Utrolig udmelding fra BP, der vurderer, at global efterspørgsel på olie allerede har peaket. Wow for en indrømmelse! Det er blandt nyhederne denne uge, der også byder på transformeret kropsfedt, en klonet hest i Texas, der er genskabt ud fra 40 år gammelt, kryokonserveret genmateriale, og ikke mindst et splinternyt YouTube-fænomen i form af #ActualNews - På gaden!

Velkommen til #54 - og rigtig god læselyst

Denis


Video

#ActualNews - På gaden 1

#ActualNews - På gaden 1

#ActualNews er gået på gaden for at dele de gode nyheder med virkelige mennesker i den virkelige verden, så vi kan se hvordan folk reagerer, på de ting der faktisk virkeligt sker 👍 Videograf Morten Dehn og jeg øver os på formatet, hermed version 1! Kom meget gerne med råd, tips og inputs, bare svar på mailen her - tak :)

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Klima

Olie har peaket

Olie- og gasgiganten BP anslår at global efterspørgsel på olie har peaket og nu vil flade ud. Det er en ekstremt ekstraordinær indrømmelse fra en af de største spillere, i en industri der ellers er en ublu parodi på sig selv. BP vil i øvrigt mindske sit fossile output med 40% frem mod 2030 og bruge $5 milliarder årligt, siger de, på at køre sig i stilling som vedvarende frontløber. Bring it on, BP - aflad sælges pt ved alle kasser!

🔹🔺🔸 Jeg er ingen ekspert, men jeg tør vædde BPs oliehat på at deres forudsigelse ikke bare er korrekt, men også en underdrivelse på lige fod med IEAs efterhånden legendariske fejlforventning til sol og vinds udbredelse de sidste 10 år. Et offentligt statsorgan i Finland spåede olieindustrien snarligt kollaps allerede tilbage i februar, og jeg gav dengang mit spåkonebesyv med på sagen.

Grøn lobbyisme danner fælles front

Er det ikke besynderligt, at en af de mest grundlæggende præmisser for moderne demokrati er lobbyisters evne ($$$) til at forføre politikere og diktere politik? Det føles så... udemokratisk 🤷‍♀️ Når det nu er sådan, er det dog godt nyt at grønne lobbyister i USA har taget arbejdstøjet på og dannet fælles front. Bedre lige lovlig sent end aldrig.

Slut med kul i nationalparker

Der bliver ingen minedrift i Zimbabwes nationalparker fremadrettet, efter miljøforkæmpere har hevet regeringen i retten for at have givet tilladelse til kinesiske virksomheder til at søge efter kul i Hwange, hjemsted for 40.000 elefanter.

🔹🔺🔸 Det skal blive spændende at følge hvordan stater, regeringer og virksomheder slæbes i retten for utilstrækkelige klimaambitioner de kommende år. Seks unge portugisere har lagt sag an mod 33 lande af netop den grund.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Biotech

CRISPR transformerer kropsfedt

Forskere ved Harvard University er lykkedes med at omvende hvide fedtceller i mus til brune ved brug af den banebrydende genredigerings-teknologi CRISPR. Metoden er potentielt revolutionerende, ikke kun fordi man kan komme overvægt til livs men fordi det kan blive udslagsgivende i kampen mod metaboliske sygdomme som diabetes.

🔹🔺🔸 Støv din viden om hvidt og brunt fedt af her.

Status på kur mod blindhed

Den ungarske cellebiolog Botond Roska har vundet årets fornemme Körber-pris for sin banebrydende forskning i genterapier der kan omprogrammere retina-celler til fotoreceptorer og potentielt kurere blindhed.

🔹🔺🔸 En af mine yndlingsnyheder fra sidste år: Mulig kur mod døvhed.

Præparat mod multiresistente bakterier

Forskere ved University of Sheffield har udviklet et præparat der dræber både gram-positive og gram-negative multiresistente bakterier som fx MRSA og E.Coli. Multiresistente bakterier udgør en stor trussel for fremtidig økonomi og sundhed, og der har ikke været udviklet nye behandlinger mod gram-negative bakterier i 50 år.

Udrydningstruet hest klonet

En zoo i Texas har klonet sig til en splinterny Przewalski-hest baseret på 40 år gammelt, kryokonserveret genmateriale. Forskerne håber dette gennembrud kan komme andre udrydningstruede eller endda uddøde arter til genetisk undsætning.

🔹🔺🔸 Begreberne de-extinction og necrofauna bruges i forbindelse med ambitionen om at genoplive uddøde dyr. Der står et bjerg af etiske diskussioner foran os, men arbejdet er i fuld gang.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Casa del Renaissance

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Mød Peter Hvid fra Brønderslev Kommune: Sagsbehandler af profession, storslået udlever af egne drømme af natur. Peter har omdannet sit parcelhus på en villavej i Gistrup til ridderborgen Casa del Renaissance, og han giver åbenlyst lige i omegnen af 0 fucks for jantelov og småborgerlighed. Til gengæld er alle åbensindede velkommen til at lege med - han har endda bygget et helt riddertårn til rygerne, så de kan suge sig ned med stil.


Det hele startede med en ringmur, forklarer Peter, for han syntes det var alt for uoverskueligt med hæk og alt for kedeligt med plankeværk. Så kom kaminen, langbordet, den overornamenterede stuk og våbenskjoldet, og så tog det bare lidt om sig. Nu har huset bl.a. voldgrav, rustninger og en tronstol, og køen af snottede småbørn der vil besøge borgen til halloween er længere end borgens slikbeholdning.


Peter skønner selv, at han med al den hang til ridderting er født i en forkert tidsalder, men jeg tænker egentlig han er nogenlunde lige hvad 2020 har brug for: Det modsatte af ekkokammer, flokmentalitet og sortsyn.


Tak til Peter for at drømme og dele sine drømme med os, tak til Føljeton for at dele Peter og tak til TV2 Nord for at smede 6 minutter og 44 sekunders ridderguld.


Kæmpe kh

Denis

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews - tak 😘

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.