Powerbævere, mammutmus og den største haj der nogensinde har eksisteret – fundet mellem Gram og Brændstrup. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på et utroligt gennembrud inden for jernproduktion, et nørdet kig på elektrificering af tung transport og ikke mindst en vanvittigt spændende og hidtil uset turnering i ekstraordinære psykiske evner.

Hjertelig velkommen til #AN 178
Denis

OBS!

Dette nyhedsbrev byder på 45 links og 2132 ord, og det har taget en hulens masse tid at researche og skrive det. Jeg ELSKER arbejdet, men hvis du bliver klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews, så husk at støtte hvis du kan – bare 10-20 kr pr. nyhedsbrev gør en stor forskel: De 181 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre dets overlevelse, TAK.

-Du kan også støtte med et engangsbeløb lige nu og her, hvis humøret er med dig :)

Læs: Mit indlæg om gode nyheder i Mandag Morgen. Lyt: Podcasten Okay! Hør Her!, hvor jeg giver Anders Morgenthaler positivt brændsel så han kan blive ved med at være en vred klimaaktivist, og podcasten 2049 fra Third Ear hvor vi tager på fremtidsrejser med aktivister, ildsjæle og klimaforskere.

Energi & klima

Flash ironmaking: Kinesiske forskere har udviklet en ny metode til jernproduktion kaldet flash ironmaking, der reducerer produktionstiden fra 5-6 timer til 3-6 sekunder. What? Jep... Metoden er 3600 gange hurtigere end traditionel jernproduktion – og derfor også betydelig mindre energikrævende. Konkret: Flash ironmaking anvender kemiske gasser i stedet for kul og kalksten, hvilket medfører en eksplosiv kemisk reaktion der øjeblikkeligt adskiller jernet fra malmen. Efter 10 års forskning er teknologien nu klar til kommerciel brug, og den repræsenterer et markant gennembrud for industrien.

Kina knækker kurven: Ifølge nyeste tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA) og Bloomberg er efterspørgslen på benzin, diesel og flybrændstof stagneret i Kina. Forbruget ligger nu på ca. 8 millioner tønder olie dagligt. Og hvad så? USA bruger til sammenligning ca. 20 millioner tønder dagligt og IEA beskriver udviklingen som "uden historisk fortilfælde for et land på Kinas udviklingsniveau". Hvorfor? Særligt to faktorer driver denne vildt positive udvikling i Kina: 1) Over halvdelen af alle nye solgte biler i Kina er new energy vehicles (NEV). 2) Kinas massive satsning på hypermoderne højhastighedstog; landet har udbygget tognettet fra 672 km højhastighedsbaner i 2018 til ca. 50.000 km i dag. Vigtig viden: Clean tech udgjorde rekordhøje 10% af det kinesiske BNP i 2024.

Bæredygtig risdyrkning: To splinternye rissorter har set dagens lys: 1) Forskere i Chile har udviklet en genredigeret variant, der gør afgrøden halvt så vandkrævende og 2) et svensk-kinesisk forskerhold har krydsavlet sig frem til en ny variant, der udleder 70% mindre metan og samtidigt giver dobbelt så stort udbytte. Og hvad så? Fremskridt som disse sikrer at vi fortsat kan dyrke denne grundlæggende fødevare under skiftende klimaforhold. Perspektiv: Ris er en overraskende klimabelastende afgrøde: Den kræver ca. 1000 liter vand for hvert kilo produceret, den står for ca. 1,5% af verdens samlede drivhusgasser og 12% af den globale metanudledning. Det er tankevækkende, hvor lidt risskam der er i luften i forhold til fx flyskam mod en industri der står for ca. 4% af verdens drivhusgasser.

Trumps første grønne lån: Trump-administrationen har frigivet et lån på $782 millioner til Montana Renewables, der producerer bæredygtigt flybrændstof. Det er dermed det første grønne energiprojekt der har fået grønt lys under administrationen. Perspektiv: Lånet var allerede bekræftet af Biden, hvilket både signalerer at der hverken drives rendyrket trodsig eller klimahadsk politik. Det handler måske mere om at re-brande klimaprojekter så de passer ind i Trumps egenrådige fokus på energidominans.


Natur & miljø

Tjekkiske powerbævere: Har du hørt historien om de otte bævere der sparede den tjekkiske regering for $1.2 millioner? De byggede et dige på to dage som myndighederne i Tjekkiet ikke kunne tage sig sammen til i syv år.

