: 68% af de 2 millioner ecuadorianere der samtidigt var inviteret til at stemme om tilladelser til minedrift i den ecuadorianske del af Choco-skovene stemte imod.

Recirkuleret akvakultur: Der er udviklet en ny og langt mere bæredygtig tilgang til fiskeopdræt kaldet recirkuleret akvakultur. Her opdrættes fisk i anlæg der har 99% mindre vandforbrug end traditionelt og som kan placeres hvor som helst på land. Det betyder både at man sparer transport og mindsker belastningen af kysterne og verdenshavene. Og hvad så? Fiskeopdræt er den hurtigst voksende form for fødevareproduktion i verden. Fisk og skaldyr står for ca. 17% af verdens proteinindtag (i nogle dele af Asien og Afrika er det tættere på 50%).Mobilitet

Batteridrevet bil: Verdens største producent af batterier til elbiler, kinesiske CATL, begynder fra 2024 at forhandle deres nyeste produkt, Shenxing – et batteri der kan tanke 400 km rækkevidde på 10 minutter. Og hvad så? Det er længere end en gennemsnitsdansker kører på to uger. Perspektiv: Elbiler udgør nu 11% af alle nye solgte biler i verden. Det positive tipping point for udbredelsen af elbiler, hvorefter udviklingen anses for irreversibelt selvforstærkende, ligger på 5%.

Batteridrevet bus: Indien har øremærket $7 milliarder til indkøb af 10.000 eldrevne busser der skal fordeles på 169 forskellige byer frem mod 2037. Målet er at indkøbe 50.000 elbusser i alt. Læs også: Berlin vil udskifte sine 1600 dieselbusser med 1700 elbusser inden 2030 og New York vil veksle hele sin fossile buspark til eldrevne inden 2040. BloombergNEF anslår, at 50% af alle busser i verden vil være eldrevne inden 2032.

Batteridrevet containerskib: Verdens største eldrevne containerskib er blevet søsat på Yangtze-floden i Kina. Skibet har plads til 700 containere, hvoraf 36 vil bestå af udskiftelige batterienheder (spottet hos Jens Larsen). Læs også: Det største batteridrevne skib der nogensinde har været på tegnebrættet, er samtidig verdens første udledningsfrie letvægtskatamaran. Skibet får plads til 2100 passagerer og bygges lige nu i Australien.

Batteridrevet Pride: Årets Copenhagen Pride-parade er for nylig afviklet i København – men vidste du at det blev den første parade af sin art hvor samtlige køretøjer var 100% eldrevne? Snippet fra artikel: "Egentlig var det først planen, at paraden skulle køre på el i 2024 som en del af den bæredygtige plan for pride-arrangementet, men efter samtale med deres partnere, fandt de ud af at det allerede kunne lade sig gøre i år." Hvorfor? Fordi elektrificeringen af tung transport er ved at tage om sig, hvilket var utænkeligt for bare få år siden – og der er solgt fire gange flere ellastbiler i Europa i år sammenlignet med samme periode sidste år.


Samfund

Menneskeret: Der har været mange vigtige sejre for LGBTQI+ det sidste år, med alt fra ret til adoption i Kroatien til ligeværdig sygesikring i Sydkorea og ret til ægteskab i Namibia. International Planned Parenthood Federation har samlet et internationalt overblik over sejrene her.

Stemmeret: Der har været berettiget fokus på demokratiets helbred i USA og ikke mindst de forplumrede stemmerettigheder i adskillige delstater. Men vidste du at mens 16 delstater har gjort det mere besværligt at stemme i år så har hele 26 andre delstater gjort det nemmere?

Reparationsret: EU har vedtaget vigtig lovgivning der dikterer at batteriet på alle nye smartphones fra 2027 skal kunne udskiftes uden teknisk ekspertise. Og hvad så? Techselskaberne har i takt med den teknologiske skrumpning af komponenterne gjort det umuligt for forbrugere at reparere deres devices, hvilket tvinger os til at købe nyt i stedet for at genbruge. Det er både dyrt og miljøskadeligt. Læs også: Sidste år vedtog EU at samtlige iPhones skal have den universelt udbredte USB C-port som opladningsstik fra 2024.

Osteret: Her lidt godt nyt for de turofile, for et samarbejde mellem danske og indonesiske myndigheder har nemlig ført til produktionen af den første indonesiske økologiske ost nogensinde (tak for tippet til Malene Grouleff). Og hvad så? Den indonesiske regering har ambitioner om at øge andelen af økologisk fødevareproduktion fra nuværende 2% til 20% i 2024 – og den økologiske ost, der er et resultat af samarbejdet på tværs af 10.000 mindre landbrug, ses som et vigtigt skridt i den rigtige retning.


Til sidst: System 03

"Lad os begynde med problemets størrelse. Den globale produktion af plastik er steget så meget de seneste årtier, at mængden af vores årlige plastikaffald nu overstiger vægten af samtlige levende mennesker i verden. År efter år efter år."

-Sådan lyder starten på en artikel jeg har skrevet for Zetland, som jeg virkelig vil anbefale dig at lytte eller læse. Den går nemlig ikke bare i dybden med problemet, men særligt også med det virvar af løsninger der er sat i søen for at komme problemet til livs – helt ved roden.

Artiklen er blevet rigtig, rigtig god og den kan med fordel sendes til yngre mennesker der har brug for et optimistisk boost på fremtidens vegne, for initiativerne er så omfattende og effektive, at selv FN nu anslår at der er en realistisk chance for at reducere plastikforurening i verden med hele 80% inden 2040!

Blandt artiklens omdrejningspunkter er projektet Ocean Cleanup, der har sat sig et hyperambitiøst megamål om at fjerne 90% af al plastik i Stillehavet, og de er totalt i gang – senest med deres største system til dato: System 03.

Det er nu, lige NU, at Ocean Cleanup virkelig går i gang med at realisere drømmen – så hvis du nogensinde lider af optimistisk åndenød i mødet med de frygtindgydende statistikker om plastikforurening, så bare husk på at nogen altså er på sagen.

Det betyder hverken at vi alle kan ånde lettet op eller opgive den møjsommelige sortering hjemme i privaten. Men det er bestemt en opløftende påmindelse om, at der findes mennesker her i verden – rigtig, rigtig mange mennesker – der hver dag og ofte meget langt fra mediernes søgelys bidrager til at løse de uoverskuelige og urimeligt umulige problemer, vi sammen står over for.

-Hvis du er et af disse mennesker og ingen andre har takket dig i dag for din uvurderlige indsats, er her en oprigtig og hjertevarm TAK på verdens vegne!


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

Mange, mange tak fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.