Et dramatisk fald i utilsigtet druknedød, en video sendt til Jorden fra det ydre rum og et spåkoneprotein der afslører din faktiske biologiske alder. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på en vigtig sejr for klimaret, den første recept på MDMA mod PTSD nogensinde og en ny lov i New York, der foreskriver at bygninger skal straffes med $268 pr ton CO2 som udledes ud over det tilladte.

Hjertelig velkommen til #AN 152
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 112 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi, miljø & klima

Ny sejr for klimaret: Byretten i Oslo har givet to miljøorganisationer fuldt medhold i at den norske stat brød loven, da den gav tilladelse til at udvikle tre nye oliefelter – fordi man ikke har medregnet fremtidig udledning i godkendelsen. Perspektiv: Antallet af klimaretssager på verdensplan er ifølge FN fordoblet de sidste fem år. Læs også: 5,2 millioner borgere stemte for og 3,6 millioner stemte imod da en historisk folkeafstemning i Ecuador for nyligt førte til et forbud mod olieboring i den 1 million hektar store Yasuní National Park i Amazonas. Bonus: Danske politikere har en helt klar holdning til nye oliefelter: Stort ja tak.

Local Law 97: Den 20. januar 2024 trådte en ny lov i kraft i New York City, Local Law 97, hvor samtlige af byens 50.000 bygninger på over 7500 m2 skal betale en bøde på $268 pr ton CO2 som bygningen udleder – ud over det tilladte. Loven er progressiv, hvilket betyder, at udledningskravet strammes årligt de næste 16 år. Læs også: Antallet af svanemærkede boliger i Danmark er 11-doblet på fem år.

Solceller på Pentagon: Selv den ikoniske administrationsbygning for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, er nu med på den grønne bølge med kommende installationer af varmepumper og solpaneler der skal dække 95% af bygningens elektricitetsbehov. Perspektiv: Energibesparelsen forventes at løbe op i $1,36 millioner årligt – et kærkomment pusterum for det lyssky ministeriums økonomiafdeling der pt kke kan redegøre for 63% af sine aktiver, svarende til $4 trillioner...

Lovgivning imod grønvask: Ny lovpakke der slår ned på selskabers greenwashing gennem vildledende klima-markedsføring og bæredygtigheds-deklarationer er endeligt godkendt af Europa-Parlamentet. Og hvad så? Et udvalg under Europa-Kommissionen undersøgte for nyligt 150 miljøpåstande og konstaterede at hele 53,3% af dem var ubegrundede. Perspektiv: Greenpeace har netop uddelt årets greenwashing-award – se til hvem og hvorfor her.

Fransk fiskeriforbud: Den franske regering har, til industriens forbløffelse, nedlagt midlertidigt forbud mod næsten alt kommercielt fiskeri i Biscayabugten for at beskytte delfiners ve og vel. Perspektiv: Forbuddet er det første af sin art siden slutningen af Anden Verdenskrig.


Sundhed

Fald i druknedød: Et overset kæmpefremskridt i den globale folkesundhed er, at utilsigtet druknedød i verden er faldet med 57,4% mellem 1990 og 2017 (alderstilpasset) – fra 9,3 pr. 100.000 til 4 pr. 100.000. Hvorfor? Faldet tilskrives bl.a. urbanisering, politisk prioritering, forebyggelse, uddannelse og mere præcise data til planlægning. Læs også: Alene i 2022 gennemførte Trygfondens livreddere 67.469 redningsindsatser i Danmark – hvor druknedød også er faldet markant de sidste 20 år.