Biodiversitetssucces: Europas vilde rovdyr gør et fantastisk comeback: Siden 2016 er 1) ulvebestanden steget 35% til ca. 23.000 individer fordelt over 28 lande, 2) brunbjørne er øget med 17% til cirka 17.000, 3) den truede jærv tæller nu 1.300 dyr, primært i Skandinavien, 4) den iberiske los er forfremmet fra kritisk truet til nu "kun" sårbar og 5) bestanden af guldsjakaler er nu oppe på 150.000 – en stigning på 46%. Og hvad så? Udviklingen skyldes en kombination af strengere lovgivning om artsbeskyttelse, bedre regulering af jagt, færre fælder og – ikke mindst – mere skov og natur i Europa end i tidligere årtier. Bonusinfo: I England blev fire bisoner genindført i 2022 og de har i dag formeret sig til otte; angiveligt til lejlighedsvis irritation for mountainbikere og hundeluftere 🤷

Historiens største haj: Amerikanske forskere har konkluderet at den største haj der nogensinde har eksisteret på planeten Jorden svømmede rundt mellem Gram og Brændstrup i Sønderjylland. What? Oh yes – Otodus megalodon, som den kaldes, levede for mindst 3,6 millioner år siden, og fossilet, der blev fundet i 1978, men først nu erklæres for decideret historisk, tilhørte et hajvæsen der var mindst 24 meter langt, vejede 94 tons og havde 16 cm lange tænder.


Sundhed

Hjerte fra højhastighedstog: En australsk mand i 40'erne har som den første i verden overlevet 105 dage med et banebrydende kunstigt titaniumhjerte, der anvender maglev-teknologi fra højhastighedstog. Manden levede længe nok til at få transplanteret et rigtigt hjerte. Og hvad så? Den nye teknologi beskrives som de kunstige hjerters hellige gral, da den grundet sit maglev-design hverken kan fejle eller blive afstødt af kroppen. Perspektiv: Hjertesvigt påvirker mindst 26 millioner mennesker årligt, men der gennemføres færre end 6000 hjertetransplantationer. Forhåbningen er at titaniumhjertet på længere sigt både kan fungere som en midlertidig løsning for patienter på venteliste og som en mulig permanent løsning, der kan eliminere behovet for transplantation.

Radikal acceleration af forskning: Mikrobiologer ved Imperial College London havde brugt et årti på at forstå hvorfor nogle superbakterier er immune over for antibiotika, mens andre ikke er det. Et nyt AI-drevet forskningsværktøj kom frem til samme konklusion på 48 timer (tak for tippet til Steffen Varisbøl). Perspektiv: Den kunstige intelligens nåede ikke bare frem til den samme konklusion; den foreslog også fire andre hypoteser, som mikrobiologerne har kastet sig ihærdigt over. Og hvad så? Når forskere opnår hypoteser på dage i stedet for år vil det accelerere udviklingen af fremtidige behandlinger markant – og forskningsressourcer kan bruges på test og implementering i stedet for hypoteseudvikling.

Musik lindrer smerte: Ny forskning fra McGill University i Montreal viser at musik lindrer smerte – men mest effektivt når tempoet matcher lytterens naturlige rytme. Hvordan? Til forskernes overraskelse er det hverken de hurtigste eller langsomste tempi der giver størst smertelindring, men derimod den rytme der svarer til en persons såkaldte spontane produktionshastighed (SPR) – den naturlige hastighed hvormed en person ville tappe eller synge en simpel melodi.


Mobilitet

Et nørdet kig på tung transport: Elektrificering af tung transport har været ren science fiction indtil for nylig, men gunstig regulering, massiv innovation inden for batteriteknologi og ny teknologi til opbygning af fartøjer har gjort det umulige muligt. Her er en lille status på den nuværende udvikling (tak for tippet til Magnus Petersen-Paaske):

Europa
1) Næsten halvdelen af alle nye bybusser i EU var emissionsfri i 2024. Udviklingen drives af EU-regler og lokale miljøzoner, og det går hurtigere end EU’s regler kræver: Flere lande er allerede langt foran, og hvis væksten fortsætter i samme tempo, vil 100% af nye bybusser være emissionsfri allerede i 2027.

2) Holland, Finland og Island ligger på en delt europæisk førsteplads med 100% af nye bybusser solgt i 2024 værende emissionsfri, skarpt efterfulgt af Danmark med 99% (hvis du er übernørd som mig, er det lidt sjovt at tweake den interaktive graf fra år til år; Danmark lå fx på 100% som det eneste europæiske land i 2022).

3) Estland er gået fra 0 til 84% elbusser på ét år. Det siger noget om hvor hurtigt den grønne omstilling kan ske, når den politiske vilje og investeringerne er på plads.

Kina
1) Der blev solgt 78.000 emissionsfri lastbiler i Kina i 2024: Det er mere end en fordobling fra året før – og mere end en 25-dobling sammenlignet med 2021.

2) Væksten på det kinesiske marked skyldes særligt stordriftsfordele, da Kina har verdens største batteriproduktion. Det betyder at kinesiske kunder køber battericeller til $90/kWh, mens kunder udenfor Kina betaler $190/kWh.


Wild science

Størknet lys: Et internationalt forskerhold har for første gang nogensinde omdannet laserlys til en supersolid – en eksotisk kvantetilstand, der kombinerer faststofstruktur med væskeegenskaber. Og hvad så? Supersolider er hidtil blevet skabt med ekstremt nedkølede atomer, men nu viser forskerne at lys alene kan udgøre byggestenen. Det åbner døren for nye gennembrud inden for materialevidenskab, ultrahurtige computere, energieffektivitet og avancerede optiske systemer.

