Første fysiske prøver taget på Mars, opbrudsstemning i det internationale oliekartel OPEC og en algoritme der spotter begyndende Alzheimers med næsten 100% præcision er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på verdens første fossilfrie stål, Burning Man i VR-briller og historiens første civile rumflyvning.
–Giv meget gerne et klik til ugens sponsorer, det er gode folk med gode produkter, og overvej at medvirke til udbredelsen af positive nyheder ved selv at støtte nyhedsbrevet med en frivillig donation. Pt støtter i alt 44 læsere - TAK til jer!
Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis
Sundhed
Algoritme forudser lungekræft: Forskere ved Université Côte d'Azur har udviklet en algoritme på baggrund af CT-scanninger fra 888 kræftpatienter der med 97% nøjagtighed kan diagnosticere lungekræft et helt år tidligere end eksisterende metoder.
Algoritme forudser Alzheimers: Forskere ved Kaunas University of Technology i Litauen har udviklet en deep learning-baseret metode til at diagnosticere begyndende Alzheimers på baggrund af hjernescanninger med over 99% nøjagtighed. Og hvad så? Omkring 24 millioner mennesker verden over lider af demens og tallet forventes fordoblet inden for 20 år. WHO anslår, at Alzheimers er klodens hyppigste årsag til demens, hvorfor enhver tilnærmelse mod tidlig, præcis diagnosticering er essentielt for fremtidige behandlinger.
Energi & klima
Postyr i OPEC: Der er kommet røre i det internationalle oliekartel, OPEC, efter den irakiske finansminister Ali Allawi, der i sin tid medstiftede OPEC, er kommet med en hidtil uhørt opfordring til OPECs medlemmer om at forfølge vedvarende energi i stedet for fossile brændsler. Læs også: Snyd ikke dig selv for Bloombergs fantastiske kig på den grønne bølge blandt verdens største energiselskaber. Der er penge i den grønne fremtid, enough said.
Verdens første fossilfrie stål: Volvo har modtaget en levering af verdens første prøveparti CO2-neutralt stål, der normalt produceres under udledningstunge forhold. Det er den svenske stålproducent SSAB der i samarbejde med statsejede LKAB og Vattenfall har arbejdet på det banebrydende materiale siden 2016, og leveringen ses som en milepæl mod forventet masseproduktion i 2026. Læs også: Mineselskabet LKAB der specialiserer sig i jernmalm lagde sidste år en ny strategi med investeringer for op mod €39 milliarder i en grønnere fremtid.
Direct Air Capture: Verdens pt største maskine designet til at suge CO2 direkte ud af atmosfæren er blevet indviet på Island. Det er early days for denne direct air capture-teknologi, der på længere sigt ses som et vigtigt værktøj i arbejdet for at rense atmosfæren. Den omtalte maskine kan ved fuld kapacitet støvsuge 4.000 tons CO2 ud af atmosfæren årligt, svarende til 870 bilers udledning. Læs også: Hvis teknologien interesserer dig, er her et fremragende udsyn til de kommende år.
Spaniens sidste kulmine: Spanien har været ved at afvikle hele sin kulindustri siden 90'erne, og landets sidste kulmine forventes nedlagt i december 2021. Interessant kig her på spanske politikeres arbejde med 'Transicion Justa' – en retfærdig overgang der tilbyder omformålisering eller tidlig pension til industriens ansatte. Læs også: Den største fagforening for minearbejdere i USA erklærede for nyligt tilslutning til Bidens planer for overgangen til vedvarende energi.
Global udvikling
Buy back-ordning: IKEA kører lige nu pilot på en buy back-ordning i Philadelphia, hvor kunder kan sælge deres brugte møbler tilbage til varehuset, som så videresælger dem i genbrugsbutikker. Det er planen at gøre ordningen permanent på tværs af varehusene i USA. Læs også: IKEA har sat sig for at blive klimapositiv inden 2030 og er en virkelig interessant spiller at følge – jeg har skrevet om møbelgigantens vision og klimatiltag tidligere, bl.a. om deres manualer til demontering af møbler nederst i #AN 77.
