Special edition denne uge med særlig fokus på fremtidens fødevarer, fordi mad er skønt og lækkert :) Men også fordi fødevaresektoren som vi kender den er noget af en svinesti... Den er ansvarlig for op mod 37% af klodens drivhusgasser, og både dyr, natur og mennesker mistrives i nuværende systemer.

Til gengæld er der rigeligt med nye boller på vej til suppen, her ligesom de fleste andre steder, så denne uge kan du blive klogere på alt fra regenerativt landbrug til molekylemælk og 3D-printet sushi. Et sted derimellem findes både håb og løsninger til mange af vores fødevareproblemer.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Tech & landbrug

Win win win-landbrug: Man skal ikke kigge længe i krystalkuglen for at se den tydeligste tendens af alle når det kommer til fremtidens fødevarer: Regenerativt landbrug. Det er en dyrkningspraksis der anses for at være den mest bæredygtige, da den med respekt for biodiversitet og jordens organiske indhold gavner både forbruger, jord og landmand. Se også: “Ingen teknologi vil nogensinde kunne fjerne CO2 i atmosfæren bedre end naturen selv kan”. Sådan sagde de visionære folk fra Søtoftes Gårdmejeri engang til mig for at forklare det regenerative landbrug. Her flere år senere er de blandt Danmarks første til at gøre det i praksis – og blandt de første til at annoncere i #ActualNews!

Ansigtsgenkendelse til vindruer: Et samarbejde mellem en biolog og en ingeniør ved Cornell University har medført en helt ny kamerateknologi der skal sikre vindruehøster til milliarder ikke går tabt i fremtiden, når vinstokke inficeres med ødelæggende meldug.

Robotiserede bikuber: Det israelske startup Beewise eksperimenterer med teknologiske bikuber med indbygget robotarm drevet af kunstig intelligens, der servicerer op mod 24 kolonier af gangen, monitorerer biernes sundhed og rapporterer i realtime hvis noget truer kuben.


Det bliver ikke mere bæredygtigt – lad os støtte de visionære landbrug vi har

Kultiveret molekylemad

Kultiveret vs konventionelt: The Guardian forsøger her at svare på det megakomplekse, supersimple spørgsmål: Er laboratoriefremstillet kød bedre eller værre for dyr, planet og menneske end the real deal? Det korte svar lader til at være – ja, ja for helvede. Læs også: Super dybdedyk her fra CB Insights med fokus på det kødfrie køds fremtidige markedspotentiale på svimlende $2.7 trillioner.

Kyllingefri kylling på Michelin-restaurant: Dominque Crenn er kok og ejer af den 3-stjernede Michelin-restaurant Atelier Crenn, der i 2019 skiftede til en komplet vegetarisk menu af hensyn til miljø og klima. Men nu gør kylling et comeback på menuen, i hvert fald på en måde – Crenn har nemlig indgået samarbejde med amerikanske Upside om at servere laboratoriefremstillet, kyllingefri kylling så snart fødevare- og lægemiddelstyrelse tillader det. Læs også: En anden populær 3-stjernet Michelin-restaurant gik over til vegansk menu tidligere i år, læs de første anmeldelser her.

Fremtidssikker seafood: Det bliver ikke kun kød og kylling der kan kultiveres til en konkurrencedygtig pris i den nære fremtid, fisk er også lige på trapperne. Det amerikanske startup Wildtype arbejder på cellebaseret laks i en kvalitet målrettet sushirestauranter. Deres sashimi er angiveligt allerede bedre end den man får serveret middelmådige steder – og ikke mindst umulig at skelne fra rigtig laks.

Molekylære mejeriprodukter: Havremælk og soyamælk har fundet indpas i langt de fleste supermarkeder, men et alternativ til alternativet lurer allerede i kulissen: Proteinholdig mælk udviklet i en bioreaktor der kultiverer mikroorganismer, som er molekylært identiske med proteinerne i 'rigtig' mælk og op mod 97% mindre CO2-udledende. Læs også: En biolog og en fødevareforsker har udviklet verdens første laboratoriefremstillede modermælk, der understøtter immunudvikling, mikrobiom, tarmmodning og hjerneudvikling på måder som konventionel modermælkserstatning ikke formår.

Præcisionsfermenteret chokolade: Elfenbenskysten, hvor en tredjedel af verdens kakaobønner vokser, har de sidste 50 år mistet op mod 80% af sine skove til kakaoplantager. Industrien døjer herudover med slemme tilfælde af børnearbejde, mens CO2-aftrykket er blandt fødevaresektorens værste. Så startups og fødevareforskere arbejder selvfølgelig også på et bæredygtigt, kakaofrit alternativ til fremtidens chokoladebarer.


