En atomreaktor der aldrig kan nedsmelte, en guddommelig solnation og et titaniumhjerte lavet på teknologi fra højhastighedstog. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på verdens første elektrostat, udbredelsen af altankraftværker og ikke mindst en uanselig bregne i Stillehavet der har 50 gange større DNA end menneskets.

Hjertelig velkommen til #AN 163
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 148 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi, miljø & klima

Gamechanger-gennembrud: Kina har demonstreret verdens første fuldskala atomreaktor, der er fuldstændig sikker mod nedsmeltning. Hvordan? Reaktorteknologien hedder Pebble Bed Reactor (PBR) og den kører på såkaldte pebbles i stedet for traditionelle brændselsstave. Det gør reaktoren i stand til at nedkøle sig selv passivt ved nødstilfælde på bare 35 timer, uden brug af pumper eller ekstern strøm. Og hvad så? Dette gennembrud går lige til roden af vores største bekymring omkring atomkraft, da alle de atomulykker du nogensinde har hørt om, netop er forårsaget af utilstrækkelig nedkøling. Traditionelle reaktorer kræver nemlig enorme mængder vand og elektricitet for at undgå overophedning; systemer der nemt sættes ud af spil ved fx naturkatastrofer. Hvad nu? PBR-teknologien kan desværre ikke tilpasses eksisterende reaktorer, men designet er en gamechanger for fremtidige anlæg – og det nye sikkerhedsniveau vil selvfølgelig påvirke den offentlige opfattelse af denne megapotente, CO2-neutrale energikilde.

Sol og vind trumfer kul: Ifølge det norske analyseinstitut Rystad Energy får Kina nu 38% af sin strøm fra sol- og vindenergi, hvilket betyder at de to vedvarende energikilder for første gang nogensinde har overhalet andelen af kul i det kinesiske elektricitetsmix. Analyseinstituttet spår at solenergi vil blive den dominerende energikilde i Kina allerede i 2026. Perspektiv: Det kinesiske kvantespring i udbredelse af grøn strøm er ved at forvandle landet til verdens første elektrostat – et nyt begreb der differentierer økonomier fra fortidens fossile petrostater. Udviklingen går så stærkt i Kina at landets største forsyningsselskab netop har øget årets budget med yderligere 13% for at mindste flaskehalse på elnettet. Det samlede budget kommer nu op på $89 milliarder. Læs også: Norske Heimdall Power har udviklet en sensorteknologi til højspændingsledninger, der gør eksisterende transmissionsnet i stand til at føre op mod 40% mere strøm. 

Sol og vind trumfer kul og gas: Europa er også med på noderne! Ifølge en ny rapport fra tænketanken Ember har sol- og vindenergi for første gang nogensinde overhalet både kul og gas i EU's samlede strømforbrug: 30% af det europæiske strømforbrug bestod i første halvdel af 2024 af ren grøn strøm fra sol og vind. Perspektiv: Blandt arbejdshestene i regnskabet er verdens tredjestørste økonomi Tyskland. Landet satte en ny rekord for vedvarende energi i første halvdel af 2024, hvor 58% af landets el-forbrug bestod af rene energikilder.

Altankraftværker boomer: En ny solcellebølge ruller ind over Tyskland med letvægtsceller der kan monteres på altaner uden assistance fra elektrikere eller professionelle montører. Og hvad så? Systemerne er små, og hvert panel kan højst forsyne et mindre køleskab. Men mange bække små gør en stor grøn å, og pludselig er der flere end 500.000 af disse altankraftværker fordelt over Tyskland. Perspektiv: En ny lov forhindrer udlejere og boligforeninger i at forbyde de små paneler – og appen der viser besparelsen på folks elektricitetsregning i realtime, lyder til at være præcis lige så vanedannende som andre gode apps man kender til.