Fra powerbævere til mammutmus: Biotechselskabet Colossal Biosciences har skabt en genetisk modificeret mus med hårstruktur fra den uddøde mammut. Blandt selskabets rådgivere er direktøren for Københavns Universitets Center for Evolutionær Hologenomi, Tom Gilbert, som kalder udviklingen “a superexciting proof of principle.” Hvorfor? Begreberne de-extinction og necrofauna bruges i forbindelse med ambitionen om at genoplive uddøde dyr, som fx mammutten, med henblik på at genskabe tabte økosystemer og styrke modstandsdygtighed over for klimaforandringer. Og arbejdet er i fuld gang. Perspektiv: Der er et bjerg af etiske dilemmaer forbundet med dyreforsøg og den generelle ambition om at bringe de uddøde arter til live igen. Et modsvarende spørgsmål er, om vi mennesker har decideret pligt til at genoplive uddøde dyr, som vi er kommet til at udrydde?


Til sidst: Psi Games

Vi lever i en tid hvor science fiction ugentligt forvandles til science fact; en epoke, hvor vores gængse opfattelse af virkelighedens natur udfordres og udvides af teknologiske gennembrud og videnskabelige opdagelser.

Vi lever i en tid hvor menneskehedens potentiale er i eksplosiv acceleration, på godt og ondt; en tid hvor vi bliver i stand til at udrette ting der aldrig nogensinde har været mulige før. 

-Og samtidigt lever vi i en tid hvor mennesker, der hele tiden har været i stand til at udrette det umulige, men på måder der ikke har passet ind i det materielle paradigme, gradvist anerkendes for det ekstraordinære.

Blandt virkelighedsudfordrende tematikker der udspiller sig i verden pt kan nævnes: 1) Selvbevidst digital intelligens, 2) kvantecomputere (med dertilhørende spørgsmål om mulige multiverser), 3) brændselsfri fremdrift, 4) psykedelisk terapi, 5) 3D-printede organer, 6) metamaterialer, 7) teknologisk arkæologi, 8) fusionsenergi, 9) UFO’er – for blot at nævne nogle.

Disse emner tvinger os til at gentænke bevidsthed, lineær tidsforståelse, kendte fysiske love, menneskehedens oprindelse og grænsen mellem biologi og teknologi. Det ikke småting, du.

Og nu – som endnu et vidnesbyrd om vores opbrudstid – kommer så verdens første åbne turnering i psykiske færdigheder: Psi Games 🔮

Kort sagt er det en sportslig og eksperimentel tilgang til psykiske evner; dem som lærde i århundreder har hånet og afskrevet som overtro, men som i stigende grad undersøges med seriøsitet og videnskabelig nysgerrighed.

Både børn og voksne kan stille op til konkurrencen. Det hele bliver dokumenteret, der kommer klare protokoller mod snyd og deltagerne dyster i fem discipliner: Mind sight, remote viewing, dowsing, psychokinesis og precognition.

Intentionen er ifølge arrangørerne at skabe et rum hvor psykiske evner kan blomstre, inspirere og skabe fællesskaber for især unge – så de ikke føler sig nødsaget til at undertrykke deres særlige sensitivitet. 

"Mange børn har naturlige ekstraordinære evner, men lukker dem ned fordi der ikke findes acceptable rammer for at udtrykke og udvikle dem," forklarer stifteren af turneringen Hakim Isler. "Hvor andre børn kan mødes om sport eller computerspil, har børn med særlige intuitive evner sjældent et fællesskab." 

Ultimativt håber arrangørerne at Psi Games vil bane vejen for en fremtid hvor udforskning af bevidsthedens grænser bliver lige så accepteret som udforskning af de fysiske.

Personligt bliver jeg begejstret over nyheder som denne – dels fordi de er indbegrebet af nyheder der pr. definition er nyhedsværdige, fordi de aldrig nogensinde er sket før (a.k.a. actual news), og dels fordi jeg helt oprigtigt ser dem som retvisende for den kurs menneskeheden er på.

-Lige under overfladen af alle de negative ting som medierne og politikerne har et selvforstærkende fokus på findes der nemlig en utrolig understrøm af innovation og fremskridt, der bogstavelig talt rykker grænsen for hvad der kan lade sig gøre i verden.

De fremstilles typisk som enkeltstående, usammenhængende lysglimt, der misrepræsenterer faktisk verdensudvikling.

Men sådan ser jeg dem slet ikke.

Jeg ser dem i langt højere grad som en tsunami af mange bække små, der i virkeligheden udgør det paradigmeskift, folk omtaler som Den Grønne Omstilling.

Dén tanke gør mig håbefuld på verdens vegne – og jeg håber det er en tanke du også kan lune dig ved, når meningsløsheden slår til fra tid til anden.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
TAK til Freja Sif Fjeldberg Sørensen for løbende hjælp.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.