Lækker grønt til kontor og hjem

Fordøjelse

Mekaniske maver: University of Nebraska har installeret ‘biofordøjere’ på campus til at fordøje kantinernes madrester i stedet for at køre dem på affaldsanlæg. De mekaniske maver anvender særlige enzymbriketter der kan fordøje op mod 200 kg mad dagligt, som i sidste ende forvandles til en harmløs væske i stedet for skrald. Det omtales som en perfekt løsning for lande uden miljøvenlige forbrændingsanlæg - og som en fremtidig løsning til private.

Trendy tarmflora: Fremtidens fødevarer vil nok passere dit mave- tarmsystem præcis ligesom nutidens. Men meget tyder på, at vi i fremtiden vil have en helt anden tilgang til vigtigheden af den bakterielle sammensætning i vores individuelle mikrobiom – læs hvorfor her, det er vildt spændende! Og nu du er i gang: Tjek også sidste uges nyhed om hvordan transplanteret lort fra en rask donor kan reducere aldersrelateret forfald i hjernen på en syg modtager.


Til sidst: Sushi singularity

Hvis du synes fremtidens fødevarer er et spændende emne skal du ikke snyde dig selv for det bedste eksempel, jeg kender: Sig hej til Sushi Singularity.

Jeg fandt projektet i 2019 da jeg researchede fremtidens fødevarer for DareDisrupt og SIRI-kommissionen, og jeg er aldrig faldet over en mere tankevækkende eller gennemført vision siden.

Udviklet af japanske Open Meals og delvist afprøvet i virkeligheden søger projektet Sushi Singularity at fusionere eksisterende teknologier i et mellemfjernt fremtidsscenarie, hvor digitale fødevarer – og sushi i særdeleshed – indgår som led i en global fødevarerevolution.

Open Meals' vision går på, at sushi skal kunne 3D-printes af en særlig robotarm, hvilket i sig selv kan lyde futuristisk og halvcrazy men som de allerede i 2018 demonstrerede kan lade sig gøre. Her brugte de en 3D-printer til at printe hundredevis af små kuber bestående af en spiselig gel, der sammenlagt til forveksling ligner sushi – pixeleret sushi.

At sushien er pixeleret, siger noget om teknologiens begrænsninger – præcis ligesom computerspil var det for noget tid siden. Men det tjener også et essentielt uddannelsesformål, for hvordan 3D-printer man overhovedet spiselige, næringsholdige fødevarer? Jo, præcis sådan: Ved at fragmentere maden i utallige pixels bestående af smag, farve, næringsstoffer osv. der hver for sig er uinteressante, men sammenlagt giver mening, også måske smager smukt.

Som nogle ved med computerspil, nærmer grafikken sig hyperrealisme – og vi kan roligt forvente det samme af fremtidens digitale måltid. Men Open Meals' vision stopper ikke her: De går all-in, og bygger på med biometri, gensekventering og udvidet digitalisering, så deres samlede vision faktisk lyder sådan her:

Du står et sted i fremtids-Tokyo, og får lyst til sushi. Du stikker ind forbi byens sushispot: Sushi Singularity. Her er sushien ikke bare lækker, den er også skræddersyet til dig. Det er den, for så snart du træder ind ad døren afsløres din genetik og tarmflora gennem en biometrisk scanning – ikke for at drive rovdrift på dine data (forhåbentlig) – men for at servere dig din bestilte sushi modificeret til dine helt unikke behov for næring, som du er lige nu og her: Du får altså sushi fra menuen, men den er optimeret til netop dig.

Det er en virkelig, virkelig interessant tanke, som Open Meals selv præsenterer bedst i denne superstilede video, jeg klart vil anbefale dig at se.

–Det mest og mindst åbenlyse ved deres vision er imidlertid netop det revolutionære potentiale for digitale fødevarer i det hele taget: For hvis maden i virkeligheden er en kode der sendes til en 3D-printer... hvad kan så ellers lade sig gøre? Kunne man tænke i noget abonnementbaseret Netflix for gastronomiske middage? Hvad med digital takeaway hvor som helst fra leveret til hvor som helst? Eller hvad med futuristisk katastrofehjælp i form af digitale nødforsyninger?

Lidt food for thought.

Tusind tak fordi du læste med og kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.