Vedvarende Vatikan: I sin apostoliske skrivelse Fratello Sole instruerer Pave Frans Vatikanets myndigheder om at indlede samarbejde med det italienske embedsværk om at gøre Vatikanet totalt drevet af solenergi – og dermed det ottende land i verden der får mindst 99,7% af sin elektricitet fra vedvarende kilder. Hvilke er de andre? Ifølge opgørelser fra det internationale energiagentur (IEA) og det internationale agentur for vedvarende energi (IRENA) får Albanien, Bhutan, Etiopien, Island, Nepal, Paraguay og Den Demokratiske Republik Congo mindst 99,7% af deres elektricitet fra vedvarende kilder. Herudover er der hele 40 lande på verdensplan der får mindst 50% af deres elektricitet fra vedvarende, bl.a. Tyskland. Læs også: Favrskov Provsti i Østjylland har øremærket 20 millioner kroner til 100 klimaprojekter på tværs af provstiets 36 kirker og 14 præstegårde.

Friske sydafrikanske ambitioner: Regeringen i Sydafrika har vedtaget landets første omfattende klimalovgivning, der kræver at samtlige byer udarbejder en tilpasningsplan for at opfylde landets forpligtelser i Paris-aftalen. Perspektiv: Sydafrika er blandt verdens 15 største udledere af drivhusgasser; 83% af landets udledning kommer fra afbrænding af kul. I 2022 vedtog den sydafrikanske højesteret, at sydafrikanske borgere har ret til ren luft og et sundt miljø, hvorfor luftforurening fremover bliver forfatningsstridig. Læs også: Mængden af tagmonteret solcellekapacitet i Sydafrika er mere end fordoblet på to år; fra 2,3 GW i 2022 til 5,8 GW i 2024. Der er nu sammenlagt 12 GW vedvarende energi i landet, og udviklingens hastighed ses bl.a. som en reaktion fra privatsektoren på de mange strømsvigt der har plaget befolkningen.


Sundhed

Titaniumhjerte fra højhastighedstog: Verdens første titaniumhjerte med maglev-teknologi fra højhastighedstog er blevet implanteret i et menneske. Devicet bruger maglev-teknologien til at cirkulere blod uden friktion og er designet til patienter der venter på en hjertetransplantation. Og hvad så? Hjertesvigt påvirker mindst 26 millioner mennesker årligt, men der gennemføres færre end 6000 hjertetransplantationer. Teknologier som denne spås at forbedre livskvaliteten og øge overlevelseschancerne for patienter på ventelister.

Bedre bioniske benproteser: Forskere ved MIT har udviklet en ny kirurgisk procedure, der giver amputerede bedre neural kontrol over deres bioniske benprotese. Altså... bedre tankekontrol over deres tankestyrede protese. Dette muliggør en naturlig gang styret af nervesystemet frem for digitale algoritmer. Perspektiv: Bioniske proteser er bogstavelig talt tankestyret, fordi sensorer indeni protesen registrerer signaler fra nerver og muskler som kommer direkte fra hjernen. Teknologien var ren science fiction for bare få år siden, men er nu så veludviklet at det engelske sundhedsvæsen som det første i verden er begyndt at tilbyde den til patienter helt ned til 9-års alderen.


Mobilitet

Droner i vindmølledrift: Ørsted har som det første selskab i verden taget fragtdroner til tung last i brug til driftsopgaver. Dronerne er 70 kg tunge, har et vingefang på 2,6 meter og kan fragte op til 100 kg. Og hvad så? Normalt sejler skibe fra vindmølle til vindmølle og bruger en kran til at løfte udstyr og reservedele op på nacellen. Alt afhængig af vejrforholdene kan denne fremgangsmåde tage op mod seks timer – men for dronerne tager det ca. fire minutter. Læs også: Har du hørt om vindmølleskibet Voltaire der er højere end Eiffeltårnet? Jeg skrev lidt om det nederst i #AN 133.

New Energy Vehicles: Over halvdelen af alle nye solgte biler i Kina er nu såkaldte new energy vehicles (NEV), dvs enten el- eller hybridbiler: 51,1% pr. juli 2024. Og hvad så? Elektrificeringen af den globale bilpark er en central søjle i den grønne omstilling, og udviklingens hastighed i Kina, hvor udbredelsen er gået fra 6,3% til 51,1% på bare fire år, tjener som et vink med en grøn vognstang for alverdens regeringer og bilproducenter. Perspektiv: Hvad er det med Kina og deres bilmærker; hvordan er landet gået fra en sovjetisk skodstandard til noget der ligner en global guldstandard på to årtier? En fremragende explainer her.


