Amsterdam og Helsinki giver borgerne indsigt i algoritmerne bag byernes kommunale forvaltning, mens EU har sat sig for at udvikle en digital tvilling af vores planet. Det er blandt nyhederne denne uge, der også byder på indsigt i stormagternes kamp om at positionere sig under overgangen til vedvarende energi og en dansk dagligvarekædes modige satsning på plantebaseret kød.

Velkommen til #58 - og rigtig god læselyst

Denis


Støt #ActualNews

Du elsker at modtage #ActualNews hver eneste tirsdag kl. 10:00, men aner ikke hvordan du skal udtrykke din begejstring? Search no more 😘


[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Tech & menneske

Forvaltning anno 2020

Amsterdam og Helsinki har som de første byer i verden indgået samarbejde om digital gennemsigtighed og delt algoritmerne bag deres respektive kommunale forvaltning med offentligheden. Enhver kan nu få indsigt i byernes binære beslutningsprocesser.

🔹🔺🔸 Amsterdam var også første by i verden til at omfavne strategien bag doughnut economy tidligere i år. Byen vil halvere brugen af råmaterialer inden 2030 med ønsket om en fuldt implementeret, cirkulær økonomi inden 2050. Sejt.

Robotjurist på email

Robotjuristen DoNotPay har sat forbrugerret på formel siden 2015 og er nu rykket til din private email, hvor den hjælper med alt fra et-kliks opsigelse af abonnementer til automatisk refusion og sagsanlæg af svindlere. Det er et interessant spændingsfelt mellem kunstig intelligens, lovgivning og videreudvikling af indbakken som vi kender den. Jeg vil teste funktionen den næste tid og melde tilbage om min erfaring 👍

🔹🔺🔸 Josh Browder startede DoNotPay som 19-årig i 2015 i håbet om at overflødiggøre dyre advokater i relativt enkle sager, der ofte er uoverskuelige for lægmænd men supersimple for en algoritme. Browder lagde ud med at automatisere indsigelser mod parkeringsbøder, hvorefter han automatiserede rådgivning for asylansøgere, sagsanlæg mod datalæk og understøttelse for arbejdsløse. Dude er cool.

EU vil have digital tvilling af Jorden

EU har iværksat et ambitiøst projekt med henblik på at udvikle en digital tvilling af vores planet der kan simulere klimaforhold med hidtil uset præcision. Håbet er at skabe prognoser for naturkatastrofer og radikalt vejr med dage eller hele år i forvejen.

🔹🔺🔸 70 interdisciplinære forskere har brugt kunstig intelligens til at finkæmme 500.000 studier for at finde oversete metoder til at komme hungersnød til livs. Resultatet viser både nye veje at gå, og hvor forskning halter efter.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Global udvikling

Mennesker er hjælpsomme

Forskere ved University College London har foretaget et 3-årigt studie der modbeviser den populærkulturelle antagelse, at landboere er mere hjælpsomme end byboere. Studiet konkluderer, at mennesker er lige hjælpsomme i byen og på landet.

🔹🔺🔸 Et omfattende studie foretaget i 2019 af bl.a. Københavns Universitet fastslog, at fremmede griber ind 9 ud af 10 gange under voldelige konflikter på gaden.

Løgn i politik giver succes

Svært at sige om det her er decideret fremskridt, men nu har vi i det mindste forskningsbaseret belæg fra to universiteter der tydeligt indikerer, at en politikers succes afhænger af personens evne til at lyve 🤷‍♀️

🔹🔺🔸 En anden ambivalent nyhed er, at Pentagon har indgået samarbejde med SpaceX om forsøg med Jord til Jord-fragt ved rumraket. Det vil gøre forsvaret i stand til at transportere 100 tons til hvor-som-helst på Jorden på 1 time, men det kan også føre til interkontinentale rejsetider der får Concorden til at ligne en væltepeter.

Influencere organiserer sig

Ret interessant historie her med influencere ude i verden der stimler sammen i fagbevægelser. De gør det ikke bare for bedre at kunne stå imod annoncører og techvirksomheder - værende i jobs ingen rigtigt anser for jobs, gør de det også for at ændre offentlighedens syn på arbejdsmarkedet.

