Hvad betyder pandemien for sex og dating? Kan man bruge wearables til at lempe social distancing i fremtiden? Hvordan omstiller virksomheder som Ralph Lauren og GM deres produktioner for tiden, og hvad synes Bill Gates, der længe har varslet en mulig pandemi, om hele situationen? Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der bl.a. også byder på en tidslinje for kommende corona-medikamenter og tips til karantæne fra en astronaut.

OBS: #ActualNews har brug for flere læsere, og flere læsere har brug for #ActualNews. Hjælp mig med at sprede de gode budskaber: Opfordr mindst én anden person til at skrive sig op - gerne lige NU 🙏 Tak 😘

Velkommen til #30 - og rigtig god læselyst

Denis


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | VideoGlobal udvikling

Hvad betyder pandemien for sex og dating?

Spændende artikel om folks adfærdsændring når det kommer til sex og dating i en teknologisk coronatid. Pro-tip: Der findes allerede sexfester på Zoom, og virtuel dating gør det en hel del lettere at spotte fuckboys.

🔹🔺🔸 Astronauten Scott Kelly boede og arbejdede på den internationale rumstation i knapt et år. Læs hans gode tips til hvordan man undgår hjemmekuller.

#EUSolidarity

Sjældent har Luftwaffe klinget så skønt, som da det tyske luftvåben fløj italienske intensivpatienter fra Bergamo til Køln for at aflaste det italienske sundhedsvæsen. Solidaritet stortrives disse dage og ikke mindst indenfor EU, hvor lande deler viden og udstyr på kryds og tværs (tak for tip til @kimdøfler).

Udsigt til vaccine og medicin

Der er en masse gisninger om en mulig kur i luften - her er en sober tidslinje over mulige medikamenter og vacciner, der pt. er under udvikling.

🔹🔺🔸 Jeg skrev sidste uge om en splinterny test, der kunne teste for corona på 45 minutter. Denne uge er vi allerede nede på 5 👍

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Klima

Markant fald i forurening

Nyeste målinger af sundhedsskadelige NOx-gasser fra bl.a. biltrafik, kraftværker og industri viser et markant fald af forurening i Europa. Det sker på en kedelig baggrund, men er åbenlyst en gode i sig selv.

🔹🔺🔸 Deler lige igen denne spændende artikel, hvor en professor fra Stanford har udregnet at faldet i luftforurening allerede har reddet flere liv i Kina, end corona krævede.

Kul er yt

Over 60% af alle eksisterende kulkraftværker bliver pt udkonkurreret på prisen af vedvarende energi, mens lande som Vietnam bakker ud af kul, og Sydkorea har lukket 28 kraftværker bare i marts.

🔹🔺🔸 Ozonlaget healer fortsat og nyt studie viser, at en fuld genopretning er mulig. Dette takket være Montreal-protokollen af 1987, hvor verden gik sammen om at udfase anvendelsen af CFC-gasser. Vi kan godt, når det gælder 👍

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Teknologi og produktion

Gennembrud for wearables?

Jeg spår sundhedstracking i wearables gyldne tider. Sammenlignet med en fremtid hvor uvished medfører forlængede perioder af social distancing og nedværdigende spontanpodning af éns svælg, er fx Oura-ringen et non-invasivt alternativ. Ringen måler bl.a. puls og kropstemperatur, og 2000 af dem er netop uddelt til sundhedspersonale i San Fransisco for at opdage symptomer, før det er for sent.

Mulig revolution i grafenproduktion

Grafen er et upcoming mirakelmateriale, der er ét atom tykt og alligevel 200 gange stærkere end stål. Desværre er det dyrt og omstændigt at fremstille - indtil nu. Forskere ved Rice University har lige opfundet noget ret genialt.

🔹🔺🔸 Læs også om min yndlingsopdagelse fra 2019, hvor man fandt ud af at to lag grafen ovenpå hinanden får superleder-egenskaber, når man twister dem med præcis 1,1° grad. Det kaldes for magic angle twisted bilayer graphene. Yeah 😎

McDonald's låner medarbejdere til Aldi

I et spændende eksempel på flydende mobilitet i arbejdsmarkedet har McDonald's indgået partnerskab med Aldi om at udlåne medarbejdere på midlertidig basis (den ene part har for lidt at lave, den anden har for meget). En win-win-løsning der kan tænkes at vinde indpas efter krisen 👍

Virksomheder omstiller produktion

Virksomheder omstiller deres produktion til at imødekomme sundhedspersonale verden over. Ingeniører fra Dyson har på få dage udtænkt en ny ventilator, der allerede er gået i produktion, mens Formel 1-feltet og bilproducenter som Ford og GM er på lignende missioner. LVMH producerer håndsprit på tre af deres fabrikker, mens Ralph Lauren arbejder på masker og beskyttelsesdragter.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Gode gamle Gates

Bill Gates: How we must respond to the pandemic | TED Talk

Bill Gates fyldte indtil sidste år ikke så meget i min bevidsthed. I mit hoved var han en venligere men mindre cool version af Steve Jobs, og ikke mindst hovedarkitekten bag en af de mest snørklede, frustrerende og ikke-intuitive brugerfalder i den vide verden. Jeg vidste også, at han er en gavmild filantrop - men det var først sidste år at jeg ægte fik øjnene op for hvad han egentlig har gang i.

Jeg kan på det varmeste anbefale Inside Bill's Brain på Netflix, en miniserie fra 2019 der i tre afsnit ser nærmere på hans og hustruen Melinda Gates' arbejde i deres humanitære organisation, Bill and Melinda Gates Foundation. Hvert afsnit går i dybden med deres fokusområder - sanitet, udrydning af sygdomme og forvandling af atomkraft til en ren og ufarlig energikilde. Serien gav mig langt om længe indblik i hvem überbelæste Bill egentlig er, og selvom den tydeligt fremstiller ham fra alle gunstige vinkler, er det svært ikke at føle respekt for hans livsværk og måde at tænke på

En TED-talk med ham fra marts 2015 er for tiden i heftig cirkulation, fordi han allerede dengang og med uhyggelig præcision pointerede verdens manglende beredskab i mødet med en mulig pandemi. Her i marts 2020 har han igen gæstet TED - denne gang på videoopkald og med refleksioner på hvad vi bør gøre, nu hvor det globale lokum brænder. Begge er seværdige, og sidstnævnte byder endda på overraskende håbefulde perspektiver fra den gode Gates, der med sin livslange erfaring tror på, at denne rædselsvækkende pandemi også kan føre gavn med sig.

Kæmpe kh

Denis


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.