Wild science

Verdens største DNA: Forskere ved Barcelonas Botaniske Institut har opdaget at en uanselig bregne i Ny Kaledonien har det største DNA der nogensinde er fundet på Jorden; det er 50 gange større end menneskers. Og hvad så? Opdagelsen udfordrer videnskabens antagelser om forholdet mellem genomstørrelse og en organismes kompleksitet – og den afslører hvor meget vi har at lære om genetik, biodiversitet og ikke mindst os selv. Læs også: Forskere ved University of Western Australia har analyseret et 200 kvadratkilometer stort område ud for den australske vestkyst og konkluderet, at alt søgræs i området i virkeligheden er én stor plante, der stammer fra ét enkelt 4500 år gammelt frø. 

Verdens mest mystiske ilt: Andetsteds i Stillehavet har andre forskere opdaget en mystisk kilde til iltproduktion fire kilometer under havets overflade, hvor manglen på sollys udelukker fotosyntese (tak for tippet til Iara de Castro). Og hvad så? Også denne opdagelse udstiller hvor meget vi har til gode at forstå om det hele. Den rejser spørgsmål om livets oprindelse, havbundens økosystemer og ikke mindst potentielle konsekvenser af dybhavsminedrift. Iltproduktionen kommer nemlig fra såkaldte manganknolde der består af værdifulde metaller, som vokser ca. én millimeter pr 100 år – og som visse mineselskaber hellere end gerne veksler til en hurtig skilling. Her er en god og grafisk explainer.


Til sidst: Genesis Clock

Foto: Midjourney

Du kender garanteret Dommedagsuret?

Det blev skabt i 1947 af en gruppe videnskabsfolk for at illustrere hvor tæt menneskeheden er på en global katastrofe, primært forårsaget af atomvåben, og siden har det langsomt bevæget sig frem og tilbage i en eksistentiel dommedagsdans baseret på globale begivenheder og trusler.

Det allerførste uret viste, var syv minutter i midnat, så allerede dér var vi virkelig på den.

Det længste uret nogensinde har været fra ultimativ katastrofe var i 1991 hvor verden åndede lettet op efter Den Kolde Krigs afslutning – her blev uret sat tilbage til 17 minutter i midnat.

Men de seneste år har kriserne igen hobet sig op, mens de gode nyheder tilsyneladende er udeblevet. I årets ceremonielle afsløring af vores kollektive velbefindende kom vi således tættere på altings afslutning end vi nogensinde har været, med bare 90 sekunder tilbage.

Og så kan man ellers sidde og hygge sig med dén viden.

Men den amerikanske politolog og forfatter James Pethokoukis har fået en idé: Hvad hvis vi vender modellen på hovedet og skaber et modstykke til Doomsday Clock med et Genesis Clock, der måler hvor tæt vi er på en æra af muligheder og overflod?

Det kunne være baseret på vores medicinske gennembrud, accelererende klimahandling, videnskabelige og teknologiske fremskridt, effektiv naturbevarelse, udbredelse af regenerativ praksis i ledelse og landbrug, adgang til uddannelse, øget fokus på mentalt helbred, øget ligestilling, stigende levestandard, faldende fattigdom, bedre byplanlægning, fredning af havarealer, fremskridt inden for cirkulær økonomi og alt andet der tyder på generel bæredygtig udvikling, som indgyder håb og peger fremad.

Altså, noget der skaber motivation og bevægelse gennem tiltrækningskraft i stedet for frastødning.

Idéen understreger en vigtig pointe, der går i spænd med ånden i #ActualNews og flere af mine andre projekter – fx podcasten 2049: Vigtigheden af at etablere folks forbindelse til den massive understrøm af fremskridt der til enhver tid sker, sideløbende med alt det frygtelige, så der opstår en balance i den kollektive bevidsthed mellem alt det der ikke virker og det vi gerne vil undgå på den ene side – og en vedholdende påmindelse om hvad det egentlig er vi gerne vil arbejde hen imod på den anden.

Hvilket af urene ville du selv have hængende på kontoret eller børneværelset?


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.