MDMA mod PTSD: Australien blev den 1. juli 2023 det første land i verden til at legalisere psykedelisk terapi med psilocybin og MDMA mod hhv. depression og PTSD – og nu er den første recept nogensinde på en MDMA-behandling mod PTSD udskrevet. Snippet fra artikel: "Dr. Cassidy asserts that a single day of MDMA-assisted therapy achieved more than conventional treatments accomplish in a year." Og hvad så? 3,6% af alle mennesker i verden udviklede ifølge WHO PTSD alene i 2022. Blandt amerikanske krigsveteraner kommer 10% af mændene og hele 19% af kvinderne hjem med PTSD. Læs også: Er emnet fremmed for dig, så tjek absolut mit skriv om radikal terapilovgivning nederst i #AN 134.

Antibiotisk fremskridt: Et internationalt forskerhold har opdaget en splinterny klasse antibiotika i samarbejde med kunstig intelligens. Og hvad så? Der dør omkring 700.000 mennesker hvert år af infektioner med bakterier, der kunne være blevet behandlet hvis ikke de havde udviklet resistens mod antibiotika. Vi har desperat brug for nye lægemidler – men sidst der kom et nyt antibiotikum på markedet, var i 1987. Snippet fra artikel: "Unlike a typical AI model, which operates as an inscrutable “black box,” it was possible to follow this model’s reasoning and understand the biochemistry behind it."

Teknologisk tandbeskytter: Det professionelle idrætsforbund World Rugby giver fra januar 2024 alle 7500 spillere en ny tandbeskytterteknologi, der måler hovedskader og hjernerystelser i realtime. Og hvad så? Op mod 10% af alle sportsudøvere får på et tidspunkt en hjernerystelse, uafhængigt af sportsgren, og da tidlige symptomer ofte er svage, spiller mange ufortrødent videre. Det kan forværre skaden, forlænge helingsprocessen og påvirke langsigtet sundhed.


Wild science

AI til geometri: Lige som man troede at Deepmind havde overgået sig selv med værktøjet GNoME, der på 41 dage har opdaget nye materialer svarende til hvad der burde have taget 800 år, har selskabet også lanceret AlphaGeometry – en kunstig intelligens til mestring af geometriske problemer. Og hvad så? Værktøjet kombinerer mønstergenkendelse med logisk tænkning på en ny måde, og forskere forventer at det vil accelerere opdagelser inden for teoretisk fysik. Hvordan det? Et godt eksempel på hvordan disse værktøjer kan accelerere forskning, er ovenstående om antibiotika og ikke mindst dette, hvor en AI har opdaget et materiale der potentielt kan reducere lithiumbehovet i batterier med 70%.

Termisk transistor: Forskere ved UCLA har udviklet verdens første termiske transistor uden bevægelige dele, som kontrollerer varmeflow i elektronik ved hjælp af et elektrisk felt. Og hvad så? Teknologien er banebrydende, fordi den åbner op for helt nye måder at håndtere varme i elektroniske enheder, hvilket er ekstremt nyttigt for fx datacentre, hvor i gennemsnit 40% af strømforbruget går til afkøling i stedet for databehandling. Snippet fra artikel: “This invention represents a revolutionary breakthrough with immense practical applications [...] Simply speaking, there’s been no available way for precise heat control before this,” udtaler ledende forsker på studiet, Yongjie Hu.

Video fra det ydre rum: NASA har sendt den første ultra-HD video nogensinde fra det ydre rum og hjem til Jorden ved brug af en banebrydende laserteknologi. Hvilken video? En kattevideo, selvfølgelig. Og hvad så? Videoen blev sendt med 267 megabit/s fra rumsonden Psyche, der befinder sig 30 millioner km ude i rummet. Det er en skør bedrift på alle mulige måder, men mest relevant er, at transmissionshastigheden med den nye teknologi er op mod 100 gange højere end hvad der tidligere har været muligt med radiobølger. Det betyder bl.a., at man kommer til at kommunikere langt mere effektivt med fremtidige rummissioner.

Da nyhedsbrevet for nyligt havde jubilæum på 150 udgivelser gjorde jeg status: Bagkataloget fyldte sammenlagt ca. 414 A4-sider, svarende til 136.789 ord eller i alt 925.705 tegn med mellemrum.

