Folk spørger mig ofte - "Denis, hvor I Danmark er du egentlig fra?"

Jeg er fra Ukraine, svarer jeg.

😯

"Nåh... Men hvad er så egentlig din baggrund med al din snak om fremtidsdims og teknologiske fremskridt?"

Kunsthistorie, svarer jeg.

😐

Og sådan kan virkeligheden være så deliciously ustadig - meget lig vores superspændende, uforudsigelige fremtid.

😊

-Denne uge: Fascinerende fremskridt inden for bioteknologi, arkæologi, fysik og en masse andet. Enjoy!


Video til vejen

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

#ActualNews

😬 Nyt system forudsiger epileptisk anfald 1 time før

Forskere ved University of Louisiana at Lafayette har udviklet et system der med 99,6% sandsynlighed forudsiger epileptiske anfald med op til en times varsel. Systemet er en smule omstændigt pt, men så markant et gennembrud åbner mange døre for letbenet kommercialisering.

😴 Menneske lagt i dvaletilstand for første gang

I et andet, banebrydende fremskridt inden for bioteknologi er det lykkedes læger at placere et menneske i reel dvaletilstand ved at erstatte personens blod med iskold saltvandsopløsning. Teknikken kaldes suspended animation, og er særligt kendt fra science fiction-litteratur hvor man skal tilbagelægge ekstreme distancer på rumrejser.

✨ Forskere på sporet af en femte naturkraft

Det er alment kendt (har jeg lige fundet ud af), at der findes fire fundamentale naturkræfter i det kendte univers: 1, 2, 3, 4. Forskere i Ungarn er i mellemtiden kommet i nærheden af at bevise en femte naturkrafts eksistens, der udspringer fra en partikel under kodenavnet X17.

✊ Brasiliansk stamme sejrer over hotelkæde

Stammefolket Tupinambá de Olivença fra den brasilianske atlanterhavskyst har kæmpet for retten til deres land i over 15 år, og netop vundet en vigtig sejr over portugisisk hotelkæde efter massivt pres fra offentligheden.

🔹🔺🔸 Også i Montenegro sejrede oprindelighed for nyligt, da græsrodsbevægelser efter 18 års kamp fik tilkæmpet sig fredning af et af Balkans vigtigste vådområder. Der passerer eftersigende 9 gange så mange fugle gennem området årligt som mennesker gennem Heathrow (ca. 80 milloner)... lille dobbeltfunfact til din stempelkandekaffe 👍

🏆 Studie: Nederlag er essensen af succes

Al succes starter med nederlag - men ikke alle nederlag fører til succes. Forskellen ligger i tempoet af nederlagene, er konklusionen i et nyt, omfattende studie, der har analyseret omkring 1 million sager mellem 1970 og 2017.

👀 Kunstig intelligens blotlægger 142 nye geoglyffer

Det er intet mindre end fascinerende, hvordan teknologisk udvikling både oplyser vores vej ind i fremtiden, og kaster lys over den fjerne fortid på samme tid.

🔹🔺🔸 Læs også hvordan LiDAR-teknologi for nyligt hjalp arkæologer med at opdage 60.000 hidtil skjulte strukturer i Guatemala.

🚛🚀 NASA på vej med rumrejsende last- og skraldefartøj

Dream Chaser bliver navnet på dette genanvendelige forsyningsfartøj, der både kan tage nyttelast ud i rummet og skrald til afbrænding i atmosfæren med hjem. Første mission er planlagt til 2021.

🔹🔺🔸 Har du nogensinde overvejet hvordan Jordens elektromagnetiske felt lyder, mens det tæppebombes af en solstorm...? Search no more, friend.

🔳 Apropos rumfartøjer...

Cybertruck... Jeg har slet ikke fordøjet dette køretøj nok til at tage side i den æstetiske skyttegravskrig, lanceringen har udløst. Den bløde trafikant i mig, må jeg indrømme, er afmålt i sin begejstring 🧐 Åbenlyst er det dog, at Tesla endnu en gang ændrer spillereglerne for hvad en bil er i stand til, og hvordan sådan en kan eller bør se ud. Læs her, hvad bildesignere synes.

💳 Apple Card i berettiget shitstorm

Den danske iværksætter, programmør og Le Mans-vinder David Heinemeier Hansson har startet en shitstorm for Apple ved at blotlægge kønsdiskriminerende bias i algoritmerne bag betalingsløsningen Apple Card. Disse former for bias er dybt nødvendige at komme til livs for at sikre en fair distribution af fremtidens goder - og særligt når vi er på vej ind i fremtiden med den hastighed, vi er.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Og nu vi taler diskrimination - hvad synes du så egentlig om aldersdiskrimination?

Jeg har tænkt over det og fundet frem til, at jeg finder stereotype, nedladende opfattelser af alderdom mildest talt mærkelige. Først og fremmest fordi det virker respektløst at se ned på eksistentiel anciennitet. Men anden og fremmest er det på en måde også bare en form for afstumpet forræderi mod fremtidsversionen af én selv?

Aldersdiskrimination er et komplekst anliggende i en fremtid hvor antallet af mennesker over 65 anslås at fordobles frem mod 2050, og tankevækkende er det også, at kun 35% af mennesker på 75 eller derover selv synes de er gamle. Hvad er alderdom, i en alder hvor folk bliver ældre og ældre...?

I denne artikel fra Technology Review gransker lederen af MITs AgeLab diskrepansen mellem hvad ældre forbrugere har brug for, og hvad hele resten af verden tror de har brug for af klodsede høreapparater og usexede telefoner med gigantiske knapper. Og i denne gode artikel fra BBC zoomes der ind på den grå tsunamis betydning for global økonomi og arbejdsmarked, i en fremtid hvor der er 60+ nok til at befolke Tyskland hele 24 gange.

Tusind tak for at læse med ❤️ Husk at sende dette nyhedsbrev i gave til andre, du holder af. Videresend blot dette link sammen med din oprigtige anbefaling: http://eepurl.com/cHGAZX


Kæmpe kh

Denis


Book foredrag | Se min TED-talk | Tjek min børnebog | Abonner på YouTube

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.