Hunde der kan fjernstyres, en ny algoritme der spotter symptomfrie smittebærere af COVID19 og dramatisk prisudvikling på rumfragt er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der falder her på dagen for det skelsættende præsidentvalg i USA. Valgets udfald kan få vidtrækkende konsekvenser for både os og fremtidige generationer, så det spøger måske i manges hoveder - særligt på klimafronten. For at lette trykket bare en smule kan du nederst forkæle dig selv med lidt præsidentsatire fra skaberne af South Park.

Hvis klima vitterligt er top of mind for dig her idag, er det værd at huske på at Trump, der fx har været notorisk højrøstet i sin forkvaklede ambition om at puste liv i det industrielle kulkadaver, ironisk nok har været med til at lukke flere kulkraftværker end Obama var. Som de sidste to nyhedsbreve fint understreger (1, 2), er Den Grønne Omstilling nemlig ikke op til enkeltindivider - det er på godt og ondt markedet der dikterer betingelserne, og vedvarende river snart tæppet væk under hele korthuset, ligner det, om Trump-typer vil det eller ej 💚

Velkommen til #61 - og rigtig god læselyst
Denis


Tech & hunde

AR-briller til hunde: Det amerikanske militær eksperimenterer med AR-briller til hunde, så føreren både kan se hvad hunden ser og fjernstyre den med kommandoer og signaler på afstand. Det lyder måske tosset men kan blive værdifuldt i fremtidige redningsaktioner.

Hundetræning virker på robotter: Forskere ved John Hopkins University har med stort held anvendt positiv adfærdsforstærkning, en metode typisk brugt i hundetræning, til at oplære en robot. Robotten fik ros for korrekt adfærd i stedet for irettesættelse ved forkert og lærte en opgave der typisk tager en måned på blot to dage. Interessant.

Rumfart

Prisudvikling på rumfragt: Analytikeren Sam Korus fra ARK Invest skildrer her i en tankevækkende Twitter-tråd hvordan Starship, det kommende rumskib fra SpaceX, vil sænke prisen på rumfragt til ca. en tiendedel af nuværende. Læs også: Nuværende prisleje er i forvejen en standard sat af SpaceX og i sig selv en tyvendedel af hvad det i sin tid kostede med rumfærgen (over $50.000/kg).

Et ubemærket underværk: Den Internationale Rumstation suser rundt 400 km over vores hoveder med 27.000 km/t, og er på størrelse med en fodboldbane. Den er blandt de mest komplicerede og dyreste artefakter i menneskehedens historie - et ubemærket underværk - og nu har den været uafbrudt bemandet og bekvindet i præcis 20 år.

COVID19

Algoritme afslører symptomfri smitte: Forskere ved MIT har identificeret særlige biomarkører i symptomfrie smittebæreres hoste, der er udenfor det menneskeligt hørbare spektrum men genkendelige for en særligt trænet algoritme. Algoritmen kan lytte til optagelser af fremprovokeret hoste og med 98.5% nøjagtighed vurdere om et asymptomatisk individ er smittebærer. Læs også: Vokal diagnose er et spændende, potent og potentielt problematisk felt, som jeg også bragte lidt om for et par uger siden.

80% mangler D-vitamin: Et nyt studie fra Spanien konkluderer, at over 80% af en gruppe på 216 patienter med COVID19 havde mangel på D-vitamin, mænd i højere grad end kvinder. Læs også: D-vitamin er næppe en mirakelkur - men det lyder til at det kan være en idé at supplere, særligt i vinterhalvåret og på vores breddegrader.

Til sidst: Sassy Justice

Drastic times call for drastic measures. Sådan lyder et gammelt ordsprog med henvisning til en form for social legemliggørelse af Newtons tredje lov: Aktion = reaktion. Ordsproget har faktisk sin oprindelse over 2000 år før Newton, da den græske læge Hippocrates udgav en lille samling af sine yndlingsaforismer, hvor en af dem ganske samtidsrammende lød: For extreme diseases, extreme methods of cure.

Samme tror jeg kan siges om satire: Når emnet bliver for sygt, for tåbeligt og uudholdeligt må satiren følge trop og overskride egne grænser - magtens tåkrummende vederstyggelighed må udstilles for enhver pris! Det kan i hvert fald være nogenlunde sådan de erfarne folk bag South Park ræsonnerer, når de med Sassy Justice kaster sig ud i et af historiens første shows med deepfake-teknologi som en grundpræmis, hvor hovedrollen spilles af ingen ringere end commander in chief Mr. Donald Trump himself - i form af uvorn nyhedsvært på en lokal TV-station i Wyoming.

For det første er det som udgangspunkt ganske mind-boggling at kigge på, snydeteknologien er simpelthen spektakulær og showet må varsle nye tider for underholdningsindustrien i almindelighed. For det andet undres jeg over hvordan de overhovedet tør uden at frygte en tsunami af invaliderende injuriesager. Og for det tredje er der bare noget underligt forløsende ved at se et ultimativt fordækt emne portrætteret på denne måde i en ultimativt fordækt setting. Det er deliciously weird og pænt 2020...

Sassy Justice passer som fod i hose som satirisk modsvar til den surrealistiske virkelighed i USA - drastic measures in drastic times. Du kan læse lidt om tankerne og arbejdet bag showet i denne artikel fra New York Times (ryd dine cookies for at passere paywall), og hvis du vil have en overskuelig indflyvning til foretagendet så start evt. med interviewet med baby-Jared Kushner.

Hvis du har brug for ekstra at styrke dig på idag og i den nærmeste fremtid kan jeg også anbefale Joe Rogans humoristiske iagttagelser omkring amerikanske præsidentvalg i det hele taget. Og så er der kun tilbage at ønske os alle en værdig og retfærdig folkeafstemning i USA - må præsidentvalget forløbe fredeligt og frugtbart for kommende generationer.

Kæmpe kh
Denis

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive det her nyhedsbrev og pløje mig igennem hundredevis af artikler ugentligt, så du ikke behøver det. Hvis du øsnker det kan du støtte på flere måder, jeg værdsætter enhver hjælp:

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.