Det har altså krævet en lille million gange tast på tastaturet at få den kritiske optimisme ud til Folket – og tæller man de utallige rettelser, slåfejl og omskrivninger med, så ender vi hurtigt meget højere.

Jeg har elsket hvert tast og hver slåfejl. Hvis du også sætter pris på så husk at støtte, hvis du kan: De 112 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Til sidst: Spåkoneprotein

Jeg fylder 40 i år, men i virkeligheden er jeg kun 36.

Det lærte jeg for nyligt da jeg rakte ud til en af nyhedsbrevets læsere, Jesper Eugen-Olsen, der har opdaget og patenteret proteinet suPAR.

Jesper er biokemiker og har som forskningsleder ved Hvidovre Hospital bl.a. forsket i dette spåkoneprotein, som afslører kronisk inflammation i kroppen og derved éns faktiske biologiske alder samt risiko for sygdomsudvikling.

Wow, tænkte jeg – det var lige præcis hvad jeg håbede at få tilbudt da jeg forleden gik til egen læge for at bede om det store servicetjek i anledning af mit kronologiske jubilæum. Men der fik jeg at vide at det behøvede jeg altså ikke – lægen kunne fint se på mig at jeg var sund og rask.

-Så jeg rakte ud til Jesper med en frisk forespørgsel: Jeg arbejder også med spåkoneri af en art, sagde jeg, og jeg elsker at afsøge nye og bedre måder at gøre ting på! Hvad siger du til at jeg får sådan en suPAR-test, spurgte jeg, mod at du får en annonce i #ActualNews?

Jesper var slet ikke afvisende, men henviste mig til Thomas Hargreave, CEO ved Aetas Diagnostics som udbyder testen. Så det gjorde jeg, og vi endte med at have en helt vildt spændende snak om biotech og psykedelisk terapi og nyheder og verdenssituationen, og så sagde Thomas – ved du hvad, nu bumper jeg dig op til en af de større sundhedspakker, men vi annoncerer altså ikke, så du må skrive om din oplevelse med testen i dit nyhedsbrev eller lade være.

Og så fik jeg taget testen. Og min intensivsygeplejerskelivspartner fik også tilbudt en. Og det var virkelig en interessant oplevelse; særligt for en som mig der elsker at måle og kvantificere ting.

-Vi fik bl.a. målt grebsstyrke, lungefunktion, BMI og talje/hofte ratio; fik taget et hjertekardiogram, målt suPAR og kortlagt 60 forskellige biomarkører i vores blod. En uge senere fik vi tilsendt en rapport som vi kunne gennemgå ved en fysisk konsultation på et valgfrit tidspunkt.

Blandt mange ting jeg lærte om mig selv var – at jeg har underskud af både B12 og D-vitamin, god lungefunktion til trods for rygning, at jeg er genetisk disponeret for hjerte-kar-sygdomme og at jeg i øvrigt rigtig nok er sund og rask: So much so at jeg faktisk kun ældes 0,9 år om året!

-Hvor sejt er dét lige? Både at det er tilfældet, men også at der overhovedet findes videnskab og teknologi til at måle det.

Det har givet anledning til mange gode snakke i det lille hjem. Om håb og frygt og livsstil, og om hvordan de ting man nogle gange går og slår sig selv oven i hovedet med, slet ikke nødvendigvis er dem man burde fokusere på.

-Men først og fremmest har det virkelig også fået mig til at tænke – wow, altså... Hvor ville jeg dog bare ønske at vores offentlige sundhedsvæsen ikke blev så systematisk udpint som det gør, så der i langt højere grad var ressourcer og råd til en forebyggende indstilling, hvor enhver af totalt åbenlyse grunde fik kastet disse tests i nakken efter forgodtbefindende.

Hvis du er nysgerrig kan du læse meget mere om suPAR her og udforske Aetas' sundhedspakker her.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
TAK til Barbara Christensen for at hjælpe med markedsføring.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.