Virtuel Burning Man: Den legendariske ørkenfestival Burning Man der siden 1991 har fundet sted i Nevada er for andet år i træk blevet afholdt virtuelt, hvor man med VR-briller har kunnet deltage i alt fra ørkenfester til virkelighedstro trafikpropper på vej til festivalen. Og hvad så? Det slår næppe den ægte, fysiske oplevelse, men hvor deltagerantallet kom op på ca. 80.000 i 2019 er det lykkedes Burning Man at tiltrække omkring en halv million mennesker i den virtuelle version.
Rumfart
Mars i vores hule hånd: NASAs robotkøretøj Perseverance, der i dette øjeblik triller rundt på en planet 54.6 millioner km fra dig, er lykkedes med at indsamle jord- og stenprøver fra Mars. Det er første gang nogensinde, mennesket har formået at indsamle fysiske prøver fra den røde planet.
Nyt rumteleskop på vej: Tusinder af ingeniører og forskere har arbejdet på menneskehedens fremmeste rumteleskop, James Webb Space Telescope, siden 1996. Efter stribevis af forsinkelser og budgetoverskridelser ligner det, at opsendelsen finder sted i år. Og hvad så? Mange er efterhånden bekendt med det hidtil førende rumteleskop, Hubble Space Telescope, og dets mange bedrifter og billeder – men vidste du, at Hubble teknologisk set stammer fra samme æra som denne her? James Webb-teleskopet bliver 3 gange større og 100 gange kraftigere.
Til sidst: Civile i kredsløb
Hvis banebrydende teleskoper og fysiske prøver fra Mars ikke siger dig så meget, er følgende måske mere relaterbart: Rumturisme.
Vi står med det ene ben i en ny æra af civil rumfart, hvor private selskaber ugentligt opsender genanvendelige rumfartøjer fra deres private rumhavne – og mens det til en start kun bliver velhavere, der får råd til de megadyre billetter, er det kun et spørgsmål om tid, før det bliver dig og mig.
Der er pt 3 markante spillere på rumturismemarkedet: Virgin Galactic (Richard Branson, Virgin), Blue Origin (Jeff Bezos, Amazon) og SpaceX (Elon Musk, Tesla).
De to førstnævnte lod for nyligt deres stenrige ophavsmænd polere egoet for rullende kameraer, da de langt om længe lykkedes med at nå grænsen til det ydre rum i hver deres forskelligartede fartøj. De nåede hhv. 80 og 100 km op, blev der i ca. 10 minutter og demonstrerede således deres kommende produkt: En sviptur op til udsigten af Jordens krumning. Men SpaceX er på vanlig vis i kategori for sig.
Hvor Virgin og Blue Origin befinder sig i en slags kravlegård for rumbegyndere, løber SpaceX allerede rum-ærinder for NASA, og fragtede som første private rumfartsselskab nogensinde astronauter til Den Internationale Rumstation sidste år.
Når SpaceX tænker rumturisme, er det derfor i en helt anden liga – og selvom det er en vigtig diskussion, om timingen for udledningstung hyggerumfart er særlig oplagt lige nu, bliver det ikke desto mindre en monumental milepæl for menneskets relation til rummet, når historiens første civile besætning efter planen opsendes den 15. september.
Det er nemlig det, SpaceX gør: Onsdag den 15. september 2021 opsender de deres hyperavancerede Crew Dragon med fire civile ombord, og de skal ikke bare op til den tekniske grænse for det ydre rum: De skal på en 3 dage lang tur i kredsløb om vores klode i knap 500 kilometers højde, hvor de med ca. 27.358 km/t bl.a. vil indsamle splinterny medicinsk data, og ikke mindst bane vejen for at du og jeg engang i 2030'erne måske kan besøget rummet for det der svarer til et lækkert weekendophold idag.
Husk at følge begivenheden live hvor du normalt streamer dine rumopsendelser, og tusind tak for at læse med!
Kæmpe kh
Denis
Burde Være Breaking
Hør seneste episode af podcasten Burde Være Breaking hvor Emil Nørlund og jeg har besøg af Mikkel Kryger, folkelig TV-vært på alt fra Go'morgen Danmark til Lykkehjulet, for at tale om 3 positive nyheder der burde være breaking men ikke er det. Denne uge taler vi om hvordan Deloitte vil uddanne samtlige 330.000 ansatte i klimabevidsthed, hvordan transplantation af lort kan reducere aldersrelateret forfald i hjernen samt om en regnskov i DR Congo, der heldigvis har det meget bedre end Amazonas.