🔹🔺🔸 Noget relativt splinternyt og komplet ureguleret i industrien, som disse fagbevægelser bør tage sig i agt for, er virtuelle influencere.

Slut med hundevæddeløb

Hundevæddeløb med geryhounds er et uddøende fænomen i USA takket være en langvarig indsats fra dyrevelfærdsaktivister. 39 væddeløbsbaner er lukket siden 2001, og de resterende 7 forventes lukket snart. National Geographic belyser her historien i imponerende dybde, en perle for den interesserede.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Energi & klima

Fra oliemagt til elektromagt

Den Grønne Omstilling er nødvendig og uundgåelig, men transformationen bliver udfordrende. Foreign Policy bringer her et spændende perspektiv på geopolitik under skiftet til grøn energi - hvem vinder eller taber og hvorfor?

🔹🔺🔸 Der er fascinerende røre blandt de største fossile spillere. BP var for nyligt ude med en historisk udmelding, mens Saudi Aramco, der lider styrtdyk i årets overskud, netop har sendt verdens første grønne ammoniakforsendelse til Japan.

Total har trukket sig

Den største operatør i Nordsøen, Total, har trukket sig fra 8. udbudsrunde på indvinding af olie i Nordsøen efter 2050. Det er pinligt, at profitmaksimerende oliekæmper udstiller vores rygradsløse politikeres nølen på denne måde, men hellere dét end ingenting. Skriv under her og gør livet lettere for staklerne inde på Borgen 💚

🔹🔺🔸 Boris Johnson har udmeldt at samtlige hjem i England, Skotland, Wales og Nordirland skal være drevet af vindenergi inden 2030.

Irma satser på kødfrit kød

I den anden ende af modig har vi Irma med et overraskende udspil: Supermarkedskæden har besluttet sig for at skære ned på CO2-tungt kød og blive førende på sortiment af plantebaserede alternativer. De ved udmærket det bliver dyrt på den korte bane, men satser på fremtiden. Well played, sirs and madams 👍

🔹🔺🔸 Efterspørgslen på plantebaseret kød steg med 264% i USA i foråret 2020, mens verden som helhed for andet år i træk har sænket sit oksekødsforbrug.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Regeneration

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Join the REGENERATION - sådan lyder opfordringen i dokumentaren 2040 af den australske TV-darling Damon Gameau, der for tiden kan ses på DR. Jeg havde den selv på standby i et åbent faneblad i ugevis, mens jeg med mellemrum tog stilling til om de 92 minutter var min überknappe solotid værd. Og så skete det her forleden, hvor jeg pludselig fik set den.


Begrebet regeneration er i sig selv ret interessant og du kan tage et dybdedyk på det her. I filmen, der er en klima-optimistisk opsang til alverdens nejhatte, henviser begrebet dels til regenerativt landbrug som en vægtig del af løsningen på klimakrisen og dels til hele vores generation, der hverken er millennial, boomer, Z eller X men en tvær-generationel re-generation, såfremt vi oprigtigt tager udfordringen på os, rekalibrerer vores mentalitet og kollektivt styrer udenom de værste konsekvenser af en decideret katastrofe.


Det er nemlig ikke for sent, er dokumentarens hovedbudskab, selvom vi rigtig nok har passeret tærsklen for overskuelige klimaforandringer. Der bliver konsekvenser, men en civilisatorisk nedsmeltning kan endnu undgås, og 2040 gennemgår eksisterende teknologier der forhåbentligt kan afbøde disse konsekvenser.


På den måde er filmen i familie med #ActualNews, og seværdig som en overskuelig indflyvning til fx decentraliseret energi, mobilitet som service og permakultur. Jeg er særligt vild med indslaget om søtang som et innovativt indspark til verdensøkonomien og de mange visualiseringer af livet i 2040, der bl.a. byder på klima-dashboards i bybilledet i stedet for reklamer.


Måske har du nogle teenagebørn du kan hygge om den med, måske har du en decideret skoleklasse du kan vise den til eller måske trænger du selv til et optimistisk boost? Der er i hvert fald inspiration at hente, og hvis du kender nogle som helst i film- og TV-branchen der kunne være interesseret må du lige bede dem om at skrive til mig, så laver vi en endnu federe, post-pandemic produktion bare på dansk 😉


Kæmpe kh

Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.